Στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είθισται εκτός από την γαλοπούλα, να υπάρχει και κάποιο χοιρινό ή φρικασέ.
Κάθε χρόνο φτιάχνω και κάτι διαφορετικό, αν και θα ομολογήσω ότι τις περισσότερες φορές φτιάχνω χοιρινό με σελινόριζες, το οποίο αγαπά πολύ ο καλός μου.
Αν όμως θέλω να φτιάξω κάτι διαφορετικό, πονηρά σκεπτόμενη, του φτιάχνω χοιρινό με σελινόριζες λίγες μέρες νωρίτερα, ώστε να μην το αποζητά ανήμερα τα Χριστούγεννα:P
Το φρικασέ γίνεται κατά κανόνα με αρνάκι ή κατσικάκι, δείτε και την συνταγή της Μαρίας μας εδώ.
Γίνεται όμως υπέροχο και με χοιρινό, αλλά με συγκεκριμένο κομμάτι από χοιρινό.
Αν το δοκιμάσετε, ζητείστε από τον χασάπη σας να σας κόψει σε μερίδες χοιρινό από λαιμό, χωρίς κόκκαλο.
Και ετοιμαστείτε για ένα φαγάκι που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Τα υλικά μας:
1500-1700 γρ. χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 μαρούλια
10-12 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
3 αυγά
3 ζουμερά λεμόνια
αλάτι - πιπέρι
Πάμε να το μαγειρέψουμε:
Στην κατσαρόλα μας, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια.
Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Στην συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.
15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια, και τον άνηθο.
Αφήνουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Τέλος με τα αυγά και τα λεμόνια, φτιάχνουμε αυγολέμονο όπως περιγράφεται εδώ και αυγοκόβουμε το φαγάκι μας.
Καλή επιτυχία!
Θα ήθελα να σας δείξω και ένα πανέμορφο βραβείο που μου χάρισε η γλυκιά Marilise (εδώ είναι η ανάρτησή της) και με συγκίνησε πολύ!
Marilise μου σε ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου έκανες!
Όπως και να είναι το φρικασέ το αγαπάμε πολύ οικογενειακώς!!!!
ReplyDeleteΚαλημερούδια!!!
Δεν το έχω φτιάξει ποτέ γιατί δεν τρώω αρνί και κατσίκι. Αλλά με το χοιρινό τα πράγματα αλλάζουν...!
ReplyDeleteΑγαπημένο φαγητό και για μένα!
ReplyDeleteΕγώ για κάτι γρήγορο και καθημερινό, πολλές φορές αν έχω κανένα μικρό χοιρινό σνίτσελ το κόβω κομματάκια και το φτιάχνω έτσι.
Καλημέρες :)
Επειδη κι εμεις το αρνι το... αποφευγουμε, μ εχοιρινο φαινεται πολυ ενδιαφερον!
ReplyDeleteΤο τρώω και για πρωινό. Καλή μου όρεξη.
ReplyDeleteαυτά είναι... αγαπημένο φαγητάκι!!!!!!!!
ReplyDeleteμμμ....
καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα Ελενάκι! Υπέροχο φαγάκι! Έτσι το τρώμε κι εμείς ! Στη φαμίλια μου μάλιστα φτιάχνουμε αυτή τη συνταγή το μεγάλο Σάββατο, αντί για την κλασσική μαγειρίτσα! Είμαστε λίγο ανάποδοι είναι η αλήθεια!
ReplyDeleteΜπράβο και για το βραβειάκι!
Φιλιά
Καλημέρα!! Ναι, όντως το φρικασέ είναι από τα ποιο νόστιμα λεμονάτα φαγητά!! Τέλεια χειμωνιάτικη ιδέα!
ReplyDeleteΦρικασέ τ΄αγαπημένο του άντρα μου βέβαια πάντα με χοιρινό, εγώ αρνί και κατσίκι ούτε γι΄αστείο δεν το θέλω.Να είσαι καλά καλό μεσημέρι.
ReplyDeleteΑποφάσησα το κοτόπουλο...
ReplyDeleteΤώρα το χοιρινό...
Φιλενάδα, καλά θα φάνε τα παιδάκια μας φέτος σην πρώτη τους Χριστούγεννα!!!
Φιλιά πολλά.
Με αρνάκι του γάλακτος το θέλω. Ετσι να μου φέρνει παιδικές αναμνήσεις. Αλλά εδώ στην γουρουνοχώρα που βρέθηκα ούτε αρνάκι γάλακτος, ούτε τρυφερά μαρουλάκια.... πως να το φτιάξω η γυναίκα...
ReplyDeleteΞεμεινα να χαζεύω την φωτογραφία κι εστρωσα και μια καρτοπετσέτα απο κάτω μη γεμίσω σάλια το γραφείο μου.....
ΑΑΑΑΑΑΑΑ! ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΙΑΤΑ!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΒΡΕ ΕΛΕΝΑ!!!!!!
ReplyDeleteΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!
Νόστιμο κι έτσι,Έλενα,αν και το φτιάχνω πάντα με σέλινο και σελινόριζα.
ReplyDeleteΑυτές οι συνταγές από τις αγαπημένες και μαγειρεύονται συχνά!
Φιλιά!
κανω πως δεν βλεπω.ΚΑΝΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ.Ποπη
ReplyDeleteΤο φρικασέ με μαρουλάκι είναι το αγαπημένο μου!!!Δεν συμπαθώ καθόλου το σέλινο!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου Ελενάκι μου,υπέροχο φαγάκι!!!!!
Πολλά φιλάκια!!
Aγαπημενο πιατο!!!Δεν το εχω φτιαξει με χοιρινο παντα το κανω με αρνι!!!!Φαινεται πολυ νοστιμο!!!!Γεια στα χερακια σου!!!
ReplyDeleteΑγαπημένο!!!!!!Μου άνοιξε η όρεξη τώρα!!!!Τέλειοο!!!Καλό απόγευμα!!
ReplyDeleteΕπίκαιρο και αγαπημένο των ημερών!
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΑΚΙ .ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!
ReplyDeleteΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟ!!!ΜΠΡΑΒΩ ΕΛΕΝΑΚΙ.
ReplyDeleteΕιναι πολυ νοστιμο φαγητο και το μονο που τρωνε τα παιδια μου με χορταρικα.
ReplyDeleteΓεια σου Λιλάκι μου, φιλιά πολλά!!!
ReplyDeleteΕυγενία μου και με το χοιρινό γίνεται εξαιρετικό φαγάκι!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Dark Chef μου έδωσες ωραία ιδέα!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό βράδυ!
Ελπινίκη δοκιμασέ το με χοιρινό, το ίδιο νόστιμο γίνεται!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κανθαράκο, εσύ πια σπας όλα τα ρεκόρ χα χα χαα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Γεια σου Ζαχαρένια μου, φιλάκια και περαστικούλια σου!
ReplyDeleteΕρμιόνη μου, μακάρι να το έφτιαχνα κι εγώ αντί για μαγειρίτσα που δεν την τρώω, αλλά τι να κάνω που οι άντρες μου όλοι περιμένουν την μαγειρίτσα πως και πως??
ReplyDeleteΦιλάκια!
Χρυσαυγή μου συμφωνώ!!!
ReplyDeleteΑπό τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα φαγάκια!
Φιλιά!
Ροδάνθη μου πολλή εντύπωση μου κάνει που τόσο πολλοί δεν τρώνε αρνάκι!
ReplyDeleteΕγώ δεν έχω πρόβλημα, αλλά ωραιότατο γίνεται και με το χοιρινό πιστεύω!
Φιλάκια!
Βερονικούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές σου εύχομαι!
Φιλάκια!
Ginger μου με αρνάκι γαλακτος... the best, θα συμφωνήσω!
ReplyDeleteΟύτε μαρουλάκια δεν έχει εκεί??
Αντε, έλα για τις γιορτές εδώ να το ευχαριστηθείς!
Φιλάκια!
Εφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι μου από τώρα έχει αρχίσει ο άντρας μου να με ρωτάει αν θα φτιάξω σελινότριζες φέτος χα χα χαα!!
ReplyDeleteΟλα αυτά τα αυγολεμονάτα είναι αγαπημένα μας φαγάκια!
Φιλιά!
Γιατί βρε Ποπάκι?? χα χα χαα!
ReplyDeleteΓια τα Χριστούγεννα λέμε, όχι για τώρα που νηστεύεις.
Φιλιά!
Βάσια μου εγώ με το σελινάκι δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά με το μαρουλάκι μου αρέσει περισσότερο ομολογώ!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Katrina μου και με τα δύο γίνεται πολύ νόστιμο, αν σου τύχει, δοκίμασέ το και με χοιρινό να δεις τι ωραίο γίνεται!
ReplyDeleteΦιλιά!
Ελενάκι να σαι καλά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Vita μου ναι, φαγάκι που το συνηθίζουμε αυτές τις μέρες!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!
Νάσια κι εσείς με χοιρινό???
ReplyDeleteΧαίρομαι που είναι φαγάκι που σου αρέσει!
Φιλιά!
Κατερινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Δημιουργία μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Πολύ αγαπημένο φαγητό.....απλά πεντανόστιμο!!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΜ' αρέσει πολύ το φρικασέ αλλά δεν το έχω δοκιμάσει με μαρούλι,τώρα που το λες το βρίσκω καλή ιδέα!
ReplyDeleteΣοφάκι μου σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦιλιά, καλό σου βράδυ!
Ρένα αλήθεια??
ReplyDeleteΜε αντίδια και άλλα χορταρικά το φτιάχνεις??
Και με μαρουλάκια γίνεται γλύκισμα!
Φιλιά!
ΕΛΕΝΑ μου το φρικασέ ειναι ωραιο φαγακι όπως και να το φιάξεις ....όμως το αρνάκι με το σταμναγκάθι φρικασε φίλη μου...ειναι ο βασιλιάς των φρικασέδων....καλά τί ειπα τώρα;;;δική μου διάλεκτο!!!χι..χι...και όποιος..δεν το τρώει το αρνάκι..μπορεί να το κάνει με μοσχάρι η χοιρινό...δοκίμασε το και θα με θυμηθείς...φιλάκια
ReplyDeleteΤέλειο!! τα Χριστούγεννα θα έχουν γίνει τα βιολογικά μου μαρουλάκια στον κήπο, οπότε ελπίζω να το φτιάξω στην καινούρια μου κουζίνα στο χωριό.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά.
Ρούλα μου εγώ και το αρνάκι τρώω και το σταμναγκάθι και όλα, είμαι βολικό κορίτσι εγώ χα χα χααα!!!
ReplyDeleteΦρικασέ με αρνάκι έχουμε στις συνταγές μας, είπα να βάλω και μια χοιρινό, με το οποίο γίνεται επίσης πολύ νόστιμο, αν πετύχεις σωστό κομμάτι χοιρινού.
Με μοσχαράκι δεν νομίζω να πολυταιριάζει το φρικασέ, αλλά γούστα είναι αυτά, ποτέ δεν ξέρεις!
Φιλιά, καλό σου βράδυ!
Μαράκι ετοιμάζεσαι για μετακόμιση?
ReplyDeleteΗ απλά ανακαινίζεις το σπίτι στο χωριό?
Αμα έχεις και βιολογικά μαρουλάκια, τι άλλο θέλεις!!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Φρικασέ να είναι και λατρεμένο είναι!!! Τί σύμπτωση κι εγώ το έφτιαξα εχθές και θα το ανέβαζα αύριο!!! χαχαχα Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!!! Πολλά φιλάκια!
ReplyDeleteΚικίτσα μου είναι φαγάκι των ημερών αυτών!
ReplyDeleteΘα περιμένω με χαρά να κεραστώ και από το δικό σου!
Φιλάκια!
To έφτιαξα σήμερα!Τέλειο!
ReplyDeleteΑλλά μου ταιριάζει περισσότερο το χειμώνα!Μπράβο για τη συνταγή..
Χρυσούλα μου ε ναι, είναι ένα φαγάκι πιο πολύ για χειμώνα θα έλεγα!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!