Επιτέλους φίλοι μου, έκανα κι εγώ τα γλυκά μου!
Το καθυστερούσα, το καθυστερούσα, να τα κάνω πιο κοντά στα Χριστούγεννα, αλλά η … μουρμούρα στο σπίτι είχε παραγίνει χα χα χαα!!!
Έτσι το πήρα απόφαση, ανασκουμπώθηκα και έκανα μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
Θα σας δώσω και τις δύο συνταγές μου οι οποίες είναι πανεύκολες και χωρίς κανένα περιθώριο αποτυχίας.
Να φανταστείτε τα ίδια μελομακάρονα και κουραμπιέδες κάνω εδώ και 25 χρόνια, τόσο πολύ τις έχω βολευτεί αυτές τις συνταγές.
Ακόμα κι αν δοκιμάσω κάτι άλλο, θα κάνω και μια παρτίδα από τα «γνωστά».
Μελομακάρονα βέβαια στο blog μας θα βρείτε πολλά και για όλα τα γούστα.
Έχουμε τα λαχταριστά και μυρωδάτα μελομακάρονα της Μαρίας, με αλεύρι και σιμιγδάλι.
Αν σας αρέσουν τα πολύ μαλακά μελομακάρονα, η Μέτη κερνάει υπέροχα μελομακάρονα με …. μπύρα.
Έχουμε και μελομακάρονα με αλισίβα, μια εξαιρετική πολύ παλιά συνταγή.
Τώρα έχουμε και τα εύκολα δικά μου.
Τα υλικά μας:
770-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
230 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
180 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικιν
2 κοφτά κουταλάκια σόδα
125 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
40 ml κονιάκ
Για το σιρόπι
550 γρ. μέλι καλής ποιότητας
380 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
Επιπλέον
80 γρ. καρυδόψιχα
1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
1 γεμάτο κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
Στην πράξη:
Χτυπάμε στο μούλτι τα καρύδια να γίνουν αρκετά ψιλοκομμένα.
Τα αναμειγνύουμε με την κανέλα και το γαρίφαλο, τα βάζουμε σε ένα πιατάκι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε το λάδι, το βούτυρο και την ζάχαρη.
Διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και την προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε επίσης τον χυμό, το μπέικιν και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τώρα αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Πιθανόν να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω, εμένα συνήθως δεν μου χρειάζεται.
Παίρνουμε ποσότητα από την ζύμη σαν ένα μεγάλο καρύδι και πλάθουμε μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Κάνουμε στην επιφάνεια τρυπούλες με ένα πιρούνι, ή κάνουμε το κόλπο που κάνει η Μέτη με τον τρίφτη εδώ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα (προτιμείστε βαθιά) όλα τα υλικά του για 4-5 λεπτά.
Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.
Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται πλέον ξάφρισμα, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεκινάμε να μελώνουμε τα μελομακάρονά μας.
Εγώ τα βουτάω λίγα λίγα μέσα στην κατσαρόλα, τα αφήνω να απορροφήσουν σιρόπι και μετά τα αραδιάζω σε ένα ταψί.
Τα περιχύνω με όσο σιρόπι περίσσεψε και πασπαλίζω την επιφάνειά τους με το μείγμα από το τριμμένο καρύδι που φτιάξαμε στην αρχή.
Όταν κρυώσουν αρκετά, τα μεταφέρω σε μια χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
Καλές γιορτές εύχομαι σε όλους, με υγεία!!
Και του χρονου Ελενακι μου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις..συγνωμη που εχω χαθει αλλα δεν ειμαι στα καλα μου...μην με παρεξηγεις που δεν ερχομαι..καλη σου μερα και πολλα φιλια!!!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές να έχουμε Ελενάκι μου, υγεία κι ευτυχία στα σπιτικά μας!!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνουυυυυυ!!!!! Με υγεία να μας κεράσεις ξανά μυρωδάτα μελομακάρονα:)
ReplyDeleteΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα!!! και του χρόνου!
ReplyDeleteΚαλημέρα και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις,ωραιότατα τα μελομακάρονά σου,φιλιά.
ReplyDeleteΚαι του χρονου! Τα μελομακαρονα εινια τα αγαπημενα μου και τα δικα σου φαινονται πολυ ωραια!
