Το ριζότο είναι ένα πιάτο καθαρά ιταλικό, και μάλιστα με προέλευση από την Βόρεια Ιταλία.
Είναι γνωστό για τον ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματός του, ο οποίος απαιτεί υπομονή και κάποιο χρόνο.
Χρησιμοποιούμε ρύζι ειδικών ποικιλιών, με μικρούς κόκκους, το οποίο σε συνδυασμό με διάφορα υλικά μας δίνει ένα φαγάκι με κρεμώδη υφή, νόστιμο και υγιεινό!
Οι πιο γνωστές ποικιλίες ρυζιού για ριζότο, είναι το arborio και το carnaroli, το δεύτερο είναι αυτό το οποίο προτιμούν και οι περισσότεροι σεφ για τα ριζότο τους.
Πάμε λοιπόν να σας πω μερικά μυστικά για να ετοιμάσετε ένα πετυχημένο και πολύ νόστιμο ριζότο.
- Όπως είπαμε, προτιμάμε ρύζι ειδικό για ριζότο, arborio ή carnaroli, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.
- Δεν πλένουμε ποτέ το ρύζι , ακριβώς για να μην χαθεί το άμυλο που θα μας δώσει ένα νόστιμο ριζότο.
- Πριν ξεκινήσει το βράσιμο του ρυζιού, καλό είναι να το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, για 1-2 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από τον κάθε κόκκο ρυζιού.
- Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του ζωμού.
Ο ζωμός, βοδινός, κότας ή λαχανικών ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να προστίθεται πάντα ζεστός και σταδιακά.
Αφήνουμε δηλαδή να απορροφηθεί η ποσότητα που ρίξαμε στην κατσαρόλα και κατόπιν προσθέτουμε λίγο ακόμα, συνεχίζοντας σταδιακά μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
- Ο συνήθης χρόνος για το βράσιμο του ριζότο, είναι 18-20 λεπτά.
- Το βούτυρο και το τυρί προστίθενται στο τέλος.
Το τελικό αυτό στάδιο είναι επίσης σημαντικό, είναι το στάδιο που θα ενωθούν οι γεύσεις και θα φουσκώσει κατάλληλα το ρύζι.
Το καλύτερο τυρί για το ριζότο θεωρείται η παρμεζάνα, η οποία πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένη, για να μην αλλοιώσει την γεύση του φαγητού.
- Το ριζότο τρώγεται πάντα ζεστό, δεν είναι φαγητό που σηκώνει ξαναζέσταμα.
Φροντίζουμε λοιπόν να το ετοιμάσουμε λίγο πριν το απολαύσουμε!
Είπαμε, το ριζότο θέλει χρόνο και υπομονή.
Το αποτέλεσμα όμως μας αποζημιώνει!

Λατρεύω το ριζότο. Πολύτιμες οι οδηγίες σου Ελενάκι μου για τέλειο ριζότο!! πολλά φιλιά!!
ReplyDeleteΠάρα πάρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Έλενα! Με το ρύζι γενικότερα τα πάω χάλια... Βαρέθηκα να βγάζω λαπάδες. Αν είχες και κάποιες συμβουλές για ένα πετυχημένο πιλάφι, θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα!
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά! Καλημέρα!
ΥΓ. Ξανάστειλα σχόλιο, αλλά μου έβγαζε service unavailable... Αν εμφανιστούν 2 παρόμοια, θα καταλάβετε!
Τρελαίνομα για ριζότο! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου!
ReplyDeleteκαλημέρα. μέρες τώρα το γυροφέρνω στο μυαλό μου να κάνω ένα ριζότο! ε, λοιπόν καλή η αναβλητικότητα, τώρα με τις έξτρα συμβουλές θα πρέπει να γίνει τέλειο.
ReplyDeleteφιλιάάάά!!!
Καλημέρα,
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το ριζότο σου αλλά να σου πω την αλήθεια οι συμβουλές σου είναι πιο σημαντικές γιατί πως να το κάνουμε το ριζότο δεν είναι και εύκολο!!! Να 'σαι καλά.
Ευχαριστούμε
ωωωωωωω...τέλειο...!!!
ReplyDeleteΚαι πολύ εύκολη λύση όταν θέλουμε κάτι γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο για το τραπέζι...
Συνμέλος Ελενα,πολλά μπράβο για την εκτέλεση αλλά και για την παρουσίαση...
Φιλιά σε όλες σας...-:))
Ετσι ειναι οπως τα περιγραφεις Ελενακι, το ριζοττο εχει τον τροπο του... Αλλα ειναι πεντανοστιμο πιατο, ακομη και ενα απλο ριζοττο μονο με κρασακι και παρμεζανα, αχνιστο και ωραια χυλωμενο, ειναι πραγματικη απολαυση για τον ουρανισκο!
ReplyDeleteΕυχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες-οδηγιες χρησης....Ελενακι μου,καλη σου μερα φιλακια!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα Λενακι μου, λατρεμένο και σε μας το ρυζότο! το απολαμβάνουμε σε διάφορες μορφές αλλά πάντα και εγώ τηρώ αυτά που περιγράφεις τα οποία είναι οι χρυσοί κανόνες!!! Τώρα τελευταία το φτιάχνω σε αντικολλητικό σκεύος -έχω ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι - και ετσι γλυτώνω αρκετό κόπο από το ανακάτεμα γιατί δεν κολλάει σχεδόν καθόλου.
ReplyDeleteσματς σμουτς φιλεναδίτσα στα γλυκά σου μαγουλάκια !!!
Αγαπημένο μας φαγάκι, τα κολπάκια του χρήσιμα πολύ! Στα 17 λεπτά το είχα στο μυαλό μου κι έτσι το σκαρώνω από παλιά, κάπου το είχα ακούσει στην τιβούλα παλιά. Συμφωνώ για την παρμεζάνα απόλυτα κι εγώ, να σου πω βλακεία μου? Μία φορά πέρσυ είχα κάνει και είπα να το στολίσω με λίγο δυόσμο από πάνω (κορφούλα). Μέχρι να πάρω τη φωτ. μηχανή στα χέρια μου είχε μαυρίσει όλος από τη ζέστη του πιάτου...ααχαχαχχα! οσο ζεις, μαθαίνεις! Φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΈλενα,πάντα λέμε ναι στο ριζότο,μόνο που θέλει αυτή την ιδιαίτερη προσοχή.
ReplyDeleteΜου αρέσει και κρύο προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά και τυράκι.
Φιλιά!
Χρειάζονται πάντα αυτές οι αναρτήσεις, άσε που πεθαίνω για ριζότο κυρίως με θαλασσινά!!!!
ReplyDeleteΑν κρίνω από την πρώτη φωτογραφία, μάλλον την κατέχεις πολύ καλά την τέχνη κυρία μου!
ReplyDeleteΕίναι υπέροχο πιάτο, αλλά πράγματι θέλει λίγη προσπάθεια για να είναι "σωστό"! Πολλά φιλιά!
το ριζότο το αγαπώ πολύ και θα συμφωνήσω σε όλα!
ReplyDeleteΠολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ελενάκι μου!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά.
Ελενάκι μου πολύ χρήσιμη ανάρτηση, μπράβο!Ακολουθώ τα "βήματα" που αναφέρεις παραπάνω και γίνεται εκπληκτικό το ριζότο.Τελικά θέλει τον τρόπο του!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!
Το ριζότο πράγματι έχει τα μυστικά του!Θέλει υπομονή και καλής ποιότητας υλικά.Το μυστικό είναι στο σωστό χύλωμα και φυσικά στα χρήσιμα tips που μοιράζεσαι μαζί μας Έλενα.Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές σου.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ,φιλιά πολλά,πολλά.
ΥΓ.Κάτι συμβαίνει με τον blogger..είναι η τρίτη φορά που επιχειρώ να στείλω σχόλιο και κάπου χάνεται..?
Εξαιρετικές οι συμβουλές σου Ελενάκι μου για να φτιάξουμε ένα υπέροχο ριζότο!!!!!!!!
ReplyDeleteΣ΄ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!
Έλενα, ακολουθώντας την σωστή διαδικασία μαγειρέματος του ριζότο, έχουμε ένα υπέροχο πιάτο, που κλέβει καρδιές!!! Απαραίτητες όσο και χρήσιμες οι συμβουλές σου, για ένα τέλειο ριζότο!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Καλησπέρα Ελενα!!Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου!!Τό ριζότο μού αρέση,καί τό φτιάχνω μέ ρύζι arborio!Πράγματι,τρώγετε μόνο ζεστό!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΠολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου για το ριζότο Έλενα και σίγουρα θα τις τηρήσω γιατί το ριζότο είναι από τα αγαπημένα μου!!!!Φιλάκια!!!!
ReplyDeleteαχ, ριζοτο!!!τσουκου τσουκου-τσουκου τσουκου, βγαινει ενα φαγακι μουρλια!!!
ReplyDeleteΧρήσιμα τα μυστικά,γιατί το μαγειρεύω συχνά.Καλό βράδυ!
ReplyDeleteωραίο και νόστιμο αλλά σε θέλει πάνω από την κατσαρόλα το άτιμο. χρήσιμες οι συμβουλές σου
ReplyDeleteΠάρα πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου αυτό με το τηγάνισμα δεν το ηξερα το κάνω στο κριθαράκι ,θα το εφαρμόσω και στο ρυζότο τώρα ,φιλιά καλό βράδυ.
ReplyDeleteΕλενάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!!
ReplyDeleteΚι εμείς αγαπάμε πολύ το ριζότο!
Φιλάκια!
Sel μου η αλήθεια είναι ότι το ρύζι και το ριζότο, αν και απλά φαγάκια, θέλουν την τέχνη και τα μυστικά τους.
ReplyDeleteΓια το πιλάφι, προτίμησε κάποια ποικιλία που δίνει σπυρωτό ρύζι.
Μην το παραβράσεις, ώσυε να αποφύγεις να σου γίνει λαπάς.
Για τα σχόλια το ξέρω, έχει γενικά πρόβλημα ο blogger αυτές τις μέρες και μας κάνει πάλι τα νάζια του!
Φιλάκια!
Νοτούλα μου σ' ευχαριστώ, να σαι καλά!
ReplyDeleteΦιλιά!
Blues μου αν ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες (που μεταξύ μας δεν είναι και τίποτε το δύσκολο) θα πετύχεις το τέλειο ριζότο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Συνμέλος Βιβίκα με κάνεις και κοκκινίζω!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά πολλά!
Μαρινάκι μου δεν θα μπορούσα να το περιγράψω καλύτερα, πραγματική απόλαυση!!!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ Γωγούλα μου, φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΜαράκι μου πολύ καλή η ιδέα που προτείνεις, την σημειώνω φυσικά!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Εφάκι όσο ζεις μαθαίνεις, δεν λες τίποτα χα χα χαα
ReplyDeleteΦιλάκια, καλό βράδυ!
Ελενάκι μου ότι υλικά και να προσθέσουμε, το ριζότο είναι πάντα μια λιχουδιά!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Λίλα το ριζότο με θαλασσινά, είναι και το δικό μου αγαπημένο!!
ReplyDeleteΕρμιονάκι μου θέλει τον τρόπο του, αλλά δεν είναι και τίποτε δύσκολο είναι η αλήθεια!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Σε ευχαριστώ πολύ Αναστασία μου, φιλάκια!
ReplyDeleteΝα σαι καλά Ρουλάκι μου, φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΕλενάκι μου εσύ το ξέρω, είσαι μια εξπέρ στο ριζότο!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Φωτεινούλα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
ReplyDeleteΟ blogger μου χει σπάσει τα νεύρα αυτές τις μέρες, έχει αρχίσει πάλι τα παλαβά του, κι εγώ έχω πρόβλημα και με τα σχόλια και με την παρακολούθηση κάποιων ιστολογίων!
Φιλάκια!
Σε ευχαριστώ πολύ Βασάκι μου!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Ειρηνάκι μου να σαι καλά, σε ευχαριστώ!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Dimi μου ζεστό, είναι σκέτη απόλαυση!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά!
Σόφη μου αν ακολουθήσει ις οδηγίες, θα απολαύσεις ένα εξαιρετικό ριζότο!
ReplyDeleteΦιλιά!
Πλεκτό Μπισκότο, τσούκου τσούκου και ... έτοιμο!!
ReplyDeleteΦιλάκια~!
Κορδονέτο μου, αν το μαγειρεύεις συχνά ξέρεις ότι έχει τον τρόπο του, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!
ReplyDeleteΦιλιά!
Κυκλάμινό μου η αλήθεια είναι ότι μια παρακολούθηση την θέλει το μαγείρεμά του!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Νέλη μου πολύ σωστά το κάνεις και στο κριθαράκι, έτσι δεν "λασπώνει" καθόλου!
ReplyDeleteΔοκιμασέ το και στο ριζότο!
Φιλάκια!
Μαριάνθη μου συγγνώμη, σε προσπέρασα!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά!
Λατρεύω το ριζότο!! Ευχαριστούμε Έλενα οι οδηγίες σου πολύ χρήσιμες για ένα καταπληκτικό ριζότο!! Να είσαι καλά!
ReplyDeleteΠολλά φιλάκια!
Τέλειες οι οδηγίες!! Ευχαριστούμε!!
ReplyDelete(Τις τύπωσα και τις φύλαξα στο τετραδιάκι μου)!
Ωραίες οι συμβουλές σου Ελενάκι...χρησιμότατες για την δημιουργία υπέροχου ριζότου...φιλάκια πολλά..
ReplyDeleteΩραιο φαγητό..ευχαριστούμε για την ιστορία του ρυζιού και την ανάρτηση όλη
ReplyDeleteΠολύ καλές και χρήσιμες οι οδηγίες σου Έλενα.
ReplyDelete