Friday 11 April 2014
Αρνάκι με πατάτες στην γάστρα
Ακόμα και όσοι δεν καταφέρουμε να σουβλίσουμε φέτος το Πάσχα αρνί, ένα αρνάκι ή κατσικάκι στον φούρνο θα το ψήσουμε πιστεύω, για το καλό της ημέρας.
Σας προτείνω λοιπόν αρνάκι ή κατσικάκι στην γάστρα, που μοσχοβολάει δεντρολίβανο και γίνεται λουκουμάκι!
Από δίπλα νόστιμες καλοψημένες λεμονάτες πατατούλες με μουστάρδα, μια νόστιμη σαλάτα σαν αυτή που μας πρότεινε η Ειρήνη μας, και το γιορτινό τραπέζι μας είναι κομπλέ!
Θα χρειαστούμε:
2 μπουτάκια από αρνί ή κατσίκι (1 κιλό το καθένα)
5 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές δεντρολίβανο αποξηραμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
αλάτι και πιπέρι
Για τις πατάτες:
2 κιλά πατάτες
2 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό από 1-2 ζουμερά λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το λάδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Χαράζουμε μέχρι τη μέση το κρέας σε δυο - τρία σημεία από πάνω για να ψηθεί καλύτερα και το αλείφουμε με το παραπάνω μείγμα.
Το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το τοποθετούμε σε γάστρα.
Προσθέτουμε 2 γεμάτα ποτήρια νερό.
Ψήνουμε για 1 με 1 ¼ της ώρας στους 200 βαθμούς, με κλειστό το καπάκι της γάστρας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την μουστάρδα, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε τη γάστρα με το κρέας από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα για να ψηθούν οι πατάτες.
Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε τη γάστρα στον φούρνο, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς .
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, δοκιμάζουμε και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κρέας και έχουν μαλακώσει όσο θέλουμε οι πατάτες.
Ξεσκεπάζουμε την γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 5-10 λεπτά, να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Καλημέρα Λενάκι μου με τα ωραία σου !!! τι καλοψημένο σου έγινε το φαγάκι σου ??? σχεδόν όμοιο το φτιάχνω και εγώ και γίνεται ΛΟΥΚΟΥΜΙ !!! είναι πολύ καλή λύση για όποιον δεν θα ψήσει στη σούβλα.
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά και καλό σαββατοκύριακο!!!
Λενιώ,συμφωνώ με την από πάνω μου ΒΟΥ...Λουκούμι φαίνεται...!!!
ReplyDeleteΚαλημέρες και πολλά φιλιά σε όλες σας
Το must στο φαγάκι της Ελένης μας κόρες είναι το δεντρολίβανο.
ReplyDeleteΤο φαγάκι θα μοσχοβολάει, πέραν του ότι θα γίνεται λουκουμάκι!
Μα και οι μουσταρδάτες πατατούλες από δίπλα, θα το κάνουν σούπερ σπέσιαλ!
Ελενάκι μου υπέροχο!
Φιλάκια πολλά!
Τι βλέπουν τα ματάκια μου βρε κορίτσι?Ένα τέλειο πιάτο!!!!!! (βλέπεις πόσα θαυμαστικά έβαλα ε?)
ReplyDeleteΤο προτιμώ χίλιες φορές από τη σούβλα! Πολύ ωραία η συνταγή σου Ελενάκι! Τσιμπάω μια πατατούλα!
ReplyDeleteΕίναι μια πολύ καλή πρόταση για όσους σαν κι εμας έχουν καταργήσει την σούβλα!!!!!
ReplyDeleteΗ γεύση που του δίνει το δεντρολίβανο είναι εξαιρετική!!!
Οι πατατούλες θα μελώσουν μες την μουσταρδα το λεμονάκι και τα υγρα απο το κρεατάκι και θα γίνουν πεντανόστιμες!!!!!!
Υπέροχο Ελενάκι μου!!!!
Φιλιά πολλά!!!
Κι εμείς φέτος δεν προβλέπεται να σουβλίσουμε, γι αυτό κρατάω την συνταγή σου με το δεντρολίβανο για το πασχαλινό μας τραπέζι.
ReplyDeleteΕνα κατσικάκι στον φούρνο σκόπευα να κάνω, θα το εμπλουτίσω με το δεντρολίβανο και την μουστάρδα που προτείνεις, ευχαριστώ πολύ.
Αννα από Καλαμάτα
Το αγαπώ το αρνάκι για την ιδιαίτερη γεύση του!
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ελένη μου!!Πολύ νόστιμο καί μυρωδάτο τό αρνάκι σου!!Υπέροχη σύνταγη!!Τό προτιμώ από τό σουβλιστό!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΚαλοψημένο και μυρωδάτο το αρνάκι σου, Ελένη! Η γάστρα κάνει θαύματα στην γεύση των φαγητών, την χρησιμοποιώ και εγώ πολύ! Για όσους δεν σουβλίσουν εφέτος, το αρνάκι στην γάστρα θα τους ικανοποιήσει απόλυτα!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Το αρνάκι στη γάστρα με τις πατατούλες και το δεντρολίβανο είναι όνειρο!!!
ReplyDeleteΦιλάκια
Νεφέλη
Νοστιμότατη εναλλακτική Ελενάκι μου!!
ReplyDeleteΣε ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!
Σου εύχομαι ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!
Να περάσετε όμορφα με τους αγαπημένους σου!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Απλά ξελιγωτικο,πωπωωωωωωωωωω τελειο φαινεται κα πεντανοστιμο,μπραβο ωραιο πιατο,φιλια πολλα.
ReplyDeleteπω πω αγαπημένο πιάτο!!!! :) φιλάκια!
ReplyDeleteΠάω αύριο για γάστρα (μιας και μου έσπασε) !!! Ελληνική παράδοση και νοστιμιά σε ένα πιάτο !!!
ReplyDeleteΚαλό Πάσχα να περάσεις, Ελένη!!
Βγαίνοντας για λίγο από τον πλανήτη των προβλημάτων που βρίσκομαι αυτό τον καιρό, είδα την υπέροχη νοστιμιά που παραλίγο να χάσω Ελένη μου... λουκούμι έκανες!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
ηρθα αργά αλλά δεν πειράζει κανα κοκκαλάκι θα περίσσεψε πολύ καλό πιάτο ευγε
ReplyDeleteΘα το κάνω και φέτος όπως κάθε χρόνο γιατί γίνεται ''λουκούμι'' !!!
ReplyDeleteΣούπερ και πολύ αγαπημένο φαγάκι για όσους δεν θα σουβλίσουν!
ReplyDeleteΠεντανόστιμο και αρωματικό!
Φιλιά πολλά!
ΜΜΜΜΜΜΜΜμμμμμμμΜΜΜΜΜΜΜ!!!! ΤΕΛΕΙΟ!!!
ReplyDeleteΣτη γάστρα το ψήνω κι εγώ έτσι με τη μουστάρδα αλλά δεν έχω βάλει ποτέ δεντρολίβανο, θα δοκιμάσω την επόμενη φορά.
Φιλάκια Ελενάκι μου!