Tuesday, 15 November 2011

Σπανακόπιτα στο τηγάνι

Αν σας αρέσει η σπανακόπιτα, αυτή η γρήγορη πιτούλα θα σας ενθουσιάσει.
Την ιδέα την πήρα από τον Γαστρονόμο, αλλά έχω αλλάξει ελαφρώς … τα φώτα στην συνταγή, προσαρμόζοντας την στα μέτρα και τις προτιμήσεις μας.
Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και ομελέτα με σπανάκι.
Τέλος πάντων, είναι κάτι ανάμεσα σε πίτα και ομελέτα με σπανάκι, αλλά ότι και να είναι, το βέβαιο είναι ότι θα σας κερδίσει με την νοστιμιά της και την ευκολία παρασκευής της.
Πάμε να την φτιάξουμε.

Χρειαζόμαστε:
250 γρ. σπανάκι φρέσκο (ζυγισμένο καθαρισμένο) ή κατεψυγμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
100 γρ. αλεύρι
1,5 κουταλάκι μπέικιν
5 αυγά
200 ml γάλα
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο σπανάκι, το καθαρίζουμε, το ζυγίζουμε να μας δώσει καθαρό βάρος 250 γρ., το ζεματάμε για λίγο και το στραγγίζουμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, το αφήνουμε ως έχει.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα.
Προσθέτουμε αλατάκι, πιπεράκι, το μπέικιν, τον άνηθο και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι και ξανα-ανακατεύουμε καλά.
Σε μεγάλο, απλωτό και αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το πράσο ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 4-5 λεπτά.
Αδειάζουμε τον χυλό με τα αυγά στο τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί η πίτα μας από την κάτω μεριά.
Όταν είναι έτοιμη από κάτω, έχουμε δύο επιλογές.
Αν τα καταφέρουμε να αναποδογυρίσουμε την πίτα σκεπάζοντας το τηγάνι με ένα πιάτο όπως περιγράφει για την ομελέτα η Μαρία εδώ, έχει καλώς.
Το κάνουμε και αφήνουμε την πίτα να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
Αν όμως το αναποδογύρισμα δεν είναι το δυνατό σας σημείο, και είστε σαν κι εμένα που ποτέ δεν τα καταφέρνω, κανένα πρόβλημα. Υπάρχει λύση και για μας, η εξής:
Αν το τηγάνι μας μπαίνει στον φούρνο, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ώστε να ψηθεί η πίτα και από την πάνω μεριά.
Αν το τηγάνι μας όμως δεν μπαίνει στον φούρνο, πάλι κανένα πρόβλημα.
Καλύπτουμε το χερούλι του με ένα αλουμινόχαρτο, οπότε μπαίνει στον φούρνο μια χαρά.
Αφού η πίτα-ομελέτα μας ψηθεί πάνω-κάτω, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

64 comments:

  1. Okay, next week i'll send you spinach from my mpostani!!!! And you'll send me back some spinachpie, this way and some koyrkoybinia, too!!!
    Buongiorno a tutti!!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Ελενάκι μου... λοιπόν τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται γιατί κι εγώ την είδα στο γαστρονόμο κι είχα κατά νου να την φτιάξω!!! χαχαχα
    Σίγουρα είναι νοστιμότατη!!!! Πολλά φιλιά και την καλημέρα μου!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα! Σωτήρια συνταγή για τις δύσκολες μέρες που μας πιέζει ο χρόνος! Και πεντανόστιμη και θρεπτική! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. Ο,τι πρέπει για έκτακτες περιστάσεις. Μου άνοιξες την όρεξη, διαθέτω και σπανάκι...στην κουζίνα ολοταχώς! Καλημέρα

    ReplyDelete
  5. Έλα βρε!Φοβερη ιδέα!

    ReplyDelete
  6. Ξετρελλάθηκα, τα υλικά λατρεμένα..ο άνηθος και το κρεμμυδάκι στη..μύτη μου..εγώ κάρτι τέτοιο το κάνω στο ..φούρνο για να μην έχει λάδια..το κάνω και με κολοκυθάκι τριμμένο.Θα το φτιάξω..μου το θύμησες..

