Saturday, 22 November 2014
Κυδώνια ψητά
Αυτήν την εποχή ετοιμάζω συνεχώς νοστιμιές με μήλα, ρόδια και κυδώνια, που είναι στα καλύτερά τους!!
Για σήμερα λοιπόν ετοίμασα αρωματικά κυδώνια, ψημένα στον φούρνο και γαρνιρισμένα με σαντιγί!
Μια λιχουδιά που θα λατρέψετε όσοι αγαπάτε τα κυδώνια.
Τα οποία μπορεί ωμά να μην τρώγονται και να είναι άνοστα, όμως μαγειρεμένα μας δίνουν ένα σωρό νοστιμιές γλυκές και αλμυρές, όπως γλυκό κουταλιού, μαρμελάδες, κρέας κυδωνάτο, κυδωνόπαστο, κυδωνόπιτες κλπ
Πάμε να ετοιμάσουμε τα αρωματικά κυδώνια μας!
Θα χρειαστούμε:
4 κυδώνια
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
1,5 κούπα ζάχαρη
1 ¾ κούπες νερό
2-3 ξυλάκια κανέλας
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά)
Τι κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και με τα χέρια μας και τρίβουμε την φλούδα τους ώστε να φύγουν όλα τα χνούδια.
Κατόπιν κόβουμε τα κυδώνια σε σχετικά χοντρές φέτες, χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα.
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολύ σκληρά μέρη.
Αλείφουμε τις φέτες των κυδωνιών με το κομμένο λεμόνι, για να μη μας μαυρίσουν.
Τοποθετούμε τα κυδώνια σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το νερό (αν προτιμάμε, χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά τριμμένα).
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα κυδώνια για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 200 βαθμούς.
Όταν ψηθούν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Με πολλή προσοχή γυρίζουμε ανάποδα τα ψημένα κυδώνια και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για λίγο ακόμα, να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
Αφήνουμε τα κυδώνια να κρυώσουν εντελώς και κατόπιν τα σερβίρουμε γαρνίροντάς τα με σαντιγί ή γιαούρτι.
Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα για ένα εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα!
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Καλημέρα Ελενάκι!
ReplyDeleteΤα κυδώνια είναι πράγματι φοβερή βάση για πολύ ωραία γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα!
Μου αρέσει πολύ και η παρουσίαση τους!
Φιλιά και καλό ΣΚ!
Λατρεμένα τα κυδώνια ως γλυκό του κουταλιού, είμαι σίγουρη πως και ψητά στον φούρνο θα είναι όνειρο!!!
ReplyDeleteΆσε που θα μοσχοβολίσει όλο το σπίτι :) Καλό Σαββατοκύριακο!
Πόσο καιρό έχω να δοκιμάσω τέτοιο γλυκό!!!Και με σαντιγί και με γιαούρτι είναι τέλειο!Εκπληκτική παρουσιάση!! Μέλωσα η ίδια, χαχα
ReplyDeleteΠω,πω !Κυδωνάκι αγαπημένο.Εννοείται θα φτιάξω λίαν συντόμως και θα σου στείλω φωτό.Φιλιά!
ReplyDeleteΠεντανόστιμο τό γλυκάκι σου Ελένη μου!!Καί μέ σαντιγύ καί κανελίτσα πασπαλισμένη από πάνω,σκέτη απόλαυση!!Θά τό δοκιμάσω!!Τέλεια η παρουσίασή σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!
ReplyDeleteΘυμάμαι την μητέρα μου να τα φτιάχνει όταν ήμουν μικρή.
ReplyDeleteΑξέχαστες γεύσεις!
Ευχαριστώ που μου τις θύμησες.
Καλό Σαββατοκύριακο
Κυδωνάκια αγαπημένα που ταιριαζουν πολύ με σαντυγι!
ReplyDeleteΠολυ ωραίο γλυκο αυτο ,ελαφρυ φρουτενιο και υγιειενο,μ αρεσει πολυ φαινεται να σου εγινε πολυ ωραιο,πολλα φιλια καλη Κυριακη
ReplyDelete♪♬° ·.
ReplyDeleteNão é preciso dizer nada: só degustar e apreciar!!!
Boa semana!
Beijinhos do Brasil.♪° ·.
♪♬♫° ·.
Ελενάκι μου ξέρεις τι θα ήθελα τώρα??
ReplyDeleteΝα πάρω όοοολη την πιατέλα και να εξαφανιστώ χα χα χααα!!!
Εμένα αυτό το γλυκάκι μου θυμίζει την πεθερούλα μου, από τα χεράκια της το πρωτοδοκίμασα και το λάτρεψα!
Τα έκανες απλά υπέροχα!
Φιλιά πολλά!
Ονειρεμένα Ελενάκι μου!!!
ReplyDeleteΤη γεύση να σκεφτώ ή την εμφάνιση; Γεια στα χεράκια σου!!!
Φιλάκια πολλά!