Cookies!!!! Αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων!!
Συνοδεύουν το καφεδάκι ή το τσάι μας, είναι ένα γλυκό σνακ για όλες τις ώρες.
Φτιάχνω συχνά διάφορα cookies, αλλά η συνταγή που θα σας δείξω σήμερα είναι από τις πιο αγαπημένες μου!
Κατέληξα σ’ αυτήν μετά από αρκετούς πειραματισμούς, ώσπου να πετύχω τη γεύση που θα με ικανοποιούσε.
Είναι τραγανά και αφράτα συγχρόνως!
Συνδυάζουν γεύσεις και αρώματα που αρέσουν σε όλους όσους τα γεύτηκαν.
Ας δούμε πως τα φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
180 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. ζάχαρη λευκή
150 γρ. μαργαρίνη
80 γρ. βούτυρο φρέσκο
2 αυγά
120 γρ. φουντούκι, μέτρια αλεσμένο
50 γρ. ράσμπερι ή ξανθή σταφίδα
70 γρ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές cherry brandy (είδος λικέρ κεράσι) ή κονιάκ
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
ελάχιστο αλάτι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε τα ράσμπερι ή τη σταφίδα σε μπολάκι, να μουλιάσουν στο ποτό.
Κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλεύρων μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Σε μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, τη βανίλια και χτυπάμε ακόμα λίγο να ενσωματωθούν εντελώς τα υλικά.
Κλείνουμε το μίξερ.
Με κουτάλι ενσωματώνουμε σταδιακά το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταγόνες σοκολάτας, τα ράσμπερι ή τη σταφίδα, τα φουντούκια και το αλεύρι.
Αν δεν σας αρέσει το ξύσμα πορτοκαλιού, βάλτε ξύσμα λεμονιού.
Το άρωμα των εσπεριδοειδών ταιριάζει πολύ σε αυτά τα cookies.
Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα ή και περισσότερο αν έχουμε χρόνο, να κρυώσει.
Στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Με κουτάλι παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε μπαλάκια, βρέχοντας που και που τα χέρια μας με λίγο νερό, για να μην κολλάνε.
Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί και τα πατάμε ελαφρά, να πλατύνουν λίγο.
Αν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε το ταψί με τα cookies στο ψυγείο για 15 λεπτά, πριν το βάλουμε στο φούρνο είναι ακόμη καλύτερα.
Η ζύμη των cookies περιέχει αρκετό βούτυρο και έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο κρύα είναι, τόσο λιγότερο απλώνουν τα μπισκοτάκια κατά το ψήσιμο και παραμένουν πιο αφράτα και φουσκωτά.
Ψήνουμε τα cookies σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου, για 14 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Όταν θα βγάλουμε τα cookies, από το φούρνο θα μας φανούν μαλακά. Έτσι πρέπει να είναι.
Μόλις κρυώσουν θα στερεοποιηθούν.
Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
πραγματικα φαινονται πολυ γευστικα!οτι πρεπει για τον καφε και για τα πιτσιρικια που λατρευουν τα μπισκοτα!
ReplyDeleteΠολύ καλημέρα .....Μυρίζω cookies ή έχω ψευδαισθήσεις?!
ReplyDeleteΣε light έκδοση υπάρχουν? για μας που βασανιζόμαστε με τις θερμίδες...!
Καλό σαββατοκύριακο σε όλους.
αν προλάβουν, τα φυλάμε στο κουτί που κλείνει καλά! :D
ReplyDeleteφαίνονται τόσο λαχταριστά και μαζί εύκολα, που μια καλή ιδέα είναι να επιχειρήσουμε να τα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά!
για μένα, που είμαι ένας άκρως υπομονετικός άνθρωπος, αυτό μεταφράζεται ως "ε ρε γλέντια!!" αλλά για τις πιο ..κανονικές μανούλες, ωραία ιδέα!! :D
καλό Σαββατοκύριακο!!
Από τις πιο ωραίες προτάσεις για cookies που έχω διαβάσει!Η προσθήκη των ξηρών φρούτων κάνει τη διαφορά και στο μάτι, αλλά φυσικά και στη γεύση!!Όπως επίσης η σοκολάτα που ειναι γάλακτος!Τα φουντούκια όταν ψήνονται μοσκοβολά το σπίτι,φαντάζομαι με την προσθήκη όλων των υλικών τι γίνεται..Ειρήνη μου πάρα πολύ ωραία πρόταση,εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά.
