Γιορτινό κερασματάκι έχουμε σήμερα, μιας και μπήκαμε στον γιορτινό Δεκέμβρη, μια από τις πιο ωραίες και εύκολες συνταγές με βάση τα αμύγδαλα.
Μακαρόν, που στην κορυφή τους έχουν μαρμελάδα.
Μπορείτε να τα φτιάξετε όλες τις εποχές ή να τα σερβίρετε σαν κέρασμα σε εορτές μαζί με τα γνωστά σοκολατάκια.
Ταιριάζουν ωραία με διάφορα λικέρ, καφεδάκι ή τσάι.
Να είστε σίγουροι, πως δεν θα αρκεστείτε μόνο σε ένα!!!
Η συνταγή βασίζεται σε αυτήν της Martha Stewart, με δικές μου προσθήκες υλικών όμως και αλλαγή στην επεξεργασία του ασπραδιού και της ζάχαρης κατά την παρασκευή των μακαρόν.
Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε!Τα υλικά μας:
400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
150 γρ. ζάχαρη απλή
85 γρ. περίπου ασπράδια αυγών ( από 2 μεγάλα αυγά)
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλεύρι φαρίνα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι βανίλια υγρή
1/4 κουταλάκι εσάνς πικραμυγδάλου
1/3 φλ. τσαγιού μαρμελάδα της αρεσκείας μας
1 κουταλιά κονιάκ
νερό ή λικέρ για το πλάσιμο
Πως τα φτιάχνουμε:
Ανακατεύουμε καλά τα ασπρισμένα αμύγδαλα με το αλεύρι και με μια κουταλιά ζάχαρη, από την συνολική ποσότητα. Το αλεύρι και η ζάχαρη, θα εμποδίσουν τα τριμμένα αμύγδαλα να κολλήσουν μεταξύ τους κατά το άλεσμα.
Τα αλέθουμε στο μπλέντερ όσο μπορούμε πιο ψιλά.Τα βάζουμε σε λεκανίτσα, ρίχνουμε το μπαίκιν πάουντερ, την υγρή βανίλια και την εσάνς πικραμυγδάλου.Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι.
Σε μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε με το σύρμα των αυγών 2-3 λεπτά.
Σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη με το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσουν να πήζουν τα ασπράδια.
Προσθέτουμε το μείγμα των ασπραδιών-ζάχαρης στο τριμμένο αμύγδαλο.Ανακατεύουμε πολύ καλά. Πρέπει να βραχεί καλά από το αυγό όλο το αμύγδαλο.Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Στρώνουμε με λαδόκολλα τα δύο ταψιά του φούρνου.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 βαθμ. Κελσίου και βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην μέση.
Βάζουμε σε μπολάκι λίγο νερό ή λίγο λικέρ χωρίς χρώμα.
Βρέχουμε τα χέρια μας και με κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα της ζύμης αμυγδάλου, περίπου δέκα πέντε γραμμάρια και πλάθουμε μπαλάκια με πεπλατυσμένη λίγο την κορυφή.
Τα βάζουμε στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους.
Με την άκρη μιας ξύλινης κουτάλας όπως δείχνει η φωτογραφία, ή με το δάχτυλό μας, κάνουμε προσεκτικά ένα βαθούλωμα στο κέντρο κάθε μακαρόν.Ψήνουμε για 15-17 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας, να ροδίσουν ελαφρά.
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε για 5 λεπτά στο ταψί.
Τα μεταφέρουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν.Περνάμε τη μαρμελάδα από σουρωτήρι, για να αφαιρέσουμε τυχόν κομμάτια φρούτου.
Τη βάζουμε σε μπρίκι μαζί με το κονιάκ και την ζεσταίνουμε λίγο.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε μακαρόν, που πρέπει να είναι ήδη κρύα, λίγη μαρμελάδα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα και σερβίρουμε.Γίνονται 36 κομμάτια περίπου.
Δοκιμάστε τα!! Θα ενθουσιαστείτε!!
Καλό μήνα, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
λατρευω την γευση των μακαρον, μπορω να φαω παρα πολλα!τι ωραια η συνταγη σου!
ReplyDeleteTα αμυγδαλωτά μου αρέσουν πάρα πολύ!!!
ReplyDeleteΜάλλον έκανες τη συνταγή να πηγαίνει πιο πολύ προς το αμυγδαλωτό, αφού νομίζω πως η πλούσια μαρέγγα κάνει τη διαφορά και χαρακτηρίζει τα μακαρόν (έτσι μου φαίνεται αλλά μπορεί να κάνω και λάθος).
