Saturday, 29 September 2012

Cookies με φουντούκια και σοκολάτα

Cookies!!!! Αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων!!
Συνοδεύουν το καφεδάκι ή το τσάι μας, είναι ένα γλυκό σνακ για όλες τις ώρες.
Φτιάχνω συχνά διάφορα cookies, αλλά η συνταγή που θα σας δείξω σήμερα είναι από τις πιο αγαπημένες μου!
Κατέληξα σ’ αυτήν μετά από αρκετούς πειραματισμούς, ώσπου να πετύχω τη γεύση που θα με ικανοποιούσε.
Είναι τραγανά και αφράτα συγχρόνως!
Συνδυάζουν γεύσεις και αρώματα που αρέσουν σε όλους όσους τα γεύτηκαν.
Ας δούμε πως τα φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
180 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. ζάχαρη λευκή
150 γρ. μαργαρίνη
80 γρ. βούτυρο φρέσκο
2 αυγά
120 γρ. φουντούκι, μέτρια αλεσμένο
50 γρ. ράσμπερι ή ξανθή σταφίδα
70 γρ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας
2 κουταλιές cherry brandy (είδος λικέρ κεράσι) ή κονιάκ
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
ελάχιστο αλάτι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε τα ράσμπερι ή τη σταφίδα σε μπολάκι, να μουλιάσουν στο ποτό.
Κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλεύρων μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Σε μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, τη βανίλια και χτυπάμε ακόμα λίγο να ενσωματωθούν εντελώς τα υλικά.
Κλείνουμε το μίξερ.
Με κουτάλι ενσωματώνουμε σταδιακά το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταγόνες σοκολάτας, τα ράσμπερι ή τη σταφίδα, τα φουντούκια και το αλεύρι.
Αν δεν σας αρέσει το ξύσμα πορτοκαλιού, βάλτε ξύσμα λεμονιού.
Το άρωμα των εσπεριδοειδών ταιριάζει πολύ σε αυτά τα cookies.
Βάζουμε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα ή και περισσότερο αν έχουμε χρόνο, να κρυώσει.
Στρώνουμε δύο μεγάλα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Με κουτάλι παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και πλάθουμε μπαλάκια, βρέχοντας που και που τα χέρια μας με λίγο νερό, για να μην κολλάνε.
Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στο ταψί και τα πατάμε ελαφρά, να πλατύνουν λίγο.
Αν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε το ταψί με τα cookies στο ψυγείο για 15 λεπτά, πριν το βάλουμε στο φούρνο είναι ακόμη καλύτερα.
Η ζύμη των cookies περιέχει αρκετό βούτυρο και έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο κρύα είναι, τόσο λιγότερο απλώνουν τα μπισκοτάκια κατά το ψήσιμο και παραμένουν πιο αφράτα και φουσκωτά.
Ψήνουμε τα cookies σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου, για 14 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά τα αραδιάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Όταν θα βγάλουμε τα cookies, από το φούρνο θα μας φανούν μαλακά. Έτσι πρέπει να είναι.
Μόλις κρυώσουν θα στερεοποιηθούν.
Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

67 comments:

  1. πραγματικα φαινονται πολυ γευστικα!οτι πρεπει για τον καφε και για τα πιτσιρικια που λατρευουν τα μπισκοτα!

    ReplyDelete
  2. Πολύ καλημέρα .....Μυρίζω cookies ή έχω ψευδαισθήσεις?!
    Σε light έκδοση υπάρχουν? για μας που βασανιζόμαστε με τις θερμίδες...!
    Καλό σαββατοκύριακο σε όλους.

    ReplyDelete
  3. αν προλάβουν, τα φυλάμε στο κουτί που κλείνει καλά! :D
    φαίνονται τόσο λαχταριστά και μαζί εύκολα, που μια καλή ιδέα είναι να επιχειρήσουμε να τα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά!
    για μένα, που είμαι ένας άκρως υπομονετικός άνθρωπος, αυτό μεταφράζεται ως "ε ρε γλέντια!!" αλλά για τις πιο ..κανονικές μανούλες, ωραία ιδέα!! :D
    καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  4. Από τις πιο ωραίες προτάσεις για cookies που έχω διαβάσει!Η προσθήκη των ξηρών φρούτων κάνει τη διαφορά και στο μάτι, αλλά φυσικά και στη γεύση!!Όπως επίσης η σοκολάτα που ειναι γάλακτος!Τα φουντούκια όταν ψήνονται μοσκοβολά το σπίτι,φαντάζομαι με την προσθήκη όλων των υλικών τι γίνεται..Ειρήνη μου πάρα πολύ ωραία πρόταση,εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  5. Πανέμορφα και πεντανόστιμα ,ωραία πρόταση με το καφεδάκι μας,μου αρέσουν πολύ τα μπισκότα που έχουν ξηρούς καρπούς μέσα,φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  6. Μόλις εχθές τσάκισα μια συσκευασία ετοιματζίδικων cookies, μέσα σε σοκολατούχο γάλα... Ντροπή μου! Μ'αρέσουν όμως...
    Έχω φτιάξει cookies μια φορά και τα βρήκα εύκολα στην παρασκευή τους. Πολύ ευχαρίστως τα ξαναφτιάχνω, αυτή τη φορά με τη δική σου συνταγή! Αν δεν βάλουμε το λικέρ χάνουν πολύ στη γεύση;
    Πολλές καλημέρες και καλό Σαββατοκύριακο Ειρήνη!

