Monday, 31 March 2014

Τσουρέκια νηστίσιμα


Τα νηστίσιμα τσουρεκάκια που σας προτείνουμε σήμερα σαν μια νόστιμη λιχουδιά για το καφεδάκι σας, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε τα τσουρέκια με αυγά, βούτυρο και γάλα.
Απολαύστε τα χωρίς τύψεις τις ημέρες της νηστείας, είναι απόλυτα νηστίσιμα αλλά και απόλυτα νόστιμα και αφράτα.
Αυτή θα είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή μας για την περίοδο της Σαρακοστής, από αύριο ξεκινάμε τις προτάσεις μας που θα νοστιμίσουν το πασχαλινό σας τραπέζι.
Και έχουμε να σας μαγειρέψουμε, ένα σωρό νοστιμιές, μείνετε συντονισμένοι και δεν θα χάσετε!
Πάμε όμως σήμερα να ετοιμάσουμε τα τσουρεκάκια μας!

Τα υλικά μας για 6-8 τσουρεκάκια:
125 ml χλιαρό νερό
125 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
25 gr. μαγιά νωπή
130 ml λάδι ελαφρύ
130 gr. ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
¼ κουταλάκι μαστίχα
μισό κουταλάκι μαχλέπι
500-600 gr.(περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά το μείγμα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια.
Με τα κορδόνια αυτά σχηματίζουμε πλεξούδες ή όποιο άλλο σχέδιο μας αρέσει.
Φροντίζουμε να μην έχουν μεγάλο πάχος τα τσουρέκια μας, για να μας ψηθούν καλά.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα.
Βρέχουμε με νερό ελαφρώς την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
UPDATE:
Να και τα νηστίσιμα τσουρεκάκια που έφτιαξε η φίλη μας Maria Xarbi
Της έγιναν υπέροχα!!!
Μαρία καλοφάγωτα!

27 comments:

  1. Φαίνονται υπέροχα τα τουρεκάκια αλλά αν δεν έχουμε νωπή μαγιά και έχουμε ξερή πόσο πρέπει να βάλουμε για να αντιστοιχεί στην αναλογία της νωπής;Φιλάκια.

    ReplyDelete
  2. Νοστιμότατα φαίνονται και πολύ πετυχημένα στο φούσκωμα.
    Προσωπικά τα λατρεύω κι από τότε που τα έφτιαξα για πρώτη φορά τα έχω καθιερώσει!!!!
    Καλή εβδομάδα και φιλιά Ελένη μου!!!

    ReplyDelete
  3. Υπέροχο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  5. Υπάρχει κανείς που μπορεί να αντισταθεί?
    Εγώ πάντως, σίγουρα όχι!!!
    ;-)
    Φιλιά πολλά!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  6. Αχ αυτη ειναι φωτογραφια πρωινιάτικη...
    καφές με νοστιμότατο τσουρεκάκι!

    καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  7. αμ τέτοια νηστεία την κάνω καθημερινά Ελενάκι μου...!!!

    Καλημέρες και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:))))

    ReplyDelete
  8. Εξαιρετική ιδέα για να απολαύσουμε αυτό το αγαπημένο ψωμάκι και κατά τη διάρκεια της νηστείας! Φιλιά!

    ReplyDelete

  9. Αχ και προσπαθώ να κάνω λίγο κράτει μέχρι το Πάσχα... κοίτα να δεις, να θέλω να αγιάσω και να μην με αφήνουν!!! :)
    Φιλάκια, είναι τέλεια, τέλεια, τέλεια!!!

    ReplyDelete
  10. Φοβερή ιδέα Ελενάκι, τι πιο νόστιμο για να συνοδεύσει το καφεδάκι των φίλων μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες!
    Αλλά και εκτός νηστείας, τα τσουρεκάκια σου τρώγονται με μεγάλη ευχαρίστηση από όλους!!!
    Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  11. Πάρα πολύ ωραία συνταγή! Είναι πολύ ωραία τα τσουρέκια!Καλή εβδομάδα!:)

    ReplyDelete
  12. Θα μου χρειαστεί σίγουρα η συνταγή για την Μ.Βδομάδα που θα αρχίσω τη νηστεία!Πολύ νόστιμα πρέπει να είναι και σκέφτομαι να αλείβω και μαρμελαδίτσα πάνω τους μιας και είμαι γλυκατζού!Καλή εβδομάδα Ελένη μου!

