Saturday 1 December 2012

Μακαρόν αμυγδάλου

Γιορτινό κερασματάκι έχουμε σήμερα, μιας και μπήκαμε στον γιορτινό Δεκέμβρη, μια από τις πιο ωραίες και εύκολες συνταγές με βάση τα αμύγδαλα.
Μακαρόν, που στην κορυφή τους έχουν μαρμελάδα.
Μπορείτε να τα φτιάξετε όλες τις εποχές ή να τα σερβίρετε σαν κέρασμα σε εορτές μαζί με τα γνωστά σοκολατάκια.
Ταιριάζουν ωραία με διάφορα λικέρ, καφεδάκι ή τσάι.
Να είστε σίγουροι, πως δεν θα αρκεστείτε μόνο σε ένα!!!
Η συνταγή βασίζεται σε αυτήν της Martha Stewart, με δικές μου προσθήκες υλικών όμως και αλλαγή στην επεξεργασία του ασπραδιού και της ζάχαρης κατά την παρασκευή των μακαρόν.
Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε!
Τα υλικά μας:
400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
150 γρ. ζάχαρη απλή
85 γρ. περίπου ασπράδια αυγών ( από 2 μεγάλα αυγά)
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλεύρι φαρίνα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι βανίλια υγρή
1/4 κουταλάκι εσάνς πικραμυγδάλου
1/3 φλ. τσαγιού μαρμελάδα της αρεσκείας μας
1 κουταλιά κονιάκ
νερό ή λικέρ για το πλάσιμο
Πως τα φτιάχνουμε:
Ανακατεύουμε καλά τα ασπρισμένα αμύγδαλα με το αλεύρι και με μια κουταλιά ζάχαρη, από την συνολική ποσότητα. Το αλεύρι και η ζάχαρη, θα εμποδίσουν τα τριμμένα αμύγδαλα να κολλήσουν μεταξύ τους κατά το άλεσμα.
Τα αλέθουμε στο μπλέντερ όσο μπορούμε πιο ψιλά.
Τα βάζουμε σε λεκανίτσα, ρίχνουμε το μπαίκιν πάουντερ, την υγρή βανίλια και την εσάνς πικραμυγδάλου.
Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι.
Σε μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα των αυγών 2-3 λεπτά.
Σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη με το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσουν να πήζουν τα ασπράδια.
Προσθέτουμε το μείγμα των ασπραδιών-ζάχαρης στο τριμμένο αμύγδαλο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Πρέπει να βραχεί καλά από το αυγό όλο το αμύγδαλο.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στρώνουμε με λαδόκολλα τα δύο ταψιά του φούρνου.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμ. Κελσίου και βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην μέση.
Βάζουμε σε μπολάκι λίγο νερό ή λίγο λικέρ χωρίς χρώμα.
Βρέχουμε τα χέρια μας και με κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα της ζύμης αμυγδάλου, περίπου δέκα πέντε γραμμάρια και πλάθουμε μπαλάκια με πεπλατυσμένη λίγο την κορυφή.
Τα βάζουμε στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους.
Με την άκρη μιας ξύλινης κουτάλας όπως δείχνει η φωτογραφία, ή με το δάχτυλό μας, κάνουμε προσεκτικά ένα βαθούλωμα στο κέντρο κάθε μακαρόν.
Ψήνουμε για 15-17 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας, να ροδίσουν ελαφρά.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά στο ταψί.
Τα μεταφέρουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν.
Περνάμε τη μαρμελάδα από σουρωτήρι, για να αφαιρέσουμε τυχόν κομμάτια φρούτου.
Τη βάζουμε σε μπρίκι μαζί με το κονιάκ και την ζεσταίνουμε λίγο.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε μακαρόν, που πρέπει να είναι ήδη κρύα, λίγη μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα και σερβίρουμε.
Γίνονται 36 κομμάτια περίπου.
Δοκιμάστε τα!! Θα ενθουσιαστείτε!!
Καλό μήνα, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

65 comments:

  1. λατρευω την γευση των μακαρον, μπορω να φαω παρα πολλα!τι ωραια η συνταγη σου!

    ReplyDelete
  2. Tα αμυγδαλωτά μου αρέσουν πάρα πολύ!!!

    ReplyDelete
  3. Μάλλον έκανες τη συνταγή να πηγαίνει πιο πολύ προς το αμυγδαλωτό, αφού νομίζω πως η πλούσια μαρέγγα κάνει τη διαφορά και χαρακτηρίζει τα μακαρόν (έτσι μου φαίνεται αλλά μπορεί να κάνω και λάθος).

    Το έκανες πιο εύκολο όμως έτσι και το ίδιο αρωματικό και νόστιμο φαντάζομαι! Ωραία θα τους πηγαίνει η μαρμελάδα στην κορυφή.

    Καλό Σ/Κ και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  4. Ειρήνη εύχομαι καλό μήνα!
    Τα αμυγδαλωτά σου καταπληκτικά σε εμφάνιση, αλλά πολύ εύκολα μπορώ να φανταστώ, και σε γεύση!
    Με κατατοπιστικές,όπως πάντα, οδηγίες,μοιάζουν ιδανικά για τις γιορτές που πλησιάζουν,να τα προσφέρουμε και σαν δώρο!Η αποκλειστική χρήση του αμύγδαλου ,που αντικαθιστά κατά βάση το αλεύρι,τα κάνει ιδιαίτερα εύγευστα,ενώ το καταπληκτικό άρωμα του πικραμύγδαλου τους χαρίζει επιπλέον νοστιμιά.
    Φιλιά πολλά,πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  5. Ειρήνη μου... άψογο... βλέποντας τις φώτο... ήθελα ένα μακαρόν!!!

    ReplyDelete
  6. Είναι σκέτη γλύκα! Πολύ χαριτωμένα και σίγουρα με υπέροχη γεύση! Το στήσιμο στην προτελευταία φωτό τέλειο!

    ReplyDelete
  7. Κλασσική γεύση και αφού έχουν αμυγδαλάκι,πώς να μην τα αγαπώ!
    Καλό μήνα-φιλιά!

    ReplyDelete
  8. καλό, γλυκό μας μήνα!!

    ReplyDelete
  9. Λατρεύω τα αμυγδαλωτά!!και αυτά με την μαρμελάδα φαίνονται καταπληκτικά!! καλό και γλυκό μήνα!!

    ReplyDelete
  10. ♫♫° ·.

    Amiga, apresentação maravilhosa e deliciosa!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ✿ ¸.•°✿⊱╮

    ReplyDelete
  11. ξελιγώθηκα!!!!!!!!!!!!θα τα φτιάξω αμέσως !!!!!φιλιά

    ReplyDelete
  12. Πρόλαβα ή άργησα και δεν έμεινε κανένα;;;; Ειρήνη μου τα έφτιαξες υπέροχαααα!!! Γεια στα χέρια σου!
    Καλή Κυριακή!

    ReplyDelete
  13. Τέλεια φαίνονται!!! Καλό μήνα!!! Φιλάκια

    ReplyDelete
  14. Ειρηνάκι μου είμαι σίγουρη ότι αν ξεκινήσεις να δοκιμάζεις αυτούς τους γλυκούς πειρασμούς, δεν μπορείς με τίποτα να σταματήσεις στο ένα κομμάτι!
    Υπέροχο γιορτινό κέρασμα μας σερβίρισες σήμερα!!
    Φιλάκια, καλό μήνα να έχουμε!

    ReplyDelete
  15. Ειρήνη, σου έχω πει και παλιότερα, πως εκτός των ωραίων συνταγών, ειναι άψογη και η παρουσίαση!
    να το επαναλάβω; :))

    καλό Σαββατόβραδο,
    καλό μας μήνα!

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα!Καλό μήνα!Πολύ όμορφα καί νόστιμα τά μπισκοτάκια σου!!Πολύ ωραίες καί οι φωτογραφίες σου Ειρήνη!Καλό βράδυ!Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΛΕΙΑ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ .
    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ .ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/Κ.

    ReplyDelete
  18. Τρελαίνομαι γι αυτη τη γεύση,καλό μήνα κορίτσια της καρδιάς μας.