ReplyDeleteΤο έκανες πιο εύκολο όμως έτσι και το ίδιο αρωματικό και νόστιμο φαντάζομαι! Ωραία θα τους πηγαίνει η μαρμελάδα στην κορυφή.
Καλό Σ/Κ και καλό μήνα!
Ειρήνη εύχομαι καλό μήνα!
ReplyDeleteΤα αμυγδαλωτά σου καταπληκτικά σε εμφάνιση, αλλά πολύ εύκολα μπορώ να φανταστώ, και σε γεύση!
Με κατατοπιστικές,όπως πάντα, οδηγίες,μοιάζουν ιδανικά για τις γιορτές που πλησιάζουν,να τα προσφέρουμε και σαν δώρο!Η αποκλειστική χρήση του αμύγδαλου ,που αντικαθιστά κατά βάση το αλεύρι,τα κάνει ιδιαίτερα εύγευστα,ενώ το καταπληκτικό άρωμα του πικραμύγδαλου τους χαρίζει επιπλέον νοστιμιά.
Φιλιά πολλά,πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη μου... άψογο... βλέποντας τις φώτο... ήθελα ένα μακαρόν!!!
ReplyDeleteΕίναι σκέτη γλύκα! Πολύ χαριτωμένα και σίγουρα με υπέροχη γεύση! Το στήσιμο στην προτελευταία φωτό τέλειο!
ReplyDeleteΚλασσική γεύση και αφού έχουν αμυγδαλάκι,πώς να μην τα αγαπώ!
ReplyDeleteΚαλό μήνα-φιλιά!
καλό, γλυκό μας μήνα!!
ReplyDeleteΛατρεύω τα αμυγδαλωτά!!και αυτά με την μαρμελάδα φαίνονται καταπληκτικά!! καλό και γλυκό μήνα!!
ReplyDelete♫♫° ·.
ReplyDeleteAmiga, apresentação maravilhosa e deliciosa!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
✿ ¸.•°✿⊱╮
ξελιγώθηκα!!!!!!!!!!!!θα τα φτιάξω αμέσως !!!!!φιλιά
ReplyDeleteΠρόλαβα ή άργησα και δεν έμεινε κανένα;;;; Ειρήνη μου τα έφτιαξες υπέροχαααα!!! Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή!
Τέλεια φαίνονται!!! Καλό μήνα!!! Φιλάκια
ReplyDeleteΕιρηνάκι μου είμαι σίγουρη ότι αν ξεκινήσεις να δοκιμάζεις αυτούς τους γλυκούς πειρασμούς, δεν μπορείς με τίποτα να σταματήσεις στο ένα κομμάτι!
ReplyDeleteΥπέροχο γιορτινό κέρασμα μας σερβίρισες σήμερα!!
Φιλάκια, καλό μήνα να έχουμε!
Ειρήνη, σου έχω πει και παλιότερα, πως εκτός των ωραίων συνταγών, ειναι άψογη και η παρουσίαση!
ReplyDeleteνα το επαναλάβω; :))
καλό Σαββατόβραδο,
καλό μας μήνα!
Καλησπέρα!Καλό μήνα!Πολύ όμορφα καί νόστιμα τά μπισκοτάκια σου!!Πολύ ωραίες καί οι φωτογραφίες σου Ειρήνη!Καλό βράδυ!Φιλιά!
ReplyDeleteΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΕΛΕΙΑ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ .
ReplyDeleteΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ .ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟ Σ/Κ.
Τρελαίνομαι γι αυτη τη γεύση,καλό μήνα κορίτσια της καρδιάς μας.
ReplyDeleteΕιρήνη, είναι τόσο ωραία! Τρώγαμε το ένα και μετά θέλαμε οπωσδήποτε και άλλο!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Λίλα, είναι απίθανο γλυκάκι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Dark chef, νομίζω ότι αναφέρεσαι στα μακαρόν γαλλικού τύπου. Εκείνα περιέχουν αμύγδαλο, εξαιρετικά ψιλοτριμμένο ή αλεύρι αμυγδάλου και μεγαλύτερη ποσότητα ασπραδιών, χτυπημένων σε σφιχτή μαρέγκα. Επίσης πολλές φορές προστίθεται και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τα μακαρόν που προτείνουμε σήμερα, είναι διαφορετική παρασκευή και αναφέρονται και αυτά ως μακαρόν. Σε άλλες συνταγές παρουσιάζονται με την προσθήκη του ασπραδιού χωρίς καμμια επεξαργασία και σε άλλες, απλώς ελαφρά χτυπημένα. Η Μαρθα Στιούαρτ, δεν αφρατεύει καθόλου το ασπράδι. Προτιμησα όμως να το κάνω κάθώς και μερικές άλλες προσθήκες για να δώσω καλύτερη υφή, γεύση και να κάνω πιο αφράτα τα μακαρόν. Η γεύση τους είναι εξαιρετική. Δοκίμασέ τα!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Φωτεινή τα μακαρόν αμυγδάλου με την μαρμελάδα, είναι ένα γλυκάκι, γιορτινό κατά την γνώμη μου. Η γεύση και το άρωμα του αμυγδάλου, είναι απίθανα και σε κάνουν να μην σταματάς μόνο στο ένα! Άνετα μπορούν να προσφερθούν σαν κέρασμα, σε ονομαστικές εορτές.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Παρασκευή, είναι ωραιότατα!! Μακάρι να μπορούσαν οι φωτογραφίες να αποδώσουν και την γεύση τους. Κάποια στιγμη η τεχνολογία...ίσως....
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ενδιαφέροντα Ειρήνη!
ReplyDeleteΤι ωραία που τα έκανες! Κουκλίστικα1
ReplyDeleteΚαλημέρα...καλό μήνα!
ReplyDeleteΓιορτινή η συνταγή σου και θα μας χρειαστεί αυτές τις μέρες.
Καλό μήνα , υπέροχη συνταγή μα δεν θα τη κάνω γιατί ..θα τα φάω όλααααα!Καλό μήνα Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΩραίο γλυκάκι, εύκολο και υποθέτω νοστιμότατο...Ειρήνη μου...Φιλιά..καλο μήνα και καλή Κυριακή να έχεις...
ReplyDeleteSundayspoon, είναι εμφανίσιμο και γευστικό κέρασμα.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Ελένη, είναι τόσο νόστιμο το αμυγδαλάκι. Τα γλυκά που φτιάχνουμε με αυτό, είναι τα καλύτερα.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Summertime blues, καλό και γλυκό μήνα και σε σένα.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
elen, η γεύση αυτού του μακαρόν, είναι το κάτι άλλο!! Από τα πιο ωραία!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Inés, this a delicious treat! Try to bake it!
ReplyDeleteHave a nice week.
Λίλα, είναι από τα γλυκά που δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Μπράβο, Ειρήνη, εξαιρετική συνταγή!
ReplyDeleteΣου έγινανα τέλεια, γεια στα χέρια σου!
Φιλάκια.
Κική, έλα να σε κεράσουμε από τα μακαρόν μας. Πάντως δεν είναι από τα γλυκάκια που μένουν για πολύ! Εξαφανίζονται.
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή.
Έλενα, πόσο δίκιο έχεις!! Μας έφτασαν ίσα ίσα για δύο μέρες και αυτές με το ζόρι! Κρατούσαμε τα στομάχια μας!! Χαχαχά!!!
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή να έχουμε.
Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ κοριτσάκια μου γλυκά (και μεταφορικά και κυριολεκτικά)!!!!
ReplyDeleteΚαλά, αυτή η συνταγή, με ενθουσίασε. Εκτυπώθηκε ήδη, και μπήκε στις αγαπημένες μου!!!
(κατά λάθος δημοσίευσα το σχόλιο. Έχω και λίγα ακόμη να πω)
ReplyDeleteΣας εύχομαι μια όμορφη Κυριακή, και μια ακόμη πιο όμορφη εβδομάδα!!!!
Με την αγάπη μου!!!
Ωραία η συνταγή! Εκτυπώθηκε και από μένα, και περιμένει την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα για να υλοποιηθεί! χαχα!! Να'στε καλά!! Καλό μήνα, με πολλές λιχουδιές!!
ReplyDeleteΛαχταριστά,λαχταριστά!!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!!!
Ειρήνη καλησπέρα! Πολύ ωραία αμυγδαλωτά, φαντάζομαι τα αρώματα της βανίλιας και του πικραμύγδαλου να πλημμυρίζουν την κουζίνα συνοδεία γλυκιάς μαρμελάδας! Καλό μήνα!
