Saturday, 17 November 2012

Μπριζόλες χοιρινές σε σπέσιαλ μαρινάδα

Πείτε μου, σε ποιον δεν θα άρεσε μια τρυφερή μαριναρισμένη μπριζολίτσα, ψημένη στη σχάρα, στα κάρβουνα;;
Να μοσχοβολάει την ώρα που ψήνεται;
Να μας "σπάει" την μύτη και εμείς να αδημονούμε να κόψουμε μιαν ακρούλα;
Βέβαια εγώ δεν είχα κάρβουνα, αλλά η ηλεκτρική μου ψηστιερούλα έβγαλε εις πέρας μια χαρά την αποστολή της!!
Οι μπριζόλες μαριναρίστηκαν μερικές ώρες πριν ψηθούν. Απέκτησαν έξτρα νοστιμιά και διατήρησαν εσωτερικά την απαραίτητη υγρασία, που τις κράτησε μαλακές.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι το χοιρινό πρέπει να ψήνεται καλά. Δεν πρέπει να μένει καθόλου κόκκινο αίμα.
Όμως αν παραψηθεί, σκληραίνει και γίνεται άνοστο. Γι' αυτό, δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί στο ψήσιμό του.
Οι μαριναρισμένες μπριζόλες συνοδεύτηκαν από την νόστιμη πατατοσαλάτα με πέστροφα που σερβίραμε εδώ.
Εσείς φτιάξτε και τα δύο και σερβίρετέ τα με ένα καλό κόκκινο κρασάκι! Θα έχετε το καλύτερο γεύμα!!
Ας δούμε πως θα ετοιμάσουμε και θα ψήσουμε τις χοιρινές μπριζολίτσες μας.
Χρειαζόμαστε:
4 χοιρινές μπριζόλες
Για την μαρινάδα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά γλυκιά σάλτσα chilli
1 κουταλιά κρέμα μπαλσάμικου ή 1 κουταλάκι ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά ρίγανη
1 κουταλάκι ξερή λουίζα τριμμένη
1 κουταλάκι μέλι
1 γεμάτη κουταλιά φυστικοβούτυρο
αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μαγειρεύουμε:
Πλένουμε τις χοιρινές μπριζόλες και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κάνουμε μερικές εγκοπές με κοφτερό μαχαίρι, στο σημείο που υπάρχει το λίπος της μπριζόλας, έτσι ώστε να μην μαζέψουν στο ψήσιμο.
Σε μπολ που θα χωρά και τις μπριζόλες, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Βάζουμε και τις μπριζόλες στο μπολ.
Ανακατεύουμε καλά, να πάει παντού η μαρινάδα και να τις καλύψει εντελώς.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
Όλη αυτή η προεργασία μπορεί να γίνει και από το προηγούμενο βράδυ.
Θα πρέπει να αναποδογυρίζουμε σε τακτά διαστήματα τις μπριζόλες, μέσα στο μπολ. Αυτό βοηθά την μαρινάδα τους να κατανέμεται ομοιόμορφα παντού.
Βάζουμε τις χοιρινές μπριζόλες στην σχάρα, φροντίζοντας να καλύπτονται γύρω γύρω με όλη την μαρινάδα.
Ψήνουμε όπως συνηθίζουμε.
Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμες, κόβουμε με μαχαίρι σε κάποιο σημείο κοντά στο κόκκαλο της μπριζόλας. Αν τα υγρά που θα βγουν δεν περιέχουν καθόλου κόκκινο αίμα, συνήθως είναι έτοιμες.
Καλό θα ήταν να αφήσουμε την σχάρα να κάψει στην φωτιά, πριν βάλουμε τις μπριζόλες. Έτσι δεν θα κολλήσουν επάνω στο μέταλλο.
Σερβίρουμε τις μπριζόλες, συνοδευόμενες με πατατοσαλάτα με πέστροφα ή όποια σαλάτα μας αρέσει και φυσικά καλό κρασάκι.
Καλή μας όρεξη!
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

53 comments:

  1. Ποτέ δεν λέμε όχι σε τέτοιες μπριζολίτσες...Καλήμερααα

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα!! Εύκολη εκτέλεση και μοιάζει πεντανόστιμη!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Ειρήνη μου πολύ ωραίες οι μπριζόλες σου και σίγουρα πεντανόστιμες με τόσα μυρωδικά που έβαλες.Να είσαι καλά καλό σ/κ, φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  4. Θα προτιμήσω την πατατοσαλάτα και για τους άλλους τις μπριζόλες!
    Για αύριο ..κλείσαμε!
    Σήμερα έχει φασολάδα!

    Φιλιά σε όλα τα κορίτσια μου!

    ReplyDelete
  5. Αυτές οι μαρινάδες τι ξεχωριστή γεύση δίνουν!
    Νόστιμο πιάτο για σήμερα,Ειρήνη και δεν μπορούμε να αντισταθούμε.
    Καλό Σ/Κ-φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Κάθε φορά που διαβάζω μια συνταγή σου μου ανοίγει η όρεξη... ΄Πως γίνεται αυτό;;;;;

    ReplyDelete
  7. Σπέσιαλ όλο το πιάτο γενικα,φανταστικό φαίνεται,πολύ ωραίο ,καλο υπόλοιπο Σαββατοκύριακου.

    ReplyDelete
  8. Η σπέσιαλ μαρινάδα του τίτλου μου κέντρισε το ενδιαφέρον και όχι άδικα!
    Όνομα και πράμα σπέσιαλ Ειρήνη μου! Τι πανδαισία υλικών είναι αυτή;; Μου έκανε εντύπωση το φυστικοβούτυρο!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  9. Ούτε να το ήξερες, αύριο θα ψήσουμε μπριτζόλες και μάλιστα στα κάρβουνα!!!!!!!
    Φιλιά!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Καλησπέρα Ειρήνη!Η συνταγή σου είναι υπέροχη!!Πολύ όμορφη η μαρινάδα καί πολύ νόστιμη!Θά δοκιμαστή σίγουρα!!Καλό Σ/Κ!!

    ReplyDelete
  11. τι υπέροχο πιάτο......μμμμμ..και ξανα μμμμμ...να σαι καλά

    ReplyDelete
  12. Αχχχχ! Ειρήνη μου πώς να απαρνηθείς μια τέτοια μπριζολίτσα;;; Μέχρι εδώ μοσχοβόλησε και φαίνεται τόσο μα τόσο τρυφερή!!!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  13. Πολύ νόστιμες οι μπριζολίτσες σου Ειρήνη μου! Το φυστικοβούτυρο θα πρέπει να του δίνει ιδιαίτερη γεύση.

    ReplyDelete
  14. Ειρήνη μου καλημέρα!!!!!!
    Είσαι απίθανη!!!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Ωραίες μπριζόλες ζουμερές και νόστιμες με την μαρινάδα που έβαλες Ειρήνη μου..Εγώ πολλές φορές βάζω και πορτοκάλι.Καταγράφονται για να δοκιμαστούν...Καλή Κυριακή να έχεις. Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Υπέροχες οι μπριζόλες σου, ζουμερές και πεντανόστιμες!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Πολύ σπέσιαλ μαρινάδα. Μπουκιά και συγχώριο.

    ReplyDelete
  18. Υπέροχη η μαρινάδα και οι μπριζόλες φαίνονται πολύ ζουμερές! Οφείλω ωστόσο να ομολογήσω πως μου τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή η σαλάτα που προτείνεις ως συνοδευτικό (επειδή έχει ψάρι). Είναι ένας συνδυασμός που δεν έχω δοκιμάσει αλλά πολύ θα ήθελα!

    ReplyDelete
  19. Τόσο που άργησα, Ειρήνη μου, πάνε οι υπέροχες, αρωματικές σου μπριζόλες!
    Τι ωραία και πλούσια υλικά που χρησιμοποίησες, μπράβο! Η λουίζα και το φυστικοβούτυρο ήταν η έκπληξη. Ευχαριστούμε για την πρόταση.
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  20. Ειρήνη μου, πολύ ωραία η ιδέα της μαρινάδας. Θα τη δοκιμάσω κι εγώ.!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ!!!
    Σας εύχομαι μια όμορφη εβδομάδα!!!
    Φιλιά πολλά σε όλες σας!!!

    ReplyDelete
  21. Ειρηνάκι όχι απλά σπέσιαλ, σούπερ σπέσιαλ η μαρινάδα σου με το φυστικοβούτυρο, θα έκανε τις μπριζολίτσες απίστευτα νόστιμες!!
    Φιλιά πολλά, καλή μας εβδομάδα!

    ReplyDelete
  22. Αχ Ειρήνη μου όλο νοστιμιές είσαι.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
  23. Μαρινάδα υπερπαραγωγή!!!!

    ReplyDelete
  24. Μ' αρέσουν οι μαρινάδες! Φυστικοβούτυρο δεν έχω βάλει ποτέ! Ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω μου φαίνεται!
    Έμαθα και 2 κολπάκια σήμερα! Αυτό με το χάραγμα για να μην μαζεύουν στο ψήσιμο και την καυτή σχάρα για να μην κολλάνε. ;)
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ειρήνη μου!

    ReplyDelete
  25. Ειρήνη μου απίθανες φαίνονται οι μπριζόλες σου!Η μαρινάδα σου σούπερ θα τη δοκιμάσω!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  26. Βίκυ, πεντανόστιμες και ζουμερές, έγιναν οι μπριζόλες μας, με αυτήν την μαρινάδα.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  27. Ελένη, η μαρινάδα είναι πολύ εύκολη στην εκτέλεση και δίνει φοβερή νοστιμιά στα κρεατικά.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  28. Ροδάνθη, τα μυρωδικά είναι που δίνουν την έξτρα γεύση, στην μαρινάδα μας και φυσικά στις μπριζολίτσες μας!
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  29. ma prepi na perasw sti Xio na parw xoirini mpirizola =( kai mou elipse poly! =(

    ReplyDelete
  30. Αντιγόνη και οι δύο συνταγές είναι νόστιμες. Δεν θα μείνει λοιπόν, κανένας παραπονεμένος στην οικογένεια!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  31. Ελένη, χρησιμοποιώ συχνά μαρινάδες. Βελτιώνουν την υφή και την γεύση του κρέατος που θα χρησιμοποιηθεί.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  32. beauty str., χαιρόμαστε που σου αρέσουν οι συνταγές μας. Ευχαριστούμε πολύ.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  33. Νέλη, οι μπριζολίτσες μας είναι νοστιμότατες. Κόπιασε!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  34. Ερμιόνη, το φυστικοβούτυρο εδώ και κάποια χρόνια, το χρησιμοποιώ ολοένα και περισσότερο, σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Δίνει εξαιρετική γεύση και άρωμα.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  35. Ρένα, αν χρησιμοποιήσατε την μαρινάδα αυτή, θα σας έγιναν πολύ ωραίες οι μπριζόλες σας. Απολαυστικές!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  36. DIMI, σε ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να την δοκιμάσετε και να απολαύσετε, νόστιμο και ζουμερό κρεατάκι.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  37. Παναγιώτη, νόστιμη μπριζολίτσα, συνοδευμένη με πατατοσαλάτα με πέστροφα. Υπέροχο πιάτο.
    Καλη σου ημέρα.

    ReplyDelete
  38. Κική, μοσχοβολάει η μπριζόλα. Καλοψημένη και ζουμερή με την μαρινάδα της, ποιος μπορεί να της αντισταθεί;;
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  39. Μαρία, πράγματι το φυστικοβούτυρο δίνει ελαφρά γεύση ξηρών καρπών. Νοστιμίζει την μαρινάδα και φυσικά τις μπριζόλες μας.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  40. Έφη, σε ευχαριστώ πολύ. Έλα να δοκιμάσεις τις απίθανες μπριζολίτσες μας!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  41. Εύα, έχεις δίκιο για το πορτοκάλι. Το χρησιμοποιώ και εγώ κάποιες φορές, σε μαρινάρισμα χοιρινού κρέατος, αλλά και πουλερικών. Μαλακώνει και δίνει ωραίο άρωμα στο κρέας.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  42. Σπυριδούλα, η μαρινάδα βοηθά το κρέας της μπριζόλας, να παραμείνει ζουμερό και νόστιμο.
    Καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
  43. Κατερινάκι, έτσι είναι, ακριβώς όπως τα λες. Μπουκιά και συγχώριο.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  44. sundayspoon, θα σου πρότεινα εκτός από τις μπριζόλες να δοκιμάσεις, και την πατατοσαλάτα. Η καπνιστή πέστροφα, της δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά. Αλλάζει εντελώς την πατατοσαλάτα.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  45. Ελένη, έχω φροντίσει και σου έχω φυλάξει μεριδούλα πλήρη. Η λουίζα δίνει ένα ελαφρύ λεμονάτο άρωμα και γεύση στην μαρινάδα μας, ενώ το φυστικοβούτυρο δίνει την αίσθηση της γεύσης των ξηρών καρπών. Ταιριάζουν πολύ καλά μεταξύ τους, αλλά και στην μαρινάδα, συνολικά.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  46. Ροδούλα, είναι από τις μαρινάδες που μου αρέσει να χρησιμοποιώ. Δίνει εξαιρετική γεύση στα ψητά σχάρας.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  47. Έλενα, έγιναν σούπερ νόστιμες και μαλακές οι μπριζολίτσες μας. Μοσχομύριζαν στην ψηστιέρα. Αν είχα και κάρβουνα για να τις ψήσω, θα ήταν ακόμα καλύτερες.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  48. Κατερίνα, σε ευχαριστούμε. Στις νοστιμιές δεν μπορούμε να αντισταθούμε!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  49. Νοτούλα, υπερπαραγωγή της....σχάρας!!!! Χαχαχά!!
    Καλη σου ημέρα.

    ReplyDelete
  50. Sel, έχει και η ψητή μπριζολίτσα τα μυστικά του επιτυχημένου ψησίματος!! Πως θα την απολαύσουμε νόστιμη και ζουμερή, άλλωστε;
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  51. Ελένη, δοκίμασέ την!! Είναι σούπερ νόστιμη!!! Και οι μπριζόλες, μοσχομυρίζουν!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  52. Ozlemaki, μην καθυστερείς καθόλου το ταξειδάκι στην Χίο. Προμηθεύσου τις μπριζόλες, φτιάξε την μαρινάδα μας και μετά στη σχάρα. Θα γευτείς τις ωραιότερες ψητές μπριζολίτσες, που θα έχεις φτιάξει!!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  53. ma mou elipse poly xoirino pou den exoume edw =(

    ReplyDelete