Κάθε καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, η μητέρα μου συνήθιζε να φτιάχνει σπιτικό πελτέ ντομάτας, ώστε να έχουμε αποθέματα για όλο τον χρόνο.
Κι εγώ από δίπλα της την βοηθούσα και μάθαινα τα μυστικά της.
Εδώ και χρόνια τον φτιάχνω η ίδια, στο δικό μου σπίτι πλέον.
Και μάλιστα με διάφορους τρόπους!
Σήμερα θα σας δείξω δύο από αυτούς τους τρόπους, με βράσιμο σε μεγάλη κατσαρόλα ή με ψήσιμο στον φούρνο, μέσα σε μεγάλο ταψί.
Τον διατηρώ σε αποστειρωμένα βάζα στο ντουλάπι μας και όταν ανοιχτεί στο ψυγείο. Και μάλιστα προτιμώ να φυλάω τα βάζα με τον πελτέ από την αρχή στο ψυγείο.
Χρησιμοποιώ ντοματάκια τύπου Ρόμα ή αλλιώς πομοντόρια, γιατί έχουν περισσότερη ψίχα και λιγότερα υγρά.
Μπορείτε όμως να βάλετε, όποια ποικιλία εσείς θέλετε, αλλά λάβετε υπόψη ότι θα έχει πιθανόν περισσότερα υγρά από την προτεινόμενη ποικιλία, θα χρειαστεί περισσότερη ώρα βράσιμο και ο πελτές αναλογικά θα είναι λιγότερος.
Για να δούμε λοιπόν πως θα φτιάξουμε τον ντοματοπελτέ της χρονιάς!!
Χρειαζόμαστε:
ντοματάκια τύπου Ρόμα, όσα θέλουμε
αλάτι
ελαιόλαδο
αποστειρωμένα, γυάλινα βάζα
μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο ταψί φούρνου
προαιρετικά
κρεμμύδια ξερά καθαρισμένα
πιπεριές πράσινες ή κόκκινες
Πάμε να τον φτιάξουμε:
Αγοράζουμε ντοματάκια γερά και ώριμα, όσα εμείς νομίζουμε ότι θα χρειαστούμε, υπολογίζοντας για πόσο καιρό θέλουμε να έχουμε πελτέ ντομάτας.
Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το μέρος που έχει το κοτσάνι.
Χαράζουμε με μαχαίρι τον φλοιό τους σταυρωτά, στο μυτερό σημείο της ντομάτας. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει.
Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε λίγα λίγα τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να ζεματιστούν δύο-τρία λεπτά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο σουρωτήρι των μακαρονιών, να στραγγίσουν και να μισοκρυώσουν.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα ντοματάκια.
Αφαιρούμε από τα ντοματάκια τον φλοιό και τα σφίγγουμε με το χέρι, για να αφαιρέσουμε όσο πιο πολλούς σπόρους μπορούμε.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ, όσα χωράει κάθε φορά και τα πολτοποιούμε εντελώς.
Τώρα έχουμε 2 επιλογές:
α) Με βράσιμο
Βάζουμε τον πολτό ντομάτας σε μεγάλη κατσαρόλα που να τον χωράει και να μην χυθεί έξω κατά το βράσιμο.
Σιγοβράζουμε τον πολτό, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει.
Προσοχή, όσο συμπυκνώνεται, τόσο θα πιτσιλάει.
Όταν εξατμιστεί το νερό και φθάσει στην επιθυμητή πυκνότητα ο πελτές μας, τον κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε και ανακατεύουμε καλά.
Προσέχουμε να μην μας γίνει πολύ αλμυρός δοκιμάζοντας λίγο πελτέ, πριν προσθέσουμε κι άλλο αλάτι.
Βάζουμε τον ζεστό πελτέ, σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, ισιώνουμε την επιφάνειά του με κουτάλι και καλύπτουμε με ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τα βάζα μας καλά και τα αφήνουμε χωρίς να τα μετακινήσουμε, να κρυώσουν.
Όταν δούμε την άλλη μέρα ότι τα καπάκια των βάζων έχουν ένα βαθούλωμα προς τα μέσα, σημαίνει ότι έκλεισαν καλά.
Όσα δεν το έχουν, τα βάζουμε στο ψυγείο και τα καταναλώνουμε πρώτα.
β) Με ψήσιμο
Βάζουμε τον πολτό ντομάτας στο μεγάλο βαθύ ταψί του φούρνου και τον ψήνουμε στους 100 βαθμ. Κελσίου, στον αέρα, έως ότου στεγνώσει.
Συνεχίζουμε την παρασκευή όπως παραπάνω.
Προαιρετικά, παίρνουμε ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα ή πιπεριές πράσινες ή κόκκινες, κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε από την αρχή στο βράσιμο του πελτέ. Αυτά θα λιώσουν και θα αρτύσουν ωραία τον πελτέ μας.
- Προτιμάμε να φτιάχνουμε τον πελτέ μας, όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και αφθονούν. Συμφέρει οικονομικά και ο ντοματοπελτές μας θα έχει όλα τα αρώματα και τις ιδιότητες της καλοκαιρινής ντομάτας.
- Προσέχουμε κάθε φορά που παίρνουμε μια ποσότητα πελτέ από το βάζο, με ένα κουτάλι να ισιώνουμε την επιφάνεια του πελτέ που μένει μέσα και να τον καλύπτουμε με ελαιόλαδο.
Έτσι αποφεύγουμε να μουχλιάσει και να μας χαλάσει.
- Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία παρασκευής, βάζουμε τον πολτό ντομάτας σε μεγάλο τουλπάνι, το δένουμε και το κρεμάμε για μία-δύο ώρες έχοντας από κάτω μια λεκανίτσα να μαζεύονται τα υγρά που θα στραγγίζουν.
Έτσι συμπυκνώνεται λίγο ο πολτός και χρειάζεται λιγότερη ώρα βράσιμο ή ψήσιμο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Καλημέρα Ειρήνη μου! Ξύπνησες όμορφες μνήμες τώρα, μιας που έχω έντονη την εικόνα της γιαγιάς μου να ετοιμάζει πελτέ με ευλάβεια και προσοχή!
ReplyDeleteΟι οδηγίες σου είναι άψογες και πολύ αναλυτικές, το κάνεις να φαίνεται πολύ εύκολο και με εγγυημένο αποτέλεσμα!
Φιλιά!
Ο σπιτικός πελτές είναι αναμφισβήτητα καλύτερος από του εμπορίου, χωρίς συντηρητικά και με υλικά που ξέρουμε τι είναι.
ReplyDeleteΠολύ ωραία ανάρτηση Ειρήνη μου!
Τώρα που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, ευκαιρία να φτιάξουμε τον δικό μας ντοματοπελτέ και να τον έχουμε για όλον τον χρόνο!
Φιλιά, καλή σου μέρα!
Καλημέρα Ειρήνη μου!Ο σπιτικός πελτές και οτιδήποτε σπιτικό είναι χίλιες φορές καλύτερο εννοείται. Πολύ ωραία συνταγή και κατάλληλη της εποχής, μπράβο!!!Ευχαριστούμε πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!!!
Σπιτικός πελτές ...μακράν καλύτερος από αυτόν του εμπορίου!!Για να πω την αλήθεια καμία η σχέση μεταξύ τους!!!
ReplyDeleteΗ προσθήκη πιπεριάς και κρεμμυδιού με δελέασε ιδιαίτερα μπορώ να πω και θα το δοκιμάσω!!!
Πολύ καλή παρουσίαση Ειρήνη μου!!!
Καλή σου μέρα!!!!
Ερμιόνη, αυτές τις μνήμες τις έχω από μικρό παιδί, όταν έβλεπα και βοηθούσα την μητέρα μου να φτιάχνει πελτέ ντομάτας. Σήμερα είναι η κόρη μου που παρακολουθεί εμένα. Ελπίζω στο μέλλον το ίδιο να συμβεί και με τα δικά της παιδιά.
ReplyDeleteΕλπίζω οι οδηγίες μου να φανούν χρήσιμες, σε όσους θελήσουν να φτιάξουν σπιτικό πελτέ.
Καλό μεσημέρι.
Πόσες ντομάτες έχουμε καθαρίσει;
ReplyDeleteΣτο τραπέζι της αυλής γινόταν η προετοιμασία.
Τα κατάφερναν να έχουμε όλο το χειμώνα σπιτικό πελτέ μια και τότε δεν έβρισκες ντομάτες εκτός εποχής..
Πολλές φορές το κολατσιό μας ήταν αλειμμένες φέτες ψωμί..
Παρασύρθηκα Ειρήνη μου αλλά όσες φορές και αν έφτιαξα αυτή τη γεύση δεν την πέτυχα...
Κορίτσια μου Πειραιώτικα φιλιά!
Οι αναμνήσεις που έχω εγω είναι απο την πεθερά μου, εκείνη εφτιαχνε πελτέ γιατί είχανε κηπευτικά και μεταξύ αυτών πολλές ντομάτες, ετσι λοιπον εφτιαχνε πααααρα πολύ πελτε. Γεια στα χεράκια σου Ειρήνη μου και ευχαριστούμε που μας το θύμισες !!!
ReplyDeleteφιλια και καλό μεσημέρι
Αυτός ο πελτές μεγάλη αμαρτία...και δημιουργεί και τόσες άλλες λιχουδιές!!!
ReplyDeleteκάθε χρόνο φτιάχνω Ειρήνη...σπάνια αγοράζω πελτέ...και μάλιστα εκτός από τους τρόπους που αναφέρεις,μπορούμε να αφήσουμε τη σάλτσα σε ταψί σκεπασμένο με γάζα,στον ήλιο να στεγνώσει μόνος του...
ReplyDelete( μετά το βράσιμο )
Πολύ καλά κάνεις και την ανεβάζεις τη συνταγή...
είναι τόσο εύκολο να έχουμε τις δικές μας ντομάτες,αρκετά με τα ετοιματζίδικα...
φιλιά σε όλες σας...-:))
Ειρήνη μου πολύ ωραίο και χρηστικό ποστ, φτιάχνω κι εγώ κάθε χρόνο τον πελτέ της χρονιάς μας!!!
ReplyDeleteΜπράβο βρε Ειρήνη μου...την κατάλληλη στιγμή έβαλες την συνταγή!!! Είχα σκοπό να φτιάξω με την πρώτη άδεια!
ReplyDeleteΌτι πιο χρήσιμο!!! Έχεις όλο το χρόνο και σε νοστιμιά δεν συγκρίνεται με τις έτοιμες!!!
Φιλιά πολλά!!!
Έλενα, δεν συγκρίνεται ο πελτές του εμπορίου, με τον σπιτικό. Είναι πεντανόστιμος, διαλέγουμε εμείς τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε και ξέρουμε τι περιέχει. Η ποιότητα των υλικών, εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από εμάς.
ReplyDeleteΣαφώς συμφέρει να φτιάχνουμε πελτέ, όταν η ντομάτα είναι στην εποχή της.
Καλό μεσημέρι.
Ελένη, συμφωνώ μαζί σου. Κατά την γνώμη μου, ο σπιτικός πελτές είναι καλύτερος, γευστικά και ποιοτικά. Γι' αυτό και τον προτιμώ.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Η παρασκευή σαλτσούλας για το χειμώνα είναι από τα καλοκαιρινά 'πρέπει'.
ReplyDeleteΜάλλον θα μπεί στο πρόγραμμα και ο πελτές.
Φιλιά.
Βάσια, το κρεμμύδι ή η πιπεριά ή και τα δύο μαζί, δίνουν ξεχωριστή γεύση στον πελτέ. Φυσικά φτιάχνουμε ένα μέρος του πελτέ με τα δύο αυτά λαχανικά, όχι όλον. Αποφεύγουμε να δεσμεύσουμε όλη την ποσότητα του ντοματοπελτέ μας, με αυτές τις γεύσεις, για την περίπτωση που δεν ταιριάζουν με όλα τα φαγητά ή δεν αρέσουν σε όλους οι γεύσεις τους.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Σπίτι μας φτιάχνουμε κάθε χρόνο πελτέ με τη πρώτη μέθοδο, αυτή του βρασίματος!! Τα φαγητά μας το χειμώνα έχουν πολύ περισσότερη νοστιμιά από αυτή που θα είχαν με αγοραστό πελτέ!! Καλό απόγευμα!!