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραία φαινοντααι!!!!
    Μπραβο σου

    ReplyDelete
  14. Ελένη μου τα τσουρεκάκια σου,μοσχοβόλησαν έως εδώ!!Καί τί όμορφα πού σού φούσκωσαν!!Νηστίσημα δέν έχω φτιάξει ποτέ!!Θά τά δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  15. Τέλεια...
    Η συνταγή καταχωρήθηκε :))

    ReplyDelete
  16. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί το φρέσκο μυσχομυριστό τσουρέκι που έφτιαχναν μαζί με τα κουλουράκια έπρεπε να το αφήσουμε να μπαγιατέψει για να το φάμε το Πάσχα η συνταγή σου καταρρίπτει αυτή τη συνήθεια και ναιιιι μπορούμε να φάμε τσουρέκι και τη μεγάλη βδομάδα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!1

    ReplyDelete
  17. Φαίνονται πραγματικά πολύ νόστιμα!
    Απίστευτο το ότι είναι νηστίσιμα!
    Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο κλείνετε τις νηστίσιμες προτάσεις για φέτος και ανυπομονώ για τα πασχαλινά εδέσματα!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  18. αχ τσουρεκάκια αφράτα!!! να΄χα ένα τώρα!!!! :) καλή εβδομάδα Ελένη, φιλάκια!

    ReplyDelete
  19. Υπέροχα τα νηστήσιμα τσουρεκάκια που μας ετοιμάσατε.Πραγματικά έχω την αίσθηση ότι το άρωμά τους πλημμύρισαν την κουζίνα μου.Ανυπομονώ να τα φτιάξω.

    ReplyDelete
  20. Σου πέτυχαν τέλεια Λενάκι !!! η αλήθεια είναι ότι νηστήσιμα δεν έχω ξαναδεί !! ευχαριστούμε για την συνταγή !!!

    φιλια πολλά πολλά και καλό μήνα !

    ReplyDelete
  21. Τέλεια τα νηστίσιμα τσουρεκάκια σου, Ελένη!! Αφράτα και λαχταριστά! Μοσχοβόλησαν μέχρι εδώ το μαχλέπι και το μαστίχι! Από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά!
    Καλό μήνα!!

    ReplyDelete
  22. Πολύ ωραία αίσθηση να ξέρεις ότι μπορείς να φας τσουρέκι όταν νηστεύεις...εξαιρετική συνταγή...μπράβο Ελενάκι...φιλάκια

    ReplyDelete
  23. Καλή χρονιά !!!!

    Τι τέλεια που φαίνονται αυτά τα τσουρεκάκια !!!!

    Ηθελα μόνο να ρωτήσω αν μπορώ να αποφύγω εντελώς τις λιπαρές ουσίες και αν ναι, με τι θα μπορούσα να τις αντικαταστήσω ? Με νερό ίσως, ή να αυξήσω τα ml από τον χυμό πορτοκάλι ?

    ReplyDelete
  24. @ Καλή χρονιά ανώνυμη/ε
    δε γίνεται να εξαλείψεις τελείως τη λιπαρή ουσία γιατί μετά θα μοιάζει περισσότερο με ψωμί, δε θα είναι τόσο αφράτα αλλά αρκετά "βαριά". Θα σου πρότεινα να αντικαταστήσεις το λάδι με ταχίνι μόνο που θέλει μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο γιατί αρπάζουν εύκολα χρώμα. Ελπίζω να βοήθησα. Είμαι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε άλλη απορία.
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πάρα πολύ σ ευχαριστώ !!!

      Delete
    2. Πάρα πολύ σ ευχαριστώ !!!

      Delete
  25. Πάρα πολύ σ ευχαριστώ !!!

    ReplyDelete