ReplyDeleteΕιρήνη μου καταπληκτικά σου έγιναν.Και με αυτή τη μαρμελάδα απο επάνω σκέτος πειρασμός είναι, αν αρχίσεις δε σταματάς!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πολύ ιδιαίτερο γλυκό κερασμα Ειρήνη μου, ιδανικο για τις γιορτές που έρχονται!
ReplyDeleteΚι απο γευση θα είναι σίγουρα μοναδικά,όπως κάθε τι με αμυγδαλο και αυτά τα αρωματα, κι από εμφανιση λαχταριστα!
Καλό μηνα!
δεν έπρεπε να δω τέτοια ώρα την συνταγή αυτή..! μου κόπηκαν τα πόδια απ'τη λιγούρα! πολύ πολύ νόστιμα φαίνονται!
ReplyDeleteΣυγχαρητήρια για το ωραίο μπλογκ! ^^
Καλημέρα!
Πάρα πολύ νόστιμα και εμφανίσιμα μπισκοτάκια Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΚαι είναι και υπέροχα για να προσφερθούν ως δώρο!
Ομολογώ βέβαια ότι στη θέση της μαρμελάδας θα έβαζα κάτι πιο σοκολατένιο… αδυναμίες είναι αυτές!
Φιλιά πολλά!
Μαριλένα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι ότι και εμένα, μια καλή φωτογραφία με δελεάζει
ReplyDeleteγια να προσέξω μια συνταγή περισσότερο. Αλλά βέβαια, το αποτέλεσμα και η γεύση μετράει.
Καλό σου βράδυ.
Dimi, σε ευχαριστούμε πολύ. Τα μακαρόν, είναι σκέτη λιχουδιά.
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ.
Φιλίτσα, το μακαρόν είναι ένα νόστιμο και εύκολο γλυκάκι. Ωραιότατο για κέρασμα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Νέλη, και εμείς το ίδιο. Τώρα τις γιορτές, λέω να τα φτιάξω και πάλι.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Κική, πραγματικά αξίζουν!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Μάρθα, εξαιρετικά σε εμφάνιση και γεύση.
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Δήμητρα, καλό μήνα. Τα μακαρόν είναι από τα μικρά γλυκά, που μπορούν να προσφερθούν σε γιορτινές περιστάσεις.
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Καλό μήνα, Αχτιδούλα. Πράγματι, είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσει κανείς μόνο στο ένα!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Εύα, εξαιρετικό γλυκάκι και εξαιρετικά νόστιμο επίσης. Καλό μήνα και σε σένα!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Ελένη, σε ευχαριστώ. Δοκίμασέ τα. Θα σε ενθουσιάσουν, όπως ενθουσίασαν και εμάς!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Ροδούλα, σε ευχαριστούμε. Καλό μήνα και σε εσένα. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου, όταν τα φτιάξεις.
ReplyDeleteΚαλο απόγευμα.
Πέπη, θα περιμένω να μου πεις και εσύ τις εντυπώσεις σου. Πάντως όποιος τα δοκίμασε, έχει τις καλύτερες και βλέπω να τα ξαναφτιάχνω για τις γιορτές!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Ρένα, τα γλυκάκια αυτά, λαχταράμε να τα δοκιμάσουμε, με το που τα βλέπουμε!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Ελεάννα, μοσχοβολάει το σπίτι όταν ψήνονται! Μοσχομυρίζουν!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Έλενα, συνδυάζονται ωραιότατα με την μαρμελάδα. Και όταν αρχίσεις με το πρώτο μακαρόν.....
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Νίκη, νομίζω ότι είναι από τα ωραιότερα και πιο γευστικά, γιορτινά κεράσματα. Μοσχοβολούν αμύγδαλο!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Lydia, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που σου αρέσουν οι συνταγές της καρδιάς. Τα μακαρόν είναι από τα γλυκάκια στα οποία δεν λέει κανείς όχι, έστω για ένα από αυτά!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Ερμιόνη, τα μακαρόν με την μαρμελάδα, παρ' ότι έχουν κατά την γνώμη μου, λιτή εμφάνιση, θεωρώ ότι είναι από τα πιο εμφανίσιμα, μικρά γλυκά. Μπορεί να γίνουν ένα ωραίο, γλυκό δωράκι, για τις γιορτινές ημέρες. Δεν τα έχω συναντήσει με σοκολάτα τα συγκεκριμένα μακαρόν, αλλά γιατί όχι; Μια δοκιμή δεν βλάπτει!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα.
Purpleleath, σε ευχαριστούμε. Καλό μήνα και σε σένα.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.