    ReplyDelete
  7. Εύκολη και νόστιμη συνταγή Ελενάκι μου...γιατί εγώ με τις πίτες έχω ένα θέμα...οπότε αυτή μου έρχεται κουτί.. Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  8. Ωραια ιδεα Ελενα ελπιζω και στη γευση να ειναι καλη.Πως τα περναει ο γιοκας σου συνηθησε?Ποτε ορκιζεται?Ποπη

    ReplyDelete
  9. θα τη δοκιμάσω!!
    καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  10. Eλενάκι,αυτή η συνταγή πολύ μ΄αρέσει!
    Σύντομη διαδικασία κι εύκολη,αλλά πολύ νόστιμη.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Μόλις γύρισα στο σπίτι με μία σακούλα γεμάτη σπανάκι!!!!

    Τυχαίο? Δε νομιζω!!!!!
    Θα τη φτιάξω την σπανακοπιτα!

    Πολλά φιλάκια ***

    ReplyDelete
  12. ΕΛΕΝΑΚΙ ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΙΙΙ....ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ ΧΘΕΣ .ΤΕΛΕΙΑ ΕΓΙΝΕ!!!ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΩ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ.ΞΕΡΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΚΙ ΜΑΣ.ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ....

    ReplyDelete
  13. Ευλογημένο σπανάκι!!!!
    Εύκολη και νόστιμη συνταγή.
    φιλάκια

    ReplyDelete
  14. Lila, thank you so much for your offer, spinach from your bostani, I really appreciate this.
    All the content of the tigani is yours;-)
    As of koyrkoybinia, you have to ask our famous member Maria - you know Maria - who is specialized in koyrkoybinia, but I believe there would not be any problem for a tapsi of koyrkoybinia special for you!
    Kisses!!

    ReplyDelete
  15. Κικίτσα μου, μου έκανε μεγάλη εντύπωση σαν συνταγή και είπα να δοκιμάσω να δω αν θα πετύχει στο τηγάνι!
    Μια χαρά λοιπόν πέτυχε.
    Βέβαια η συνταγή ανέφερε ότι μαγειρεύεται εξ ολοκλήρου στο τηγάνι και ότι γυρίζεις την πίτα με την μέθοδο του πιάτου, αλλά εγώ την φοβήθηκα μην μου "σπάσει" και την τελείωσα στον φούρνο.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Ερμιόνη μου είναι πολύ πιο εύκολη και κυρίως πολυ πιο γρήγορη από την γνωστή σπανακόπιτα.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Ευγενία μου αν διαθέτεις σπανάκι, ευκαιρία να την δοκιμάσεις!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  18. Μάγδα μου είδες??
    Δεν είναι έξυπνη ιδέα??
    Οπου βλέπω εγώ τεμπέλικες ιδέες, πρώτη και καλύτερη είμαι;-)
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Αχτίδα μου στον φούρνο κάνω την σπανακόπιτα με φύλλο, αυτή η πιτούλα δεν έχει φύλλο, οπότε μια χαρά μαγειρεύεται στο τηγάνι.
    Και μην φανταστείς πως η ποσότητα είναι λίγη.
    Βγαίνουν αρκετά κομμάτια αν το τηγάνι σου είναι μεγάλο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Ευάκι μου εγώ το μόνο θέμα που έχω με τις πίτες, είναι ότι δεν μπορώ να τους αντισταθώ χα χα χαα!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  21. Ποπάκι μου μια χαρά πιστεύω ότι περνάει ο γιος μου, να φανταστείς μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα στο τηλέφωνο, κι έτσι έκοψα τα κλάματα.
    Την Κυριακή έχει επισκεπτήριο και την επόμενη Πέμπτη (νομίζω) ορκίζεται.
    Αντε γιατί τον πεθύμησα ;-)
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  22. Καλό μεσημέρι και σε σένα Summertime Blues:)

    ReplyDelete
  23. Ελενάκι είδες??
    Με συνοπτικές διαδικασίες χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Δροσοσταλίτσα μου τυχαίο δεν είναι, να την φτιάξεις οπωσδήποτε;)
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Κατερινάκι μου πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η κρεμμυδόσουπα!!!
    Η πίτα θα σου πετύχει σίγουρα, γιατί να μην σου πετύχει??
    Θέλει μόνο μεγάλο τηγάνι, το τονίζω.
    Αλλιώς μοίρασε την ποσότητα σε 2 δόσεις ή κάνε την μισή.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Manousina μου η αλήθεια είναι ότι το σπανάκι μόνο νοστιμιές μας δίνει!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  27. πολύ καλή...σπανακόπιττα..να σαι καλά

    ReplyDelete
  28. Τι αλχημείες έκανες πάλι!!!!!!!

    ReplyDelete
  29. Κι εγώ την είδα στον Γαστρονόμο και μπήκα σε πειρασμό. Η δική σου δείχνει ακόμη πιο λαχταριστή!

    ReplyDelete
  30. Μμμμμμμ!!! ότι έχει χόρτο και λέγεται όπως θέλει...είναι ωραίο.. και η δικιά σου η σπανακόπιτα είναι ευκολή με καταπληκτικά μυρωδικά...
    αυτή την στιγμή γραφεται στο τετράδιο μου για να εκτελεστεί προσεχως!!!! καλό βράδυ

    ReplyDelete
  31. Ενδιαφέρουσα πρόταση !!!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  32. Η αλήθεια είναι ότι είναι της τεμπέλας αλλά δεν πειράζει κι έτσι μας αρέσει η σπανακόπιτα. Η γεύση θα είναι η ίδια. Και μόνο με την ιδέα ότι γλυτώνεις τόσο χρόνο για το φύλλο......ουουου είναι απίθανη!!!

    ReplyDelete
  33. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ReplyDelete
  34. Ελενάκι μου τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!! Κάποτε που λές μου είχε περισέψει γέμιση από πίτα που έφτιαχνα και την έβαλα κι εγώ στο τηγάνι κι απο πάνω χτύπησα και αυγα με γάλα, τη βάφτισα "Η ΟΜΕΛΕΤΑ ΤΟΥ ΠΟΠΑΥ" κι έγινε αναρπαστη από τη νεολαία μου!! Απο τότε όποτε κάνω πίτα πάντα κρατάω λίγη γέμιση...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Τι νοστιμιές είναι αυτές πάλι;Σίγουρα θα είναι στα υπ΄οψιν,απλό, γρήγορο και πεντανόστιμο να είσαι καλά καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  36. Έ λενα την έτρωγα όλη τώρα αν την είχα...φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  37. ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΠΙΑΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΥΜΑΠΑΡΕΙΣ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΟΛΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ!!!!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!

    ReplyDelete
  38. Απλά τέλειο. Γρήγορο κι εύκολο και τα υλικά ταιριαστά.
    ΤΟ κολπάκι με το τηγάνι στο φούρνο και το αλουμινόχαρτο χρησιμότατο.
    Ευχαριστούμε :)
    Φιλιά

    ReplyDelete
  39. Νομιζω ειναι τελεια και για γρηγορο βραδυνο! Πολύ καλη ιδεα, γεια στα χερια σου!

    ReplyDelete
  40. Ελενάκι, βλέπω ότι είσαι ειδικά στις ομελέτες και όσες έχεις δημοσιεύσει είναι καταπληκτικές.
    Κι αυτή έχει αγαπημένα υλικά, είναι εύκολη και γρήγορη και την αγαπήσαμε όλοι! Ευχαριστούμε.
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  41. Ευκολη λυση Ελενα για οταν θελουμε σπανακοπιτα στα γρηγορα.

