Monday 3 February 2014

Πουτίγκα με κρουασάν και σοκολάτα


Συνήθως τα πρωινά του Σαββατοκύριακου βρισκόμαστε όλοι στο σπίτι.
Μου αρέσει να φτιάχνω πρωινό και να μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας. Ο ζεστός καφές να αχνίζει στα φλιτζάνια μας και για την μικρή γάλα με σοκολάτα, που της αρέσει πολύ!
Βέβαια όλο και κάποιο κεκάκι, τσουρεκάκι, κρουασάν, ή ακόμα ζεστό, φρέσκο ψωμάκι με βούτυρο και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα, συνοδεύει το πρωινό μας ρόφημα. Αυτή η συνήθεια, με γεμίζει χαρά και μου φτιάχνει πιο πολύ ίσως από οτιδήποτε άλλο, την διάθεση για να ξεκινήσω το Σαββατοκύριακό μου.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έφτιαξα μια ωραία πουτίγκα με κρουασάν βουτύρου, γεμισμένα με σοκολάτα αμυγδάλου γάλακτος. Μια γλυκιά και χορταστική νοστιμιά, που μας κέρδισε από την πρώτη μπουκιά!
Απολαυστική η κάθε πιρουνιά. Η σοκολάτα με το αμυγδαλάκι ξεχείλιζε μέσα από το κρουασάν, που μοσχομύριζε από το ξύσμα λεμονιού.
Και σας έχω και παραλλαγή! Αντί για κρουασάν βουτύρου, μπορούμε να βάλουμε τσουρέκι που ίσως μας έχει περισσέψει.
Αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι πουτίγκες, αξίζει να την δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε την συνταγή!

Τα υλικά μας:
3 μεγάλα κρουασάν βουτύρου
100 γρ. σοκολάτα αμυγδάλου γάλακτος
350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/4 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Επιπλέον
20 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή φουντούκια
50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Τι κάνουμε: 
Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό, σχετικά βαθύ πυρέξ ή ταψάκι, με διάμετρο 24 εκ. περίπου. Το αφήνουμε στη άκρη.
Ανοίγουμε τα κρουασάν από το πλάι με ένα μαχαίρι, χωρίς να όμως να διαχωριστούν οι δύο τους πλευρές.
Κόβουμε την σοκολάτα αμυγδάλου γάλακτος σε κομμάτια.
Μοιράζουμε τα κομμάτια σοκολάτας, μέσα στα κρουασάν.
Κόβουμε κάθε γεμισμένο κρουασάν σε τρία ή τέσσερα κομμάτια. Τακτοποιούμε τα κομμάτια αυτά το ένα δίπλα στο άλλο, μέσα στο πυρέξ ή το ταψάκι, που ήδη έχουμε προετοιμάσει.
Σε μπολ βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το άρωμα βανίλιας και την κανέλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να ενοποιηθούν τα υλικά σε ένα μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω από τα κομμάτια του κρουασάν.
Αφήνουμε στην άκρη το πυρέξ, έτσι ώστε το υγρό μείγμα να απορροφηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, από τα κρουασάν.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου, τοποθετώντας την σχάρα του στο κέντρο του.
Πασπαλίζουμε την πουτίγκα με το ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή το φουντούκι και ραντίζουμε με την λιωμένη μαργαρίνη ή το βούτυρο.

Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Αν δούμε ότι η επιφάνεια παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε την πουτίγκα μας χλιαρή.
Αν δεν μας αρέσει η σοκολάτα με αμύγδαλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σοκολάτα με κάποιον άλλο ξηρό καρπό. Ή μια απλή σοκολάτα γάλακτος, χωρίς ξηρούς καρπούς.
Αν βρούμε στον φούρνο της γειτονιάς μας, κρουασάν βουτύρου γεμισμένα με πραλίνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά. Τότε δεν θα βάλουμε επιπλέον σοκολάτα. Αρκεί η γέμιση που ήδη περιέχουν τα κρουασάν.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!!
Ειρήνη Ε.

21 comments:

  1. Τι λαχταριστό γλυκάκι!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. Υπέροχη ιδέα για πρωινό και όχι μόνο!!!
    Ετσι δεν πηγαίνουν χαμένα και τυχόν κρουασάν ή τσουρέκια που έχουν μείνει!!!
    Καλή μέρα και καλή εβδομάδα!!!!

    ReplyDelete
  3. Α πα πααααααα!!!
    Τι πειρασμός είναι αυτός βρε Ειρηνάκι!
    Και κρουασάν και σοκολάτα γάλακτος και μυγδαλάκι, άντε να μην ενδώσουμε!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με την προλαλήσσασα,καθ'οτι επιρρεπής στους πειρασμούς...
    Ενδίδω ανερυθρίαστα,βουτάω 2-3 και πάω να σερβίρω στο άλλο μαγαζί...