ReplyDeleteκαι του χρόνου Λενάκι μου !!! φαίνονται πολύ νόστιμα !!! θέλω πολύ να τα δοκιμάσω, κρύψε μου λοιπόν 2-3 απο τώρα γιατί σε λίγο δεν θα προλάβω τιποτα!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ σμαααατς!!!
Έχω τη δικιά μου συνταγή για μελομακάρονα, αλλά είναι είναι πιο δύσκολη. Η δικιά σου είναι πιο απλή και εύκολη. Υποθέτω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο.
ReplyDeleteΘα δοκιμάσω τη δικιά σου.
Ευχαριστώ.
Και του χρονου με υγεια!!!
ReplyDeleteΑυτα τα μελομακαρονα θα φτιαξω λοιπον!Σ'ευχαριστω πολυ!:)
Kai tou xpono Elana, epizo na exeis kanei perisotera Melomakarona giati den tha ftsaoun mia mera! :P
ReplyDeleteΚαι του χρόνου,Ελενάκι!
ReplyDeleteΜε τη συνταγή της Μαρίας τα φτιάχνω,αλλά τα κορίτσια τα θέλουν με πολύ σιρόπι.
Τα δικά σου είναι έτσι;
Αλήθεια,όταν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα πρέπει να είναι κρύα ή ζεστά-αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα.
Φιλιά!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΕΛΕΝΑΚΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ.ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ!!!ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΦΕΤΟΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΗΣ ΜΑΣ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου με υγεία Έλενα! Για να κάνεις τόσα χρόνια την ίδια συνταγή, πρέπει να είναι εξαιρετικά αυτά τα μελομακάρονα! Και πραγματικά εύκολα! Μπράβο, άντε καλές γιορτές να έχουμε!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου!!!!!Υπέροχα μελομακάρονα!!!!Καλό απόγευμα!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία σου έγινανα, Ελενάκι, και του χρόνου με υγεία. Πολλά φιλάκια.
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Έλενά μου! Μοσχοβόλισε το σπιτάκι σου κι η μπλογκογειτονιά μας!!! Πρέπει να έγιναν πεντανόστιμα!!! Κερνάς;;;;;
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια και καλά Χριστούγεννα (όχι ότι δεν θα τα ξαναπούμε αλλά έτσι για το καλό!).
Καλες γιορτες με την οικογενεια σου Ελενα.Ο γιος σου θα παρει αδεια η φετος Χριστουγεννα στο ναυτικο?Ποπη
ReplyDeleteΓωγούλα μου σου ομολογώ ότι ανησύχησα λίγο, φοβήθηκα ότι κάτι συμβαίνει!
ReplyDeleteΕλπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό, και όλα τ' άλλα άστα, μην σε απασχολούν.
Φιλάκια, καλές γιορτές σου εύχομαι!
Λιλάκι μου αμήν, πολλές πολλές ευχές και σε σένα και στην οικογένειά σου!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Μαράκι μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Εφακι μου σε ευχαριστούμε όλες από καρδιάς!!
ReplyDeleteΝα σαι καλά!
Αφροδιτούλα μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές να έχεις!
Ροδάνθη μου σε ευχαριστώ πολύ, καλές γιορτές με υγεία στο σπιτικό σου!
ReplyDeleteΕλπινίκη κοντεύουν να μου τα ... εξαφανίσουν χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Εγώ τα έφαγα κιόλας χιχι!!!
ReplyDeleteΜαράκι μου θα σου κρύψω ολόκληρη πιατέλα, αν και έμαθα ότι φτιάξατε καταπληκτικά μελομακάρονα με την Μέτη, μα τι προκομμένες φιλενάδες έχω εγώ, και περιμένω να τα δοκιμάσω!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά!
Κανθαράκο μου είμαι σίγουρη ότι η δικιά σου θα είναι εξαιρετική!!
ReplyDeleteΗ δικιά μου είναι πανεύκολη, δεν έχει κανέναν βαθμό δυσκολίας, αλλά γίνονται πολύ πολύ νόστιμα και όπως τα θέλουμε μελωμένα!
Φιλιά, καλές γιορτές σου εύχομαι!
Alex σε ευχαριστώ πολύ, καλές γιορτές!!