    ReplyDelete
  7. αγαπημένα μικρών,μεγάλων!!!!!!!!

    ReplyDelete
  8. COOKIES!!!!!!!μακριά από cookies...ξεκινάς με ένα
    και τελειώνεις το κουτί...και αυτά φαίνονται...σίγουρα δεν είναι για ένα...

    καλο Σ/K Ειρήνη μου

    ReplyDelete
  9. Κορίτσια, κανονίστε, εγώ θέλω όλο το σετάκι, μπισκότα και καφεδάκι! Γίνεται;
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  10. Ειρήνη μου τα cookies τα λατρεύουμε σε όλες τις εκδοχές τους και η δική σου συνταγή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα……στα υπόψιν λοιπόν!!!!!!

    Καλημέρα καλό σ/κ!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Ειρήνη μου φαίνονται πεντανόστιμα και σίγουρα θα μοσχοβολούν! Θα τα δοκιμάσω! Να σε ρωτησω γιατί βαζεις δυο είδη ζαχαρης, δε θα ήταν το ίδιο να βαζαμε όλο λευκή ή όλο καστανη;
    Τελευταία χρησιμοποιώ πολύ σπάνια τη λευκή, μόνο αν φοβαμαι ότι η καστανη θα αλλάξει κάτι, πχ το χρωμα του γλυκού.
    Καλό Σαββατοκύριακο κορίτσια!

    ReplyDelete
  12. Ειρήνη μου τέλεια είναι... πεντανόστιμα!!!! Λατρεμένη εκδοχή των cookies!

    ReplyDelete
  13. Πεντανόστιμα!!!! Είναι τέλεια, φανταστικά!!!!
    Αν θες πέρνα από το blog μου να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό μου! Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  14. Eγώ ξέρεις τι κάνω.... τα γνωστά!
    Περιμένω στην γωνίτσα για να σερβιριστούν όλοι και να πάρω την πιατέλα με ότι περισσέψει χα χα χαα!
    Ειρηνάκι, φουντούκια και σοκολάτα γάλακτος, τι πιο λαχταριστό???
    Υπέροχα τα κούκις σου!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ReplyDelete
  15. Αχ Ειρήνη, πάνω που κάθισα να πιω τον καφέ μου είδα τα μπισκοτάκια σου και τα λιμπίστηκα έτσι ομορφούλικα και καλοψημένα που είναι.

    ReplyDelete
  16. Τί καλύτερο από σπιτικά μπισκοτάκια;;
    Η μικρή μου τρελαίνεται για τη ζύμη!!!
    Φιλιά.

    ReplyDelete
  17. Ειρήνη μου φαίνονται φανταστικά!Φουντούκια, σοκολάτα, σταφίδες πωπω τέλεια!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  18. Αχ, τι ωραία που φαίνονται!!!!

    ReplyDelete
  19. Απίθανα ? Απίθανα !!!!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  20. Κρύφτηκα και εγώ με την Έλενα παρέα και ....περιμένουμε.
    Δεν νομίζω όμως ότι θα περισσέψει τίποτα , τόσο λαχταριστά που είναι!!!

    ReplyDelete
  21. mporw na kanw paraggilia gia Smyrni?

    ReplyDelete
  22. Ειρήνη μου πάλι μας έχεις νόστιμα κουλουράκια!!!!!!
    Σήμερα εγώ φτιάχνω το στιφάδο με μοσχάρι της Μαρίας !!!!!!!!
    Καλή μας όρεξη!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  23. Τι τέλεια!!!! Πεντανόστιμα μοιάζουν!!! Ότι πρέπει συνοδευτικό στο καφεδάκι!!!!
    Να έχεις μια όμορφη ημέρα, φιλιά!!

    ReplyDelete
  24. Περνω οπως παντα για να ευχηθω να εχεις εναν ομορφο μηνα απο αυριο με υγεια -χαμογελα και λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα.
    Η μυρωδια τους εφτασε μεχρι εδω ΤΕΛΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  25. Υπέροχα και λαχταριστά τα cookies. Έτσι καθυστερημένη που έφτασα, ... η Έλενα θα έχει ήδη πάρει την πιατέλα!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  26. Σοκολάτα κι άρωμα πορτοκαλιού, η απόλυτη γεύση! Και πανεύκολη βέβαια συνταγή! Ελπίζω να πρόλαβα το τελευταίο... ίσως;
    Καλή εβδομάδα και καλά μαγειρέματα!

    ReplyDelete
  27. Και φαίνονται και μυρίζουν εξαιρετικά. Θα δοκιμαστούν στα σίγουρα!

    ReplyDelete
  28. Ειρήνη, οπωσδήποτε με το καφεδάκι μας ταιριάζουν ωραιότατα. Αλλά και τα πιτσιρίκια, θα τα λατρέψουν!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  29. Kamikaze, ναι αυτό το ωραίο, μπισκοτένιο άρωμα που μόλις μύρισες, είναι από τα κούκις!! Αν ενδιαφέρεσαι για λιγότερες θερμίδες μπορείς απλώς.... να φας, λιγότερα!! Αν φυσικά, καταφέρεις να τους αντισταθείς!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  30. Μαριλένα, ενοείται ότι αν προλάβουν.. θα μπουν σε κουτί. Είναι εύκολη συνταγή, τόσο που μπορεί και το Ραφάκι, με λίγη δική σου βοήθεια βέβαια στο ψήσιμο, να τα φτιάξει!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  31. Φωτεινή, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα γάλακτος, ταιριάζουν πολύ καλά με αυτά τα κούκις. Τα φουντούκια, πραγματικά, μοσχοβολάνε!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  32. Νέλη, την πλούσια γεύση αυτών των κούκις, την καταλαβαίνει κανείς με την πρώτη μπουκιά που θα γευτεί!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  33. Selcouth, από εδώ και εμπρός, θα "τσακίζεις" κούκις που θα είναι φτιαγμένα από τα χεράκια σου. Τέρμα στα έτοιμα!! Άναψε το φούρνο και ξεκίνα!! Το λικέρ εκτός από την γεύση που δίνει στα κούκις, σκοπεύει στο να μαλακώσει τα ράσμπερις ή την σταφίδες. Μπορείς να τα μαλακώσεις με λίγο νεράκι και μετά να τα σκουπισεις καλά, να μην έχουν υγρά.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  34. Βίκυ και σε ποιον δεν αρέσουν τα κούκις;;
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  35. Έλενα, πόσο δίκιο έχεις. Ένα, ποτέ δεν είναι αρκετό!!! Γι' αυτό φτιάχνω μπόλικα, να φθάσουν για όλους μας.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  36. Μέτη, είμαστε από τους λάτρεις των κούκις και τα τιμάμε αναλόγως!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  37. Νίκη, τα πιτσιρίκια σου θα ξετρελαθούν. Όταν τα φτιάχνω, δίνω στην κόρη μου και παίρνει μερικά, για κολατσιό στο σχολείο. Ενοείται ότι δεν τα τρώει όλα μόνη της. Κερνά και τις φίλες της. Μπορείς να βάλεις μόνο καστανή ζάχαρη, αν και δεν το προτιμώ, γιατί βγαίνουν λίγο πιο σκούρα. Σε αυτή την συνταγή, προτιμώ τα κούκις ανοιχτόχρωμα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  38. Κική, γίνονται ανάρπαστα, ώσπου να πεις κύμινο!! Νοστιμότατα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  39. beauty str., πλούσια, φανταστική γεύση, εύκολη συνταγή για όσους αγαπούν τα κούκις.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  40. Ελενάκι, θα φτιάξω μια δόση μόνο για σένα, έτσι για να τα ευχαριστηθείς και να μην μου παραπονιέσαι!! Ελπίζω μόνο να σου φθάσουν!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  41. Δημιουργία, πως να μην τα λιμπιστεί κανείς;;!! Είναι τόσο γευστικά και συνοδεύουν άψογα το καφεδάκι μας!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  42. ΜΜΜΜΜ.ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ,ΕΓΩ ΚΑΝΩ ΔΙΑΙΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡ ΑΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΑΤΖΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ,ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  43. Στέλλα, σπιτικά μπισκότα, γευστικά, νόστιμα, από τα χεράκια μας! Η μικρή έχει χίλια δίκια, να τρελαίνεται για την ζύμη!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  44. Ελένη, πλούσια τα υλικά, πλούσια και γεμάτη η γεύση των κούκις!! Για καφεδάκι, για τσαγάκι, κρύες μέρες έρχονται άλλωστε, για κολατσιό, είναι πολύ καλή επιλογή.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  45. Ευγενία, όταν τα δοκιμάσεις, θα σου φανούν ακόμα πιο ωραία!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  46. Conna, δεν αναρωτιόμαστε, τα δοκιμάσαμε και είμαστε σίγουροι! Απίθανα!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  47. Σωσώ, μαζί με την δόση που θα φτιάξω για την Έλενα, θα κάνω και μία για σένα. Τι λες, θα σας φθάσουν;;
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  48. Ozlemaki, βεβαίως και μπορείς!! Αν βιάζεσαι βέβαια, έχεις την συνταγή στην διάθεσή σου!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  49. Έφη, μετά από μια ωραία μερίδα από το μοσχαράκι της Μαρίας μας, ένα καφεδάκι
    συνοδευόμενο από ένα μπισκοτάκι με φουντούκια και σοκολάτα, είναι ότι πρέπει!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  50. Τίνα, καφεδάκι και κούκις, πιστεψέ με, κάνουν την καλύτερη παρέα!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  51. Σκρουτζάκο, καλό μήνα και σε σένα, με υγεία. Μπορείς να κεραστείς όσα μπισκοτάκια θέλεις!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  52. Σοφία, μην ανησυχείς!! Έχουμε φτιάξει κούκις για όλους!! Πάρε άφοβα, λοιπόν!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  53. Simonmad, το πορτοκάλι και η σοκολάτα είναι από τους πιο αγαπημένους και επιτυχημένους συνδυσμούς! Με τους ξηρούς καρπούς, ταιριάζουν καταπληκτικά. Κούκις έχουμε πολλά. Πάντα κρατάμε κέρασμα για τους καλούς μας φίλους.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  54. Martha, έχουν εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Ελπίζω να γίνουν από τα αγαπημένα σου κούκις.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  55. Helen Gr, μπισκοτάκι και καφεδάκι, έρχονται αμέσως για σένα!!! Απόλαυσέ τα!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  56. Γιώτα, για τον γλυκαντζή σύζυγο, είναι τα ιδανικά κούκις. Αλλά νομίζω, ότι και εσύ, παρ' ότι είσαι σε δίαιτα, ένα μπισκοτάκι μπορείς να δοκιμάσεις! Να μην μείνεις παραπονεμένη!!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  57. ΑΧ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ!!ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!!ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!!