ReplyDeleteΠανέμορφα και πεντανόστιμα ,ωραία πρόταση με το καφεδάκι μας,μου αρέσουν πολύ τα μπισκότα που έχουν ξηρούς καρπούς μέσα,φιλιά πολλά.
ReplyDeleteΜόλις εχθές τσάκισα μια συσκευασία ετοιματζίδικων cookies, μέσα σε σοκολατούχο γάλα... Ντροπή μου! Μ'αρέσουν όμως...
ReplyDeleteΈχω φτιάξει cookies μια φορά και τα βρήκα εύκολα στην παρασκευή τους. Πολύ ευχαρίστως τα ξαναφτιάχνω, αυτή τη φορά με τη δική σου συνταγή! Αν δεν βάλουμε το λικέρ χάνουν πολύ στη γεύση;
Πολλές καλημέρες και καλό Σαββατοκύριακο Ειρήνη!
αγαπημένα μικρών,μεγάλων!!!!!!!!
ReplyDeleteCOOKIES!!!!!!!μακριά από cookies...ξεκινάς με ένα
ReplyDeleteκαι τελειώνεις το κουτί...και αυτά φαίνονται...σίγουρα δεν είναι για ένα...
καλο Σ/K Ειρήνη μου
Κορίτσια, κανονίστε, εγώ θέλω όλο το σετάκι, μπισκότα και καφεδάκι! Γίνεται;
ReplyDeleteΦιλάκια
Ειρήνη μου τα cookies τα λατρεύουμε σε όλες τις εκδοχές τους και η δική σου συνταγή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα……στα υπόψιν λοιπόν!!!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα καλό σ/κ!!!!!!
Ειρήνη μου φαίνονται πεντανόστιμα και σίγουρα θα μοσχοβολούν! Θα τα δοκιμάσω! Να σε ρωτησω γιατί βαζεις δυο είδη ζαχαρης, δε θα ήταν το ίδιο να βαζαμε όλο λευκή ή όλο καστανη;
ReplyDeleteΤελευταία χρησιμοποιώ πολύ σπάνια τη λευκή, μόνο αν φοβαμαι ότι η καστανη θα αλλάξει κάτι, πχ το χρωμα του γλυκού.
Καλό Σαββατοκύριακο κορίτσια!
Ειρήνη μου τέλεια είναι... πεντανόστιμα!!!! Λατρεμένη εκδοχή των cookies!
ReplyDeleteΠεντανόστιμα!!!! Είναι τέλεια, φανταστικά!!!!
ReplyDeleteΑν θες πέρνα από το blog μου να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό μου! Φιλιά!!!
Eγώ ξέρεις τι κάνω.... τα γνωστά!
ReplyDeleteΠεριμένω στην γωνίτσα για να σερβιριστούν όλοι και να πάρω την πιατέλα με ότι περισσέψει χα χα χαα!
Ειρηνάκι, φουντούκια και σοκολάτα γάλακτος, τι πιο λαχταριστό???
Υπέροχα τα κούκις σου!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!
Αχ Ειρήνη, πάνω που κάθισα να πιω τον καφέ μου είδα τα μπισκοτάκια σου και τα λιμπίστηκα έτσι ομορφούλικα και καλοψημένα που είναι.
ReplyDeleteΤί καλύτερο από σπιτικά μπισκοτάκια;;
ReplyDeleteΗ μικρή μου τρελαίνεται για τη ζύμη!!!
Φιλιά.
Ειρήνη μου φαίνονται φανταστικά!Φουντούκια, σοκολάτα, σταφίδες πωπω τέλεια!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Αχ, τι ωραία που φαίνονται!!!!
ReplyDeleteΑπίθανα ? Απίθανα !!!!
ReplyDeleteΦιλιά
Κρύφτηκα και εγώ με την Έλενα παρέα και ....περιμένουμε.
ReplyDeleteΔεν νομίζω όμως ότι θα περισσέψει τίποτα , τόσο λαχταριστά που είναι!!!
mporw na kanw paraggilia gia Smyrni?
ReplyDeleteΕιρήνη μου πάλι μας έχεις νόστιμα κουλουράκια!!!!!!
ReplyDeleteΣήμερα εγώ φτιάχνω το στιφάδο με μοσχάρι της Μαρίας !!!!!!!!
Καλή μας όρεξη!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!
Τι τέλεια!!!! Πεντανόστιμα μοιάζουν!!! Ότι πρέπει συνοδευτικό στο καφεδάκι!!!!
ReplyDeleteΝα έχεις μια όμορφη ημέρα, φιλιά!!