ReplyDeleteΑν ψάχνεις συνταγή εύκολη και δοκιμασμένη, αυτή θα σε καλύψει απόλυτα πιστεύω!!
Peter ετοιμάζομαι για δεύτερη δόση χα χα χααα!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλές γιορτές!
Ελενάκι μου τα δικά μου είναι πολύ σιροπιασμένα επίσης, αλλά όχι "λιωμένα", θεωρώ ότι έχουν το ιδανικό σιρόπιασμα για μας.
ReplyDeleteΜαλακά και σιροπιασμένα, αλλά και ελάχιστα τραγανά.
Από ότι ξέρω αλλά και από την πείρα μου, τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά, αλλά όχι καυτά (να τα έχεις αφήσει δηλαδή να "ανασάνουν" 3-4 λεπτά όταν τα βγάλεις από τον φούρνο) και το σιρόπι χλιαρό, όχι καυτό.
Φιλάκια, καλές γιορτές!
Κατερινάκι μου της Μέτης τα μελομακάρονα είναι εξαιρετικά!!
ReplyDeleteΟποια συνταγή κι αν διαλέξεις, είναι όλες χιλιοδοκιμασμένες, όλες θα σου πετύχουν!
Φιλιά!
Σε ευχαριστώ Ευγενία μου!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές!
Ερμιόνη μου εξαιρετικά δεν ξέρω αν είναι, είναι όμως πολύ νόστιμα και πολύ πολύ εύκολα και τα έχω "βολευτεί" τοσα χρόνια, γιατί αρέσουν πολύ σε όλη την φαμίλια!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές και σε σένα εύχομαι!
Ελενάκι σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα!
Και του χρόνου Βάσω μου!
ReplyDeleteΔοκίμασα και από τα δικά σου, υπέροχα φαίνονται!
Ελένη μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές στο σπιτικό σου!
Φιλιά!
Κικίτσα μου εννοείται ότι θα τα ξαναπούμε μέχρι τα Χριστούγεννα χα χα χααα!!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!
Πόπη μου ιδέα δεν έχω πότε θα βγει.
ReplyDeleteΑυτός θέλει Πρωτοχρονιά να είναι έξω, αλλά άλλος αποφασίζει φέτος!
Θα δούμε!
Φιλιά πολλά!
Ρενάκι ναι, χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΕλπίζω να σου άρεσαν!
Φιλάκια!
Kαι του χρονου Ελενακι μου!!!!!
ReplyDeleteΦαινονται υπεροχα τα μελομακαρονα σου!!!!!
Εμεις οπως καταλαβες καναμε παραγωγη σε ολες τις εκδοχες και σχεδον τα φαγαμε.....αλλα εχουμε και συνεχεια!!!!
Φιλακια πολλα πολλα!!!
Ελενακι και του χρόνου!!!! Εγώ θα τα φτιάξω ΣΚ αν και δουλεύω...αλλά περιμένω το παιδάκι ....και πρέπει να το γλυκάνω!!!!!!Εσένα θα πάρει άδεια να έρθει?
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου γλυκιά μου Έλενα και του χρόνου! Να δοκιμάσω λες?
ReplyDeleteΦιλάκια!
Εγώ ακόμα δεν έχω καταλήξει σε συνταγή...θα σε έχω υπόψη μου όμως ότι και να κάνω γιατί εμάς μία παρτίδα ...δεν μας κάνει...τίποτα..χαχαχαα!!! Γειά στα χέρια σου! Εφη...μας την κοπάνησες τις προάλλες,ε??? γκρρρρ...
ReplyDeleteκαι του χρόνου Λενάκι!!!
ReplyDeleteΝόστιμα και μυρωδάτα!!!!
Επειδή τα ορέχτηκα που λέει και το τραγούδι, μαζί με αυτά που θα κρατήσεις για τη συμμαθήτριά μου, βάλε και 2-3 για μένα :)
Να είστε καλά!! Καλές Γιορτές σε όλη την παρέα!!
Πολλά φιλιά
Καλημέρα
και του χρόνουυυυυυυ...
ReplyDeleteμας έσπασες τη μύτη...
κράτα μερικά στη γυναικοσύναξη γιατί αποκλείται να έχει αφήσει μελομακάρονο μέχρι τότε το σκασμένο...
φιλιά σε όλες σας...-:))
Ευχαριστώ πολύ,Έλενα!