    ReplyDelete

  58. Delicioso e aromático.
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    彡♪♫°¸.•♫°`

    ReplyDelete
  59. Φουντούκια και σοκολάτα είναι 2 από τα αγαπημένα μου υλικά, οπότε χαίρομαι πολύ να τα βλέπω μαζί σε ένα ωραίο και αφράτο μπισκοτάκι!
    Μ' αρέσουν και οι υπόλοιπες πινελιές, δείχνει ότι πραγματικά το μελέτησες πολύ το θέμα προτού ανεβάσεις τη συνταγή!
    Φιλιά Ειρήνη μου και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  60. Ειρηνάκι μου δεν σε πειράζει που ήρθα τοοοοοόσο καθυστερημένη έτσι?? κάτι πιστεύω να μου έχεις φυλάξει !!!!! πολύ ωραία η συνταγή σου και αγαπημένα όλα τα υλικά, γεια στα χεράκια σου !!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  61. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  62. Νάσια, και εμείς το ίδιο κάνουμε. Τα τσακίζουμε, "άμα τη εμφανίσει"!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  63. Ines, saborosos, os cookies aromaticos e fácil.

    ReplyDelete
  64. Ερμιόνη, το θέμα "κούκις", πίστεψέ με το έχω μελετήσει πολύ, μια και μου τα ζητάνε συνέχεια στο σπίτι. Άλλος για το πρωινό του, άλλος για τον καφέ του! Οπότε με την συχνή επανάληψη της παρασκευής τους, μαθαίνουμε και τα μυστικά του καλού αποτελέσματος. Κάτι που είναι απαραίτητο για όλες τις συνταγές, ακόμα και τις πιο απλές!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  65. Μαράκι, είναι δυνατόν να μην έχω φυλάξει κούκις για σένα;;!! Τέτοια ωραία συνταγή και να μην την δοκιμάσεις;; Έλα να φας όσα θέλεις!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  66. Λετε να υπαρχει προβλημα αν χρησιμοποιησουμε μονο βιταμ και οχι βουτυρο?

    ReplyDelete
  67. Βίκυ, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Το βούτυρο όμως, του προσθέτει σε γεύση και σε άρωμα. Καλή επιτυχία.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete