Tuesday, 1 April 2014

Brownies με παντζάρια και τζίντζερ


Αν το γλυκάκι που θα σερβίρετε στο πασχαλινό τραπέζι θέλετε να είναι σοκολατένιο, θα σας προτείνω αυτά τα λαχταριστά brownies με φρέσκο τριμμένο παντζάρι, που είναι και της εποχής!
Συνοδεύστε τα με παγωτάκι, και το τραπέζι σας θα κλείσει με τον πιο νόστιμο τρόπο!!
Η ιδέα για αυτά τα brownies, μου ήρθε όταν θυμήθηκα τα αφράτα cupcakes με παντζάρια, που σας είχαμε κεράσει πέρυσι.
Τα παντζάρια κρατούν ζουμερά και αφράτα τα κέικς. Σκέφθηκα λοιπόν να προσθέσω φρέσκο τριμμένο παντζάρι στα brownies μου. Η προσθήκη των παντζαριών ήταν πολύ επιτυχημένη στα κεκάκια, γιατί όχι και στα brownies;
Τα αρωμάτισα με φρέσκο τζίντζερ και λικέρ από εσπεριδοειδή. Εδώ έβαλα περγαμόντο, αλλά ταιριάζει και το λικέρ λεμόνι.
Έγινε ένα αφράτο, ζουμερό, πολύ σοκολατένιο, με ωραία αρώματα γλυκό, αλλά και αρκετά χορταστικό. Γι' αυτό καλύτερα είναι οι μερίδες μας να μην είναι μεγάλες.
Πάμε να τα φτιάξουμε και παρέα!

Τα υλικά μας:
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
100 γρ. κακάο σκόνη
1 κουταλάκι μπαίκιν
120 γρ. τριμμένο παντζάρι
3 αυγά
200 γρ. λιωμένη σκούρα κουβερτούρα
200 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος
200 γρ. άχνη ζάχαρη
200 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
50 γρ. καρύδια ή φουντούκια κομμένα μέτρια
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
20 γρ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
50 ml λικέρ εσπεριδοειδών ή κονιάκ
Στην πράξη:
Ξεκινάμε την προετοιμασία του γλυκού μας, τρίβοντας το φρέσκο παντζάρι.
Σε ένα ρηχό πιάτο, βάζουμε 2-3 στρώσεις απορροφητικού χαρτιού. Εκεί τοποθετούμε τα τρίμματα του παντζαριού, ώστε το χαρτί να απορροφήσει τα περίσσια υγρά του.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψάκι με διαστάσεις 22 εκ. Χ 30 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη.
Τρίβουμε το τζίντζερ, φροντίζοντας οι ίνες του να μένουν στην επάνω μεριά του τρίφτη. Θα χρησιμοποιήσουμε το τρίμμα που βγαίνει από κάτω.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου, βάζοντας την σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπαίκιν πάουντερ. Μαζί με το αλεύρι, ανακατεύουμε τα κομμένα καρύδια ή φουντούκια. Αν δεν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί, μπορούμε να τους παραλείψουμε.
Βάζουμε σε μπολ τα αυγά και την άχνη ζάχαρη. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός, να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σταδιακά την κουβερτούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα ως να ενσωματωθεί με τα αυγά. Η κουβερτούρα μας είναι λιωμένη μεν, αλλά χλιαρή, ώστε όταν ενώνεται με τα αυγά, να μην αρχίσει να στερεοποιείται.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο αγελάδας χλιαρό, καθώς και το άρωμα βανίλιας. Σταματάμε το μίξερ.
Αντί για βούτυρο αγελάδας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη με βούτυρο.
Προσθέτουμε στο μείγμα το τριμμένο παντζάρι, το τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και ανακατεύουμε χρησιμοποιώντας το σύρμα των αυγών.
Τέλος ενσωματώνουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα και το λικέρ εσπεριδοειδών.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή με το σύρμα των αυγών, ως να επιτύχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα μας στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφού βγάλουμε το γλυκό μας από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε περιχύνουμε με λιωμένη σκούρα κουβερτούρα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια ή φουντούκια.
Οι παραπάνω δοσολογίες μας δίνουν 12 μεγάλες μερίδες ή 15 μικρότερες.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας εύχομαι!
Ειρήνη Ε.

17 comments:

  1. Πολύ ωραίο και πολύ σοκολατένιο... εγώ λατρεύω τα σοκολατένια γλυκά με παντζάρι γιατί το κέικ ειδικά το φτιάχνω συχνά πυκνά! Γιατί όχι και το brownie;;;;
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  2. Υπέροχο φαίνεται!!!! Πολύ ωραία ιδέα!
    Καλή σου μέρα και καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  3. Καλέ τι εμπνεύσεις είναι αυτές που έχετε !! φτου ! φτου σας !!! φαινεται πολύ καλό !! μπράβο Ρηνάκι !!!!

    φιλια πολλά πολλά


    Καλό μήνα !!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Σε καλό σου συνμέλος πρωτομηνιάτικα με το γκρο πλαν...
    Κόλλησε το στόμα μας...
    Υπέροχο φαίνεται...!!!!

    Καλημέρες...Καλό μήνα και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

    ReplyDelete
  5. Πολύ ιδιαίτερος αλλά και ενδιαφέρων συνδυασμός! Πολύ ωραία πρόταση! Καλό μήνα!:)

    ReplyDelete
  6. Μα τι εντυπωσιακό γλυκό είναι αυτό βρε Ειρηνάκι μου!!!
    Πεντανόστιμο και πολύ ιδιαίτερο!!
    Καλό μήνα, πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Ολο πρωτότυπες ιδέες είσαι Ειρήνη μου!!!!Μπράβο και πάλι μπράβο φαίνεται εξαιρετικό και πολύ δελεαστικό αυτό το brownies!!!!
    Καλό μήνα και πολλά φιλια!!!!

    ReplyDelete
  8. Όμορφο και σοκολατένιο το γλυκάκι σου Ειρήνη .Καλό και χαρούμενο μήνα να έχεις.

    ReplyDelete
  9. Καλό μήνα Ειρήνη μου!
    Brownies με παντζάρι έχω φάει και είναι πραγματικά νοστιμότατο! Και σκέψου ότι υπό κανονικές συνθήκες το παντζάρι δεν το πλησιάζω καν!
    Μου αρέσει η έμπνευση σου να προσθέσεις και τζίντζερ, κάνεις τη διαφορά με ωραίες μικρές πινελιές!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Πολύ εντυπωσιακά αλλά καί σίγουρα πεντανόστιμα τά Brownies μέ παντζάρι Ειρήνη μου!!Εξαιρετική η φωτογραφική σου παρουσίαση!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  11. Όντως "παντρεύονται" ιδανικά το παντζάρι και η σοκολάτα, μέσα σε κέικ ή μπράουνι μάλιστα το παντζάρι θα δίνει και υγρασία και θα κάνει την υφή πιο μαλακή.
    Υπέροχο φαίνεται, καλό & γλυκό μήνα εύχομαι!

    ReplyDelete
  12. Υπέροχο φαίνεται!!! Πολύ όμορφη ιδέα!!!
    Μου αρέσουν οι πρωτότυπες συνταγές!!
    Καλό μήνα
    Φιλιά
    Νεφέλη

    ReplyDelete
  13. Το παντζάρι ταιριάζει πολύ με σοκολάτα και το έχω δει πολλές φορές σε συνταγές γλυκού!Καλό μήνα και ευχαριστούμε για το ωραιότατο γλυκό σου!!

    ReplyDelete
  14. Φαινονται καταπληκτικα,το παντζαρι εχει μια φυσική γλύκα και παει πολυ στα γλυκά,το εχω φαει σε γλυκό κουταλιου κια εμεινα εκπληκτη απο τη νοστιμια του,σε συνδιασμό με τη σοκολατα θα είναι καταπληκτικό ,καλο μηνα και πολλα φιλια.

    ReplyDelete
  15. Ο συνδυασμός της σοκολάτας με το παντζάρι είναι καταπληκτικός οπότε σίγουρα τα brownies έγιναν πεντανόστιμα Ειρήνη μου!!!!
    Καλό μήνα!!!!

    ReplyDelete
  16. Ειρήνη μου δεν έχω λόγια!!!Φανταστικό φαίνεται, καταπληκτικές και οι φωτογραφίες σου, μπράβο!!!Πολύ ωραίοι συνδυασμοί!!!Φιλάκια πολλά, καλό μήνα!!!!!

    ReplyDelete
  17. Εντελώς πρωτότυπο Ειρηνάκι μου...και οι φωτογραφίες σου πολύ καλές...Φιλιά

    ReplyDelete