Saturday, 29 November 2014

Γαλακτομπούρεκο με χοντρό σιμιγδάλι


Όπως είπε χθες η Ειρήνη, τα σιροπιαστά γλυκάκια θα έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.
Αφού μοιράστηκα μαζί σας την συνταγή της καρυδόπαστας της μανούλας μου, σήμερα θα μοιραστώ μιαν ακόμη υπέροχη συνταγή της.
Μια συνταγή με όμορφες αναμνήσεις από την κουζίνα της, που ήταν πάντα πλημμυρισμένη από αρώματα!
Φαγητό ή γλυκό, ότι και να μαγείρευε είχε τον τρόπο της, ακόμη και τώρα ότι φτιάχνει είναι μοναδικό!
Γαλακτομπούρεκο, αγαπημένο όλης της οικογένειας!!
Γλυκό κλασσικό αλλά διαχρονικό!
Η βασική διαφορά στην σημερινή συνταγή είναι το χοντρό σιμιγδάλι, που προσωπικά το προτιμώ περισσότερο από το ψιλό που βάζουμε συνήθως στο συγκεκριμένο γλυκάκι.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
10 φύλλα κρούστας
130 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα)
Για την κρέμα:
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
3 βανίλιες
ξύσμα από μισό λεμόνι
2 κουταλιές βούτυρο
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
1 βανίλια
Τι κάνουμε:
Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, ως να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας γρήγορα.
Όταν απορροφηθεί το βούτυρο αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει.
Μοιράζουμε τα φύλλα σε 2 ίσα μέρη. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα από κάτω και τα μισά από πάνω.
Βουτυρώνουμε καλά με πινέλο ένα μέτριο ταψί κουζίνας.
Στρώνουμε στην βάση ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε καλά με το πινέλο.
Πάνω από αυτό στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας τα καλά στα ενδιάμεσα.
Αδειάζουμε όλη τη κρέμα επάνω από τα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά στα ενδιάμεσα.
Χαράζουμε το γλυκό μας σε κομμάτια, γιατί όταν ψηθεί τα φύλλα θα είναι τραγανά και δε θα κόβεται όμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά επιφάνεια και βάση (ο χρόνος που χρειάστηκε για το δικό μου γλυκό ήταν 45 λεπτά).
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το γλυκό για να το σιροπιάσουμε.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά του, για 6-7 λεπτάκια περίπου.
Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού.
Αφού κρυώσει εντελώς το γλυκό, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι σε όλη την επιφάνειά του.
Αφήνουμε για 2-3 ώρες περίπου, να απορροφηθεί όλο το σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πλατύ χαμόγελο!!!
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

16 comments:

  1. Τι μας κάνεις πρωί πρωί, Ελενάκι! Τι φοβερό γαλακτομπούρεκο είναι αυτό;;!!
    Προτιμώ το σιμιγδάλι από το αλεύρι σε αυτό το ωραίο γλυκό, αλλά χρησιμοποιώ το ψιλό. Η εκδοχή σου με το χονδρό σιμιγδάλι θα δοκιμαστεί σύντομα, καθώς όλοι στην οικογένεια λατρεύουμε το γαλακτομπούρεκο!
    Καλό και γλυκό Σαββατοκύριακο σε όλους!!

    ReplyDelete
  2. Πω πω θεε μου!!Είναι κ ζουμερό!!Τέλειο!

    ReplyDelete
  3. OMG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Δεν υπάρχει κανείς νομίζω που να μην λατρεύει το συγκεκριμένο γλυκό!!!! Με χοντρό σιμιγδάλι δεν το έχω δοκιμάσει, στη φώτο δείχνει πολύ λαχταριστό!!!
    Καλό ΣΚ!!!

    ReplyDelete
  5. Εξαιρετική συνταγή Ελένη μου!!Μπράβο στήν μανούλα σου!!!Λατρεύω τό γαλακτομπούρεκο καί μέ χοντρό σιμιγδάλι!!Οι φωτό σου απίστευτες!!Τό ζήλεψα τό γλυκάκι σου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Το λατρεύω αυτό το γλυκάκι! Κι εγώ με χονδρό σιμιγδάλι το φτιάχνω, γιατί κάνει την κρέμα αφράτη.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  7. Η χειρότερη ώρα να βλέπω μπλοκς με συνταγές είναι νομίζω!Θεϊκό το γαλακτομπούρεκο!Τι να κάνω τώρα που το θέλω μου λες? Αχ Ελενίτσα, αχ!

    ReplyDelete
  8. Υπέροχη και αγαπημένη συνταγή!:)

    ReplyDelete
  9. ·.✿✿ミ
    Esse doce não é comum aqui... mas parece tão apetitoso!
    Nunca tive a oportunidade de experimentar!
    A cor, a textura, a aparência é tudo de bom!!!

    Boa semana!
    Beijinhos do Brasil。♫° ·.
    ✿⊱

    ReplyDelete
  10. Δε το τρώω το γαλακτομπούρεκο
    Φιλάκια ...

    ReplyDelete
  11. Ετσι, έτσι που λέει και ο Κανθαράκος μας!!
    Μας πέσαν τα σαγόνια καλό μου, έτσι λαχταριστό που το βλέπουμε!!
    Θα το δοκιμάσω με χοντρό σιμιγδάλι, μέχρι τώρα με ψιλό το έφτιαχνα, αλλά πρέπει να γίνεται πολύ αφράτο με χοντρό!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  12. Αχ!! εμεις οι μανούλες..χι.χιχ. και εγώ Ελενη μου παντα με χοντρό σιμιγδαλι το κανω... είναι τέλειο λεμε.. και αφρατο και την αλλη μερα.. αν μεινει κανενα κομματακι..χι.χι ακριβώς την ιδια συνταγή κανω...το μυστικο είναι να μην είναι η κρεμα σφιχτή... αν μου πίξει μεχρι να βαλω τα φυλλα την αραιωνω με λιγο γαλα .. αχ!! τι μου εκανες!!! θα το κάνω την Πέμτη που γιορταζω..χι.χιχ φιλακιααααα!!!!

    ReplyDelete
  13. ΜΜΜΜΜμμμμμΜΜΜΜΜ!!!! Χτύπησες φλέβα Ελενάκι μου τώρα!
    Η μεγαλύτερή μου αδυναμία στα σιροπιαστά, θα το δοκιμάσω με το χοντρό σιμιγδάλι κι εσύ θα μου αγοράσεις ρούχα ένα νούμερο μεγαλύτερα... χι χι χι!

    Φιλάκια σε σένα και τη μανούλα σου που της έμοιασες, να ζήσετε καρδούλα μου!

    ReplyDelete
  14. Οκ οποία δεν το έφτιαξε έτσι ακριβώς όπως τα λέει απλά χάνει… παίζει να είναι το πιο ωραιο που έφτιαξα που ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνταγή!

    ReplyDelete
  15. Πολυ καλο φαινεται και θαθελα να το φτειαξω. Μπερδευομαι με τις ποσοτητες ομως οπως:
    Ποσα γραμμαρια ζαχαρη και σιμιγδαλι ειναι στο φλυτζανι?
    Ποσο γραμμαρια νερο στο ποτηρι?
    Ευχαριστω πολυ!
    Υιοτα

    ReplyDelete