Μιαν αδυναμία στις ζύμες ψωμιού την έχω από παιδί. Άλλη τόση αδυναμία έχω και στο ίδιο το ψωμί. Και πααααάρα πολλοί από εμάς νομίζω!!
Το ψωμί στο σπίτι μας το ετοιμάζω μόνη μου πολύ συχνά.
Μπορεί να είναι ένα γρήγορο ψωμάκι ή ένα μυρωδάτο ψωμί με χωριάτικο αλεύρι και προζύμι, με την χαρακτηριστική γεύση και νοστιμιά.
Μπορεί να είναι ένα γεμιστό ψωμάκι ή ένα απλό, σκέτο, καθημερινό ψωμί.
Εδώ και κάποια χρόνια έχω αποκτήσει αδυναμία και στο φυστικοβούτυρο.
Αυτή τη φορά λοιπόν, σκέφθηκα να τα συνδυάσω.
Πρόσθεσα στην ζύμη φυστικοβούτυρο, αλλά και ψημένο σουσάμι. Γευστικότατο το αποτέλεσμα και άκρως ικανοποιητικό!!
Το ψωμάκι που είχαμε στο τραπέζι μας, φτιαγμένο από τα χεράκια μου, μοσχομύριζε! Η γεύση και το άρωμα των ξηρών καρπών, πλημμύριζε την κάθε μπουκιά! Η υφή του έμοιαζε πιο απαλή από τα άλλα που φτιάχνω συνήθως.
Θα το επαναλάβω συντομότατα, απαίτηση της οικογένειας βλέπετε! Μπορώ να πω όχι;;!!
Τα υλικά μας:
350 γρ. κίτρινο σταρένιο αλεύρι
450 γρ. αλεύρι σκληρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλιές φυστικοβούτυρο
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
25 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
νερό χλιαρό, όσο χρειαστεί
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα δύο άλευρα μαζί.
Προσθέτουμε και ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι .
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ενώ συγχρόνως ζυμώνουμε.
Δεν προσθέτουμε πολύ νερό από την αρχή. Λίγο λίγο και όσο χρειάζεται για να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Το καλό ζύμωμα είναι ένα από τα μυστικά του επιτυχημένου ψωμιού.
Μετά από πέντε λεπτά ζυμώματος, προσθέτουμε στην ζύμη το ελαιόλαδο, το φυστικοβούτυρο και το σουσάμι.
Ζυμώνουμε για άλλα πέντε λεπτά τουλάχιστον. Θα έχουμε μια ζύμη μέτρια, απαλή σε υφή, που θα κολλάει λίγο στα χέρια.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάτω από την ζύμη και γύρω γύρω στο μπολ.
Κάνουμε ένα σταυρό, πιέζοντας με το χέρι μας, επάνω στην ζύμη.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το μπολ. Το βάζουμε σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας μας, μακριά από κρύα ρεύματα και αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Καλύπτουμε τον πυθμένα ενός μικρού στρογγυλού ταψιού, με αντικολλητικό χαρτί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια φόρμα με τρύπα στην μέση, αφού την λαδώσουμε ελαφρά με καλαμποκέλαιο.
Πατάμε την φουσκωμένη ζύμη να ξεφουσκώσει και πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβελάκι.
Το χαράζουμε στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι σε σχήμα σταυρού, ή κάνουμε παράλληλες χαρακιές, για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Το βάζουμε στο ταψάκι και το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει και πάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθ. Κελσίου.
Βάζουμε το ψωμί μας στον φούρνο, αφού το ραντίσουμε με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε το ψωμί μας για μία ώρα περίπου. Είναι έτοιμο, όταν αφού το χτυπήσουμε με το χέρι μας από την κάτω μεριά του, να ακούγεται κούφιος ήχος.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο. Βάζουμε το ψωμί σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
Απολαμβάνουμε την καταπληκτική γεύση και το άρωμα, από το φρεσκοψημένο και ροδοκοκκινισμένο ψωμάκι μας!!
Το φυλάμε σε πλαστική σακούλα, για να μην ξεραθεί.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.
Ειρηνάκι τι να πω γι αυτό το εκλεκτό ψωμάκι που μας ετοίμασες σήμερα??
ReplyDeleteΤο φαντάζομαι ζεστό ζεστό, με το φυστικοβούτυρο και το σουσάμι να δίνουν την δικιά τους πινελιά στην νοστιμιά του!
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα να χουμε!!
Υπέροχο το ψωμί σου Ειρήνη μου... και λατρεύω το φυστικοβούτυρο!!! Πρέπει να είναι πολύ αρωματικό και πολύ πολύ νόστιμο ...ιδιαίτερα ζεστό μόλις το βγάζεις από το φούρνο!
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα και καλοφάγωτο!
Τέλειο και μυρωδάτο το ψωμάκι σου!!!!!!!
ReplyDeleteΕπειδή έχουμε βαρεθεί να ακούμε ολα τα ίδια και τα ίδια απο τα ραδιόφωνα,με διαφορετική σειρά και με βαρετά σχόλια,επιλέγουμε
ReplyDeletehttp://radiopoint.gr/newplayers/wmp/ από το www.radiopoint.gr
που εχει και ενδιαφέροντα θέματα στην σελίδα του!!!!
Καλή Εβδομάδα!!!!!!!
Ειλικρινά έχω μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσω αυτό το ψωμάκι! Φαίνεται τόσο αφράτο και καλοψημένο στις φωτογραφίες που σίγουρα είναι τέλειο!
ReplyDeleteΕιρήνη,ζηλευτό έγινε,απλώνεις και κόβεις μια γωνίτσα!
ReplyDeleteΆραγε αν προσαρμόσεις την ποσότητα των υλικών θα μπορούσε να γίνει και στον αρτοπαρασκευαστή-τι λες;
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Καλημέρα Ειρήνη ,καλή και δημιουργική εβδομάδα!
ReplyDeleteΔεν θα μπορούσα να φανταστώ το φυστικοβούτυρο σε ψωμί!!!Πολύ πρωτότυπο ακούγεται και αν κρίνω από την εκπληκτική εμφάνιση του ψωμιού,μπορώ εύκολα να υποθέσω και τη νοστιμιά του.
Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης και η προσθήκη του ψημένου σουσαμιού.
Ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συνταγή!!Φιλιά πολλά,πολλά.
Λατρεύω το σπιτικό ψωμί και το φυστικοβούτυρο!Το ψωμάκι σου φαίνετε καταπληκτικό!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΜε το ψωμί τα καταφέρνω μια χαρά, οπότε δεν θα δυσκολευτώ να φτιάξω και το δικό σου Ειρήνη μου! Το φυστικοβούτυρο δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά για όλα υπάρχει μια αρχή!
ReplyDeleteΦαίνεται ωραιότατο!
Καλή εβδομάδα!
Ειρήνη, ωραιότατο το ψωμάκι σου!!
ReplyDeleteκαι με ξεχωριστή γεύση, οπωσδήποτε..
καλή βδομάδα εύχομαι :)
Έχω κάνει τις προσπάθειές μου για σπιτικό ψωμί, αλλά κάτι μου λείπει ακόμα για το τέλειο. Φαίνεται πως εσύ κατέχεις καλά τα μυστικά του, στη φωτο φαίνεται αφράτο και λαχταριστό! Για την προσθήκη του φυστικοβούτυρου έχω να πω ότι είναι φανταστική ιδέα, θα δίνει σούπερ άρωμα & νοστιμιά!
ReplyDeleteΚαλά μαγειρέματα και καλή εβδομάδα!
Πρεπειν α ειναι γευστικότατο γιατι απο εμφανιση σκίζει!!!
ReplyDeleteΕξαιρετική ιδέα Ειρήνη..θα είναι πλούσιο σε γεύση και όπως το βλέπω είναι και αφράτο...Ωραία θα το δοκιμάσω..Φιλιά και καλή εβδομάδα...
ReplyDeleteΤην ίδια αδυναμία έχουμε Ειρήνη μου στο ψωμάκι!!!
ReplyDeleteΑν είναι δε, μυρωδάτο και γευστικότατο όπως μας περιγράφεις το ψωμάκι σου σήμερα η αδυναμία γίνεται εξάρτηση!!!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!!
Το ψωμί που περιγράφεις σήμερα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο ...θα δοκιμαστεί.
ReplyDeleteΕίχα δοκιμάσει ψωμί με ξηρούς καρπούς παλιότερα και ήταν πολύ ωραίο και διαφορετικό!
ReplyDeleteΩραία πρόταση για κάτι τόσο κλασικό και αγαπημένο όπως το ψωμί!
Φιλιά Ειρήνη μου!
Εσύ Ειρήνη μου το πήγες λίγο παραπέρα το απλό ψωμάκι με το φυστικοβούτυρο που έβαλες, του έδωσες πιστεύω μια όμορφη και ιδιαίτερη γεύση.
ReplyDeleteΕιρήνη μου καταπληκτικό.Φαίνεται πολύ αφράτο και λαχταριστό.Το φυστικοβούτυρο σίγουρα του έδωσε υπέροχο άρωμα αλλά και γεύση!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Καλησπέρα Ειρήνη!Τό ζήλεψα τό ψωμάκι σου!!!Καί τί όμορφα πού τό συνοδεύης μέ ντοματούλα καί τυράκι!!Θά τήν δοκιμάσω καί αυτήν τήν συνταγή!!Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!
ReplyDeleteΝα το επαναλάβεις, Ειρήνη μου, γιατί φαίνεται υπέροχο. Αν κρίνω και από τα υλικά, πρέπει να ήταν και νοστιμότατο, ιδανικό για πρωινό!
ReplyDeleteΚρατώ τη συνταγή σου.
Καλό σου βράδυ. Φιλάκια.
Σαν λάτρης της ζύμης Ειρηνάκι μου δεν μπορώ παρά να σε συγχαρώ για το ωραίο σου ψωμάκι. Είναι απίστευτη η μυρωδιά του την ώρα που ψήνεται. Ευχαριστούμε πολυ για την προτασή σου !!!!!
ReplyDeleteσματς σμουτς - σε φιλώ πολύ πολύ