Μια πολύ όμορφη ιδέα για γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ έχουμε σήμερα!
Γεμιστά ψωμάκια, που το δίπλωμά τους θυμίζει τριαντάφυλλο.
Τέτοιου είδους διπλώματα, κάνω συνήθως σε ζυμένια γλυκά.
Αλλά και σε αλμυρές συνταγές, ταιριάζουν ωραιότατα.
Η ζύμη τους είναι απίστευτα αφράτη και νόστιμη!!!!
Τα γέμισα με ανθότυρο και γραβιέρα. Προσέθεσα κρεμμύδια και πιπεριές, σωταρισμένα μέχρι να καραμελώσουν.
Μοσχοβολούν δυόσμο!!
Μπορούν να προσφερθούν σε ένα μπουφέ είτε σαν ολόκληρα ψωμάκια, είτε κομμένα σε φέτες, τακτοποιημένα κυκλικά γύρω από ένα κεντρικό ψωμάκι τριαντάφυλλο, σε ωραία πιατέλα.
Ωραιότατα και σαν σνακ, αλλά μπορούν αν και αλμυρά, να συνοδεύσουν τον καφέ μας.
Για να δούμε πως θα τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
μισό κουταλάκι αλάτι
1 φάκελο ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/4 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
χλιαρό νερό όσο χρειαστεί.
Για την γέμιση
200 γρ. ανθότυρο
50 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή 100 γρ. φέτα τριμμένη
1 αυγό
1 κουταλάκι δυόσμο
μισό κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
μισό κουταλάκι ρίγανη
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
μισή μεγάλη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
λίγο σουσάμι, ανακατεμένο με ηλιόσπορο και γλυκάνισο
αυγό χτυπημένο για το άλειμμα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και την γλυκιά πάπρικα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό, ως να επιτύχουμε μια ζύμη μέτρια και ελαστική.
Κρατάμε στην άκρη δύο κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ρίχνουμε το υπόλοιπο περιμετρικά της ζύμης.
Ζυμώνουμε, παίρνοντας τη από έξω προς τα μέσα, ενσωματώνοντας συγχρόνως και το βούτυρο, μέχρι να απορροφηθεί και η ζύμη να είναι ελαφρά λαδωμένη.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη την ζύμη για είκοσι λεπτά να φουσκώσει.
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις λωρίδες της πιπεριάς. Σοτάρουμε να μαλακώσουν, προσθέτουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε ως να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν χρώμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε μπολ λιώνουμε το ανθότυρο και προσθέτουμε την γραβιέρα ή την τριμμένη φέτα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές, τον δυόσμο, την ρίγανη, τη σκόνη του σκόρδου. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε στο αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε.
Ρίχνουμε και το αυγό στο μπολ. Αναμιγνύουμε καλά να πάει παντού, μέσα στη γέμιση.
Στον πάγκο της κουζίνας μας, ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο φύλλο, μισό εκατοστό πάχος και το αλείφουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε όλη την γέμιση από πάνω να πάει παντού.
Τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη, από την μακριά πλευρά, κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
Σε στρογγυλό ταψάκι, διαμέτρου 26 εκ., βάζουμε λαδόκολλα και καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του.
Κόβουμε το ρολό ζύμης σε οκτώ ισόπαχα κομμάτια.
Βάζουμε το ένα στο κέντρο και τακτοποιούμε γύρω του τα άλλα επτά.
Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 175 βαθ. Κελσίου.
Αλείφουμε καλά την επιφάνεια της ζύμης με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το μείγμα του σουσαμιού ή με σκέτο σουσάμι.
Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα ψωμάκια μας να ροδίσουν.
Ο δικός μου φούρνος χρειάστηκε μία ώρα για να ολοκληρώσει το ψήσιμο, έχοντας βάλει τα ψωμάκια σε ανοξείδωτο ταψάκι.
Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο.
Αφήνουμε τα ψωμάκια μέσα για πέντε λεπτά και μετά τα βάζουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν, χωρίς να τα χωρίσουμε.
Μόλις κρυώσουν εντελώς, ξεχωρίζουμε τα ψωμάκια το ένα από το άλλο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.
Καλημέρα Ειρήνη και χρόνια πολλά.
ReplyDeleteΕντυπωσιακή ανάρτηση η σημερινή, με ψωμένιους αφράτους και νόστιμους πειρασμούς!Αυτό το τριανταφυλλένιο ζυμωτό και εύγευστο έδεσμα πολύ θα ήθελα να κοσμήσει το οικογενειακό μου τραπέζι..και θα το κάνει!!!
Πολύ ενδιαφέρουσα η τεχνική αλλά και πολύ ιδιαίτερη η γεύση των μικρών λουλουδένιων ψωμιών!Εξαιρετική εμφάνιση ,ιδανικό ψωμάκι για τον στολισμό ενός μπουφέ ή ενός φιλικού τραπεζιού με επισκέπτες καλοφαγάδες!
Καλό Σαββατοκύριακο!Φιλιά πολλά,πολλά.
Καλημέρα Ειρήνη μου και χρόνια πολλά! Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και χαρά! Τέλειο το ψωμάκι σου κι όχι μόνον για μπουφέ αλλά και για το τραπέζι (όπως λες) αλλά και για κολατσιό!! Μοσχοβολιστό και νοστιμότατο! Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!
μιας κι έχω μια από τις πολλές γιορτές μου αύριο, λέω να πειραματιστώ!
ReplyDeleteκαλημέρα.