ReplyDeleteΊσως γι΄αυτό δεν παίρνουν το σιρόπι τα δικά μου,μάλλον κρύα είναι.
Καλό Σ/Κ-φιλιά!
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2012 και αν γίνεται και λίγο πιό πλούσιο!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά.
Ελενα ... και του χρόνου ... να είσαι καλά να τα ξαναφτιάξεις για τους αγαπημένους σου.
ReplyDeleteΠρέπει να ανασκουμπωθώ και εγώ να ετοιμάσω τα δικά μου ... γιατι είναι αμαρτία να την βγάλουμε με έτοιμα :(
Φιλιά πολλά
υπέροχα ....καλές γιορτές και του χρόνου με υγεία...
ReplyDeleteΜετάκι μου έμαθα οτι έγιναν υπέροχα και τα δικά σας, φαγώθηκαν κιόλας?? χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΝα σαι καλά να ξαναφτιάξεις!
Για να δούμε, εγώ θα την γλιτώσω με μια φορά??
Χλωμό το βλέπω!
Πολλά φιλιά!
Mia μου γλυκιά, με το καλό να δεχθείς τον κανακάρη σου και να τον γλυκάνεις!
ReplyDeleteΕγώ ιδέα δεν έχω τι θα γίνει, ακόμα δεν τους έχουν πει τίποτε, περιμένω να δω αν θα τον έχω μαζί μου Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά!
Θα δούμε!
Πολλά φιλιά!
Ερη μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές στο σπιτικό σου εύχομαι!
Φιλάκια!
Εφάκι εσύ πρέπει να φουρνίσεις λαμαρίνες για τον λόχο, το ξέρω χα χα χαα!
ReplyDeleteΚαλά να είσαι να τους φτιάξεις πολλά πολλά!!!
Σας την κοπάνισα λόγω ανωτέρας βίας, δεν σου είπε η Μαρία??
Ελπίζω να καταφέρουμε να τα πούμε σύντομα όμως!
Φιλάκια
Γιώργη μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου!
Πολλά φιλιά!
Γεια στα χέρια σου και του χρόνου να είσαι καλά, σίγουρα είναι τέλεια.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Βιβή το σκασμένο έφτιαξε 2-3 δόσεις με την Μέτη και τα εξαφάνισαν κιόλας λένε χα χα χαα!!!
ReplyDeleteΣτην γυναικοσυνάντηση θα κάνουμε κοινωνική κριτική μασουλώντας μελομακάρονα:P
Φιλάκια!
Ελενάκι μου καλύτερα όχι κρύα, δοκίμασε να τα μελώσεις ζεστά την επόμενη φορά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Δήμητρά μου από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές και σε σένα εύχομαι!
Φιλιά!
Conna μου όχι έτοιμα, τόσες νοστιμιές φτιάχνεις, στα μελομακάρονα θα κολλήσεις??
ReplyDeleteΑσε που άκουσα κάτι εξωφρενικες τιμές σήμερα για τα έτοιμα, δεν συμφέρει με τίποτε.
Εξ άλλου είναι τόσο εύκολα τα σπιτικά, και ξέρεις και τι τρως!
Φιλιά!
Παναγιώτη μου σε ευχαριστώ και σου εύχομαι καλές γιορτές!
ReplyDeleteΦιλιά!
Mari μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές, με υγεία στο σπιτικό σου!
Φιλιά!
Eftiaksa ta melomakarona k eginan polu oraia!!se merika ebala kai pano sokolata kai eginan apla TELIA!!Apla exo mia erotisi otan bazoume to siropi sta melomakarona prepei na einai auta zesta i oxi?prepei na einai k ta duo zesta?euxaristo!!!kales giortes Elena kai tou xronou!!!!:-)))
ReplyDeleteMarie μου πολύ χαίρομαι που σου πέτυχαν και τα ευχαριστηθήκατε.
ReplyDeleteΛοιπόν, τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά, αλλά όχι καυτά.
Αφησε να περάσουν 3-4 λεπτά αφότου τα βγάλεις από τον φούρνο, και μετά μέλωσέ τα.
Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.
Καλές γιορτές σου εύχομαι, και του χρόνου να είσαι καλά, να ξαναφτιάξεις τα γλυκάκια σου!!