Friday 21 June 2013

Ντολμαδάκια γιαλαντζί στον φούρνο


Αυτά τα πεντανόστιμα ντολμαδάκια, τα δοκίμασα από τα χεράκια της φίλης μας της Ντόρας και δεν τα αλλάζω με τίποτα!!
Μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή συνταγή, κάτι το διαφορετικό από όσα ντολμαδάκια έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα!
Απ’ τα καλύτερα ντολμαδάκια γιαλαντζί που έχω δοκιμάσει ομολογώ!!
Πάμε να σας πω πως τα φτιάχνουμε!!

Τα υλικά μας:
50-60 αμπελόφυλλα
μισό κιλό ρύζι γλασσέ
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 κολοκυθάκια
2 ώριμες ντομάτες
μαϊντανό αρκετό
δυόσμο, κατά προτίμηση φρέσκο
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό από 3 λεμόνια
λίγες πατάτες
αλάτι – πιπέρι
Τι κάνουμε:
Εάν έχουμε αμπελόφυλλα κατεψυγμένα ή σε βάζο, τα βάζουμε πρώτα σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό, για να ξεκολλάνε εύκολα.
Εάν τα φύλλα μας είναι φρέσκα, τα ξεπλένουμε καλά, τα ζεματάμε 10 λεπτά σε καυτό νερό, τα στραγγίζουμε και προχωράμε στο επόμενο στάδιο.
Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια, τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μια λεκανίτσα
Προσθέτουμε το ρύζι – χωρίς να το πλύνουμε – και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το λάδι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, και αφού βάλουμε λίγη γέμιση τα τυλίγουμε σε ντολμαδάκια (λεπτομέρειες για το τύλιγμα μπορείτε να δείτε εδώ)
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί σε σειρές.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι, τον χυμό του λεμονιού, και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετούμε σε μία στρώση πάνω από τα ντολμαδάκια σε όλο το ταψί.

Βάζουμε το ταψί στην μέση του φούρνου μας και ψήνουμε σε πάνω κάτω φωτιά, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Όταν δούμε ότι το φαγητό έχει πιει την σάλτσα του, τότε τα ντολμαδάκια μας είναι έτοιμα (περίπου στην μία ώρα και 10 λεπτά).
Καλή σας απόλαυση !!!

21 comments:

  1. Τι ντολμαδάκια είναι αυτά, Μαρία μου; Γεια στα χέρια της Ντόρας!!! Παίρνω το πυρέξ και φεύγωωωωωω!!
    Φιλιά!!
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  2. Ειρήνη άσε κάτω το τάψί θα σου κόψω τα χέρια...!!!

    Καλημέρα σας...καλημέρα σας....
    Μαράκι μου αγαπημένο,τί ωραία ιδέα είναι αυτή...???
    Πρώτη φορά βλέπω τα ντολμαδάκια έτσι και επειδή έχω φύλλα κρατημένα θα τα φτιάξω οπωσδήποτε...Είμαι πολύ περίεργη πώς θα είναι τα γιαλατζί στο φούρνο...
    Δώσε φιλιά και ευχαριστίες για τη συνταγή στο Ντοράκι μας...

    Καλημέρες,φιλιά και καλό ΠΣΚ σε όλες σας...-:))))

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα Μαρία!!!
    Ιδιαίτερη γέμιση και ψήσιμο!!

    ReplyDelete
  4. Γίνονται όντως πολύ ωραία και στο φούρνο τα ντολμαδάκια, εγώ τα βάζω στη γάστρα και μελώνουν αλλά ζήλεψα τις πατατούλες που ως γνωστόν δεν τους αντιστέκομαι!!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ ωραία γεύση Μαρία μου... νοστιμότατα και λατρεμένα τα ντολμαδάκια σου κι έτσι δεν τα έχω κάνει ποτέ...καταγράφονται!
    Καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  6. πρωι πρωι!!!! υπεροχα ντολμαδακια και οι πατατουλες ειναι μια πολυ καλη ιδεα.
    καλο σαββατοκυριακο κοριτσια.

    ειρηνη

    ReplyDelete
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ!

    ReplyDelete
  8. Γίνονται στο φούρνο; Τι ωραία ιδέα! Γεια στα χέρια σου Μαράκι:)

    ReplyDelete
  9. Αχ αυτή η χρυσοχέρα η Ντόρα μας, τι νοστιμιές φτιάχνει!!!!
    Τι φοβερή ιδέα να κάνουμε τα ντολμαδάκια στον φούρνο, και μάλιστα με πατατούλες, για ένα ολοκληρωμενο φαγάκι!
    Πολλά πολλά φιλιά και στις δυο σας!!

    ReplyDelete
  10. Πως θα γινοταν να μπορω να παραγγειλω το μεσημεριανο μου απο το blog σου!!!
    Αυτο θα ηταν τελεια μπίζνα :)

    Παω να φάω στης μαμας χα χα!

    ReplyDelete
  11. Καλέ τι υπέροχα ντολμαδάκια είναι αυτά!!!!Όλο εκπλήξεις είναι το Ντοράκι μας!!!!
    Άντε χαλάλι της που πήρε τα καλύτερα αμπελόφυλλα από το αμπέλι μου!!!χαχαχα!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά Μαράκι μου!!!!

    ReplyDelete
  12. Πόσο μου αρέσει το φαγητό αυτό!! Δεν νομίζω να το έχουμε φτιάξει ποτέ εμείς στο σπίτι! Όποτε το φτιάχνουν συγγενείς, παίρνω το πιατάκι μου από αυτούς! χαχα!
    Καιρός είναι να το δοκιμάσω κι εγώ!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Ένα αγαπημένο πιάτο όμορφα παραλλαγμένο με ωραία γέμιση!
    Και το σερβίρισμα με πατατούλες πολύ καλή ιδέα και χορταστική φυσικά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Αυτή η συνταγή Μαρία μου,δέν υπάρχει!!!
    Τέλεια!!Καί η ιδέα νά προσθέσης από πάνω πατατούλες,φανταστική!!!!Τώρα πού είναι η εποχή τών αμπελόφυλλων,θά τήν δοκιμάσω σίγουρα!!Καλό Σ/Κ!!!

    ReplyDelete
  15. ta sarmadakia einai to agapimeno mou fagitoooooooo!
    mporw na faw apeira apo ayta!!! kai fainetai na ta ekanes teleia!!!
    xairomai pou brika to blog sou!teleio!
    tha xarw na se dw kai sto fiko mou!
    filakiaa


    www.fashionrailways.com

    ReplyDelete
  16. Μαρία μου τα ντολμαδακια γιαλαντζί... ή όρφανα όπως τα λέμε εδώ στην Κρήτη είναι υπεροχα...για στα χεράκια σας και στην Ντόρα μου αρεσουν έτσι καλήτερα εμενα παρα με κιμά...την επόμενη φορα που θα τα φτιαξεις να γεμίσεις και να βάλεις στο ίδιο ταψί μαζί και κολοκυθακια...μελιτζάνες... πιπεριες και πατατες ΄γεμιστα... θα με θυμηθεις..αν θελεις ρώτησε το Σπιρτόκουτο να σου δείξει πως τα κανουμε εδώ...στον φούρνο...της έστηλα φωτό.. στο μεηλ της πριν λίγο καιρό..είναι μια αλλη εκδοχή..χι..χι.. φιλακια πολλα

    ReplyDelete
  17. Εδώ είμαιιιι, και ντολμαδάκια έμαθα να κάνω μια χαρά, πρέπει να είναι πολύ ωραίες με πατατούλες!

    Φιλιά πολλά, φιλενάδα.

    Βερονικούλα

    ReplyDelete
  18. Τέλεια ιδέα θέλω να τα φτιάξω!!
    Φιλάκια καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
  19. Μαράκι μου, η Ντόρα σίγουρα σου έκανε το τραπέζι!
    Τα φτιάχνω κι εγώ πολλές φορές στο ταψί συμπληρώνοντας τα άλλα γεμιστά, αλλά με κολοκυθάκι δεν τα έχω δοκιμάσει.

    Φιλάκια πολλά και στις δυο κοριτσάρες!

    ReplyDelete
  20. Καλησπέρα. Μια ερώτηση:το ταψι μένει ανοιχτό με τις πατάτες απο πανω; Δεν χρειάζεται σκεπασμα; Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  21. Καλημερα, ανοικτο το αφηνουμε. Οτι αλλο θελετε στην διαθεση σας, κσλη επιτυχια.

    ReplyDelete