Saturday 16 March 2013

Μπακλαβάς


Σήμερα σας κερνάω έναν πεντανόστιμο μπακλαβά από τα χεράκια της Ελένης, που μας τον έστειλε στο γραφείο για να συνοδεύσουμε τον απογευματινό μας καφέ.
Βλέπετε? Για να έχει ο συνάδελφός μου ο Γιώργος προκομμένη κορούλα, απολαμβάνουμε κι εμείς τις νοστιμιές της !!!!!!!
Ήταν τόσο πολύ νόστιμος, που όλοι έπεσαν επάνω του και δυστυχώς δεν πρόλαβα να σώσω κανένα κομμάτι για να το φωτογραφίσω.
Μου έστειλε όμως το Λενιώ μια φωτό που τράβηξε με το κινητό της και έτσι σας τον παρουσιάζω σήμερα.

Πάμε να δούμε τι χρειαζόμαστε για ένα ταψί Νο 32
1 κιλό αμυγδαλόψιχα κομμένη σε μέτρια κομμάτια
(το πόσο ψιλά ή χοντρά θα τα κόψετε είναι δικιά σας επιλογή)
μισή κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
150 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
μισό κιλό φρέσκο βούτυρο
1 πακέτο φύλλο Βυρηττού
Για το σιρόπι:
4 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες του τσαγιού νερό
χυμό από μισό λεμόνι
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε αρχικά το σιρόπι, ώστε να προλάβει να έχει κρυώσει όταν θα βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο και ο μπακλαβάς ζεστός όταν θα σιροπιαστεί.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
8 περίπου λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε ο βρασμός, το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Το αδειάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα, ώστε να κρυώσει πιο γρήγορα, και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα κομμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Εάν το φύλλο είναι παγωμένο, το ξεπαγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Κρατάμε στην άκρη 3 φύλλα, θα τα χρειαστούμε στο τέλος.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα στην βάση.
Πάνω από τα φύλλα ρίχνουμε μερικές κουταλιές από την γέμιση, και την στρώνουμε με το χέρι μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
Από πάνω απλώνουμε άλλα 2 φύλλα και ξαναρίχνουμε μερικές κουταλιές από την γέμιση, κάνοντας ότι και προηγουμένως.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.
Τέλος στρώνουμε τα 3 φύλλα, που έχουμε κρατήσει από την αρχή στην άκρη.
Όσα φύλλα περισσεύουν, τα γυρίζουμε προς τα μέσα ή απλά τα κόβουμε.
Καλό είναι πριν αρχίσουμε να στρώνουμε τα φύλλα, να τα μετρήσουμε για να ξέρουμε πόσα έχουμε, ώστε να μοιράσουμε την γέμιση ομοιόμορφα ανάμεσά τους.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε προσεκτικά επάνω στα φύλλα και στις άκρες του ταψιού, προσέχοντας να πάει παντού.
Προσοχή : δεν βουτυρώνουμε καθόλου τα φύλλα ενδιάμεσα, το βούτυρο το ρίχνουμε μόνο στο τέλος.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πρέπει να κοπεί μέχρι κάτω για να περάσει το βούτυρο. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στις γραμμές και στις άκρες αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, ώστε να πάει παντού.
Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 με 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να πάρει μιαν ανάσα και ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα το σιρόπι, ώστε να πάει παντού.
Αφήνουμε το ταψί στην άκρη μερικές ώρες, ώστε να τραβήξει καλά ο μπακλαβάς το σιρόπι και μετά απολαμβάνουμε την θεσπέσια νοστιμιά του !!!!!!!
Αυτές τις μέρες που τα σιροπιαστά γλυκά έχουν την τιμητική τους, μη διστάσετε να τον φτιάξετε, το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!!

Ο σημερινός μας μπακλαβάς είναι μόνο με αμύγδαλα.
Διαθέτουμε όμως και μπακλαβά με καρύδια
αλλά και μπακλαβά με αμύγδαλα και με καρύδια
Έχουμε και μπακλαβαδάκια τριαντάφυλλα
αλλά και υπέροχες φλογέρες που η γεύση τους θυμίζει μπακλαβά!
Ότι και να φτιάξετε, θα το ευχαριστηθείτε και θα το απολαύσετε!

Θέλουμε να σας ευχηθούμε Καλές Απόκριες, Καλά Κούλουμα, να περάσετε πολύ όμορφα αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αλλά και την Καθαρά Δευτέρα.
Θα είμαστε κοντά σας και πάλι την Τρίτη, με πολλές πολλές συνταγές!

23 comments:

  1. Μαρία, εξαιρετικός ο μπακλαβάς από τα χεράκια της προκομένης Ελένης. Να της δώσεις τα συγχαρητήριά μας. Δείχνει καλοψημένος, τραγανός και καλομελωμένος!
    Καλές Απόκριες. Καλή Καθαρά Δευτέρα.

    ReplyDelete
  2. Πολα πολλα μπραβο στην Ελενη φαινεται υπεροχος!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Α και καλο τριημερο!!!!

    ReplyDelete
  4. πολύ ωραίος ο μπακλαβάς της ελένης....αλλά την επόμενη να αφήσω την διεύθυνση μου να στείλει εδώ γιατί εκει όλα δεν πάει....χααχααχα..είμαστε και εμείς εδώ....καλά να περάσετε

    ReplyDelete
  5. Ενα κομμάτι θά τό έτρωγα ευχαρίστως!!Ωραίος μπακλαβάς!!Εύχομαι σέ όλες σας Καλές Αποκριές καί καλή Καθαρά Δευτέρα!!Νά περάσετε υπέροχα!!Πολλά φιλάκια!!

    ReplyDelete
  6. Ξέρεις πόση αδυναμία τρέφω στα σιροπιαστά, καλή Σαρακοστή και να περάσετε σούπερ το τριήμερο!!!

    ReplyDelete
  7. Ωραιότατος μπακλαβάς που η μυρωδιά του μου έρχεται ήδη στην μύτη.
    Και η φωτογραφία άπαιχτη και ας είναι από κινητό.... Ένα κομμάτι παρακαλώ μπορώ να έχω??? Καλό τριήμερο να έχουμε με υγεία και του χρόνου να είμαστε καλά..Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  8. Καλά, μου "έτρεξαν" τα σάλια χαχαχααα.
    Τι λιχουδιά είναι αυτή!!! Γεια στα χεράκια της Ελένης, πεντανόστιμος φαίνεται ο μπακλαβάς!!!
    Καλό τριήμερο να έχετε κορίτσια μου αγαπημένα!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  9. Και για μένα παρακαλώ, ένα κομματάκι!!!
    Δύο... Τρία... κτλ...!!!
    Φιλάκια!!!
    Να περάσετε όμορφα το 3ήμερο!!!

    ReplyDelete
  10. Γεια στα χεράκια της Ελένης, την ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!

    Καλό τριήμερο φιλεναδίτσα μου, να περάσεις πολύ πολύ όμορφα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  11. Πωπω μπακλαβάδες....
    Μας ξελίγωσες κορίτσι μου!!!
    Αχ!!!
    Να είσαι καλά και να απολαμβάνεις της ζωή σου με τέτοιες υπέροχες γεύσεις!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  12. Τραγανός ,ελκυστικός και προφανώς γευστικότατος!!!Εύχομαι καλό τριήμερο και Καλή Σαρακοστή!!!Φιλάκια πολλά

    ReplyDelete
  13. Εξαιρετικό και πολύ ελαφρύς ο μπακλαβάς Μαρία μου... ό,τι καλύτερο για την Αποκριά! Μπράβο στην Ελένη!
    Καλημέρα και καλή Αποκριά κορίτσια!
    Και του χρόνου με υγεία!

    ReplyDelete
  14. Τέλειος ο μπακλαβάς! Αγαπημένο γλυκό!
    Καλά Κούλουμα σε όλη την παρέα!

    ReplyDelete
  15. Γειά σας κορίτσια!!Εχω καιρό να περάσω..αυτές οι φλογέρες μπακλαβά πολύ αγαπημένες!!!Μπράβο στην Ελένη!!φιλια και Καλή Σαρακοστή να έχετε!!

    ReplyDelete
  16. Μαράκι,ψηφίζω αμυγδαλένιο,αυτόν τον μπακλαβά ξέρω από μικρή και δεν αλλάζω τη γεύση του με άλλον!
    Καλή Σαρακοστή-φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Φαίνετε υπέροχος!Λατρεύω τον μπακλαβά!Καλή Σαρακοστή!Φιλιά!

    ReplyDelete
  18. μπαμπάτσικος ο μπακλαβάς ακριβώς έτσι όπως μου αρέσει! μπράβο στην Ελένη λοιπόν!!
    φιλιά και καλά κούλουμα :)

    ReplyDelete
  19. ¸.•°♡♡

    Muito bom!!!

    Bom domingo!
    Beijinhos do Brasil.
    ¸.•°♡♡

    ReplyDelete
  20. Καλημέρα,

    Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιο ωραίο σιροπιαστό γλυκό!! Πολύ εύκολη η συνταγή σου....το ζηλεύω το κομματάκι!!!

    Ευχαριστούμε

    ReplyDelete
  21. Καλή Σαρακοστή να έχετε κορίτσια με υγεία.

    ReplyDelete
  22. Πολύ ωραίο και εντυπωσιακό!!! Πολύ ωραία εκτέλεση!:)

    ReplyDelete
  23. Χρονια πολλά παιδιά, καλή σαρακοστή να έχουμε !!!

    Ευχαριστούμε για την επίσκεψη, για τις ευχές και για τα καλά σας λόγια !!!


    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete