Friday, 28 November 2014

Φλογέρες με ανθότυρο και καρύδα


Τα σιροπιαστά γλυκάκια συνηθίζονται πολύ σαν κεράσματα τις γιορτινές μέρες!
Ένα από αυτά είναι και οι φλογέρες. (εδώ μπορείτε να δείτε την συνταγή της Μαρίας μας).
Οι δικές μου φλογέρες διαφέρουν από τις κλασσικές!
Τις γέμισα με ανθότυρο και καρύδα και τις αρωμάτισα με ξύσμα μανταρινιών και βανίλια.
Αντί του κλασσικού σιροπιού ζάχαρης, χρησιμοποίησα σιρόπι από γλυκό περγαμόντο. Καθώς αυτό το γλυκό του κουταλιού είναι το πιο αγαπημένο μας, το φτιάχνω κάθε χρόνο. Κάποιες φορές περισσεύει σιρόπι και προσπαθώ να βρω τρόπους να το αξιοποιήσω.
Τα αρώματα των εσπεριδοειδών ταιριάζουν με την καρύδα. Έτσι συνέβη και με τις γλυκές μας φλογέρες, που έγιναν ένα πεντανόστιμο, εύκολο, γρήγορο και οικονομικό γλυκάκι!
Πάμε να τις φτιάξουμε!

Τα υλικά μας για 12 μέτριες φλογέρες:
4 φύλλα κρούστας
350 γρ. ανθότυρο
60 γρ. τριμμένη καρύδα
100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλάκι ξύσμα μανταρινιού
2 μεγάλα αυγά
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για το σιρόπι
300 γρ. σιρόπι από γλυκό περγαμόντο ή άλλο εσπεριδοειδές
200 ml. νερό
1 κουταλιά μέλι
Για το άλειμμα των φύλλων
60 γρ. μαργαρίνη ή μαργαρίνη με βούτυρο
Τι κάνουμε:
Σουρώνουμε το σιρόπι του γλυκού του κουταλιού που θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να μην έχει υπολείμματα από το φρούτο.
Βάζουμε σε κατσαρολίτσα το σιρόπι μαζί με το νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Από την στιγμή που το σιρόπι αρχίσει να βράζει, μετράμε 7 λεπτά και κατόπιν το αφαιρούμε από την φωτιά. Μόλις πέσει ο βρασμός, αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει δημιουργηθεί.
Σκεπάζουμε την κατσαρολίτσα με το καπάκι της και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το ανθότυρο σε ευρύχωρο μπολ. Το λιώνουμε με ένα πιρούνι φαγητού.
Προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα, το ζαχαρούχο γάλα, το ξύσμα του μανταρινιού και το άρωμα βανίλιας.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξύσμα μανταρινιού με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, αν προτιμάμε.
Ρίχνουμε τα αυγά σε βαθύ πιάτο και τα χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι. Τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα ανθότυρου-καρύδας. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Πάνω σε καθαρό πάγκο ή στο τραπέζι της κουζίνας μας, βάζουμε 4 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο. Τα κόβουμε στα τρία από την μακριά πλευρά τους.
Βάζουμε τα φύλλα που κόψαμε το ένα πάνω στο άλλο. Τώρα έχουμε 12 φαρδιές λωρίδες φύλλου.
Λιώνουμε την μαργαρίνη σε κατσαρολάκι.
Βουτυρώνουμε την πρώτη λωρίδα.
Στην άκρη της βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από την γέμιση η οποία ουσιαστικά, θα είναι το 1/12 της ποσότητας της. Γυρίζουμε κατά ένα εκατοστό προς τα μέσα, τις δύο μακριές άκρες του φύλλου πάνω στην γέμιση. Κατόπιν τυλίγουμε σε ρολάκι.

Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα φτιάχνοντας έτσι 12 ρολάκια συνολικά.
Βάζουμε τις φλογέρες σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά οι φλογέρες.
Βγάζουμε τα γλυκάκια μας από τον φούρνο και τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. 
Τοποθετούμε τις φλογέρες σε πιατέλα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.
Επίσης, μπορούμε να συνοδεύσουμε τις φλογέρες με μια μπάλα παγωτό της αρεσκείας μας. Θα μας ενθουσιάσει ο γευστικός συνδυασμός!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

11 comments:

  1. Όχι απλά τέλειο!Τ Ε Λ Ε Ι Ο!!!

    ReplyDelete
  2. Καταπληκτικός συνδυασμός Ειρήνη! Ινδική καρύδα με ζαχαρούχο και ανθότυρο? Τρελάθηκα από χαρά και μπήκε στην ατζέντα μου για να το φτιάξω σύντομα! Φιλιά και ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  3. τελεια ιδεα για το σιροπι απο γλυκο κουταλιου. οι φλογερες φαινονται υπεροχες, ωραιος ο συνδυασμος της γεμισης.
    καλη σου ημερα

    ReplyDelete
  4. ουαου τι εκρηκτικος συνδυασμος ειναι αυτος!!!!!καρυδα και ανθοτυροοοο??!!!!!και σιροπι περγαμοντοοοο???!!!!Εκρηξη γευσης!!!

    ReplyDelete
  5. Τι ωραία ιδέα για σιροπιαστό γλυκάκι!!
    Με εκρηκτικούς συνδυασμούς γεύσεων όπως λέει και η Κικίτσα παραπάνω!
    Καλό απόγευμα Ειρήνη μου, φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Τέλειος συνδυασμός Ειρήνη μου!!Εύκολο καί θαυμάσιο τό γλυκάκι σου,γιά τίς γιορτές!!Νά δώ πώς θά τά προλάβω όλα νά τά δοκιμάσω μέ τίς υπέροχες συνταγές πού βάζετε!!
    Καλό βράδυ!!Καλό Σ/Κ!!Καλά νά περάσης!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Εύκολο γρήγορο και γεμάτο αρώματα το γλυκάκι που έφτιαξες Ειρήνη!

    ReplyDelete
  8. Ο συνδυασμός της ινδικής καρύδος με το γάλα και το ανθότυρο αλλά και το σιρόπι από το περγαμόντο πρέπει να έκαναν ένα απογειωτικό συνδυασμό!
    Καλό βράδυ!! :)

    ReplyDelete
  9. Ειρήνη μου καλημέρα!!!Πωπω τέλειος ο συνδυασμός, πολύ ωραίο γλυκάκι για τις γιορτές!!!
    Ευχαριστούμε!
    Καλό Σαββατοκύριακο, φιλάκια πολλά!!!

    ReplyDelete
  10. Mi sembra un ottimo dolce Irene!
    ღ♥ღ♥ღ♥ღ♥ღ♥

    ReplyDelete
  11. Ειρηνάκι μου ζωγράφισες πάλι!
    Φαίνεται το αποτέλεσμα, υπέροχες!

    Φιλάκια!

    ReplyDelete