Καλημέρα Ειρήνη μου χρόνια πολλά καλή και δημιουργική χρονιά γεμάτη με αγάπη,υγεία κι ευτυχία.Τα ψωμάκια σου φοβερά ξεφεύγεις απο τα συνηθισμένα και εντυπωσιάζεις και τους καλεσμένους.
ReplyDeleteΦιλιά!!!!
πάρα πού καλή ιδέα.....μου άρεσε πολύ..ψωμάς βλέπεις και όχι μόνο....να σαι καλά
ReplyDeleteΕίναι τέλεια,Ειρήνη,τόσο σε γεύση, όσο και σε εμφάνιση!
ReplyDeleteΥπέροχη ιδέα!
Φιλιά!
Eιρήνη, εγώ θα περιμένω να τα κάνει η αποπάνω κυρία, να μου τα φέρει δώρο με το επόμενο ταξίδι της προς Αθήνας!! χαχχχ
ReplyDeleteτην Ελένη εννοώ, που χτες μολις είχαμε ακριβώς αυτη τη συζήτηση, περί άρτου :D
ωραιότατα φαίνονται: και καλλιτεχνικά και νοστιμά!!
καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι και Χρόνια Πολλά!!
Καλή χρονιά σε όλους! Υπέροχο είναι Ειρήνη μου, συγχαρητήρια!
ReplyDeleteΤί αφράτος πειρασμός είν' αυτός???
ReplyDelete;-)
Φιλιά!!!
Μοσχομυριστά και γιορτινά!
ReplyDeleteΚαλή Χρονιά Ειρήνη.
Πολύ εμφανίσιμα τα ψωμάκια! Όσο για τα υλικά της γέμισης είναι πολύ του γούστου μου! Ευχαρίστως θα έτρωγα ένα!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Πάρα πού καλή ιδέα Ειρήνη!Μού αρέσουν τά υλικά πού έβαλες στήν γέμιση!!Σίγουρα θά μοσχοβόλησε όλο τό σπίτι!!Καλο Σ/Κ!
ReplyDeleteΕιρήνη μου υπέροχα φαίνονται τα τριανταφυλλένια σου!!!!
ReplyDeleteΩς λάτρης σε κάθε τι που έχει ζύμη ενθουσιάστηκα και θα τα φτιάξω σύντομα!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ωραίο μπουκέτο Ειρήνη και χορταστικό :)
ReplyDeleteΕγινε φουσκωτό κι αφράτο. Και σκέτο με τα τυριά θα είναι ωραίο.
Φιλιά πολλά
Καλά, μου φαίνονται τέλεια!!!!!!!!! και ωραία εμφάνιση και απο νοστιμιά είναι σίγουρη με τόσο ωραία υλικά,μπράβο.
ReplyDeleteΚαλή χρονιά Ειρήνη!!Φαίνονται πολύ λαχταριστά!!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά σε όλες!
ReplyDelete¸.•°✿✿⊱彡
ReplyDeleteMuito bom!
Bom domingo!
Boa semana!
º° ✿✿°º
°º✿ Beijinhos do Brasil.
º° ✿♥ ♫° ·.
Xρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και δημιουργία.
ReplyDeleteEύχομαι από καρδιάς καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία. Να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και να μας φέρει αυτό που μας αξίζει!
ReplyDeleteΚαι φυσικά πολλές, πολλές υπέροχες αναρτήσεις!!!!
Ποιος ν' αντισταθεί σ' αυτό το πράγμα; Δε γίνεται!
ReplyDeleteΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥ. ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΨΩΜΑΚΙ ΣΟΥ .ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΕΛΙΟΨΩΜΟ.ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΓΕΜΙΣΗ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ .ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ .
ReplyDeleteΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΚΑΙ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ .
Πω...πω τελεια φαινονται!!!!! τα αποθυκευσα να τα κανω στην πρώτη ευκαι ρια τι ομορφη συνταγή!!!!και πανω που έλεγα βρε παιδί μου να κανω διαιτα για να φύγουν τα κιλα των εορτών...τι μου κανεις...αχ!!!!! πως να αντισταθώ;...να εχεις μαι ομορφη και χαρουμενη χρονια με πολλες ωραιες συνταγές...ΚΑΚΛΗ ΧΡΟΝΙΑ....με υγεια και χαμογελο... φιλια..πολλα..
ReplyDeleteΥπέροχα, γιορτινά, πεντανόστιμα Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΜε γέμιση που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους και θα τα κάνει ανάρπαστα!
Φιλιά!
Kαλη χρονιά κορίτσια σας εύχομαι!
ReplyDeleteΝα είστε πάντα καλά να μας χαρίζετε τις υπέροχες συνταγές σας!
Έφτιαξα την τούρτα αμυγδλαλου τη δική σαςσυνταγή και μου βγήκε εξαιρετική !!!
Αχ, τι μας κάνεις! Με βάση τη φωτογραφία και τα υλικά μου φαίνεται ότι θα είναι πεντανόστιμο!
ReplyDeleteΚαλή Χρονιά και καλή συνέχεια σε όλα!
Γεια σου Ειρηνάκι μου με τα ωραία σου!!!!! το ποστ σου ως συνήθως αναλυτικότατο και πεντανόσιμο !!!
ReplyDeleteευχαριστούμε για την πρόταση !!!
φιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα
Καλή χρονιά Ειρήνη μου!!!Υπέροχη συνταγή, μοσχομύρισε....!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
ReplyDeleteΠολύ όμορφο και εντυπωσιακό το ψωμάκι σου Ειρήνη, ότι πρέπει για τα οικογενειακά τραπέζια ειδικά σε γιορτές.