ReplyDeleteΓεια στα χέρια σου Ειρήνη μου θα πρέπει να σου έγινε τέλειο.Μου θύμησες την γιαγιά μου στο χωριό όταν φτιάχναμε ντοματοπελτέ.Τέλεια εμπειρία,να είσαι καλά φιλιά!!!!
ReplyDeleteΒλέπω όλες κάτι έχουμε να θυμηθούμε!!
ReplyDeleteΧαμογέλασα,όπως είδα να έχεις τον πελτέ πάνω στο ψωμί,γιατί τρελαινόμουν να τρώω όταν πήγαινα στη γιαγιά μου.
Για το δεύτερο τρόπο να ρωτήσω,χρειάζεται ν'ανοίγουμε το φούρνο ν'ανακατεύουμε;Στο φούρνο δεν πιτσιλάει;Φιλάκια.
Ειρηνάκι μου πολύ ωραία και ξεκάθαρη η ανάρτηση σου, καιρός για πελτέεε!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Γιαγιά Αντιγόνη, έχω καθαρίσει τόσες ντομάτες, είναι αδύνατον να θυμάμαι πόσες!!! Χαλάλι όμως, γιατί έχουμε, στο σπίτι μας, όλο τον χειμώνα, το νόστιμο σπιτικό ντοματοπελτέ, για τα φαγάκια μας, αλλά και σαν άλειμμα για το ψωμάκι μας. Όπως όταν είμαστε μικρά παιδιά!!
ReplyDeleteΊσως να μην σου φαίνεται η γεύση η ίδια σήμερα όπως παλιά, γιατί οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, είναι πάντα οι γλυκύτερες όλων!!
Καλό απόγευμα.
Μαράκι, οι μαμάδες μας, οι πεθερές μας, αξιοποιούσαν ότι περίσσευε, αποθηκεύοντάς το, για όταν θα το χρειάζονταν. Συνήθως φρόντιζαν να έχουν πελτέ για όλο τον χρόνο, μέχρι να έρθει πάλι η ντομάτα στην εποχή της και να φτιάξουν τον καινούργιο. Μια και σου τον θύμισα, ευκαιρία να φτιάξεις φέτος!!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Σοφία, και σαν μεζεδάκι πάνω σε ψωμί, μαζί με ελίτσες και άλλα τέτοια ωραία, ταιριάζει άψογα με τσίπουρο, κρασάκι, ουζάκι. Στα φαγητά μας, βέβαια, δίνει απίστευτη νοστιμιά και άρωμα καλοκαιρινής ντομάτας!!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Βιβή, αυτός ο τρόπος παρασκευής πελτέ που περιγράφεις, είναι ο λιαστός πελτές ή πελτές του ήλιου, όπως λέει η μητέρα μου. Θα τον δείξουμε σύντομα και αυτόν.
ReplyDeleteΌμως μέσα στην πόλη, λόγω του καυσαερίου, προτιμώ τον βραστό πελτέ ή αυτόν του φούρνου. Γίνονται σε πολύ πιο σύντομο χρόνο, άλλωστε.
Καλό απόγευμα.
Λίλα, πολύ καλά κάνεις και τον φτιάχνεις. Έχετε νόστιμο, σπιτικό πελτέ, για το φαγητό της οικογένειας, όλον τον χρόνο. Αν μάλιστα είναι και από δικές σου ντομάτες, διπλονόστιμος!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
eirini, οπωσδήποτε δεν συγκρίνεται σε νοστιμιά με τα έτοιμα.
ReplyDeleteΠελτέ συνήθως φτιάχνω, από τα μέσα του Ιούλη και μετά, όταν τα ντοματάκια Ρόμα που χρησιμοποιώ εγώ, είναι πολλά στην αγορά και συμφέρει οικονομικά. Είναι η καλύτερη εποχή.
Καλό βράδυ.
Στέλλα, βάλε στο πρόγραμμά σου και τον πελτέ ντομάτας εφέτος. Να είσαι σίγουρη ότι θα σε αποζημιώσει για τον κόπο που θα κάνεις να τον φτιάξεις, με την νοστιμιά και την ποιότητα του. Θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα φαγάκια!!!! Αλλά και σαν μεζές, στο ψωμάκι μας, είναι απίθανος.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Taelia, φτιάχνει πεντανόστιμα φαγητά ο σπιτικός πελτές, σε όποια και αν προστεθεί. Μια και τον φτιάχνετε, στο σπίτι, το ξέρεις ήδη!!!
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία και στον φετινό ντοματοπελτέ σας.
Καλό βράδυ.
Ροδάνθη, στην οικογένειά μου τον φτιάχνουμε από γενιά σε γενιά. Ελπίζω και η επόμενη από εμένα, να συνεχίσει την αυτήν την παράδοση.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
anna, το ίδιο κάναμε και εμείς όταν είμαστε μικρά, το ίδιο κάνω και τώρα. Ψωμάκι με πελτέ και λίγο τυρί φέτα, το καλύτερο κολατσιό!!
ReplyDeleteΤον ανακατεύουμε και στο φούρνο, όταν τον φτιάχνουμε, για να βοηθάμε τα υγρά να εξατμιστούν. Και στον φούρνο πιτσιλάει.
Φτιάξε τον όπου σε βολεύει.
Καλό βράδυ.
Έρη, έφτασε και φέτος ο καιρός για τον πελτέ της ντομάτας!! Ένα από τα πολύτιμα δώρα του καλοκαιριού και οι ντοματούλες. Φρέσκες ή συντηρημένες όπως ο ντοματοπελτές, νοστιμίζουν τις σαλάτες και τα φαγητά μας.
ReplyDeleteΑς τον φτιάξουμε λοιπόν!!
Καλό βράδυ.
Ειρήνη μου τέλειος ο πελτές... καλό είναι να αφήσουμε κατά μέρος τα έτοιμα και να ασχοληθούμε για να φτιάξουμε τα δικά μας που είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά... Εύκολη συνταγή και οι οδηγίες σου πολύ κατατοπιστικές... Να είσαι πάντα καλά!
ReplyDeleteΚική, σε ευχαριστώ. Το καλοκαίρι μας προσφέρει την ευκαιρία, να συντηρήσουμε πολλά ωραία πράγματα, λαχανικά, φρούτα και να τα απολαμβάνουμε τις εποχές που δεν υπάρχουν. Φτιάχνοντάς τα μόνοι μας, ξέρουμε κατά μεγάλο ποσοστό, την ποιότητα της πρώτης ύλης που έχουμε χρησιμοποιήσει. Τι καλύτερο;
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!!!!
ReplyDeleteΠΟΣΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ!!!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!
Έφη, δεν φαντάζεσαι πόσο μου αρέσει να βάζω πελτέ, πάνω σε ψωμί ή παξιμαδάκι βρεγμένο, να το ραντίζω με λαδάκι και λίγη ρίγανη και να το τρώμε. Είναι από τους απλούστερους και νοστιμότερους μεζέδες!!
ReplyDeleteΝόστιμος ο πελτές και όχι μόνο στο φαγητό!!
Καλό σου βράδυ.
Πω πω τι μου θυμισες... το εκανε η μαμα μου!
ReplyDeleteΚοριτσάκια ελάτε να παίξουμε!!!
ReplyDeletehttp://lilaspurplethoughts.blogspot.com/2012/06/blog-post_27.html
Beauty flowers, αφού τον έφτιαχνε η μαμα, μήπως ήρθε ο καιρός να τον φτιάξει και η κορούλα; Με τις οδηγίες που δίνουμε, δεν θα δυσκολευτείς καθόλου!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Καλημέρα Ειρήνη μου! Ο σπιτικός πελτές είναι ότι καλύτερο!! Σ'ευχαριστούμε για την συνταγή και τις χρήσιμες συμβουλές σου! Φιλάκια!