    Καλημέρες,φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:))))

    ReplyDelete
  5. Είναι τέλεια ιδέα! Για πρωινό πολύ νόστιμο και χωρίς πολύ φασαρία! Λίγο παχυντικό αλλά δεν πειράζει!!Το λατρεύω^^

    ReplyDelete
  6. Ωραία η ιδέα σου και για πρωινό και για απογευματινό!!!!

    ReplyDelete
  7. Υπέροχη η συνταγή σου Είρηνη μου!!Εύκολη καί πεντανόστιμη!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  8. Ωραιότατη πρόταση για γλυκάκι Ειρήνη μου! Τέλεια ιδέα για συνοδευτικό στο απογευματινό μου Σαββατιάτικο καφεδάκι. Στα υπόψιν λοιπόν! :)
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  9. Εγώ θα το προτιμούσα με ψωμί μπριός ή τσουρέκι έχω φάει κάτι ανάλογο στο Λονδίνο και μου άρεσε πολύ.
    Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  10. Τελειο φαινεται, να γιατι καποιος πρεπει να σηκωνεται νωριτερα την Κυριακη για να εχουμε φρεσκο γλυκάκι!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  11. Καλό μήνα και χαρούμενη εβδομάδα Ειρηνάκι μου!!μας έκανες δώρο μία σούπερ συνταγή και όχι μόνο για τα πρωινά του Σαββατοκύριακου!!η πουτίγκα σου θα τρελάνει μικρά και μεγάλα παιδιά!!!!φιλάκια και την αγάπη μου!

    ReplyDelete
  12. Πόσο λαχταριστή είναι αυτή η πουτίγκα Ειρήνη μου! Τέλεια ιδέα για πρωινό!

    ReplyDelete
  13. Όμορφη συνταγή
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
  14. Εννοείται ότι μας αρέσουν πάρα πολύ τέτοιου είδους πουτίγκες!
    Μου αρέσει πολύ που την έχεις αρωματίσει με λεμόνι και κανέλα, θεωρώ ότι ταιριάζουν υπέροχα με τη σοκολάτα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  15. Σκέτος πειρασμός το γλυκάκι σου Ειρήνη μου όχι μόνο για πρωινό αλλά και για απογευματινό. Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ReplyDelete
  16. Γεια σας κορίτσια, καλή εβδομάδα!Απίθανη η ιδέα σου Ειρήνη μου! Πολλές φορές παίρνω κρουασάν με σοκολάτα που δεν καταναλώνονται,και δεν ξέρω τί να τα κάνω γιατί ξεραίνονται γρήγορα..Πιστεύω ότι θα αρέσει πολύ στ' αρσενικά μου..Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Μεγάλος πειρασμός!!!! Απίστευτο το γλύκισμά σου Ειρήνη μου!!!
    Ευχαριστιόμαστε όλοι στο σπίτι τέτοιες πουτίγκες γιατί είναι γρήγορες και πολύ νόστιμες!!!!
    Όνειρα γλυκά!

    ReplyDelete
  18. Καλημέρα Ειρηνάκι μου, πολύ πολύ καλή η ιδέα σου, λατρεύω τις πουτίγκες και πόσο μάλλον μ'αυτά τα υλικά !!!! Παίρνω την μεριδούλα μου για τον καφέ μου και σε φιλώ πολύ πολύ !!!

    ReplyDelete
  19. ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!! Ειρήνη είναι υπέροχος ο συνδυασμός με νοστιμότατο αποτέλεσμα!!! Γεια στα χέρια σου!

    ReplyDelete
  20. Ειρηνάκι μου, πες εσύ ποια ώρα τη σερβίρεις για να ξέρω πότε θα έρθω...
    Γεια στα χεράκια σου κοπέλα μου γλυκιά!

    Φιλάκια, φιλάκια, φιλάκια!!!!

    ReplyDelete
  21. Υπέροχη ιδέα και φανταστική η συνταγή σου!!την έκανα εχθές και δεν έμεινε ψίχουλο!μου έλειπε η σοκολάτα γάλακτος και τα κρουασάν βουτήρου βέβαια, αλλά αυτοσχεδίασα! Βρήκα πως κάνουν ακόμα και τα κρουασαν σοκολάτα delivery εδώ https://www.everest.gr/sunodeutika-kafe/galkrouasan-sok-foun/ και παρήγγειλα 3 μεγάλα γεμιστά αφού δεν είχα τη σοκολάτα αμυγδάλου σκέφτηκα να την αντικαταστήσω με τη γέμιση!!βγήκε εξαιρετικό!! σε ευχαριστούμε πολύ!

    ReplyDelete