Όταν αρχίζουν οι πρώτες δροσούλες και συνειδητοποιώ ότι το καλοκαίρι τέλειωσε οριστικά, οι μπαλκονόπορτες έκλεισαν αφήνοντας απ’ έξω όλους τους θορύβους και ότι αρχίσαμε να αποζητάμε την ζεστασιά του σπιτιού, τότε ξεκινάει το σπίτι μου να μοσχομυρίζει ψημένο κέικ.
Ίσως γιατί η θαλπωρή του σπιτιού μας, μας προκαλεί να απολαύσουμε το καφεδάκι ή το τσάι μας συνοδεύοντάς το με ένα κομμάτι αφράτο κεκάκι, ένα μπισκοτάκι, ένα κουλουράκι, μια γλυκιά νοστιμιά φτιαγμένη από τα χεράκια μας.
Κεκάκι λοιπόν σήμερα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Νοτούλας για το κέικ της Δευτέρας.
Το σημερινό κέικ το φτιάχνω χρόνια, είναι από τα αγαπημένα μας.
Η συνταγή είναι της Βέφας, αλλά έχω κάνει κάποιες αλλαγές, κυρίως στο σοκολατένιο γλάσο, το οποίο περιείχε ωμά αυγά.
Τα φοβήθηκα και τα αφαίρεσα τελείως, αυξάνοντας τις ποσότητες στο γάλα και στο βούτυρο. Δεν νομίζω να έχασε καθόλου σε νοστιμιά.
Σοκολάτα και καρύδια λοιπόν, συνδυασμένα σε ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ, για να συνοδεύσει τον φθινοπωρινό μας καφεδάκο!
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για το κέικ
250 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
180 γρ. βούτυρο
380 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
2 κουταλάκια μπέικιν
1 βανίλια άρωμα
140 γρ. καρύδια χοντροκομένα
Για το γλάσο
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
120 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές γάλα
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο λιωμένο
3 κουταλιές κονιάκ
Στην πράξη:
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά για το κέικ, εκτός από τα καρύδια.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα καρύδια.
Ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, στον αέρα, για 35-40 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ 5 λεπτά στην φόρμα να κρυώσει και κατόπιν ξεφορμάρουμε προσεκτικά και τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το γλάσο.
Λιώνουμε την κουβερτούρα στο μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του γλάσου και ανακατεύουμε ζωηρά να ενωθούν μεταξύ τους και να πετύχουμε ένα λείο γλάσο.
Καλύπτουμε με το γλάσο όλο το κέικ.
Αφού κρυώσει το γλάσο και το κέικ μας, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ήρθα πρώτη.........δικαιούμαι το περισσότερο...καλά και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!!!
ReplyDeleteΕίναι πάρα πολύ ωραίο κι αγαπημένο!Καλημέρα και καλή εβδομάδα!:)
ReplyDeleteΚαλημέρα καλή εβδομάδα,δεν έχω τελειώσει ακόμη το καφεδάκι μου οπότε ένα κομμάτι απο αυτό το φανταστικό ,λαχταριστό,νόστιμο,καταπληκτικό κέικ θα ήταν οτι πρέπει.Φιλάκια πολλά.
ReplyDeleteΑχ, και να είχα ένα κομμάτι τώρα!!! Ε, καλά, δύο...τρία... ουφ... τέλειο φαίνεται!!! Φιλιά πολλά
ReplyDeleteΑπλό, γρήγορο και πολύ νόστιμο!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Έλενα και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΚεκάκι αφράτο, φουσκωτό και λαχταριστό για σήμερα λοιπόν! Τα καρύδια εκτός του ότι δίνουν πολύ ωραία γεύση, έχουν και έναν… χουχουλιάρικο χαρακτήρα που ταιριάζει πολύ με αυτόν τον καιρό!
Όσο για το γλάσο τι να πω; Καλά έκανες και έβγαλες τα αυγά, δεν λείπουν καθόλου! Και σούπερ σοκολατένιο όπως μας αρέσει!
Φιλιά πολλά!
Υπέροχο κέικ και τα καρύδια σίγουρα του προσθέτουν έξτρα νοστιμιά! Μα τι ωραία που σου φούσκωσε... Και το γλάσο σκέτος πειρασμός!
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή εβδομάδα Ελενάκι!!!
ReplyDeleteΥπέροχο και πολύ λαχταριστό το κέικ σου!Πόσο θα ήθελα να είχα ένα κομμάτι τώρα!!!!
Φιλάκια πολλά!
Έλενα,πραγματικό μοσχομυρίζει το κεκάκι σου!