ReplyDeleteΗ μαμά μου φτιάχνει κάθε χρόνο αλλά δεν ξέρω ποιόν τρόπο ακολουθεί.Θα της δείξω το δικό σου να μου πει. Πάντως όπως και να έχει ο σπιτικός πελτές είναι εξαιρετικός.
ReplyDeleteElena, συμφωνώ μαζί σου, είναι ότι καλύτερο και νοστιμότερο για τα φαγητά μας και τα μεζεδάκια μας! Και το κυριότερο είναι φτιαγμένος από τα χέρια μας.
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Κατερινάκι, ευκαιρία όχι μόνο να ρωτήσεις την μαμά σου, πως τον φτιάχνει, αλλά αυτή την χρονιά να τον φτιάξετε μαζί!!!! Σίγουρα θα γίνει και φέτος εξαιρετικός!! Καλή επιτυχία!!!
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Τι καλύτερο από τον σπιτικό πελντέ και από ντομάτες άφθονες αυτή την εποχή ακόμα και στις γλάστρες μας!!!
ReplyDeleteΣτο δικό μου τον κήπο ακόμη οι ντομάτες ...έχουν λουλούδια!
ReplyDeleteΤον άλλο μήνα θα γίνουν οι ντομάτες μας!
φιλιά!
Πραγματικά ο σπιτικός είναι ο καλύτερος!!! Δεν μου αρέσει οτιδήποτε ετοιματζίδικο οπότε σίγουρα θα "ψήσω" τη μαμά Έφη να το φτιάξουμε!!! Φιλιά πολλά!!!
ReplyDeleteΕιρήνη μου χρόνια τώρα φτιάχνω και εγώ και δεν αγοράζω ετοιμο. Το κακό είναι ότι εχουμε συνηθίσει και μας κακοφαίνεται όταν η ντομάτα είναι κονσέρβας. Φιλάκια!!
ReplyDeleteΡένα, προτιμώ τον σπιτικό πελτέ από οποιοδήποτε άλλον, για λόγους νοστιμιάς, ποιότητας και δυνατότητας επιλογής της πρώτης ύλης. Μπορούμε να έχουμε ντοματιές σε μεγάλες γλάστρες, για την ντοματοσαλάτα μας, το καλοκαίρι. Για πελτέ χρειαζόμαστε πολλές άλλωστε.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Δήμητρα και οι δικές μου ντοματούλες, στις γλάστρες, είναι ακόμα μικρές. Και εγώ από τον άλλο μήνα, θα κόψω μάλλον.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Zeta, και εγώ το ίδιο πιστεύω. Όταν η μαμα Έφη διαβάσει την ανάρτησή μας, είμαι σίγουρη ότι θα "ψηθεί" αμέσως και θα σου φτιάξει ντοματοπελτέ. Ακολουθώντας τις οδηγίες, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου. Καλή επιτυχία.
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα.
Μάνια, κάνεις πολύ καλά που φτιάχνεις τον δικό σου πελτέ. Όταν μάλιστα μάθεις να μαγειρεύεις με αυτόν, δύσκολα τον αλλάζεις με οποιονδήποτε άλλον. Νοστιμίζει τόσο ωραία τα φαγητά μας!!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Ειρήνη, δεν έχω φτιάξει ποτέ πελτέ ντομάτας. Το ψιλοφοβόμουν, νόμιζα πως είναι πολύ δύσκολο. Βλέποντας όμως τη συνταγή σου πήρα κουράγιο και λέω να το δοκιμάσω. Όταν βρω τις κατάλληλες ντομάτες θα το φτιάξω! θα σε ενημερώσω και για το αποτέλεσμα!
ReplyDeleteΜάγδα, έχει τη διαδικασία του, αλλά δεν είναι δύσκολο και αξίζει τον κόπο το αποτέλεσμα. Θα περιμένω να ακούσω τις εντυπώσεις σου.
ReplyDeleteΚαλό μήνα.