Monday, 19 November 2012

Κέικ με καρύδια και σοκολάτα

Όταν αρχίζουν οι πρώτες δροσούλες και συνειδητοποιώ ότι το καλοκαίρι τέλειωσε οριστικά, οι μπαλκονόπορτες έκλεισαν αφήνοντας απ’ έξω όλους τους θορύβους και ότι αρχίσαμε να αποζητάμε την ζεστασιά του σπιτιού, τότε ξεκινάει το σπίτι μου να μοσχομυρίζει ψημένο κέικ.
Ίσως γιατί η θαλπωρή του σπιτιού μας, μας προκαλεί να απολαύσουμε το καφεδάκι ή το τσάι μας συνοδεύοντάς το με ένα κομμάτι αφράτο κεκάκι, ένα μπισκοτάκι, ένα κουλουράκι, μια γλυκιά νοστιμιά φτιαγμένη από τα χεράκια μας.
Κεκάκι λοιπόν σήμερα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Νοτούλας για το κέικ της Δευτέρας.
Το σημερινό κέικ το φτιάχνω χρόνια, είναι από τα αγαπημένα μας.
Η συνταγή είναι της Βέφας, αλλά έχω κάνει κάποιες αλλαγές, κυρίως στο σοκολατένιο γλάσο, το οποίο περιείχε ωμά αυγά. Τα φοβήθηκα και τα αφαίρεσα τελείως, αυξάνοντας τις ποσότητες στο γάλα και στο βούτυρο. Δεν νομίζω να έχασε καθόλου σε νοστιμιά.
Σοκολάτα και καρύδια λοιπόν, συνδυασμένα σε ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ, για να συνοδεύσει τον φθινοπωρινό μας καφεδάκο!
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για το κέικ
250 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
180 γρ. βούτυρο
380 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν
1 βανίλια άρωμα
140 γρ. καρύδια χοντροκομένα
Για το γλάσο
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές γάλα
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο λιωμένο
3 κουταλιές κονιάκ
Στην πράξη:
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά για το κέικ, εκτός από τα καρύδια.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα καρύδια.
Ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, στον αέρα, για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ 5 λεπτά στην φόρμα να κρυώσει και κατόπιν ξεφορμάρουμε προσεκτικά και τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το γλάσο.
Λιώνουμε την κουβερτούρα στο μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του γλάσου και ανακατεύουμε ζωηρά να ενωθούν μεταξύ τους και να πετύχουμε ένα λείο γλάσο.
Καλύπτουμε με το γλάσο όλο το κέικ.
Αφού κρυώσει το γλάσο και το κέικ μας, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

66 comments:

  1. Ήρθα πρώτη.........δικαιούμαι το περισσότερο...καλά και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!!!

    ReplyDelete
  2. Είναι πάρα πολύ ωραίο κι αγαπημένο!Καλημέρα και καλή εβδομάδα!:)

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα καλή εβδομάδα,δεν έχω τελειώσει ακόμη το καφεδάκι μου οπότε ένα κομμάτι απο αυτό το φανταστικό ,λαχταριστό,νόστιμο,καταπληκτικό κέικ θα ήταν οτι πρέπει.Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  4. Αχ, και να είχα ένα κομμάτι τώρα!!! Ε, καλά, δύο...τρία... ουφ... τέλειο φαίνεται!!! Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  5. Απλό, γρήγορο και πολύ νόστιμο!!!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Έλενα και καλή εβδομάδα!
    Κεκάκι αφράτο, φουσκωτό και λαχταριστό για σήμερα λοιπόν! Τα καρύδια εκτός του ότι δίνουν πολύ ωραία γεύση, έχουν και έναν… χουχουλιάρικο χαρακτήρα που ταιριάζει πολύ με αυτόν τον καιρό!
    Όσο για το γλάσο τι να πω; Καλά έκανες και έβγαλες τα αυγά, δεν λείπουν καθόλου! Και σούπερ σοκολατένιο όπως μας αρέσει!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  7. Υπέροχο κέικ και τα καρύδια σίγουρα του προσθέτουν έξτρα νοστιμιά! Μα τι ωραία που σου φούσκωσε... Και το γλάσο σκέτος πειρασμός!

    ReplyDelete
  8. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ελενάκι!!!
    Υπέροχο και πολύ λαχταριστό το κέικ σου!Πόσο θα ήθελα να είχα ένα κομμάτι τώρα!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  9. Έλενα,πραγματικό μοσχομυρίζει το κεκάκι σου!
    Να αλλάξω τα καρύδια με αμύγδαλα-επιτρέπεται;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. α, μα θα πρέπει να το κανω οπωσδήποτε στο Ραφάκι!! κάτσε να βγει από την εβδομαδιαία τιμωρία που της έβαλα χτες και μετά ..ποιος στη χάρη της!! χαχχχ
    συμφωνώ απολύτως με τα ωμά αυγά! κι εγώ τα φοβάμαι. να σκεφτείς δε, πως ο παιδίατρος ενώ στα χρονια της Ελένης, έλεγε πως το βραστό αυγό πρέπει να βράσει τρία λεπτά (εννοώ να μετρήσω τρία λεπτά αφ' ης στιγμής αρχίσει ο βρασμός) στης Ραφαηλίας, τα αύξησε σε πέντε!

    άντε με την πολυλογία μου :Ρ
    φιλια πολλά Ελενα μου
    και καλη βδομάδα να 'χουμε!!

    ReplyDelete
  11. Σοκολάτα με καρύδια τι τέλειος συνδυασμός!Πεντανόστιμο το κέικ σου!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  12. Για να το φτιάχνεις κατ' επανάληψη Λενάκι, κάτι ιδιαίτερο θα έχει.... Εδώ τα πράγματα είναι ολοφάνερα: Αφράτο, μυρωδάτο, γευστικότατο και σοκολατένιο :)
    Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραίο το κεικ σου!!! Νοστιμότατο με την σοκολάτα και τα καρύδια! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  14. Και σοκολάτα και καρύδια? Μας κακομαθαίνετε κυρία μου..
    Τι να πω ιδιαίτερα αγαπημένες γεύσεις για μένα...και με σοκολάτα από πάνω? Τρελαίνομαι....φιλάκια και καλή εβδομάδα...

    ReplyDelete
  15. Κέικ είχα ετοιμαστεί να ποστάρω κι εγώ σήμερα, μετά άλλαξα γιατί ήθελα να σας δείξω το χτεσινό μου φαγάκι!

    Λαχταριστό φαίνεται Ελενάκι, έχω τρελή αδυναμία στα κέικ, φτιάχνω κι εγώ σχεδόν κάθε βδομάδα και ένα διαφορετικό!
    Καλή βδομάδα, φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Ελενάκι, και σοκολάτα και καρύδια στο κέικ;;!! Ότι ακριβώς μου αρέσει, δηλαδή. Τα αυγά, σε γενικές γραμμές και εγώ αποφεύγω να τα καταναλώσω ωμά. Πρέπει να είμαι απόλυτα σίγουρη για την φρεσκάδα τους, να είναι ελεγμένα, βιολογικά. Επειδή το κέικ με τα λουκούμια μας τελείωσε, μας στέλνεις σε παρακαλώ μια μεριδούλα από το κέικ σου, για το απόγευμα;;;
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  17. Κλασσικο και αγαπημενο!
    Εγω συνεχιζω να χρησιμοποιω ωμα αυγα, υπαρχουν καποιες συνταγες που δεν μπορεις να τα αποφυγεις. Βεβαια εχω καποιον απο τον οποιο τα προμηθευομαι και ειναι εμπιστοσυνης, αλλα παντα ειναι ενα ρισκο, κατι σαν τα αγρια μανιταρια!
    Αν η συνταγη περιεχει ζαχαρη, τοτε χρησιμοποιω μια μεθοδο παστεριωσης, φτιαχνοντας ενα πυκνο σιροπι το οποιο προστιθεται καυτο στα αυγα.
    Καλη εβδομαδα να εχουμε, παντως εσυ φροντισες να μας γλυκανεις!
    Φιλια!

    ReplyDelete
  18. Πω πω, τα κέικ της Δευτέρας δίνουν και παίρνουν μου φαίνεται στη blogoγειτονιά αυτόν τον καιρό!
    Ωραίο και ταιριάζει στο κρύο το κέικ το πιο "αμαρτωλό". Με ένα μέτριο κομμάτι για πρωινό μαζί με ζεστό καφέ δεν παθαίνουμε τίποτα νομίζω, ίσα ίσα που παίρνουμε δυνάμεις!
    Καλή και γλυκιά εβδομάδα σαν σοκολατένιο κέικ να έχουμε όλοι μας!

    ReplyDelete
  19. Έλενα μου καλησπέρα
    Ο συνδυασμός σοκολάτας-καρυδιού δίνει ένα απίστευτα νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα!Και στα κέϊκ αλλά και στις τούρτες.Η αφράτη υφή του και το καλοστρωμένο γυαλιστερό γλάσο του κέϊκ μας προϊδεάζουν για τη αναμφισβήτητη νοστιμιά του ωραίου αυτού γλυκίσματος!Και εγώ προτιμώ την δική σου εκδοχή για το γλάσο χωρίς ωμά αυγά φυσικά!!Μία απορία έχω μόνο..δεν είναι πολλά τα 8 αυγά για τα υλικά του κέϊκ?Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  20. Τρελαίνομαι για κεκάκια με ξηρούς καρπούς και ειδικά καρύδια! Όσο για τη σοκολάτα... ξέρεις ήδη! Μη σου πω ότι αυτό το κεκάκι το σκέφτομαι και για βασιλόπιτα,με μια μικρή παραλλαγή στη σοκολάτα!
    Φαίνεται καταπληκτικό Έλενά μου!
    Πολλά φιλιά! Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχεις!

    ReplyDelete
  21. Καρυδάκια και σοκολάτα, υπέροχος συνδυασμός, Ελενάκι! Λαχταριστό σου έγινε, αφράτο και καλοψημένο. Γεια στα χέρια σου!
    Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή προσεχώς, την κρατώ.

    Καλή εβδομάδα.
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  22. Ηρθα να πάρω το μεριδιό μου απο το κεκακι της Δευτέρας (γυρνώντας τα blog τελικά θα φάω ολοκληρο κεικ).

    Φιλιά

    ReplyDelete
  23. Καλησπέρα Ελενα!Πολύ νόστιμο τό κέικ πού μάς παρουσίασες!Είναι από τά αγαπημένα μου!Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  24. Πολύ αγαπημένος συνδυασμός.. σοκολάτα και καρύδια...το τέλειο κεικ!!!
    Ότι πρέπει για το πρωινό και το απογευματινό καφεδάκι μας!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ReplyDelete
  25. Πολυ ωραίο Έλενα, αγαπημένο κεκάκι με πλούσιο γλάσο μμμμ
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  26. Και ότι πήρα καινούρια φόρμα.....
    έχω και καρύδια που μου αρέσουν....
    τα υπόλοιπα υπάρχουν πάντα στο σπίτι...
    Καταλαβαίνεις τη συνέχεια.

    Φιλιά θαλασσένια:)))

    ReplyDelete
  27. 'Ελενα... υπέροχο κέικ... από αυτά που λατρεύω... σου έγινε καταπληκτικό και θα ήθελα ένα κομμάτι τώρα!!!!!! Με ξελίγωσες φιλενάδα!!!!

    ReplyDelete
  28. Έχεις δίκιο Έλενα και έμενα μου αρέσει τώρα το χειμώνα να μοσχοβολάει το σπίτι σαν ζαχαροπλαστείο που λέει και η κόρη μου όταν ψήνουμε γλυκό.Το κέικ σου πάντως φαίνεται αφράτο αφράτο και έχει μέσα καρύδια και σοκολάτα από πάνω,μούρλια.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
  29. Πολυ πολύ ωραία συνταγή!!!!
    Ευχαριστώ πολύ

    ReplyDelete
  30. Καλό!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια Ελενίτσα μου!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  31. Πραγματικά το κεικ έχει αυτή την ιδιότητα, να δημιουργεί οικογενειακή θαλπωρή!!Πολύ νόστιμο το συγκεκριμένο και το γλάσο πάντα συμπληρώνει γευστικά.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  32. Ωραίο χειμωνιάτικο κέικ! Πολύ πλούσιες γεύσεις! Καλά έκανες Έλενα κι έβγαλες τα ωμά αυγά από το γλάσο, δεν βρίσκω γιατί να το ριψοκινδυνέψει κανείς, μια χαρά γίνεται και δίχως. Αχ να είχα λίγο τώρα, φαίνεται τόσο... σοκολατένιο! Γεια στα χέρια σου, φιλιά!

    ReplyDelete
  33. Πρώτη και καλύτερη Λίλα μου!! χα χα χαα!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  34. Καλή βδομάδα Marion μου, σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  35. Νελάκι μου ιδανική παρέα για το καφεδάκι σου, έλα να το πιούμε παρέα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  36. Purpleleath και ένα και δύο και τρία και όσα θες!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  37. Πέπη μου όλα αυτά και άλλα τόσα;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Ερμιονάκι είναι σαν καρυδόπιτα με σοκολάτα, σε μορφή κέικ!!
    Είμαι σίγουρη θα σου αρέσει!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  39. Sundayspoon γίνεται πολύ φουσκωτό και αφράτο!
    Βοηθάνε και τα μπόλικα αυγουλάκια που έχει!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  40. Ελενάκι έλα, έλα!
    Πάρε όλη την πιατέλα!
    (έκανα και ομοιοκαταληξία, είδες??)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  41. Ελενάκι μου να τα αλλάξεις αν τα προτιμάς, πάντως το καρυδάκι τους ταιριάζει πολύ!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  42. Μαριλένα έβαλες τιμωρία το Ραφάκι??
    Γιατί βρε άσπλαχνη μάνα??
    Να το βγάλεις αμέσως χα χα χαα!
    Και να μου το στείλεις να το φιλέψω κεκάκι!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  43. Καλή βδομάδα Σπυριδούλα μου, σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  44. Γιώργη μου ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια το φτιάχνω αυτό το κέικ, μηνσου πω από όταν παντρεύτηκα!
    Δοκιμασμένη και σίγουρη σδυνταγή!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  45. Βασούλα ταιριάξανε πολύ νόστιμα τα δυο τους!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  46. Ευάκι είδες πως σας κακομαθαίνω??
    Πολλά φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  47. Μπέτυ μου ότι και να μας δείξεις, πεντανόστιμο θα είναι, είμαι σίγουρη!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  48. Ειρηνάκι εγώ είμαι παθούσα με τα ωμά αυγά και τα αποφεύγω ακόμα και αν είμαι σίγουρη ότι είναι φρεσκότατα, να σου πω την αλήθεια!
    Εννοείται στέλων κεκάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  49. Μαρινάκι μου αυτό έλεγα παραπάνω στην Ειρήνη, την έχω πατήσει άσχημα με ωμά αυγά και τα φοβάμαι πάρα πολύ!
    Ο τρόπος παστερίωσης που προτείνεις είναι πολύ καλός, η αρχική συνταγή δεν τα παστερίωνε καθόλου, έμπαιναν ωμά στο γλάσο και δεν το τόλμησα με τίποτα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  50. Σκοτεινούλα κι εμένα μου άρεσε πολύ η ιδέα για το κέικ της Δευτέρας!
    Οχι βρε, τι να πάθουμε?? χα χα χαα
    Για να πάρουμε δυνάμεις το τρώμε!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  51. Φωτεινούλα μου 8 αυγά είναι αρκετά είναι η αλήθεια, αλλά δεν θα αφαιρούσα κανένα, κάνουν το κεκάκι απίστευτα φουσκωτό και αφράτο!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  52. Sel βρίσκω την ιδέα σου εξαιρετική, θα γίνεται μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα, μην σου πω ότι έχω αρχίσει ήδη να το σκέφτομαι για φέτος!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  53. Ελενάκι μου να την δοκιμάσεις, από τα πιο αφράτα κεκάκια γίνεται!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  54. Κόννα είδες τα κέικς της Δευτέρας τι καλό έχουν?? χα χα χαα
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  55. Καλή βδομάδα και σε σένα Dimi μου, σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  56. Βασάκι πραγματικά από τους πιο νόστιμους συνδυασμούς σε γλυκά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  57. Ερη μου, το γλάσο του πηγαίνει τρελά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  58. Θαλασσένια μου, βουρ για κεκάκι λοιπόν!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  59. Κικίτσα μου, όλη η πιατέλα για σένα!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  60. Δημιουργία μου, αυτά τα γλυκάκια η αλήθεια είναι ότι είναι για χουχουλιάρικες μέρες!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  61. Νοτούλα, είδες που μας ξεσήκωσες?? χα χα χαα
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  62. Φιλιά και σε σένα Εφάκι μου, καλή σου εβδομάδα!

    ReplyDelete
  63. Μαράκι μου συμφωνώ, και το γλάσο το συμπληρώνει πολύ γευστικά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  64. Ελεάννα μου ωραιότατο έγινε και χωρίς αυγά, δεν μπορώ να φανταστώ τι παραπάνω θα του πρόσθεταν τα ωμά αυγά!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  65. μακάρι να το είχα τώρα μπροστά μου!!!θα το τσάκιζα!!χαχαχα!!!!!! happy weekend κοριτσάκι!!πολλά φιλάκια!!!!!

    ReplyDelete
  66. Σε ευχαριστώ πολύ Maya μου, πολλά φιλιά!

    ReplyDelete