ReplyDeleteΝα αλλάξω τα καρύδια με αμύγδαλα-επιτρέπεται;
Φιλιά!
α, μα θα πρέπει να το κανω οπωσδήποτε στο Ραφάκι!! κάτσε να βγει από την εβδομαδιαία τιμωρία που της έβαλα χτες και μετά ..ποιος στη χάρη της!! χαχχχ
ReplyDeleteσυμφωνώ απολύτως με τα ωμά αυγά! κι εγώ τα φοβάμαι. να σκεφτείς δε, πως ο παιδίατρος ενώ στα χρονια της Ελένης, έλεγε πως το βραστό αυγό πρέπει να βράσει τρία λεπτά (εννοώ να μετρήσω τρία λεπτά αφ' ης στιγμής αρχίσει ο βρασμός) στης Ραφαηλίας, τα αύξησε σε πέντε!
άντε με την πολυλογία μου :Ρ
φιλια πολλά Ελενα μου
και καλη βδομάδα να 'χουμε!!
Σοκολάτα με καρύδια τι τέλειος συνδυασμός!Πεντανόστιμο το κέικ σου!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΓια να το φτιάχνεις κατ' επανάληψη Λενάκι, κάτι ιδιαίτερο θα έχει.... Εδώ τα πράγματα είναι ολοφάνερα: Αφράτο, μυρωδάτο, γευστικότατο και σοκολατένιο :)
ReplyDeleteΟμάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει!!!!!!!!
Πολλά φιλιά
Καλημέρα και καλή εβδομάδα
Πολύ ωραίο το κεικ σου!!! Νοστιμότατο με την σοκολάτα και τα καρύδια! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΚαι σοκολάτα και καρύδια? Μας κακομαθαίνετε κυρία μου..
ReplyDeleteΤι να πω ιδιαίτερα αγαπημένες γεύσεις για μένα...και με σοκολάτα από πάνω? Τρελαίνομαι....φιλάκια και καλή εβδομάδα...
Κέικ είχα ετοιμαστεί να ποστάρω κι εγώ σήμερα, μετά άλλαξα γιατί ήθελα να σας δείξω το χτεσινό μου φαγάκι!
ReplyDeleteΛαχταριστό φαίνεται Ελενάκι, έχω τρελή αδυναμία στα κέικ, φτιάχνω κι εγώ σχεδόν κάθε βδομάδα και ένα διαφορετικό!
Καλή βδομάδα, φιλάκια!
Ελενάκι, και σοκολάτα και καρύδια στο κέικ;;!! Ότι ακριβώς μου αρέσει, δηλαδή. Τα αυγά, σε γενικές γραμμές και εγώ αποφεύγω να τα καταναλώσω ωμά. Πρέπει να είμαι απόλυτα σίγουρη για την φρεσκάδα τους, να είναι ελεγμένα, βιολογικά. Επειδή το κέικ με τα λουκούμια μας τελείωσε, μας στέλνεις σε παρακαλώ μια μεριδούλα από το κέικ σου, για το απόγευμα;;;
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι.
Κλασσικο και αγαπημενο!
ReplyDeleteΕγω συνεχιζω να χρησιμοποιω ωμα αυγα, υπαρχουν καποιες συνταγες που δεν μπορεις να τα αποφυγεις. Βεβαια εχω καποιον απο τον οποιο τα προμηθευομαι και ειναι εμπιστοσυνης, αλλα παντα ειναι ενα ρισκο, κατι σαν τα αγρια μανιταρια!
Αν η συνταγη περιεχει ζαχαρη, τοτε χρησιμοποιω μια μεθοδο παστεριωσης, φτιαχνοντας ενα πυκνο σιροπι το οποιο προστιθεται καυτο στα αυγα.
Καλη εβδομαδα να εχουμε, παντως εσυ φροντισες να μας γλυκανεις!
Φιλια!
Πω πω, τα κέικ της Δευτέρας δίνουν και παίρνουν μου φαίνεται στη blogoγειτονιά αυτόν τον καιρό!
ReplyDeleteΩραίο και ταιριάζει στο κρύο το κέικ το πιο "αμαρτωλό". Με ένα μέτριο κομμάτι για πρωινό μαζί με ζεστό καφέ δεν παθαίνουμε τίποτα νομίζω, ίσα ίσα που παίρνουμε δυνάμεις!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα σαν σοκολατένιο κέικ να έχουμε όλοι μας!
Έλενα μου καλησπέρα
ReplyDeleteΟ συνδυασμός σοκολάτας-καρυδιού δίνει ένα απίστευτα νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα!Και στα κέϊκ αλλά και στις τούρτες.Η αφράτη υφή του και το καλοστρωμένο γυαλιστερό γλάσο του κέϊκ μας προϊδεάζουν για τη αναμφισβήτητη νοστιμιά του ωραίου αυτού γλυκίσματος!Και εγώ προτιμώ την δική σου εκδοχή για το γλάσο χωρίς ωμά αυγά φυσικά!!Μία απορία έχω μόνο..δεν είναι πολλά τα 8 αυγά για τα υλικά του κέϊκ?Φιλιά πολλά,πολλά.
Τρελαίνομαι για κεκάκια με ξηρούς καρπούς και ειδικά καρύδια! Όσο για τη σοκολάτα... ξέρεις ήδη! Μη σου πω ότι αυτό το κεκάκι το σκέφτομαι και για βασιλόπιτα,με μια μικρή παραλλαγή στη σοκολάτα!
ReplyDeleteΦαίνεται καταπληκτικό Έλενά μου!
Πολλά φιλιά! Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχεις!
Καρυδάκια και σοκολάτα, υπέροχος συνδυασμός, Ελενάκι! Λαχταριστό σου έγινε, αφράτο και καλοψημένο. Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΘα τη δοκιμάσω τη συνταγή προσεχώς, την κρατώ.
Καλή εβδομάδα.
Φιλάκια πολλά.
Ηρθα να πάρω το μεριδιό μου απο το κεκακι της Δευτέρας (γυρνώντας τα blog τελικά θα φάω ολοκληρο κεικ).
ReplyDeleteΦιλιά
Καλησπέρα Ελενα!Πολύ νόστιμο τό κέικ πού μάς παρουσίασες!Είναι από τά αγαπημένα μου!Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΠολύ αγαπημένος συνδυασμός.. σοκολάτα και καρύδια...το τέλειο κεικ!!!
ReplyDeleteΌτι πρέπει για το πρωινό και το απογευματινό καφεδάκι μας!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Πολυ ωραίο Έλενα, αγαπημένο κεκάκι με πλούσιο γλάσο μμμμ
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Και ότι πήρα καινούρια φόρμα.....
ReplyDeleteέχω και καρύδια που μου αρέσουν....
τα υπόλοιπα υπάρχουν πάντα στο σπίτι...
Καταλαβαίνεις τη συνέχεια.
Φιλιά θαλασσένια:)))
'Ελενα... υπέροχο κέικ... από αυτά που λατρεύω... σου έγινε καταπληκτικό και θα ήθελα ένα κομμάτι τώρα!!!!!! Με ξελίγωσες φιλενάδα!!!!
ReplyDeleteΈχεις δίκιο Έλενα και έμενα μου αρέσει τώρα το χειμώνα να μοσχοβολάει το σπίτι σαν ζαχαροπλαστείο που λέει και η κόρη μου όταν ψήνουμε γλυκό.Το κέικ σου πάντως φαίνεται αφράτο αφράτο και έχει μέσα καρύδια και σοκολάτα από πάνω,μούρλια.Καλή εβδομάδα να έχεις.
ReplyDeleteΠολυ πολύ ωραία συνταγή!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ
Καλό!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια Ελενίτσα μου!!!!!!!!!!!!!
Πραγματικά το κεικ έχει αυτή την ιδιότητα, να δημιουργεί οικογενειακή θαλπωρή!!Πολύ νόστιμο το συγκεκριμένο και το γλάσο πάντα συμπληρώνει γευστικά.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Ωραίο χειμωνιάτικο κέικ! Πολύ πλούσιες γεύσεις! Καλά έκανες Έλενα κι έβγαλες τα ωμά αυγά από το γλάσο, δεν βρίσκω γιατί να το ριψοκινδυνέψει κανείς, μια χαρά γίνεται και δίχως. Αχ να είχα λίγο τώρα, φαίνεται τόσο... σοκολατένιο! Γεια στα χέρια σου, φιλιά!
ReplyDeleteΠρώτη και καλύτερη Λίλα μου!! χα χα χαα!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Καλή βδομάδα Marion μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΝελάκι μου ιδανική παρέα για το καφεδάκι σου, έλα να το πιούμε παρέα!
ReplyDeleteΦιλιά!
Purpleleath και ένα και δύο και τρία και όσα θες!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Πέπη μου όλα αυτά και άλλα τόσα;-)
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ερμιονάκι είναι σαν καρυδόπιτα με σοκολάτα, σε μορφή κέικ!!
ReplyDeleteΕίμαι σίγουρη θα σου αρέσει!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Sundayspoon γίνεται πολύ φουσκωτό και αφράτο!
ReplyDeleteΒοηθάνε και τα μπόλικα αυγουλάκια που έχει!
Φιλιά!
Ελενάκι έλα, έλα!
ReplyDeleteΠάρε όλη την πιατέλα!
(έκανα και ομοιοκαταληξία, είδες??)
Φιλάκια!
Ελενάκι μου να τα αλλάξεις αν τα προτιμάς, πάντως το καρυδάκι τους ταιριάζει πολύ!
ReplyDeleteΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Μαριλένα έβαλες τιμωρία το Ραφάκι??
ReplyDeleteΓιατί βρε άσπλαχνη μάνα??
Να το βγάλεις αμέσως χα χα χαα!
Και να μου το στείλεις να το φιλέψω κεκάκι!
Πολλά φιλιά!
Καλή βδομάδα Σπυριδούλα μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΦιλιά!
Γιώργη μου ούτε θυμάμαι πόσα χρόνια το φτιάχνω αυτό το κέικ, μηνσου πω από όταν παντρεύτηκα!
ReplyDeleteΔοκιμασμένη και σίγουρη σδυνταγή!
Πολλά φιλιά!
Βασούλα ταιριάξανε πολύ νόστιμα τα δυο τους!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ευάκι είδες πως σας κακομαθαίνω??
ReplyDeleteΠολλά φιλιά, καλή βδομάδα!
Μπέτυ μου ότι και να μας δείξεις, πεντανόστιμο θα είναι, είμαι σίγουρη!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Ειρηνάκι εγώ είμαι παθούσα με τα ωμά αυγά και τα αποφεύγω ακόμα και αν είμαι σίγουρη ότι είναι φρεσκότατα, να σου πω την αλήθεια!
ReplyDeleteΕννοείται στέλων κεκάκι!
Φιλιά!
Μαρινάκι μου αυτό έλεγα παραπάνω στην Ειρήνη, την έχω πατήσει άσχημα με ωμά αυγά και τα φοβάμαι πάρα πολύ!
ReplyDeleteΟ τρόπος παστερίωσης που προτείνεις είναι πολύ καλός, η αρχική συνταγή δεν τα παστερίωνε καθόλου, έμπαιναν ωμά στο γλάσο και δεν το τόλμησα με τίποτα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Σκοτεινούλα κι εμένα μου άρεσε πολύ η ιδέα για το κέικ της Δευτέρας!
ReplyDeleteΟχι βρε, τι να πάθουμε?? χα χα χαα
Για να πάρουμε δυνάμεις το τρώμε!
Φιλιά!
Φωτεινούλα μου 8 αυγά είναι αρκετά είναι η αλήθεια, αλλά δεν θα αφαιρούσα κανένα, κάνουν το κεκάκι απίστευτα φουσκωτό και αφράτο!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Sel βρίσκω την ιδέα σου εξαιρετική, θα γίνεται μια πολύ νόστιμη βασιλόπιτα, μην σου πω ότι έχω αρχίσει ήδη να το σκέφτομαι για φέτος!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελενάκι μου να την δοκιμάσεις, από τα πιο αφράτα κεκάκια γίνεται!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
Κόννα είδες τα κέικς της Δευτέρας τι καλό έχουν?? χα χα χαα
ReplyDeleteΦιλάκια!
Καλή βδομάδα και σε σένα Dimi μου, σε ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΒασάκι πραγματικά από τους πιο νόστιμους συνδυασμούς σε γλυκά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ερη μου, το γλάσο του πηγαίνει τρελά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Θαλασσένια μου, βουρ για κεκάκι λοιπόν!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
Κικίτσα μου, όλη η πιατέλα για σένα!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Δημιουργία μου, αυτά τα γλυκάκια η αλήθεια είναι ότι είναι για χουχουλιάρικες μέρες!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
Νοτούλα, είδες που μας ξεσήκωσες?? χα χα χαα
ReplyDeleteΦιλάκια!
Φιλιά και σε σένα Εφάκι μου, καλή σου εβδομάδα!
ReplyDeleteΜαράκι μου συμφωνώ, και το γλάσο το συμπληρώνει πολύ γευστικά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ελεάννα μου ωραιότατο έγινε και χωρίς αυγά, δεν μπορώ να φανταστώ τι παραπάνω θα του πρόσθεταν τα ωμά αυγά!
ReplyDeleteΦιλιά, καλή βδομάδα!
μακάρι να το είχα τώρα μπροστά μου!!!θα το τσάκιζα!!χαχαχα!!!!!! happy weekend κοριτσάκι!!πολλά φιλάκια!!!!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ Maya μου, πολλά φιλιά!
ReplyDelete