Saturday, 29 March 2014

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Ντολμαδάκια γιαλαντζί ή σαρμαδάκια, όπως και να τα πείτε, το σίγουρο είναι ότι κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα !
Τα έφτιαξα με αμπελόφυλλα που μάζεψα από την κληματαριά του πατέρα μου και μετά τα συντήρησα στην κατάψυξη, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Ειρήνη εδώ
Αυτό που κάνει ξεχωριστό το φαγάκι, είναι τα μυρωδικά και το μπόλικο κρεμμυδάκι.
Ταιριάζει απίστευτα να συνοδεύσουμε τα ντολμαδάκια με γιαούρτι, κι αν είμαστε πιο τολμηροί, με γιαούρτι και σκόρδο.
Πάμε να τα μαγειρέψουμε!

Τα υλικά μας για 45 κομμάτια:
50 αμπελόφυλλα
270 γρ. ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο ρεντέ ή 2 μεσαίου μεγέθους
4-5 φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
μισό φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμός λεμόνι (τόσο όσο σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα το χυμό ενός λεμονιού)
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ μισό φλιτζάνι από το λάδι, τον μισό χυμό λεμονιού, και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αμπελόφυλλα.
Βάζουμε τα αμπελόφυλλα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, και τα βράζουμε 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Να μην μας παραβράσουν όμως, γιατί μετά θα διαλύονται και δεν θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε άδεια κατσαρόλα, τοποθετούμε 5 φύλλα, τα πιο χοντρά συνήθως.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το γυρίζουμε από την ανάποδη πλευρά.
Τοποθετούμε ένα κουταλάκι από την γέμιση και καλύπτουμε με την «μύτη», όπως φαίνεται στην φωτό.

Κλείνουμε τις άκρες δεξιά αριστερά

και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκι

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, για όλα τα αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε στρώσεις, καλύπτοντας περιμετρικά τον πάτο.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι, και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να καλύψει τα ντολμαδάκια και να φτάσει μέχρι το πιάτο.
Κλείνουμε την κατσαρόλα, και σιγομαγειρεύουμε μέχρι τα ντολμαδάκια μας να είναι έτοιμα (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών)
Δοκιμάζουμε ενδιάμεσα με πολύ προσοχή για να ελέγξουμε αλάτι και λεμόνι.
Δεν ανακατεύουμε καθόλου, απλά κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά αριστερά.
Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, προσθέτουμε λίγο λίγο και με προσοχή, για να μην μας λασπώσει το ρύζι.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφού περάσουν 5 λεπτά, αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το πιάτο.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

19 comments:

  1. Καλημέρα, χτες τα έφταιξα σε μια άλλη εκδοχή με γαρίδες μέσα!!
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  2. Πράγματι,πολύ λαχταριστά τά ντολμαδάκια σου Ελένη μου!!!Τά αγαπημένα μου!!!Καί όλη η νοστιμιά είναι στό μπόλικο κρεμμύδι!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  3. Από τα καλύτερα Ελληνικά φαγητά που υπάρχουν! Φιλιά

    ReplyDelete
  4. Πω πω πω...ευχαρίστως τα τσάκιζα όλα τώρα...Λαχταριστά είναι Ελενάκι μου...Γειά στα χεράκια σου...

    Καλό ΣΚ και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

    ReplyDelete
  5. υπέροχα αγαπημένα..εύγε καλύτερα δεν γινόταν..να σαι καλά

    ReplyDelete
  6. Τι να πω για αυτό το απόλυτα νόστιμο φαγάκι??
    Ελενάκι μου το καλομαγείρεψες και μας το παρουσίασες τόσο όμορφα!
    Φιλιά πολλά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  7. Ξαναπές το!! Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Είναι υπέροχα!

    ReplyDelete
  8. Το πόσο λατρεύω τα ντολμαδάκια δε λέγεται!!!!! Πολύ όμορφη παρουσίαση Ελένη μου!!!!!
    Καλό Σαββατόβραδο!!!!

    ReplyDelete
  9. Τρωω και ένα πιάτο ετσι για ορντέβρ χα χα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  10. Ελενάκι μου γεια στα χεράκια σου, υπέροχα!

    Χαρούμενη Κυριακή, φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Νόστιμα!!!!!!!!! Υπέροχα!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. τώρα μου θύμησες πως έχω πάααααααρα πολύ καιρό να φάω ντολμαδάκια!!!!! :)

    ReplyDelete
  13. Αχ τα λατρεύω τα ντολμαδάκια
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
  14. Το αγαπημενο φαγητο των εγγονιων μου,στην ερωτηση τι να φτιαξω να φατε ,ειναι η πρωτη τους επιλογη,το εφτιαξες πολυ ωραια και εδειξες και ωραια το τυλιγμα,εγω βαζω λιγο παραπανω κρεμυδια,το ειδα σε μια πολυ παλια συνταγη πολιτικη και τα κανει πιο αφρατα,πολλα φιλια ,καλο βραδυ.

    ReplyDelete
  15. Τα λατρεύω και τα έφτιαξες όπως ακριβώς μου αρέσουν!
    Με λίγο γιαουρτάκι από δίπλα, ούτε καταλαβαίνεις πώς αδειάζει η πιατέλα!

    ReplyDelete
  16. Ένα πιάτο γεμάτο μεράκι!
    Πόσο πολύ αγαπημένο με το ρυζάκι και τα υπέροχα αρωματικά!
    Γεια στα χεράκια σου Ελενάκι!

    ReplyDelete
  17. Λαχταριστά, λαχταριστά φαίνονται !!! αχ και να είχα μερικά !!!! Τα ντολμαδάκια με αμπελοφυλλα είναι η μεγάλη μου αδυναμία !!!

    σε φιλώ πολύ πολύ μικρούλι!!

    ReplyDelete
  18. Από τα πιο αγαπημένα μου φαγάκια!! Ζεστά ή και κρύα είναι απίθανα νόστιμα!!
    Καλό μήνα!!

    ReplyDelete