    ReplyDelete
  42. Λατρεύω την σπανακοτυρόπιτα με φύλλο και θα λατρέψω ακόμη πιο πολύ αυτή την τεμπέλικη εκδοχή για πιο γρήγορα και ακούραστα αποτελέσματα!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  43. Πολύ ωραία η πιτούλα σου αυτή η τεμπέλικη ακόμη πιο ωραία,θρεπτική,γρήγορη,πεντανόστιμη.Να είσαι καλά φιλιά

    ReplyDelete
  44. Παναγιώτη μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  45. Ρενάκι είδες?? χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  46. Vita μου κάτι τέτοιες εύκολες συνταγές, πάντα με τραβάνε!
    Την έχω κάνει πιο ... τούρμπο από του Γαστρονόμου σε υλικά, κι επίσης έχω βάλει περισσότερα αυγά, νομίζω καλή βγήκε!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  47. Ρούλα καλώς μας όρισες!!
    Σε ευχαριστώ πολύ, να μας έρχεσαι να σε κερνάμε από καρδιάς!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  48. Conna βασικά εύκολη πρόταση!!
    Και κυρίως νόστιμη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  49. Μπέτυ μου στις τεμπέλικες συνταγές έχω κάνει διατριβή χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  50. Εφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Χάρηκα που όλα πήγαν καλά με την Ζέτα!!
    Φιλιά και στις δυο σας!

    ReplyDelete
  51. Νίκη μου πολύ γέλασα με την ονομασία της ομελέτας σου!!!
    Είμαι σίγουρη ότι θα σου έγινε σπέσιαλ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  52. Σε ευχαριστώ πολύ Ροδάνθη μου!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  53. Mia μου κόπιασε στο σπιτικό μου, χαρά μου θα είναι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  54. Αχ Νάσια μου, εγώ δεν τα καταφέρνω ποτέ να την τουμπάρω, τι άχρηστη είμαι!!
    Εχω βρει όμως αυτό το κόλπο με το τηγάνι και το έχω βολευτεί πολύ.
    Να πω όμως ότι οι κρεπούλες εύκολα γυρίζουν γιατί είναι πανάλαφρες.
    Η πίτα είναι πολύ πιο βαριά, χρειάζεται μεγάλη επιδεξιότητα για να την τουμπάρει κάποιος, οπότε αν δεν είναι σίγουρος, καλύτερα να ακολουθήσει την άλλη λύση.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  55. Marion δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με έχει εξυπηρετήσει αυτό το κολπάκι με το τηγάνι, φοβερά βολικό για τις ομελέτες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  56. Ελπινίκη μου συνήθως για βραδινό τους την κάνω κι εγώ, γίνεται γρήγορα και αρέσει σε όλους!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  57. Ελενάκι μου με κάνεις και κοκκινίζω χα χα χααα!!
    Η αλήθεια είναι ότι οι ομελέτες είναι πολύ βολική και γρηγορη λύση, ειδικά για το βράδυ, γιατί εγώ με 3 άντρες δίμετρους στο σπίτι πρέπει να βάζω τσουκάλι μεσημέρι βράδυ όπως καταλαβαίνεις.
    Οπότε κάτι τέτοιες λύσεις με βολεύουν πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  58. Κατερίνα μου δεν μπορείς να φανταστείς πόσο γρήγορα γίνεται αυτή η πίτα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  59. Βαάκι μου κάτι τέτοιες τεμπέλικες συνταγές ξέρεις πως τις κυνηγάω χα χα χαα!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  60. Νάντια μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια, καλό σου βράδυ!

    ReplyDelete
  61. ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΗ Η ΠΙΤΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ!
    ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  62. Ρένα μου να την δοκιμάσεις, πανεύκολη και νόστιμη!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  63. Είναι τέλεια.Εύκολη και νόστιμη.Μπράβο για την συνταγή.Την κάνω κάθε βδομάδα.Τα παιδιά μου την τσακίζουν.Εγώ την ψήνω στο φουρνο για ευκολία.

    ReplyDelete
  64. Χαίρομαι πολύ που την ευχαριστηθήκατε την συνταγή!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete