Friday 25 November 2011

Flapjacks

Επειδή αρκετοί φίλοι μας νηστεύουν αυτήν την περίοδο, θα σας δώσω ένα γλυκάκι απλό, απλούστατο, αλλά πολύ πολύ νόστιμο και υγιεινό.
Τα φλάπτζακς τα βρίσκεις σχεδόν παντού στην Αγγλία, είναι δηλαδή ένα τυπικό εγγλέζικο γλυκάκι.
Λατρεύω να μασουλάω ένα τραγανό flapjack που λιώνει στο στόμα αφήνοντας γλύκα και άρωμα.
Η συνταγή που θα σας δώσω είναι η βασική συνταγή, που περιλαμβάνει καστανή ζάχαρη, μαργαρίνη, maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) ή μέλι και κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
Στην Αγγλία εμπλουτίζουν τα flapjacks με ένα σωρό υλικά, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, cranberries αλλά και κομμάτια σοκολάτας.
Επίσης πολλοί τα περιχύνουν με διάφορα σιρόπια ή τα καλύπτουν με λιωμένη σοκολάτα που κάνει τα flapjacks τέεεελεια!!!!!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε σπιτικά flapjacks.

Θα χρειαστούμε:
100 γρ. καστανή ζάχαρη
155 γρ. μαργαρίνη
3 γεμάτες κουταλιές maple syrup ή μέλι
300 γρ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
Στην πράξη:
Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα την μαργαρίνη.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το maple syrup και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κουάκερ.
Ανακατεύουμε δυνατά, να καλυφθεί καλά το κουάκερ από τα υπόλοιπα υλικά.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα μικρό ορθογώνιο πυρέξ.
Απλώνουμε σε αυτό το μείγμα μας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Το μείγμα πρέπει να έχει πάχος περίπου 1 δάχτυλο.
Αν το πυρέξ σας είναι μεγαλύτερο και το μείγμα δεν καλύπτει όλη την βάση του πυρέξ, μην προβληματίζεστε.
Ας μείνει ακάλυπτο ένα τμήμα της βάσης του πυρέξ.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 15-17 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει.
Κατόπιν το χαράζουμε σε κομμάτια ορθογώνια, στο μέγεθος που θέλουμε.
Προσοχή, το χάραγμα σε κομμάτια πρέπει να γίνει σε αυτό ακριβώς το στάδιο, όταν το γλυκό σφίξει, θα είναι πιο δύσκολο να κοπούν τα κομμάτια.
Κατόπιν το καλύπτουμε με μία πετσέτα και το ξεχνάμε για 6 τουλάχιστον ώρες.
Στο διάστημα αυτό, τα flapjacks θα «σφίξουν» όσο ακριβώς χρειάζεται και θα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
Καλή επιτυχία!

Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κατερινούλες που σήμερα γιορτάζουν!
Τους στέλνω τις θερμότερες ευχές μου!

57 comments:

  1. Καλημέρα Καλημέρα Έλενα μου!!!
    Επειδή ήρθα πρώτη,και τα φλαπτζακς είναι η αδυναμία μου, θα ήθελα δέκα μπάρες παρακαλώ πολύ!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
  2. Τα δοκιμάσαμε πέρσι και ενθουσιαστήκαμε!
    Ευχαριστώ που μας τα ξαναθύμισες!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα, Ελενα μου, υπέροχα τα φλαπτζακς. Ερώτηση: Που βρίσκουμε maple syrup;;;; Παίρνω μπάρα και φεύγω!!!! Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ .ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΜΠΑΡΕΣ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ!!!

    ReplyDelete
  5. Καλεεεεεεεεεεεεε??? τιν τουτα?ειμαι απο χωριο εγω και δεν ξερω...χαχαχαχα!!!
    Ειλικρινα δεν εχω ιδεα Ελενακι,σου εμεινε τιποτα εστω λιγουλακι για να το δοκιμασω?
    Πολλες καλημερες καλο Σ/Κ και πολλα πολλα φιλια!!!

    ReplyDelete
  6. Νόστιμο φαίνεται και κυρίως υγιεινό!!!μήπως να το φτιάξω για το παιδί; σίγουρα αν βάλω και σοκολάτα μέσα θα πετάξει από τη χαρά του, αλλά μετά βέβαια δεν θα είναι και τόσο υγιεινό.
    Φιλιά πολλά, καλό Σ/Κ.

    ReplyDelete
  7. Η συνταγή μου θύμισε άλλα χρόνια. Μπράβο που μας δίνετε και "μακρινές" ιδέες. Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  8. παίρνω κομματάκι στα κλεφτά!!!!

    ReplyDelete
  9. Καλέ τι είναι αυτά..πρώτη φορά τα ακούω..θα τα δοκιμάσω..τέλεια φαίνονται..φιλιά

    ReplyDelete
  10. Πρωτη φορα τα βλεπω και θα ηθελα σιγουρα να δοκιμασω.. γενικα μ αρεσει η βρωμη οποτε μαλλον θα τα αγαπησω!

    ReplyDelete
  11. Νόστιμο και υγιεινό,Έλενα!
    Κάτι σαν το δικό μας το παστέλι,μόνο δεν ξέρω αν είναι τόσο σκληρό.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  12. Ελενα και εγω πρωτη φορα τα ακουω ειναι και νηστισημα οταν τα τρωμε αν καταλαβα καλα ειναι σκληρα?Ποπη

    ReplyDelete
  13. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!!!!!
    ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ. ΜΟΝΟ ΚΟΥΑΚΕΡ ΔΕΝ ΕΧΩ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑΙ. ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  14. Άντε βρε Ελενάκι και την περίμενα τη συνταγή!!! Και απλή και με βρώμη;;; Με φωνάζει από μακριά!!! Θα τα φτιάξω για τον καλό μου να τα παίρνει στη δουλειά για σνακ! Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  15. Δεν τα έχω δοκιμάσει.... υγιεινό σνακ

    ReplyDelete
  16. παρα πολύ όμορφα και ωραία....πάνε και με τον καφέ βουτιχτά μέσα...?..όπως και ναχει μου αρέσουν.....

    ελενα με την ευκαιρία χθες ήμουν σε μια ωραία περιοχή της ελλάδας....και μου μίλησαν για την τσακώνικη μελιτζάνα ονομασια pop....θα παρακαλούσα αν θες..μια συνταγή με βαση την τσακώνικη μελιτζάνα...σε πια περιοχή είπες..?..μα τσο λεωνίδιο.....χαχα
    να σαι καλά...πήγα για δουλειά και ενας πελάτης μιλώντας για τα προιοντα της περιοχής μου το είπε....παρακαλώ λοιπόν αν γίνεται την συνταγής σας....ευχαριστώ

    ReplyDelete
  17. Ωραία συνταγή,Ελενάκι, γρήγορη, εύκολη, νόστιμη και υγιεινή.
    Τα υλικά μου αρέσουν πολύ.
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  18. μμμ, τι νόστιμα που δείχνουν! Και πόσο τέλειο το ότι μπορείς να τα συνοδεύσεις με τόσους τρόπους. Να τα βουτάς μια από δω και μια από κει...χιχιχι!

    ReplyDelete
  19. Thalassamov νομίζω δικαιούσαι 10 κι άλλες 10 μπάρες λόγω πρωτιάς:)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Δωράκι μου δεν είναι πολύ νόστιμα??
    Τα λατρεύω!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  21. Σοφάκι φτιάξτα, θα τα λαρέψεις!!
    Είναι και πανεύκολα.
    Maple syrup πλέον βρίσκεις πανεύκολα σε πολλά μέρη.
    Ολοι οι Βασιλοπουλοι έχουν.
    Εγώ το παίρνω από τον μεγάλο Σκλαβενίτη στην Χαλκηδόνα όποτε πάω για προμήθειες.
    Επίσης στα βόρεια προάστεια το έχει ο Θανόπουλος.
    Θα σου έλεγα να προτιμήσεις το maple syrup αντί για μέλι, ταιριαζει καλύτερα σ' αυτήν την συνταγή.
    Το maple syrup μπορείς ακόμα να το χρησιμοποιήσεις για να περιχύσεις γιαούρτι (ο γιος μου το τρώει έτσι), βάφλες, τηγανίτες αντί για μέλι, αλλά και να το βάλεις σε κέικς.
    Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Κατερινάκι μου σου στέλνω κι από εδώ πολλές πολλές ευχές για την γιορτούλα σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  23. Γωγουλίνι μου χα χα χααα!
    Γέλασα πολύ με το σχόλιό σου!!
    Μπάρες βρώμης είναι στην ουσία, πολύ νόστιμες και τραγανές!!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  24. Μαράκι μου μια χαρά υγιεινό θα είναι, σιγά μην στερήσουμε από τα παιδιά την σοκολάτα, εδώ δεν μπορούμε να την στερηθούμε εμείς!
    Να τα φτιάξεις του κανακάρη σου, και να του βάλεις και σοκολατίτσα μέσα.
    Η να του βάλεις μερέντα από πάνω.... μιαμ μιαμ!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  25. Voyager ήμουν σίγουρη ότι εσύ θα τα ήξερες και θα σου άρεσαν χα χα χαα!
    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  26. Βρε Γαστεροπλήξ, μην μου φεύγεις, κάτσε λίγο να σε δώ!!
    Φιλιάααααα!!!!

    ReplyDelete
  27. Μαρία μου δοκίμασέ τα, είναι απίθανα!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  28. Ελπινίκη μου αν σου αρέσουν τα γλυκάκια με βρώμη, αυτό θα είναι απολύτως του γούστου σου!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  29. Ελενάκι μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση η σκληρότητα των flapjacks με αυτήν του παστελιού.
    Τα flapjacks δεν είναι σκληρά, απλά θέλουν την ώρα τους για να σφίξουν και να μην είναι μαλακά.
    Είναι τραγανά, αλλά όχι σκληρά.
    Νόστιμα και υγιεινά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  30. Πόπη μου δες ακριβώς από πάνω τι γράφω στην Ελένη.
    Οχι, δεν είναι σκληρά, είναι τραγανά, αλλά θέλουν κάποια ώρα για να σφίξουν και να μην είναι μαλακά.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Εφάκι αν έχεις όλα τα άλλα, το κουάκερ είναι τίποτα, το βρίσκεις παντού, σε όλα τα σούπερ μάρκετς!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  32. Ερμιόνη μου τέλειο σνακ, και νόστιμο και υγιεινό!!
    Να τα φτιάξεις του καλού σου!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  33. Μανουσίνα μου ευκαιρία να τα δοκιμάσεις, γίνονται και πανεύκολα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  34. Παναγιώτη μου πήγες στο Λεωνίδιο????????
    Λατρεμένο μου Λεωνίδιο, τι κρίμα που δεν ήμουν εκεί να βρισκόμασταν!!!
    Συνταγές με τσακώνικες μελιτζάνες θα βρεις πάμπολες στο blog μας, κοίτα στις Κατηγορίες.
    Εγώ ως τσακώνισσα, μόνο με τσακώνικες μελιτζάνες μαγειρεύω να σου πω την αμαρτία μου;-)
    Δες και το μοσχαράκι με μελιτζάνες, είναι από τις ωραιότερες συνταγές που μαγειρεύουν εκεί.
    Αντε και όταν με το καλό ξανάρθεις, ελπίζω να είμαι εκεί και να βρεθούμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  35. Ελενάκι μου πιστεύω είναι από τα γλυκάκια - σνακς που εσένα θα σου αρέσουν!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Ευαγγελία μου εγώ η περίεργη θα σου ομολογήσω ότι τα flapjacks μου αρέσουν σκέτα, τελείως σκέτα!
    Αλλά και με λιωμενη σοκολάτα από πάνω (έτσι αρέσουν στους γιους μου) είναι φανταστικά!
    Δοκίμασέ τα, είναι πειρασμός!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  37. Αυτές οι μοντερνίες σας ώρες ώρες με τρελαίνουν!! χιχιχι Τέλειο!! Έχω φάει στην Αγγλία κ μ'άρεσε πολύ! (απ'τα λίγα που μ'άρεσαν εκεί...δεν έχουν καθόλου ωραίο φαγητό...όλο Wendy's και Mac Donald's έτρωγα)!!

    ReplyDelete
  38. Ζετάκι η αγγλική κουζίνα δεν φημίζεται και για τις νοστιμιές της χα χα χααα!
    Κάποια φαγάκια ή γλυκάκια όμως αξίζουν!
    Τα φλαπτζακς μας άρεσαν κι εμάς πολύ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  39. Για να είμαι ειλικρινής δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ και πρώτη φορά ακούω για φλαπτζακς!!!!!!!
    Σαν μπαρες βρώμης τα έχω ξανακούσει αλλά δεν περίμενα να είναι και τόσο εύκολη η παρασκευή τους!!!
    Μπράβο Λενάκι μας!!!Θα τα φτιάξω με σιρόπι σοκολάτας δεν το συζητώ!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!!

    ReplyDelete
  40. Καλησπέρα Ελενάκι μου.
    Πολύ νόστιμη και υγιεινή η συνταγή σου. Φτιάχνω μπάρες δημητριακών κάθε Παρασκευή, και της εμπλουτίζω με ξηρούς καρπούς, καρύδα ινδική, σταφίδες και αποξηρμένα φρούτα, και έχουν οι μικρές για όλη την εβδομάδα ένα θρεπτικό σνακ.
    ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ μπράβο σου που την μοιράστηκες μαζί μας!
    Πολλά φιλάκια
    ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

    ReplyDelete
  41. Έλενα καλημέρα...τι ωραίο και ελαφρύ γλυκάκι...και υγιεινό!!!!

    ReplyDelete
  42. Ιδιαίτερο φαίνεται,δεν ξέρω τι γεύση έχει και ούτε το έχω ξανακούσει αλλά θα το δοκιμάσω.Φιλιά (ευχαριστώ για τις ευχές σου)

    ReplyDelete
  43. ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ είναι πολύ ωραία τα γλυκάκια σου. Λέω μόλις τελειώσουν τα απίστευτα τρεχάματα που έχω να τα φτιάξω ή μάλλον ονειρεύομαι ότι θα τα φτιάξω (ελπίζω σε 1-2 εβδομάδες να έχουν τακτοποιηθεί όλα)!!!!! Γεια στα χεράκια σου!

    ReplyDelete
  44. Ελενα φαίνονται πολύ ώραία. Δεν τα ήξερα αλλά σίγουρα θα τα δοκιμάσω. Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  45. Καλησπέρα ΕΛΕΝΑ δεν ξέρω αν τα flapjacks είναι νόστιμα αλλά τυχερά γιά σένα είναι... περισσότερα θα σου εξηγήσω όταν περάσεις απ'το blog μου.

    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι

    ReplyDelete
  46. Ελενακι μου μοιάζει υπέροχο θα το κάνω σκ ευχαριστούμε για την αφιερωση

    ReplyDelete
  47. Βασάκι μου δοκίμασέ τα, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολα γίνονται.
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  48. Ροδούλα μου, υπέροχες οι μπάρες σου!
    Μπορείς να εμπλουτίσεις τα flapjacks με όλα αυτά που αναφέρεις, καλά κάνεις και δίνεις στις κόρες σου ένα τόσο υγιεινό σνακ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Mia μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  50. Ναντια μου μπάρες βρώμης είναι στην ουσία, νόστιμες και υγιεινές!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  51. Κικίτσα μου εύχομαι το συντομώτερον δυνατόν να τελειώσουν οι ταλαιπωρίες σου και όλα να πάνε καλά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  52. Θεανώ μου πιστεύω θα τα ευχαριστηθείς πολύ!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  53. Ginger ευχαριστώωωωωωωω!!!
    Μα δεν το πιστεύω χα χα χααα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  54. Marilise μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  55. Τα έφτιαξα το Σάββατο και έγιναν καταπληκτικά. Αφράτα και πολύ νόστιμα. Χρησιμοποίησα μέλι γιατί η γεύση του maple δεν μου πολυαρέσει και πρόσθεσα και λίγες νιφάδες σοκολάτας. Τέλεια.

    ReplyDelete
  56. Καλημέρα σας,
    Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνταγή σας γιατί έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου "γλυκά"!!!

    ReplyDelete
  57. Eιρήνη και Θωμά, πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν και τα ευχαριστηθήκατε!
    Φιλιά, καλή βδομάδα από αύριο!

    ReplyDelete