Wednesday, 2 April 2014

Πλαστός


Πλαστός!!!Έτσι λέμε αυτή τη πίτα στο χωριό μου.
Και οι δυο γονείς μου έχουν καταγωγή από χωριά των Τρικάλων Θεσσαλίας.
Έμαθα να τη φτιάχνω από τη μητέρα μου, εδώ και χρόνια!
Πλαστό τρώμε πολύ συχνά στο σπίτι μας, αφού και ο σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Αργιθέα Καρδίτσας, που και εκεί φτιάχνουν αυτή τη πίτα .
Συνήθως εμείς τη συνοδεύουμε με γιαούρτι ή ξινόγαλο.
Την πίτα αυτή θα την συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες αλλά και κάποιες διαφορές στα υλικά και την εκτέλεση, σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.
Εγώ σήμερα θα σας δείξω την δική μας εκδοχή.
Δοκιμάστε την, αξίζει!!! Είναι μια πίτα πραγματικά πεντανόστιμη!!!
Είναι μια πίτα ανοιξιάτικη, που μπορεί να σταθεί επάξια στο πασχαλινό σας τραπέζι, δίπλα στον οβελία!

Τα υλικά μας για το μεγάλο ταψί της κουζίνας:
Για τη ζύμη:
900-950 γρ. καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1 κιλό διάφορα χόρτα και μυρωδικά ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ τυρί φέτα, τρίμματα
μισή κούπα τσαγιού ελαιόλαδο για τα χόρτα
Επιπλέον:
60 γρ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
80 γρ. βούτυρο + 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο για να περιχύσουμε την πίτα
Τι κάνουμε :
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Διαλέγουμε μια ποικιλία χορταρικών και μυρωδικών, ανάλογα με την εποχή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδες, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο.
Τα πλένουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα χόρτα με το τυρί, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε 750 γρ. από το αλεύρι (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα), το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, τόσο ώστε να πάρουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή, που όμως θα είναι μαλακή και θα απλώνεται στο ταψί μας.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας με τα 60 γρ. βούτυρο (θέλει μπόλικο βούτυρο η πίτα αυτή)
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια, το ένα θα είναι τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.
Απλώνουμε στην βάση του ταψιού τα 2/3 της ζύμης, πατώντας την και με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί καλά. Το πάχος της ζύμης δεν θα ξεπερνά το 1 εκατοστό.
Πάνω από την ζύμη ρίχνουμε το μείγμα των χορταρικών.
Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης, φτιάχνουμε ένα χυλό ως εξής. Προσθέτουμε στην ζύμη νερό, μέχρι να πετύχουμε έναν ρευστό χυλό, όπως ο χυλός για τις κρέπες για παράδειγμα.
Με τον χυλό αυτό περιχύνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τα χορταρικά στο ταψί, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Πάνω από τον χυλό πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο που κρατήσαμε στην άκρη.
Κόβουμε σε κομμάτια τα 80 γρ. βούτυρο και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της πίτας. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδοκοκκινίσουν επιφάνεια και βάση.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

Πιστεύω ότι το βιντεάκι που ακολουθεί, θα σας βοηθήσει πολύ να φτιάξετε αυτήν την πραγματικά υπέροχη πίτα!

27 comments:

  1. Πολύ όμορφη Ειρήνη μου! Πραγματικά ανοιξιάτικη πίτα!

    ReplyDelete
  2. ελα να μυριζει η ελληνικη γη

    ReplyDelete
  3. Εμείς την λέμε μπαμπανέτσα... Μικρή την σιχαινόμουν! τώρα την λιγουρεύομαι...

    ReplyDelete
  4. Δεν την είχα ξανακούσει την ονομασία!
    Άνοιξη με τα όλα της!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!

    ReplyDelete
  5. Ναι τι ξέρω αυτή τη πίτα!Είναι καταπληκτική και το βίντεο βοηθάει τόσο πολύ την εκτέλεση της!Τώρα το Πάσχα με τόσο κρέας, επιβάλετε μια νόστιμη πίτα. Μπράβο κοπέλα μου!

    ReplyDelete
  6. Πολύ καλή παραδοσιακή συνταγή!

    ReplyDelete
  7. Ελενάκι μας ξετρέλανες σήμερα με αυτήν την υπέροχη πίτα που μας σερβίρισες!
    Σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την οικογενειακή σας συνταγή, μια πίτα που πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσουμε όλοι!
    Για το βιντεάκι, δεν έχω λόγια!
    Πολύ κατατοπιστικό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  8. Απλά είναι υπέροχη!!!Η γεύση της δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο!!!Την έφτιαχνε η γιαγιά μου, την κάνει η μαμά μου και τη κάνω κι εγώ στα παιδάκια μου!!!Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!

    ReplyDelete
  9. Γεια στα χεράκια του Λενιώ μας !!! και μοντέρνα και παραδοσιακά φτιάχνουν αυτά τα χεράκια !!!!! Μπράβο Λενάκι μου υπέροχη η πιτούλα σου !! αχ και να είχα τώρα 2-3-4 ..... κομμάτια !!!!

    φιλια πολλά πολλά και καλό απόγευμα !!!

    ReplyDelete
  10. Είναι υπέροχη!!!Μοναδική γεύση!!!Τις τελευταίες φορές που την έκανα αντί για βούτυρο στο ταψί έβαλα ηλιέλαιο!! Δεν κολλάει καθόλου!!

    ReplyDelete
  11. Τι όμορφα τα Τρίκαλα... άσχετο.
    ΠΟλυ ωραια πίτα, την εχει κανει μια δυο φορες η μαμα μου, παρ οτι δεν εχουμε σχέση με την περιοχή.

    ReplyDelete
  12. Τι ωραία πίτα, ιδιαίτερη στην εκτέλεση, και σίγουρα πολύ νόστιμη και χορταστική!
    Χρυσοχέρα!

    ReplyDelete
  13. Ελενάκι μου ,δεν πάιζεται λέμε...Και μόνο η μυρωδιά της θα σου σπάει τη μύτη...
    ( μήπως τελικά πρέπει να κάνω επειγόντως ταξίδι στον Θεσσαλικό κάμπο...??? )

    Καλό μεσημέρι και φιλιά σε όλες σας...-:)))

    ReplyDelete
  14. teleios o plastos patriotissa.tha sou elega anti gia xylo na baleis kai ligo aspro aleyri kai na thn paspaliseis sto tapsi kai epeita na thn rantiseis me xliaro alatismeno nero h na thn psekaseis mpoliko nero kai to idio kai apo epano.pantos fainetai teleia.etsi thn kanoume sta karagounoxoria tou kampou.gi ayto thn leme kai paspalitsa.

    ReplyDelete
  15. Τί όμορφη πιτούλα Ελένη μου!Η συμπεθέρα μου,από τήν Φωκίδα,τήν φτιάχνει καί τήν λέει μπαμπανέτσα!Είναι πεντανόστιμη μέ όλα τά χορταρικά καί τά μυρωδικά!Πολύ ωραίο καί κατατοπιστικό τό βίντεο!!Καλό μήνα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  16. Εξαιρετική η συνταγή σου Ελενάκι καθώς και το βίντεο άπαιχτο....
    Φιλιά πολλά...

    ReplyDelete
  17. Una receta realmente extraordinaria... maravillosa!!

    ReplyDelete
  18. Έχω δοκιμάσει πλαστό και τον έχω κυριολεκτικά λατρέψει!!!!!
    Καταπληκτική συνταγή Ελένη μου!!!!
    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
  19. Υπέροχη πιτούλα!
    Και η ζύμη με το καλαμποκάλευρο μου αρέσει και το άφθονο βουτυράκι επίσης!
    Τρώγεται πολύ ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Υπέροχη πίτα Ελένη μου, γεια στα χέρια σου!
    Το βίντεο φανταστικό!!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  21. Όμορφη συνταγή
    Καλό μήνα.
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
  22. Aχ οι πιτες!
    Τελεια και το βιντεακι πολυ κατατοπιστικο.

    καλημερα σε ολα τα κοριτσια.

    ειρηνη

    ReplyDelete
  23. Φαίνεται υπέροχη. Η χορτοτυρόπιτα είναι από τις αγαπημένες μου. Χαίρομαι που έμαθα ότι έχει και όνομα :)

    Καλημέρα!

    ReplyDelete
  24. Που'σαι πατριδα?!?! Ε, ρε, τι τρωμε στα μερη μας?!?! Λατρευω αυτη την πιτουλα! Τη φτιαχνει η πεθερα μου τελεια! Να ζησουν τα Τρικαλα και η Καρδιτσα!!!!

    ReplyDelete
  25. Αυτές οι παραδοσιακές πίτες είναι καταπληκτικές!!!!
    Ευχαριστούμε Ελενάκι μου που μοιράστηκες μαζί μας αυτη την οικογενειακή συνταγή !!!!
    Καθώς λατρεύω ότι έχει να κάνει με ζύμες θα την φτιάξω οπωσδήποτε!!!
    Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  26. Εξαιρετική παραδοσιακή πίτα ο πλαστός!! Από τις πιο νόστιμες! Γεια στα χέρια σου Ελένη! Το βιντεάκι κατατοπιστικότατο για όσους θελήσουν να την φτιάξουν!
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  27. Πολύ ωραία παρουσίαση. Έτσι τη φτιάχνω κι εγώ που κατάγομαι απο Καρδιτσο-Τρίκαλα!
    Το τραγούδι του βίντεο παραλίγο θα με έκανε να κλάψω!Πολύ θλιβερό, αλλά με υπέροχη μουσική. Ποια είναι η τραγουδιστρια και ποιο το όνομα του τραγουδιού;

    ReplyDelete