Περνω οπως παντα για να ευχηθω να εχεις εναν ομορφο μηνα απο αυριο με υγεια -χαμογελα και λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα.
ReplyDeleteΗ μυρωδια τους εφτασε μεχρι εδω ΤΕΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Υπέροχα και λαχταριστά τα cookies. Έτσι καθυστερημένη που έφτασα, ... η Έλενα θα έχει ήδη πάρει την πιατέλα!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Σοκολάτα κι άρωμα πορτοκαλιού, η απόλυτη γεύση! Και πανεύκολη βέβαια συνταγή! Ελπίζω να πρόλαβα το τελευταίο... ίσως;
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα και καλά μαγειρέματα!
Και φαίνονται και μυρίζουν εξαιρετικά. Θα δοκιμαστούν στα σίγουρα!
ReplyDeleteΕιρήνη, οπωσδήποτε με το καφεδάκι μας ταιριάζουν ωραιότατα. Αλλά και τα πιτσιρίκια, θα τα λατρέψουν!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Kamikaze, ναι αυτό το ωραίο, μπισκοτένιο άρωμα που μόλις μύρισες, είναι από τα κούκις!! Αν ενδιαφέρεσαι για λιγότερες θερμίδες μπορείς απλώς.... να φας, λιγότερα!! Αν φυσικά, καταφέρεις να τους αντισταθείς!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μαριλένα, ενοείται ότι αν προλάβουν.. θα μπουν σε κουτί. Είναι εύκολη συνταγή, τόσο που μπορεί και το Ραφάκι, με λίγη δική σου βοήθεια βέβαια στο ψήσιμο, να τα φτιάξει!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Φωτεινή, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα γάλακτος, ταιριάζουν πολύ καλά με αυτά τα κούκις. Τα φουντούκια, πραγματικά, μοσχοβολάνε!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Νέλη, την πλούσια γεύση αυτών των κούκις, την καταλαβαίνει κανείς με την πρώτη μπουκιά που θα γευτεί!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Selcouth, από εδώ και εμπρός, θα "τσακίζεις" κούκις που θα είναι φτιαγμένα από τα χεράκια σου. Τέρμα στα έτοιμα!! Άναψε το φούρνο και ξεκίνα!! Το λικέρ εκτός από την γεύση που δίνει στα κούκις, σκοπεύει στο να μαλακώσει τα ράσμπερις ή την σταφίδες. Μπορείς να τα μαλακώσεις με λίγο νεράκι και μετά να τα σκουπισεις καλά, να μην έχουν υγρά.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Βίκυ και σε ποιον δεν αρέσουν τα κούκις;;
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Έλενα, πόσο δίκιο έχεις. Ένα, ποτέ δεν είναι αρκετό!!! Γι' αυτό φτιάχνω μπόλικα, να φθάσουν για όλους μας.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Μέτη, είμαστε από τους λάτρεις των κούκις και τα τιμάμε αναλόγως!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Νίκη, τα πιτσιρίκια σου θα ξετρελαθούν. Όταν τα φτιάχνω, δίνω στην κόρη μου και παίρνει μερικά, για κολατσιό στο σχολείο. Ενοείται ότι δεν τα τρώει όλα μόνη της. Κερνά και τις φίλες της. Μπορείς να βάλεις μόνο καστανή ζάχαρη, αν και δεν το προτιμώ, γιατί βγαίνουν λίγο πιο σκούρα. Σε αυτή την συνταγή, προτιμώ τα κούκις ανοιχτόχρωμα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Κική, γίνονται ανάρπαστα, ώσπου να πεις κύμινο!! Νοστιμότατα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
beauty str., πλούσια, φανταστική γεύση, εύκολη συνταγή για όσους αγαπούν τα κούκις.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελενάκι, θα φτιάξω μια δόση μόνο για σένα, έτσι για να τα ευχαριστηθείς και να μην μου παραπονιέσαι!! Ελπίζω μόνο να σου φθάσουν!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Δημιουργία, πως να μην τα λιμπιστεί κανείς;;!! Είναι τόσο γευστικά και συνοδεύουν άψογα το καφεδάκι μας!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
ΜΜΜΜΜ.ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡ ΑΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΑΤΖΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ,ΦΙΛΑΚΙΑ!
ReplyDeleteΣτέλλα, σπιτικά μπισκότα, γευστικά, νόστιμα, από τα χεράκια μας! Η μικρή έχει χίλια δίκια, να τρελαίνεται για την ζύμη!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ελένη, πλούσια τα υλικά, πλούσια και γεμάτη η γεύση των κούκις!! Για καφεδάκι, για τσαγάκι, κρύες μέρες έρχονται άλλωστε, για κολατσιό, είναι πολύ καλή επιλογή.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ευγενία, όταν τα δοκιμάσεις, θα σου φανούν ακόμα πιο ωραία!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Conna, δεν αναρωτιόμαστε, τα δοκιμάσαμε και είμαστε σίγουροι! Απίθανα!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Σωσώ, μαζί με την δόση που θα φτιάξω για την Έλενα, θα κάνω και μία για σένα. Τι λες, θα σας φθάσουν;;
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Ozlemaki, βεβαίως και μπορείς!! Αν βιάζεσαι βέβαια, έχεις την συνταγή στην διάθεσή σου!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Έφη, μετά από μια ωραία μερίδα από το μοσχαράκι της Μαρίας μας, ένα καφεδάκι
ReplyDeleteσυνοδευόμενο από ένα μπισκοτάκι με φουντούκια και σοκολάτα, είναι ότι πρέπει!!
Καλό βράδυ.
Τίνα, καφεδάκι και κούκις, πιστεψέ με, κάνουν την καλύτερη παρέα!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Σκρουτζάκο, καλό μήνα και σε σένα, με υγεία. Μπορείς να κεραστείς όσα μπισκοτάκια θέλεις!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Σοφία, μην ανησυχείς!! Έχουμε φτιάξει κούκις για όλους!! Πάρε άφοβα, λοιπόν!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Simonmad, το πορτοκάλι και η σοκολάτα είναι από τους πιο αγαπημένους και επιτυχημένους συνδυσμούς! Με τους ξηρούς καρπούς, ταιριάζουν καταπληκτικά. Κούκις έχουμε πολλά. Πάντα κρατάμε κέρασμα για τους καλούς μας φίλους.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Martha, έχουν εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Ελπίζω να γίνουν από τα αγαπημένα σου κούκις.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Helen Gr, μπισκοτάκι και καφεδάκι, έρχονται αμέσως για σένα!!! Απόλαυσέ τα!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Γιώτα, για τον γλυκαντζή σύζυγο, είναι τα ιδανικά κούκις. Αλλά νομίζω, ότι και εσύ, παρ' ότι είσαι σε δίαιτα, ένα μπισκοτάκι μπορείς να δοκιμάσεις! Να μην μείνεις παραπονεμένη!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
ΑΧ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ!!ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!!
ReplyDelete
ReplyDeleteDelicioso e aromático.
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
彡♪♫°¸.•♫°`
Φουντούκια και σοκολάτα είναι 2 από τα αγαπημένα μου υλικά, οπότε χαίρομαι πολύ να τα βλέπω μαζί σε ένα ωραίο και αφράτο μπισκοτάκι!
ReplyDeleteΜ' αρέσουν και οι υπόλοιπες πινελιές, δείχνει ότι πραγματικά το μελέτησες πολύ το θέμα προτού ανεβάσεις τη συνταγή!
Φιλιά Ειρήνη μου και καλό μήνα!
Ειρηνάκι μου δεν σε πειράζει που ήρθα τοοοοοόσο καθυστερημένη έτσι?? κάτι πιστεύω να μου έχεις φυλάξει !!!!! πολύ ωραία η συνταγή σου και αγαπημένα όλα τα υλικά, γεια στα χεράκια σου !!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΝάσια, και εμείς το ίδιο κάνουμε. Τα τσακίζουμε, "άμα τη εμφανίσει"!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Ines, saborosos, os cookies aromaticos e fácil.
ReplyDeleteΕρμιόνη, το θέμα "κούκις", πίστεψέ με το έχω μελετήσει πολύ, μια και μου τα ζητάνε συνέχεια στο σπίτι. Άλλος για το πρωινό του, άλλος για τον καφέ του! Οπότε με την συχνή επανάληψη της παρασκευής τους, μαθαίνουμε και τα μυστικά του καλού αποτελέσματος. Κάτι που είναι απαραίτητο για όλες τις συνταγές, ακόμα και τις πιο απλές!!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Μαράκι, είναι δυνατόν να μην έχω φυλάξει κούκις για σένα;;!! Τέτοια ωραία συνταγή και να μην την δοκιμάσεις;; Έλα να φας όσα θέλεις!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Λετε να υπαρχει προβλημα αν χρησιμοποιησουμε μονο βιταμ και οχι βουτυρο?
ReplyDeleteΒίκυ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το βούτυρο όμως, του προσθέτει σε γεύση και σε άρωμα. Καλή επιτυχία.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.