Saturday 26 November 2011

Παστιτσάδα

Η παστιτσάδα και το σοφρίτο είναι από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά της Κέρκυρας.
Είναι και τα δύο πεντανόστιμα, εξ άλλου η Κερκυραϊκή κουζίνα έχει να μας δώσει πολλές νοστιμιές!
Τι είναι αυτό όμως που ξεχωρίζει την παστιτσάδα από ένα συνηθισμένο κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια?
Πρώτα απ’ όλα είναι το μείγμα των μπαχαρικών που χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει το κρέας, το γνωστό σπετσερικό.
Κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κύμινο, είναι το μείγμα των μπαχαρικών που αποτελούν το σπετσερικό.
Στην Κέρκυρα το πουλάνε έτοιμο και στις σωστές αναλογίες μέχρι και στα φαρμακεία, γι αυτό αν επισκεφτείτε το πανέμορφο νησί, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε σπετσερικό για τις παστιτσάδες σας.
Μια άλλη διαφορά, είναι το κόκκινο κρασί και το ξύδι που χρησιμοποιείται, ώστε το χρώμα της σάλτσας να γίνει σκούρο κόκκινο.
Μια τρίτη διαφορά είναι ότι το κρέας δεν μαγειρεύεται σε λάδι, αλλά σε βούτυρο Κερκύρας. Εγώ όμως να σας πω την αμαρτία μου, σε λάδι το μαγειρεύω και απλά προσθέτω και δυο κουταλιές βούτυρο Κερκύρας.
Η παστιτσάδα είναι γιορτινό φαγάκι, και συνήθως γίνεται με κόκορα αλανιάρικο.
Δεύτερη επιλογή είναι το μοσχαράκι.
Εγώ κόκορα αλανιάρικο δεν διέθετα, ούτε καν έναν καθώς πρέπει κόκορα δεν διέθετα, διέθετα όμως μοσχαράκι τρυφερό με το οποίο έκανα και την παστιτσάδα μου!

Τα υλικά μας:
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο ή ένα πακέτο rigatoni
1,5 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι) κομμένο σε μερίδες για κοκκινιστό
3 κρεμμύδια (θέλει μπόλικο κρεμμυδάκι)
3-4 σκελίδες σκόρδο
2-3 ντομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες στο μούλτι
2 γεμάτες κουταλιές πελτέ
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3-4 φύλλα δάφνης
αλάτι - πιπέρι
ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο Κερκύρας
Για το σπετσερικό:
1,5 κουταλάκι κανέλλα σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
μισό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βράζουμε, σουρώνουμε και βουτυρώνουμε τα μακαρόνια μας με βούτυρο Κερκύρας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μακαρόνια χοντρά σαν αυτά του παστίτσιου.
Στην Κέρκυρα χρησιμοποιούν και κάποιο ζυμαρικό κοντό και χοντρό που μοιάζει με τα rigatoni, οπότε αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε rigatoni.
Αναμειγνύουμε σε ένα φλιτζανάκι όλα τα μπαχαρικά για το σπετσερικό.
Πιθανόν το μείγμα να σας φανεί πολύ, μην το φοβηθείτε, θα το χρησιμοποιήσουμε όλο, εκτός βέβαια αν η ποσότητα του κρέατος που μαγειρεύετε είναι λιγότερη, οπότε θα μειώσετε την δόση.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και ροδίζουμε από όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (και τα μπαχαρικά), ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει.
Νερό συνήθως δεν προσθέτω, αν χρειαστεί προσθέστε λίγο και με προσοχή.
Θέλουμε το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, σερβίρουμε ως εξής.
Βάζουμε στο πιάτο μακαρόνια, πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυράκι της αρεσκείας μας και πάνω από το τυράκι σερβίρουμε το κρέας.
Περιχύνουμε με την νόστιμη και μυρωδάτη σαλτσούλα μας.
Καλή επιτυχία!

Ευχές πολλές σε όλους τους Στέλιους και όλες τις Στελίτσες που γιορτάζουν σήμερα!
Ευχές και στον γιόκα μου, τον Στέλιο μου, την χαρά της ζωής μου!
Να έχετε όλοι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

61 comments:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ! ΠΩ ΠΩ! ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ! ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΟΥ ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ!!!!!!!!!
    ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ !!!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΣΒΚ. ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  2. Τι ωραιο πιατο ειναι αυτο?(το περιεχομενο εννοω)χαχαχα!!!με χοντρο μακαρονι και μια τρουπα ναααααααααα!!!
    Πεντανοστιμο φαγητο Ελενακι,και ως γνωστον τα μπαχαρικα-μυρωδικα δινουν την ολη νοστιμια στα φαγητα!!!
    Γεια στα χερακια σου,να χαιρεσαι τον γιοκα σου και να τον καμαρωσετε οπως επιθυμειτε!!!
    Πολλες καλημερες και πολλα φιλια!!!

    ReplyDelete
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ Η Ο ΓΙΟΣ !!!!ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΛΑΔΙ ΛΙΓΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΠΟΡΩ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΡΩΩ ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ.ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΚ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  4. τις καλύτερες ευχές στο γιόκα σου!πάντα με υγεία!όσο για τη συνταγή, άψογη!!!μπράβο!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραια συνταγη, μ αρεσουν τα τοπικα φαγητα και θα τη δοκιμασω σιγουρα!
    Καλο σαββατοκυριακο!

    ReplyDelete
  6. Ελενά μου χρόνια πολλά στο γιόκα σου, να τον χαίρεσαι, άλλωστε η χαρά της ζωής σου είναι!!! Αχ μανούλα! Υπέροχη η παστιτσάδα που μας σερβίρεις σήμερα, με μεράκι μαγειρεμένη. Σπετσερικο φτιάχνω και εγώ και λίγο βάζω στα κοκκινιστά μου. Την καλημέρα μου τούτη τη γιορτινή για σένα μέρα!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα..να τον χαίρεσαι τον Στελλούκο σου..ότι επιθυμείτε..αυτό το χοντρό το μακαρόνι πολύ το λιγουρεύτηκα..καλό σαββατοκύριακο

    ReplyDelete
  8. Βλέπω εξαιρετικό φαγάκι για τον Στέλιο σου, φαντάζομαι και το γλυκάκι!
    Να σου ζήσει, να τον χαίρεσαι, να είναι καλότυχος κι ευτυχισμένος.
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  9. Ελενάκι,είναι πολύυυυ νόστιμο!
    Είχαμε φάει χρόνια πριν,από μι φίλη στην Κέρκυρα.Το μόνο ,που δεν ήξερα ήταν το μείγμα μπαχαρικών.
    Φιλιά-καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  10. Εζησα ένα χρόνο στην Κέρκυρα που ποτέ δεν ξεχνώ και σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσω την παστιτσάδα της κυρίας Βάσως! Χαίρομαι που βρίσκω εδώ τη συνταγή.

    ReplyDelete
  11. Αχχχχ το καλοκαίρι πήγαμε Κέρκυρα και μας τη θύμησες με την παστιτσάδα! Κράτα μας μια μερίδα! Φιλάκια

    ReplyDelete
  12. Eλενακι μου χρονια πολλα , να τον χαιρεσαι τον γιοκα σου, παντα με υγεια!!!!!
    Οσο για την παστιτσαδα σου..... μουρλια!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΣΟΥ;ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΑΙ!!!ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ...ΤΕΛΕΙΟ!ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.

    ReplyDelete
  14. Ελενα καλησπέρα χρόνια πολλά να χαίρεσαι τον γιό σου με υγεία και κάθε ευτυχία.Κατά σύμπτωση σήμερα έφτιαξα κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια(με λίγη φαντασία μπορείς να το πείς και παστιτσάδα),ειδικά με τα χοντρά μακαρόνια τρελένομαι.Είδα μια φορά κάποιον που έτρωγε χοντρά μακαρόνια,σκέτη απόλαυση ρουφούσε και του κολούσαν στο κούτελο,πολύ γέλιο να είσαι καλά.

    ReplyDelete
  15. Η χαρα της ζωης Ελενα αυτο ειναι για τις μανουλες τα παιδια να τον χαιρεσαι και αυτος να σου δινει παντα χαρα.Οσο για το φαγητο?Γιατι με κολαζεις νηστευω.Ποπη

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα Έλενά μου! Να τον χαίρεσαι τον Στέλιο σου! Να είστε πάντα καλά γεροί κι ευτυχισμένοι! 'Οσο για το φαγάκι σου... είναι πράγματι υπέροχο και λαχταριστό! Και του χρόνου γλυκιά μου!!!!

    ReplyDelete
  17. Έλενα μου να τον χαιρεσαι τον Στέλιο σου!
    Τι ωραίο φαγάκι ειναι αυτο, πεθαίνω και μου θυμίζει καλοκαίρι γιατι το έχω συνδέσει με την Κέρκυρα..
    Φιλιά πολλά, καλά να περάσετε!

    ReplyDelete
  18. Τα καλλίτερα για τον καλλίτερο να το χαίρεσαι το παλλικαρι σου Έλενα μου Όπου Στέλιος και μάλαμα .....και η παστιτσαδα όνειρο

    ReplyDelete
  19. Θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές της Ελληνικής κουζίνας! Ζυμαρικά και κρέας, άπαιχτος συνδυασμός! Καλή επιλογή!!

    ReplyDelete
  20. ωραία τα κερκυραϊκα φαγητα...να σαι καλά

    ReplyDelete
  21. Εφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
    Ναι, σήμερα τον περιποιήθηκα τον κανακάρη μου, μην τον χάσω και από πελάτη χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  22. Γωγούλα μου, τα μυρωδικά είναι αυτά που κάνουν ξεχωριστό αυτό το πιάτο!
    Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Νάσια μου, καλέ ο γιόκας μου είναι, αφού το γράφω χα χα χααα!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Μαγδάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Να έχεις ένα όμορφο ΣΚ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Ελπινίκη μου κι εγώ τρελαίνομαι να δοκιμάζω και να μαγειρεύω τοπικά φαγάκια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  26. Σοφάκι μου σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σου!!!
    Φτιάχνεις σπετσερικό???
    Ταιριάζει σε όλα τα κοκκινιστά φαγάκια, δίνει φοβερό άρωμα!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  27. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία μου, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Ελενάκι μου, ε να μην τον περιποιηθώ σήμερα τον κανακάρη μου?? χα χα χαα!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Ελενάκι μου κι εγώ στην Κέρκυρα το πρωτοδοκίμασα, αγαπημένη Κέρκυρα!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Αναστασία μου έναν ολόκληρο χρόνο?
    Είσαι πολύ τυχερή, εγώ 2 βδομάδες έμεινα και την λάτρεψα!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  31. Pela Sofi, μετά χαράς κορίτσια!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Μετούλι μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλιά φιλεναδίτσα!

    ReplyDelete
  33. Κατερινάκι μου ναι, ναι!
    Γιορτάζει ο μικρούλης μου (που λέει ο λόγος μικρούλης δηλαδή, αλλά εμένα δεν πα να ναι δίμετρος? το μωρό μου είναι!)
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  34. Ροδάνθη μου είμαι σίγουρη ότι το φαγάκι από τα χεράκια σου θα ήταν πεντανόστιμο!!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Πόπη μου συγγνώωωωμμηηη!!!
    Θα προσπαθήσω να βάλω και καμιά νηστίσιμη συνταγούλα για όσους νηστεύουν!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
    Πολλά φιλά!

    ReplyDelete
  36. Κικίτσα μου σε ευχαριστώ από καρδιάς!!!
    Ελπίζω όλα να πηγαίνουν καλά και να μπορέσεις να ηρεμήσεις κι εσύ λιγο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Ερη μου θα σου πω ότι κι εμένα αυτό το φαγάκι μου θυμίζει καλοκαίρι, αλλά δεν ξέρω γιατί το κάνω πάντα χειμώνα χα χα χαα!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Marilise μου πέστα πέστα χα χα χααα!!
    Σε ευχαριστώ πολύ, κι εσύ να χαίρεσαι τον αντρούλη σου!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  39. Χρυσαυγή μου συμφωνώ!!
    Φιλιά, καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  40. Παναγιώτη μου κι εσύ να σαι καλά!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  41. Όντως πολύ νόστιμο φαγητό η παστιτσάδα!
    Από τα φαγητά της (Κερκυραίας) γιαγιάς και μαμάς που τρελαινόμουν από μικρή να τρώω και εξακολουθώ, αλλά να προσθέσω πως ακόμα και στο ίδιο το νησί, από περιοχή σε περιοχή η συνταγή παρουσιάζει διαφορές. Βασικά, νομίζω πως ο καθένας βάζει ό,τι έχει στην κουζίνα του!

    Για τη γιαγιά μου π.χ., μοσχοκάρυδο και κύμινο ήταν άγνωστα. Επίσης ποτέ μα ποτέ δεν έβαζε βούτυρο (ούτε στα μακαρόνια). Τη νοστιμιά την έδινε απ' ότι θυμάμαι η γενναία ποσότητα πελτέ, η μπόλικη γλυκιά πάπρικα, το σπιτικό κρασί και ξίδι, η δάφνη από τον κήπο, το καλό τσιγάρισμα και φυσικά ο κόκκορας που ήταν της γιαγιάς και -εννοείται- αλανιάρικος! :-Ρ

    Όπως και να 'χει όμως, καλή σας όρεξη!
    Να χαίρεσαι τον γιό σου Έλενα, να χαίρεται κι αυτός τέτοια μαμά που του μαγειρεύει απ' όλα! :)

    ReplyDelete
  42. Ελενα χρόνια πολλά να χαίρεσαι το γιό σου. Υπέροχο αυτό το φαγητό. Το΄έχω φάει στη Κέρκυρα. Φιλάκια

    ReplyDelete
  43. Να τον χαίρεσαι τον γιόκα σου Ελενάκι μου.
    Λατρεμένο το φαγάκι σου σήμερα, εγώ όποτε το φτιάχνω, βάζω μπροστά μου μια πετσέτα, μαζεύω το μαλλί πίσω και πέφτω με τα μούτρα. Γειά στα χέρια σου.
    sgr

    ReplyDelete
  44. να χαίρεσαι...την ζωούλα σου!!χρονια του πολλάααααα!!!
    ...irida...

    ReplyDelete
  45. το φαγάκι ...υπέροχο!!!ξεχωριστό!!!!αχ!τι μας κανεις!!!
    ...irida...

    ReplyDelete
  46. αγαπημενο φαγητοοοοοοο!!!!!!!!!
    Ειχα πολυ καιρο να περασω απο εδω καιεπανορθωνω :)) αφηνοντας πολλες ευχες για μια καλη εβδομαδα και πολλες ευχες για το γιο σου.ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ.

    ReplyDelete
  47. Να πω πως δεν τρωμε μακαρονια, ψεματα θα πω.Το λιμπιστηκα το φαγακι σου Ελενα.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ReplyDelete
  48. Α αυτό λένε παστιτσάδα κι εγώ νόμιζα το παστίτσιο ευχαριστώ για τη διαφώτιση!!!

    ReplyDelete
  49. Ελενά μου έμεινε τίποτα;;;;θέλωωω!!!Τέλειο φαίνεται!!Καλό βράδυ!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  50. Dark Chef, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, η παστιτσάδα διαφέρει από περιοχή σεπεριοχή της Κέρκυρας.
    Θυμάμαι το είχε αναφέρει κάποια στιγμή και ο Μαμαλάκης αυτό.
    Τα υλικά που αναφέρεις, συν τον αλανιάρικο κόκορα βέβαια χα χα χαα, θα έκαναν το φαγάκι της γιαγιούλας και μανούλας πεντανόστιμο!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Θεανώ μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  52. Λιζάκι, σε φαντάζομαι σε ώρα δράσης χα χα χααα!!
    Σε ευχαριστώ πολύ κουκλίτσα μου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  53. Ιριδά μου σε ευχαριστώ από καρδιάς καλή μου!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  54. Σκρουτζάκο μου να σαι καλά!
    Να έχεις μιαν όμορφη εβδομάδα!

    ReplyDelete
  55. Έλενα να τον χαίρεσαι τον γιόκα σου, χρόνια του πολλά και ευτυχισμένα.
    Η παστιτσάδα είναι το μόνο φαγητό που μου έχει μαγειρέψει ο άνδρας μου, είναι πολύ νόστιμο φαγητό.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  56. Σε ευχαριστώ πολύ Δημιουργία μου!
    Καλή βδομάδα και σε σένα!

    ReplyDelete
  57. Ρενάκι είσαι απίστευτη χα χα χααα!!!
    Αυτό λένε παστιτσάδα, άλλο το παστίτσιο!
    Το μόνο κοινό τους είναι το χοντρό μακαρόνι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  58. Ελενάκι έμεινε, έμεινε, έλα!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  59. Μαράκι μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!
    Σου μαγείρεψε ο καλός σου παστιτσάδα??
    Αααα μα εσύ έχεις πολύ προκομμένο αντρούλη, δεν το συζητάω!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  60. Ωχ τι βλέπω βραδιάτικα!
    Να είχα ένα πιατάκι!!
    Καλή εβδομάδα Ελενάκι:)

    ReplyDelete
  61. Ελενα ... είναι αγαπημένο πιάτο αυτό. Εχω φάει τις απίστευτες παστιτσάδες στην Κέρκυρα ... νομίζω ότι ήρθε η ώρα να την φτιάξω και εγω ... ευχαριστώ για τη συνταγή.

    Φιλιά

    ReplyDelete