Thursday 21 February 2013

Λακέρδα από παλαμίδα


Προχθές ο τεχνικός διευθυντής, μας έφερε στο γραφείο εκλεκτό κέρασμα !!!!
Τι κέρασμα ???
Υπέροχη λακέρδα που έφτιαξε με τα χεράκια του!!
Το έδεσμα ήταν π ε ν τ α ν ό σ τ ι μ ο !!!
Όπως του είπα, εκτός από το να φτιάχνει πλοία ξέρει να φτιάχνει και λακέρδα !!!!!! χιχιχι !!
Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε!!

Τα υλικά μας:
μια πολύ φρέσκια, μεγαλούτσικη, παλαμίδα ή τόνο (τονολακέρδα)
λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι
1-2 καυτερές πιπερίτσες ολόκληρες
ελαφρύ λάδι, κατά προτίμηση ηλιέλαιο
Για το αλατόνερο
200 γρ. αλάτι χονδρό
1 λίτρο νερό
Στην πράξη:
Αφαιρούμε από το ψάρι το κεφάλι, τα εντόσθια, την ουρά και τα πλαϊνά πτερύγια σε όλο το μήκος.
Το πλένουμε καλά, το κόβουμε στη μέση και το βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει μέσα πολλά παγάκια.
Το αφήνουμε για 4-5 ώρες για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα.
Το ξεπλένουμε πολύ καλά και το κόβουμε σε τεμάχια περίπου 4-5 δακτύλων και το ξαναπλένουμε.
Το βάζουμε σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε το αλατόνερο που έχουμε ήδη φτιάξει.
Η άρμη πρέπει να σκεπάζει τα κομμάτια. Στην περίπτωση που δεν φτάνει η αρχική αναλογία του αλατόνερου, φτιάχνουμε άλλη μια δόση ή μισή –εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού- και το προσθέτουμε στην λεκάνη.
Τοποθετούμε ένα πιάτο μέσα στη λεκάνη για να μην ανεβαίνουν επάνω τα κομμάτια του ψαριού, και τ’ αφήνουμε για 4-5 μέρες.
Ανακατεύουμε το διάλυμα μια φορά την ημέρα και γυρίζουμε τα κομμάτια του ψαριού ώστε να μην μένουν σε στάσιμη θέση.
Όταν περάσει αυτός ο χρόνος βγάζουμε τα κομμάτια, αφαιρούμε προσεκτικά την πέτσα και τα κόβουμε σε μικρότερες φέτες, ίσα με ένα δάκτυλο – περίπου ένα εκατοστό.
Τα ξεβγάζουμε 2-3 χέρια για να φύγει το περιττό αλάτι.
Τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε ελαφρύ λάδι μέχρι να τα σκεπάζει.
Προσθέτουμε τους κόκκους του πιπεριού και τις πιπερίτσες.
Κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σε 2 ημέρες είναι έτοιμος ο ψαρομεζές μας!!
Σερβίρουμε στο πιάτο, προσθέτοντας αν θέλουμε ελαιόλαδο, λεμόνι και ρίγανη.
Τώρα είναι πλέον η ώρα που θα αρχίσουμε ........ τις βουτιές στο πιάτο μας!
Απολαμβάνουμε τον μεζέ μας σκέτο ή σαν συνοδευτικό των οσπρίων μας !!
Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 15 ημέρες.
Καλή επιτυχία!!

Ξέρετε πως φτιάχνουμε την καλύτερη άρμη (αλατόνερο)???
Με την παλιά γνωστή τακτική, με το αυγό!!!
Βάζουμε δηλαδή νερό σε μια λεκάνη και τοποθετούμε μέσα στο νερό ένα αυγό ωμό, ολόκληρο, με το τσόφλι του. Το αυγό θα καθίσει στον πυθμένα.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά αλάτι και να ανακατεύουμε το νερό.
Το αυγό θα αρχίσει να ανεβαίνει προς την επιφάνεια.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να εμφανιστεί στην επιφάνεια, έξω από το νερό, το πρώτο τέταρτο του αυγού.
Στην φάση αυτή έχουμε την ιδανικότερη άρμη.

36 comments:

  1. Αυτά είναι τα ωραία, ιδανικό ψάρι για λακέρδα είναι και το ρείκι που έχει πιο λευκή σάρκα!!! Όποιο ψάρι και να μπει όμως η νοστιμιά είναι απαράμιλλη!!!
    Καλημέρα!!!

    ReplyDelete
  2. Την έχω φτιάξει με συνταγή της Vita και τώρα την απολαμβάνει ο καλός μου μιας κι εγώ δεν είμαι φίλη σε αυτά.
    Καλημέρα Μαρία!!

    ReplyDelete
  3. Καλή σου μέρα Μαρία... πολύ χρήσιμη και νόστιμη η ανάρτησή σου σήμερα!!!
    Εμένα μου έφερε στο νου... ουζάκι και καλοκαιράκι! -:))
    Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Τελειος μεζες...και η παλαμιδα απο τα αγαπημενα μου ψαρια...να'σαι καλα Μαρακι καλη σου μερα φιλια!!!!

    ReplyDelete
  5. αντρικά σπορ. θα τη δείξω σε φίλουςε επίδοξους σεφ.
    καλημέρα!

    ReplyDelete
  6. Eεεεεε αυτό δεν περίμενα να το δω. Δηλαδή τόσο πολύ που δεν το έψαξα ποτέ στο ιντερνετ. Πρώτον η λακέρδα υπήρξε πάντα ο αγαπημένος μου μεζές, δεύτερον θα την φτιάξω άμεσα. Ψαχνω επι τόπου την παλαμίδα στα ουγγρικά και το ΣΚ αγοράζω και φτιάχνω. Χίλια ευχαριστώ για τη συνταγή. Στην υγειά σας θα την φαμε την πρώτη που θα φτιάξω.

    ReplyDelete
  7. Για τον μεζέ του κυρίου διευθυντού δεν έχω λόγια...!!!
    Μπράβο του και εύγε του πες του...
    Προάγεται αναδρομικά και να φροντίσει να σου κάνει αύξηση πες του που το πιάτο του φιλοξενείται στις Συνταγές της Καρδιάς...!!!!

    Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))

    ReplyDelete
  8. ωραίος μεζές αλλά μπελαλίδικος! κι επειδή σιχαίνομαι και το καθάρισμα των ψαριών θα χώσω τη μανούλα να το φτιάξει!!

    ReplyDelete
  9. Ο μεζές του κυρίου διευθυντού εκλεκτός και μερακλίδικος, τον ευχαριστούμε πολύ για το κέρασμα!

    Περιττό να σου πω Μαράκι πως μόλις πετύχω το κατάλληλο ψαράκι θα το επιχειρήσω, διότι όπως ξέρεις είμαστε κι εμείς και μερακλήδες και του μεζέ, όπως ο κύριος διευθυντής!
    Επίσης ενημέρωσε τους συναδέλφους σου, ότι με τα καλούδια που βλέπουμε να κυκλοφορούν εκεί κατά καιρούς, να μην απορήσουν αν μας δουν να καταφτάνουμε κάποια μέρα όλες με τα ταπεράκια μας ;-)
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Μαρία!Πολύ ωραία συνταγή!Τού άντρα μου τού αρέση η λακέρδα!!Οτι πρέπει μέ ουζάκι!!Καλό μεσημέρι!

    ReplyDelete
  11. Ωραίος ο τεχνικός διευθυντής σας, πολύ σωστό το παλικάρι!
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου λακέρδα, φαίνεται πολύ μερακλίδικο πιάτο!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  12. Καιρό τώρα λέω πως θα την φτιάξω, μου την ξαναθύμισες τώρα και μάλλον θα το επιχειρήσω!

    Τέλεια φαίνεται, όσο για την άρμη, έτσι ακριβώς την φτιάχνω κι εγώ! :)

    ReplyDelete
  13. Εύγε στον κύριο Διευθυντή με τις εξαιρετικές γνώσεις μαγειρικής...
    Φαίνεται νοστιμότατη και βέβαια το tip όλα τα λεφτά...Φιλάκια

    ReplyDelete
  14. Μαράκι μου τι να πω σήμερα μας εξέπληξες και μάλιστα πολύ ευχάριστα!!!Μεζές εκλεκτός και πολύ αγαπημένος!Τα συγχαρητήριά μου στον κ.Διευθυντή!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  15. Ταλαντούχος ο διευθυντής που έχετε στο γραφείο Μαράκι μου!!!!Εύγε και πάλι εύγε του!!!
    Καταπληκτικός μεζές για ουζάκι και όχι μόνο!!!
    Στο σπίτι την λακέρδα την τρώμε πολύ και με τα όσπρια!!!!!!Γούστα είναι αυτά!!!Βέβαια δεν την έχω φτιάξει ποτέ γιατί δεν ήξερα το πως....
    Τώρα που έμαθα θα το προσπαθήσω!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

    ReplyDelete
  16. Πολλά μπράβο στον χρυσοχέρη διευθυντή σου Μαράκι μου, για τον εξαιρετικό μεζέ που μας κέρασε σήμερα!!!!!

    Φιλάκια πολλά!!!!!!

    ReplyDelete
  17. Ο τρόπος του κ. Διευθυντή είναι πολύ πιο γρήγορος από το δικό μου, οπότε καταγράφεται!

    ReplyDelete
  18. Μαράκι μου, με συγκίνησε η σημερινή σου ανάρτηση και μην σου φανεί παράξενο. Μου θύμισες το πατερούλη μου, ο οποίος λάτρευε την λακέρδα! Την αγόραζε συχνά και μας την έφερνε.
    Τα συγχαρητήριά μου στον διευθυντή σας. Εξαιρετική η λακέρδα του! Παραγγέλνω με την πρώτη ευκαιρία το κατάλληλο ψάρι και θα την φτιάξω.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  19. Πολύ ωραία συνταγή και τέλειο το tips με την άρμη.Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  20. Αυτό με τον τρόπο παρασκευής της άρμης φανταστικό.
    Κοίτα τι μαθαίνει ό άνθρωπος!

    ReplyDelete
  21. Η άρμη είναι εντάξει όταν φαίνεται το αυγό τόσο όσο μια δεκάρα, έλεγε η μαμά. Τώρα που δεν έχουμε δεκάρες;)

    Κι έψαχνα κάποτε να βρω συνταγή...τώρα την έχω.
    Να είσαι καλά.

    ReplyDelete
  22. Χρυσοχέρης ο τεχνικός διευθυντής! Μπράβο του!
    Το κόλπο με το αβγό είναι πολύ χρήσιμο! Το κάνω κι εγώ όταν φτιάχνω ελιές.
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  23. Επειδη βγαζουμε συνηθως πολλα τονακια και ρεικια το φθινοπωρο συνηθιζουμε να την φτιαχνουμε την τονολακερδα. Πιστευω ομως οτι η καλυτερη γινεται με την παλαμιδα.

    ReplyDelete
  24. Φοβερός ο κύριος τεχνικός διευθυντής. Γεια στα χεράκια του του , τού μερακλή του κυρίου!!!

    ReplyDelete
  25. Τι ωραίο μεζεδάκι.θα έτρωγα ευχαρίστως τώρα και ας είναι αργά,θα τη φτιάξω αυτή τη συνταγή μιάς και μας αρέσουν πολύ τα αλμυρά,φιλιά καλό ξημέρωμα.

    ReplyDelete
  26. Φοβερός μεζές!!! Πολύ νόστιμη συνταγή!!! Ένα μεγάλο μπράβο στον διευθυντή :)
    Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  27. τέλειος μεζές χειμώνα καλοκαίρι!
    θα το δοκιμάσουμε
    φιλιά

    ReplyDelete
  28. καλέ είδατε τι Διευθυντή έχω??? εκτός απο μερακλής είναι και κούκλος αλλά μην του το πείτε και το πάρει επάνω του !!!!χιχιχιχι!!

    Διαβασε τα σχόλια σας και σας ευχαριστεί πολύ για τα καλά σας λόγια. Το σχόλιο του σπιρτοκουτου το προσπέρασε στα μουλοχτά, γιατί άραγες ?????? χαχαχχαχα!!!!!!

    Απ'οτι μου είπε όντως γίνεται πολύ ωραία και με ρείκι που αναφέρει πιο πάνω η Λίλα.

    κουκλίτσες μου όμορφες σας φιλώ πολύ πολύ και εύχομαι να έχετε ένα όμορφο και ταξιδιάρικο σαββατοκύριακο - καιρού επιτρέποντος, βεβαίως βεβαίως :)


    ReplyDelete
  29. ξερεις ποσο καιρο ψαχνω για παλαμιδα για να φιαξω λακερδα και δεν βρισκω?
    δεν βρισκεται ευκολα εδω.
    δεν ηξερα οτι μπορει να γινει και με τονο. θα το δοκιμασω σιγουρα.

    ReplyDelete
  30. Απίθανος ουζομεζές!! Μπράβο του κ.διευθυντή για τις εκπληκτικές και νόστιμες επιδόσεις του στην κουζίνα!

    ReplyDelete
  31. Πάλι έγραψες!!!!έψαχνα καιρό αυτή τη συνταγή.Είχα δει που την έφτιαχναν στην Σίφνο, αλλά δεν θυμόμουν όλα τα βήματα.Ευχαριστώ πολύ!Την κρατάω και κερνάω ουζάκι!Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  32. Georgette B. ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια, φτιαχτην και ερχομαι για τα ουζάκια !!!!! χιχιχι

    καλή επιτυχία και ... καλοφάγωτη !!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  33. Την έφτιαξα με ρείκι....τέλειο!!!...τώρα την ξαναφτιάχνω με παλαμίδα.....είμαι στο στάδιο με τα παγάκια.....το ρείκι πάντως είχε λιγότερο αίμα.....

    ReplyDelete
  34. Γειά σου sunborn78, χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε !! εύχομαι να σου γίνει και αυτή τη φορά πεντανόστιμο !!!! Εχεις δίκιο το ρείκι εχει λιγότερο αίμα και σίγουρα δίνει ενα πιο άσπρο αποτέλεσμα !
    περιμένουμε την συνέχεια της λακερδοκατάστασής σου και εαν θέλεις στείλε μας και φωτο !!!!! καλό απόγευμα και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις !!!

    ReplyDelete
  35. Οι φωτογραφίες είναι από τη πρώτη μου λακερδα...τώρα ξανάπιασα ένα ρείκι και μπήκα να ξαναδιαβάσω τη συνταγη...τελικά δεν έχει τόσο σημασία το είδος του τόνου αλλά το ποσό φρέσκο ειναι

    ReplyDelete
  36. Αν θέλουμε να αυξήσουμε τον χρόνο παραμονής της λακερδα στο ψυγείο,βάζουμε περισσότερο αλάτι;

    ReplyDelete