    ReplyDelete
  19. Ειρήνη, είναι τόσο ωραία! Τρώγαμε το ένα και μετά θέλαμε οπωσδήποτε και άλλο!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  20. Λίλα, είναι απίθανο γλυκάκι!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  21. Dark chef, νομίζω ότι αναφέρεσαι στα μακαρόν γαλλικού τύπου. Εκείνα περιέχουν αμύγδαλο, εξαιρετικά ψιλοτριμμένο ή αλεύρι αμυγδάλου και μεγαλύτερη ποσότητα ασπραδιών, χτυπημένων σε σφιχτή μαρέγκα. Επίσης πολλές φορές προστίθεται και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τα μακαρόν που προτείνουμε σήμερα, είναι διαφορετική παρασκευή και αναφέρονται και αυτά ως μακαρόν. Σε άλλες συνταγές παρουσιάζονται με την προσθήκη του ασπραδιού χωρίς καμμια επεξαργασία και σε άλλες, απλώς ελαφρά χτυπημένα. Η Μαρθα Στιούαρτ, δεν αφρατεύει καθόλου το ασπράδι. Προτιμησα όμως να το κάνω κάθώς και μερικές άλλες προσθήκες για να δώσω καλύτερη υφή, γεύση και να κάνω πιο αφράτα τα μακαρόν. Η γεύση τους είναι εξαιρετική. Δοκίμασέ τα!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  22. Φωτεινή τα μακαρόν αμυγδάλου με την μαρμελάδα, είναι ένα γλυκάκι, γιορτινό κατά την γνώμη μου. Η γεύση και το άρωμα του αμυγδάλου, είναι απίθανα και σε κάνουν να μην σταματάς μόνο στο ένα! Άνετα μπορούν να προσφερθούν σαν κέρασμα, σε ονομαστικές εορτές.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  23. Παρασκευή, είναι ωραιότατα!! Μακάρι να μπορούσαν οι φωτογραφίες να αποδώσουν και την γεύση τους. Κάποια στιγμη η τεχνολογία...ίσως....
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  24. Ενδιαφέροντα Ειρήνη!

    ReplyDelete
  25. Τι ωραία που τα έκανες! Κουκλίστικα1

    ReplyDelete
  26. Καλημέρα...καλό μήνα!
    Γιορτινή η συνταγή σου και θα μας χρειαστεί αυτές τις μέρες.

    ReplyDelete
  27. Καλό μήνα , υπέροχη συνταγή μα δεν θα τη κάνω γιατί ..θα τα φάω όλααααα!Καλό μήνα Ειρήνη μου!

    ReplyDelete
  28. Ωραίο γλυκάκι, εύκολο και υποθέτω νοστιμότατο...Ειρήνη μου...Φιλιά..καλο μήνα και καλή Κυριακή να έχεις...

    ReplyDelete
  29. Sundayspoon, είναι εμφανίσιμο και γευστικό κέρασμα.
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  30. Ελένη, είναι τόσο νόστιμο το αμυγδαλάκι. Τα γλυκά που φτιάχνουμε με αυτό, είναι τα καλύτερα.
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  31. Summertime blues, καλό και γλυκό μήνα και σε σένα.
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  32. elen, η γεύση αυτού του μακαρόν, είναι το κάτι άλλο!! Από τα πιο ωραία!
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  33. Inés, this a delicious treat! Try to bake it!
    Have a nice week.

    ReplyDelete
  34. Λίλα, είναι από τα γλυκά που δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο.
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  35. Μπράβο, Ειρήνη, εξαιρετική συνταγή!
    Σου έγινανα τέλεια, γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια.

    ReplyDelete
  36. Κική, έλα να σε κεράσουμε από τα μακαρόν μας. Πάντως δεν είναι από τα γλυκάκια που μένουν για πολύ! Εξαφανίζονται.
    Καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  37. Έλενα, πόσο δίκιο έχεις!! Μας έφτασαν ίσα ίσα για δύο μέρες και αυτές με το ζόρι! Κρατούσαμε τα στομάχια μας!! Χαχαχά!!!
    Καλή Κυριακή να έχουμε.

    ReplyDelete
  38. Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ κοριτσάκια μου γλυκά (και μεταφορικά και κυριολεκτικά)!!!!
    Καλά, αυτή η συνταγή, με ενθουσίασε. Εκτυπώθηκε ήδη, και μπήκε στις αγαπημένες μου!!!

    ReplyDelete
  39. (κατά λάθος δημοσίευσα το σχόλιο. Έχω και λίγα ακόμη να πω)
    Σας εύχομαι μια όμορφη Κυριακή, και μια ακόμη πιο όμορφη εβδομάδα!!!!
    Με την αγάπη μου!!!

    ReplyDelete
  40. Ωραία η συνταγή! Εκτυπώθηκε και από μένα, και περιμένει την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα για να υλοποιηθεί! χαχα!! Να'στε καλά!! Καλό μήνα, με πολλές λιχουδιές!!

    ReplyDelete
  41. Λαχταριστά,λαχταριστά!!!!
    Καλό μήνα!!!!

    ReplyDelete
  42. Ειρήνη καλησπέρα! Πολύ ωραία αμυγδαλωτά, φαντάζομαι τα αρώματα της βανίλιας και του πικραμύγδαλου να πλημμυρίζουν την κουζίνα συνοδεία γλυκιάς μαρμελάδας! Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  43. Ειρήνη μου καταπληκτικά σου έγιναν.Και με αυτή τη μαρμελάδα απο επάνω σκέτος πειρασμός είναι, αν αρχίσεις δε σταματάς!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  44. Πολύ ιδιαίτερο γλυκό κερασμα Ειρήνη μου, ιδανικο για τις γιορτές που έρχονται!
    Κι απο γευση θα είναι σίγουρα μοναδικά,όπως κάθε τι με αμυγδαλο και αυτά τα αρωματα, κι από εμφανιση λαχταριστα!
    Καλό μηνα!

    ReplyDelete
  45. δεν έπρεπε να δω τέτοια ώρα την συνταγή αυτή..! μου κόπηκαν τα πόδια απ'τη λιγούρα! πολύ πολύ νόστιμα φαίνονται!
    Συγχαρητήρια για το ωραίο μπλογκ! ^^
    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  46. Πάρα πολύ νόστιμα και εμφανίσιμα μπισκοτάκια Ειρήνη μου!
    Και είναι και υπέροχα για να προσφερθούν ως δώρο!
    Ομολογώ βέβαια ότι στη θέση της μαρμελάδας θα έβαζα κάτι πιο σοκολατένιο… αδυναμίες είναι αυτές!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  47. Μαριλένα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι ότι και εμένα, μια καλή φωτογραφία με δελεάζει
    για να προσέξω μια συνταγή περισσότερο. Αλλά βέβαια, το αποτέλεσμα και η γεύση μετράει.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  48. Dimi, σε ευχαριστούμε πολύ. Τα μακαρόν, είναι σκέτη λιχουδιά.
    Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  49. Φιλίτσα, το μακαρόν είναι ένα νόστιμο και εύκολο γλυκάκι. Ωραιότατο για κέρασμα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  50. Νέλη, και εμείς το ίδιο. Τώρα τις γιορτές, λέω να τα φτιάξω και πάλι.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  51. Κική, πραγματικά αξίζουν!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  52. Μάρθα, εξαιρετικά σε εμφάνιση και γεύση.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  53. Δήμητρα, καλό μήνα. Τα μακαρόν είναι από τα μικρά γλυκά, που μπορούν να προσφερθούν σε γιορτινές περιστάσεις.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  54. Καλό μήνα, Αχτιδούλα. Πράγματι, είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσει κανείς μόνο στο ένα!!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  55. Εύα, εξαιρετικό γλυκάκι και εξαιρετικά νόστιμο επίσης. Καλό μήνα και σε σένα!!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  56. Ελένη, σε ευχαριστώ. Δοκίμασέ τα. Θα σε ενθουσιάσουν, όπως ενθουσίασαν και εμάς!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  57. Ροδούλα, σε ευχαριστούμε. Καλό μήνα και σε εσένα. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου, όταν τα φτιάξεις.
    Καλο απόγευμα.

    ReplyDelete
  58. Πέπη, θα περιμένω να μου πεις και εσύ τις εντυπώσεις σου. Πάντως όποιος τα δοκίμασε, έχει τις καλύτερες και βλέπω να τα ξαναφτιάχνω για τις γιορτές!!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  59. Ρένα, τα γλυκάκια αυτά, λαχταράμε να τα δοκιμάσουμε, με το που τα βλέπουμε!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  60. Ελεάννα, μοσχοβολάει το σπίτι όταν ψήνονται! Μοσχομυρίζουν!!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  61. Έλενα, συνδυάζονται ωραιότατα με την μαρμελάδα. Και όταν αρχίσεις με το πρώτο μακαρόν.....
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  62. Νίκη, νομίζω ότι είναι από τα ωραιότερα και πιο γευστικά, γιορτινά κεράσματα. Μοσχοβολούν αμύγδαλο!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  63. Lydia, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που σου αρέσουν οι συνταγές της καρδιάς. Τα μακαρόν είναι από τα γλυκάκια στα οποία δεν λέει κανείς όχι, έστω για ένα από αυτά!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  64. Ερμιόνη, τα μακαρόν με την μαρμελάδα, παρ' ότι έχουν κατά την γνώμη μου, λιτή εμφάνιση, θεωρώ ότι είναι από τα πιο εμφανίσιμα, μικρά γλυκά. Μπορεί να γίνουν ένα ωραίο, γλυκό δωράκι, για τις γιορτινές ημέρες. Δεν τα έχω συναντήσει με σοκολάτα τα συγκεκριμένα μακαρόν, αλλά γιατί όχι; Μια δοκιμή δεν βλάπτει!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  65. Purpleleath, σε ευχαριστούμε. Καλό μήνα και σε σένα.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete