Τις προάλλες σας μαγειρέψαμε osso buco.
Σήμερα θα σας σερβίρουμε το περίφημο ριζότο αλά Μιλανέζε, που παραδοσιακά το συνοδεύει.
Θεωρώ ότι είναι ίσως το καλύτερο ριζότο που έχω δοκιμάσει ως τώρα!!
Δικαίως θεωρείται το καλύτερο συνοδευτικό για το osso buco.
Ένας πουρές θα ήταν πολύ λίγος για το φαγητό αυτό. Το ίδιο και οι τηγανητές πατάτες, όσο νόστιμες και αν είναι. Ή και κάποιο είδος ζυμαρικών, θα χανόταν σε σύγκριση με την υπέροχη γεύση της ιταλικής αυτής λιχουδιάς.
Αντίθετα, το ριζότο αλά Μιλανέζε, αναδεικνύει την γεύση του osso buco, αλλά αναδεικνύεται και το ίδιο ως εξαιρετικό συνοδευτικό, όταν συνδυαστεί μαζί του. Κάτι ξέρουν οι Ιταλοί που σερβίρουν το ένα δίπλα στο άλλο.
Το ριζότο αυτό αρωματίζεται με λευκό κρασί. Η τριμμένη παρμεζάνα, είναι οπωσδήποτε απαραίτητη.
Οι στήμονες του κρόκου (σαφράν), είναι αυτοί που του δίνουν το κιτρινωπό του χρώμα και το ιδιαίτερο άρωμα. Το σαφράν είναι αυτό που χαρακτηρίζει το ριζότο αλά Μιλανέζε. Χωρίς την προσθήκη του, το ριζότο είναι διαφορετικό. Αν θέλετε να είναι τέλειο όταν το φτιάξετε, μην ξεχάσετε να το προσθέσετε.
Να θυμάστε ότι ένα επιτυχημένο ριζότο, είναι χυλωμένο και ποτέ στεγνό.
Ας δούμε πως θα το ετοιμάσουμε.
Θα χρειαστούμε:
1 και 1/3 φλιτζάνι ρύζι arborio ή carnaroli
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κύβους ζωμό κότας ή λαχανικών, ψυγείου
1200 ml. ζεστό νερό, περίπου
μισό φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
μισό φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
4-5 στήμονες κρόκου Κοζάνης (σαφράν)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού, ελαιόλαδο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ζεσταίνουμε το νερό σε μια κατσαρολίτσα, προσθέτουμε τους δύο κύβους ζωμό κότας ή λαχανικών και ανακατεύομε να διαλυθούν στο νερό.
Χαμηλώνουμε αρκετά την ένταση της φωτιάς τόσο, όσο να διατηρείται ο ζωμός ζεστός.
Σε βαθύ τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο λάδι. Το αφήνουμε λίγο να σωταριστεί και προσθέτουμε το ρύζι.
Η ένταση της φωτιάς μας, πρέπει να είναι μέτρια.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ως να γυαλίσει το ρύζι.
Προσοχή γιατί κολλάει στον πυθμένα του τηγανιού, αν δεν ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό, με μια κουτάλα.
ΔΕΝ τον προσθέτουμε όλο μαζί. Αφού απορροφηθεί η πρώτη ποσότητα υγρού, προσθέτουμε την δεύτερη και ούτω καθ' εξής, μέχρι να εξαντληθεί όλος ο ζωμός που έχουμε ετοιμάσει και το ρύζι μας να μαλακώσει και να χυλώσει. Ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό.
Να θυμάστε ότι ο ζωμός που προστίθεται στο ριζότο, πρέπει να είναι ζεστός, για να μην σταματήσει ο βρασμός.
Η διαδικασία αυτή κρατά συνήθως είκοσι λεπτά.
Όσον αφορά το αλάτι, συνήθως ο ζωμός περιέχει όσο χρειάζεται και επιπλέον θα προσθέσουμε την τριμμένη παρμεζάνα. Παρ' όλα αυτά, καλό είναι να το ελέγξουμε.
Το ριζότο μας είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και έχει χυλώσει, κρατώντας πολύ λίγο δεμένο υγρό.
Προσθέτουμε την μισή παρμεζάνα και το σαφράν.
Μοιράζουμε το ριζότο στα πιάτα μας προσθέτοντας, και την ανάλογη ποσότητα όσσο μπούκο για κάθε άτομο.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και αν θέλουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικούς στήμονες κρόκου Κοζάνης.
Σερβίρουμε αμέσως, γιατί το ριζότο πήζει όταν μένει και χάνει το χαρακτηριστικό του χύλωμα. Το δικό μου ριζότο λόγω της αναγκαιότητας του χρόνου φωτογράφισης, έπηξε ελαφρά.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Καλημέρα Ειρήνη!
ReplyDeleteΈχεις απόλυτο δίκιο να επιλέγεις το συγκεκριμένο ριζότο ως το πιο αγαπημένο σου.Απλό στην παρασκευή του-αρκεί βέβαια να επιτύχει το χύλωμά του-και ιδιαίτερα νόστιμο,ενισχύει την γεύση του κρέατος που συνοδεύει.Είναι το αγαπημένο του γυιού μου και όπως καταλαβαίνεις είναι αρκετά συχνά στα πιάτα μας.
Πρόσφατα μάλιστα,επιχείρησα να αξιοποιήσω το ριζότο που περίσσεψε.Την επόμενη μέρα το έπλασα σε ρυζοκροκέτες και έγιναν πολύ νόστιμες!Φιλιά πολλά.
αν και παραδοσιακα αυτο το ριζοττο, συμβολο του μιλανου, φιαχνεται με βουτυρο και μεδουλι, τωρα πια πολλοι το φιαχνουν με λαδι παραλειποντας το μεδουλι, εκτος απο καποιους ανεπανορθωτα παραδοσιακους!!!!
ReplyDeleteκαλη σου ημερα
Καλημέρα καλονοικοκυράδες...-:))
ReplyDeleteΕιρηνάκι μου,τί ωραίο ριζότο είναι αυτό...???
Ζωντανό και γλασερό...!!!
Το παίρνω να το σερβίρω και στο Πιάτο Της Ημέρας στο Spirto βέβαια...
φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...-:))
Είχα την τύχη να δοκιμάσω κάποτε ριζότο στο ίδιο το Μιλάνο και μάλιστα εκτός από σαφράν είχαν προστεθεί και σπαράγγια, ήταν πράγματι από τα πιο φίνα και εκλεκτά πιάτα που έχω γευτεί!
ReplyDeleteΚαι η παρμεζάνα στο τέλος του πάει έξοχα, εγώ δε θέλω καθόλου κρέας μ' αυτό το φαγητό! Μου άνοιξες την όρεξη κι είναι και πρωί ακόμα :)
Την καλημέρα μου!
Φαίνετε τέλειο το ριζότο σου!Πάρα πολύ νόστιμο!Τέλειο σαν συνοδευτικό αλλά και μόνο του θα το έτρωγα πολύ ευχάριστα!Φιλάκια πολλά!
ReplyDeleteEιρηνάκι μου μας μαγείρεψες ένα φίνο ριζότο, και μάλιστα μας το καλομαγείρεψες!!!!
ReplyDeleteΕχω βάλει στο πρόγραμμα και αυτό και το osso buco, θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσω τον συνδυασμό τους!
Πολλά φιλιά!
Ειρήνη,τέλειο το ριζότο σου,ευχαρίστως θα το έτρωγα μόνο του,για να ευχαριστηθώ τη γεύση και το άρωμά του.
ReplyDeleteΤον κρόκο με τα αντιοξειδωτικά του πάντα τον προσθέτω στο πιλάφι,έστω κι αν δεν είναι ριζότο.
Φιλιά!
Τι όμορφο ριζότο έφτιαξες Ειρήνη και τι ωραία περιγραφή...και είναι και μεσημέρι...γιαμ γιαμ και εξαιρετικό το όσσο μπούκο που δεν είχα σχολιάσει στην προηγούμενη συνταγή σου...Μπράβο Ειρηνάκι συγχαρητήρια...γεια στα χέρια σου...φιλιά...
ReplyDeleteΑπαραιτητος συνοδος του Osso buco, απλο αλλα πεντανοστιμο! Στην συγκεκριμενη συνταγη απαρνουμαι το λαδι και χρησιμοποιω βουτυρακι που του δινει και την χαρακτηριστικη του γευση - για να βρουμε μεδουλι ουτε λογος...
ReplyDeleteΠολυ καλομαγειρεμενο φαινεται, γεια στα χερια σου Ειρηνη μου!
Μύρισε Ιταλιάνικος αέρας πάλι στο μπλόκ μας Ειρηνάκι μου!!!!
ReplyDeleteΕξαιρετικό το ριζότο αλά μιλανέζε που μας παρουσιάζεις σήμερα!!!
Και σκέτο μη σου πω μια χαρά θα το έτρωγα!!!!!
Καλό σου απόγευμα..φιλιά!!!!!
Θα το...τιμήσω το πιάτο σου!!!
ReplyDelete;-)
Φαίνεται υπέροχο!!!
Φιλάκια!!!
Ειρήνη, τί ωραίο που φαίνεται το ριζότο! Ενώ έχω τρέλα με το ρύζι, ριζότο σπάνια φτιάχνω, δεν ξέρω γιατί. Μου έβαλες ιδέες λοιπόν, κι έχω και arborio! :)
ReplyDeleteΑχ !!! τι μου κάνεις βρε Ρηνάκι μου και είμαι ακόμη στο γραφείο και εχω φάει μόνο ενα τοστ και κάτι χαζοπαξιμάδια !!! πολύ φίνο φαίνεται το ριζότο σου !!!!!!!!!!
ReplyDeleteγεια στα χεράκια σου, πέτυχε τέλειο !!!
φιλια πολλά πολλα πολλά
Με τις οδηγίες της Έλενας και τις επεξηγήσεις της συνταγής σου, νομίζω ότι θα βγάλω ένα ωραίο ριζότο! Όχι τίποτα άλλο, αλλά ξελιγώθηκα βλέποντάς το!
ReplyDeleteΝα είσαι καλά Ειρήνη μου! Καλό απόγευμα!
Πάλι μας άνοιξες την όρεξη Ειρήνη με το όμορφο ριζότο σου.
ReplyDeleteΠολύ ωραίο πιάτο!!! Ευχαριστούμε πολύ!!
ReplyDeleteΩραιότατο πιάτο!!!
ReplyDeleteΚαοτίτσια να αρχίσουμε και κάνα διαιτητικό γιατί ανοίγει ο καιρός!!!!
Φιλιά σε όλες σας!!!
Είναι πράγματι ένα πολύ ωραίο πιάτο! Και με το χαρακτηριστικό χρώμα από το σαφράν!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Ειρήνη μου υπέροχο πιάτο, καλομαγειρεμένο!Ιδιαίτερα με το Osso buco ταιριάζουν καταπληκτικά.Μου άνοιξες την όρεξη!!!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Υπέροχο έγινε το ριζότο σου Ειρήνη μου και δικαίως το λατρεύεις γιατί ταιριάζει με πολλά κρεατικά. Εγώ συνήθως το κάνω κλασσικό με το κοτόπουλο αλλά δεν θα έλεγα όχι και με το δικό σου συνδυασμό!! Σου χύλωσε τέλεια, πάντως!!!
ReplyDeleteΓεια στα χεράκια σου!!!
πολύ ωραίο το ριζότο σου μου άρεσε......να σαι καλά
ReplyDeleteΚαλημέρα Ειρήνη, πολύ λαχταριστό το ριζότο σου! Έχω καιρό να φτιάξω και μου έβαλες ιδέες..χιχι..Πολλά φιλιά!
ReplyDeleteΠολύ ωραία πρόταση, Ειρήνη μου, το ρυζότο με κρόκο! Γίνεται νόστιμο, λαχταριστό, με ωραίο χρώμα! Μπράβο!
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα.
Φιλάκια.
Τί νόστιμο τό ριζότο σου Ειρήνη!!Μού αρέση καί πολύ ευχαριστως νά τό δοκιμάσω καί μέ ζωμό λαχανικών λόγω τής νηστείας!Καλό τρίήμερο!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΦωτεινή, είναι από τα πιο ωραία ριζότο! Από τα αγαπημένα της οικογένειας. Δικαιολογημένα το αγαπά ο γιος σου. Πολύ ωραία αξιοποίησες ότι περίσσεψε.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Ειρήνη, προτιμώ το ελαιόλαδο από το βούτυρο. Το βούτυρο το βρίσκουμε λίγο βαρύ στην γεύση. Ωραία θα ήταν να προσθέταμε και μεδούλι, αλλά δεν το βρίσκουμε εύκολα. Πάντως το ριζότο αυτό, είναι απίθανο!!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Βιβή μου, να πάρεις όσα πιάτα θέλεις! Αυτό το ριζότο, όταν το βρούμε δεν το αφήνουμε.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Dark chef, στην βασική συνταγή φαντάζομαι ότι μπορεί ο καθένας να προσθέσει κάποια υλικά ανάλογα με το γούστο του, όπως τα σπαράγγια. Εξακολουθεί να είναι ένα καταπληκτικό πιάτο.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Σπυριδούλα, κάποιες φορές το φτιάχνω και σαν κύριο πιάτο. Είναι τόσο νόστιμο και χορταστικό από μόνο του!!
ReplyDeleteΜε την συνοδεία μιας σαλάτας, γίνεται ένα έξοχο γεύμα.
Καλή αποκριά.
Ελενάκι, να τα βάλεις στο πρόγραμμα και τα δύο, όσσο μπούκο και ριζότο αλά Μιλανέζε. Είναι πραγματικές λιχουδιές!!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Ελένη, μια χαρά τρώγεται και μόνο του, αυτό το ριζότο. Το σαφράν του δίνει ιδιαίτερη γεύση. Χωρίς αυτό, το φαγητό είναι διαφορετικό.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Εύα μου, να τα δοκιμάσεις και τα δύο! Φοβερά πιάτα!!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Μαρίνα, δεν προτιμώ να προσθέτω βούτυρο και ας το ζητά η παραδοσιακή συνταγή. Θεωρώ ότι "βαραίνει" την γεύση, ενώ με το ελαιόλαδο είναι ελαφρύτερο, χωρίς κατά την γνώμη μου, να χάνει καθόλο σε γεύση. Όσο για το μεδούλι, που να το βρούμε!! Μόνο κατόπιν παραγγελίας στον κρεοπώλη μας και αν!!!!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Βάσια, καλοτρώμε εμεις εδώ με τις ωραίες ελληνικές συνταγές, αλλά και οι Ιταλοί δεν πάνε πίσω!! Απόδειξη το ωραίο αυτό ριζότο, που τρώγεται ωραιότατα και μόνο του, χωρίς το όσσο μπούκο. Αν και μαζί, είναι το τέλειο γεύμα!!!!!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Syros2, να το τιμήσεις και σίγουρα δεν θα χάσεις! Είναι από τα ωραιότερα ριζότο!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Μαράκι μου, τι να σου κάνουν το τοστ και τα παξιμάδια;;!! Φάε παιδί μου ένα πιάτο ριζότο αλά Μιλανέζε, ωραία χυλωμένο, να στηλωθείς!! Σούπερ γεύση!!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Μάγδα, να δοκιμάσεις να φτιάξεις ριζότο, αφού σου αρέσει το ρύζι. Μετά θα φτιάχνεις συνέχεια! Η μικρή μου που αγαπά πολύ το ρύζι, πετάει την σκούφια της για ριζότο! Έχει αρχίσει ήδη και μαθαίνει να το φτιάχνει μονη της. Εκτός από το arborio, μια πολύ αξιόλογη ποικιλία ρυζιού είναι το Vielone Nano. Από ότι έχω διαβάσει, στο εξωτερικό, κάποιοι το θεωρούν καλύτερο από το αρμποριο και το καρναρόλι. Ίσως το βρεις εκεί, εδώ δεν το έχω βρει ακόμα.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Sel, να το φτιάξεις. Οι οδηγίες μας, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις ένα νόστιμο και καλοφτιαγμένο ριζότο.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Κατερίνα, το ριζότο αλά Μιλανέζε, είναι ένα εξαιρετικά απολαυστικό πιάτο! Πως να μην μας ανοίξει την όρεξη;
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Purpleleath, ευχαριστούμε.ν Να είσαι καλά.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Ρένα, από Μάρτη καλοκαίρι, δεν λέει ο λαός μας;; Είναι λες καιρός, να αρχίσουμε δίαιτα;
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Ερμιόνη, το σαφράν του δίνει χρώμα και άρωμα, εξαιρετικό! Χαρακτηρίζει αυτό το ριζότο.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Ελένη, το όσσο μπούκο με το ριζότο αλά Μιλανέζε, είναι θα λέγαμε κάτι σαν....αδελφάκια!! Χαχαχά!! Πάντως και τα δύο πιάτα είναι καταπληκτικά!! Μας ανοίγουν την όρεξη στα σίγουρα, αλλά την ικανοποιούν κιόλας.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Κική μου, το αγαπάμε πολύ αυτό το ριζότο. Μπορεί να το φτιάξω μόνο του, μαζί με όσσο μπούκο, αλλά και με κοτοπουλο θα πηγαίνει ωραιότατα. Όπως το προτιμά κανείς, φθάνει να το απολαμβάνει πραγματικά. Η επιτυχία ενός ριζότο, εκτός της ωραίας του γεύσης, είναι και το σωστό του χύλωμα.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Παναγιώτη, χαίρομαι που σου αρέσει! Να είσαι καλά.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Χαρά, μάλλον ήρθε η ώρα να φτιάξεις και το ριζότο αλά Μιλανέζε! Είναι πεντανόστιμο, δεν θα το μετανιώσεις. Πραγματικό έδεσμα! Προς το παρόν, πάρε μια μεριδούλα από αυτό εδώ!!
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.
Helen, ο κρόκος Κοζάνης, χρωματίζει το ριζότο, αλλά του δίνει και ιδιαίτερη γεύση. Έχω δοκιμάσει να μην τον προσθέσω, γιατί δεν πολυαρέσει στην κόρη μου, αλλά το ριζότο ήταν διαφορετικό. Πάντως είναι ένα πολύ ωραίο πιάτο, που το σερβίρω χωρίς κρέας κάποιες φορές, μόνο με κάποια σαλάτα. Υπέροχο!
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Ντίμη, να το δοκιμάσεις και με τον ζωμο λαχανικών. Είναι πολύ ωραίο και έτσι. Αλλά απαραίτητη σε αυτό το ριζότο είναι η παρμεζάνα, που που δεν είναι νηστίσιμη. Κατά την γνώμη μου, δεν αντικαθίσταται από κάτι άλλο.
ReplyDeleteΚαλή αποκριά.