Monday, 31 March 2014
Τσουρέκια νηστίσιμα
Τα νηστίσιμα τσουρεκάκια που σας προτείνουμε σήμερα σαν μια νόστιμη λιχουδιά για το καφεδάκι σας, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε τα τσουρέκια με αυγά, βούτυρο και γάλα.
Απολαύστε τα χωρίς τύψεις τις ημέρες της νηστείας, είναι απόλυτα νηστίσιμα αλλά και απόλυτα νόστιμα και αφράτα.
Αυτή θα είναι και η τελευταία νηστίσιμη συνταγή μας για την περίοδο της Σαρακοστής, από αύριο ξεκινάμε τις προτάσεις μας που θα νοστιμίσουν το πασχαλινό σας τραπέζι.
Και έχουμε να σας μαγειρέψουμε, ένα σωρό νοστιμιές, μείνετε συντονισμένοι και δεν θα χάσετε!
Πάμε όμως σήμερα να ετοιμάσουμε τα τσουρεκάκια μας!
Τα υλικά μας για 6-8 τσουρεκάκια:
125 ml χλιαρό νερό
125 ml χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
25 gr. μαγιά νωπή
130 ml λάδι ελαφρύ
130 gr. ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
¼ κουταλάκι μαστίχα
μισό κουταλάκι μαχλέπι
500-600 gr.(περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
σουσάμι για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν η μαγιά και η ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά το μείγμα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια.
Με τα κορδόνια αυτά σχηματίζουμε πλεξούδες ή όποιο άλλο σχέδιο μας αρέσει.
Φροντίζουμε να μην έχουν μεγάλο πάχος τα τσουρέκια μας, για να μας ψηθούν καλά.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα.
Βρέχουμε με νερό ελαφρώς την επιφάνειά τους και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 35 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
UPDATE:
Να και τα νηστίσιμα τσουρεκάκια που έφτιαξε η φίλη μας Maria Xarbi
Της έγιναν υπέροχα!!!
Μαρία καλοφάγωτα!
Φαίνονται υπέροχα τα τουρεκάκια αλλά αν δεν έχουμε νωπή μαγιά και έχουμε ξερή πόσο πρέπει να βάλουμε για να αντιστοιχεί στην αναλογία της νωπής;Φιλάκια.
ReplyDeleteΝοστιμότατα φαίνονται και πολύ πετυχημένα στο φούσκωμα.
ReplyDeleteΠροσωπικά τα λατρεύω κι από τότε που τα έφτιαξα για πρώτη φορά τα έχω καθιερώσει!!!!
Καλή εβδομάδα και φιλιά Ελένη μου!!!
Υπέροχο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Υπέροχο συνοδευτικό για το καφεδάκι μας!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Υπάρχει κανείς που μπορεί να αντισταθεί?
ReplyDeleteΕγώ πάντως, σίγουρα όχι!!!
;-)
Φιλιά πολλά!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Αχ αυτη ειναι φωτογραφια πρωινιάτικη...
ReplyDeleteκαφές με νοστιμότατο τσουρεκάκι!
καλή εβδομάδα :)
αμ τέτοια νηστεία την κάνω καθημερινά Ελενάκι μου...!!!
ReplyDeleteΚαλημέρες και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:))))
Εξαιρετική ιδέα για να απολαύσουμε αυτό το αγαπημένο ψωμάκι και κατά τη διάρκεια της νηστείας! Φιλιά!
ReplyDelete
ReplyDeleteΑχ και προσπαθώ να κάνω λίγο κράτει μέχρι το Πάσχα... κοίτα να δεις, να θέλω να αγιάσω και να μην με αφήνουν!!! :)
Φιλάκια, είναι τέλεια, τέλεια, τέλεια!!!
Φοβερή ιδέα Ελενάκι, τι πιο νόστιμο για να συνοδεύσει το καφεδάκι των φίλων μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες!
ReplyDeleteΑλλά και εκτός νηστείας, τα τσουρεκάκια σου τρώγονται με μεγάλη ευχαρίστηση από όλους!!!
Φιλιά πολλά, καλή βδομάδα!
Πάρα πολύ ωραία συνταγή! Είναι πολύ ωραία τα τσουρέκια!Καλή εβδομάδα!:)
ReplyDeleteΘα μου χρειαστεί σίγουρα η συνταγή για την Μ.Βδομάδα που θα αρχίσω τη νηστεία!Πολύ νόστιμα πρέπει να είναι και σκέφτομαι να αλείβω και μαρμελαδίτσα πάνω τους μιας και είμαι γλυκατζού!Καλή εβδομάδα Ελένη μου!
ReplyDeleteΠολύ ωραία φαινοντααι!!!!
ReplyDeleteΜπραβο σου
Ελένη μου τα τσουρεκάκια σου,μοσχοβόλησαν έως εδώ!!Καί τί όμορφα πού σού φούσκωσαν!!Νηστίσημα δέν έχω φτιάξει ποτέ!!Θά τά δοκιμάσω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΤέλεια...
ReplyDeleteΗ συνταγή καταχωρήθηκε :))
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί το φρέσκο μυσχομυριστό τσουρέκι που έφτιαχναν μαζί με τα κουλουράκια έπρεπε να το αφήσουμε να μπαγιατέψει για να το φάμε το Πάσχα η συνταγή σου καταρρίπτει αυτή τη συνήθεια και ναιιιι μπορούμε να φάμε τσουρέκι και τη μεγάλη βδομάδα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!!!!!!!1
Φαίνονται πραγματικά πολύ νόστιμα!
ReplyDeleteΑπίστευτο το ότι είναι νηστίσιμα!
Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο κλείνετε τις νηστίσιμες προτάσεις για φέτος και ανυπομονώ για τα πασχαλινά εδέσματα!
Φιλιά
αχ τσουρεκάκια αφράτα!!! να΄χα ένα τώρα!!!! :) καλή εβδομάδα Ελένη, φιλάκια!
ReplyDeleteΥπέροχα τα νηστήσιμα τσουρεκάκια που μας ετοιμάσατε.Πραγματικά έχω την αίσθηση ότι το άρωμά τους πλημμύρισαν την κουζίνα μου.Ανυπομονώ να τα φτιάξω.
ReplyDeleteΣου πέτυχαν τέλεια Λενάκι !!! η αλήθεια είναι ότι νηστήσιμα δεν έχω ξαναδεί !! ευχαριστούμε για την συνταγή !!!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά και καλό μήνα !
Τέλεια τα νηστίσιμα τσουρεκάκια σου, Ελένη!! Αφράτα και λαχταριστά! Μοσχοβόλησαν μέχρι εδώ το μαχλέπι και το μαστίχι! Από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά!
ReplyDeleteΚαλό μήνα!!
Πολύ ωραία αίσθηση να ξέρεις ότι μπορείς να φας τσουρέκι όταν νηστεύεις...εξαιρετική συνταγή...μπράβο Ελενάκι...φιλάκια
ReplyDeleteΚαλή χρονιά !!!!
ReplyDeleteΤι τέλεια που φαίνονται αυτά τα τσουρεκάκια !!!!
Ηθελα μόνο να ρωτήσω αν μπορώ να αποφύγω εντελώς τις λιπαρές ουσίες και αν ναι, με τι θα μπορούσα να τις αντικαταστήσω ? Με νερό ίσως, ή να αυξήσω τα ml από τον χυμό πορτοκάλι ?
@ Καλή χρονιά ανώνυμη/ε
ReplyDeleteδε γίνεται να εξαλείψεις τελείως τη λιπαρή ουσία γιατί μετά θα μοιάζει περισσότερο με ψωμί, δε θα είναι τόσο αφράτα αλλά αρκετά "βαριά". Θα σου πρότεινα να αντικαταστήσεις το λάδι με ταχίνι μόνο που θέλει μεγάλη προσοχή στο ψήσιμο γιατί αρπάζουν εύκολα χρώμα. Ελπίζω να βοήθησα. Είμαι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε άλλη απορία.
Ευχαριστώ!
Πάρα πολύ σ ευχαριστώ !!!
DeleteΠάρα πολύ σ ευχαριστώ !!!
DeleteΠάρα πολύ σ ευχαριστώ !!!
ReplyDelete