Wednesday, 26 November 2014
Cheesecake με καραμελωμένα μήλα
Χαρούμενη η σημερινή ημέρα!
Γιορτάζουν δύο πολύ αγαπημένα μας πρόσωπα!
Ο γιος της Έλενας, ο Στέλιος, αλλά και ο καλός μου έχουν σήμερα την ονομαστική τους εορτή.
Γι' αυτό και το κέρασμά μας είναι ανάλογο με την περίσταση.
Οι αγαπημένοι μας βλέπετε, αξίζουν το καλύτερο! Και το έχουν!
Ένα υπέροχο cheesecake με γέμιση από μυρωδάτα καραμελωμένα μήλα!
Τα μηλαράκια θα έχουν την τιμητική τους από εδώ και εμπρός και όλο τον χειμώνα. Στο γλυκάκι αυτό τα βρίσκουμε καραμελωμένα και πεντανόστιμα, απλωμένα ανάμεσα σε δύο βελούδινες στρώσεις αφράτης τυροκρέμας.
Δροσερό και ανάλαφρο γλυκό, μας προκαλεί αμέσως για ένα δεύτερο κομμάτι!! Θα του αντισταθούμε;;
Πάμε να σας κεράσουμε και να σας πούμε πως θα το φτιάξετε και εσείς!
Τα υλικά μας:
Για τα καραμελωμένα μήλα
200 γρ. καθαρισμένα μήλα
70 γρ. καστανή ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο αγελάδας
20 ml. κρέμα γάλακτος
1,5 φλιτζάνι νερό περίπου
μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού
Για την βάση
160 γρ. μπισκότα digestives
20 γρ. τριμμένα φουντούκια
80 γρ. λιωμένη, χλιαρή μαργαρίνη
Για την τυροκρέμα
400 γρ. τυρί κρέμα τ. Φιλαδέλφεια
280 γρ. ζαχαρούχο γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
8 γρ. ζελατίνη σε φύλλα
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Στην πράξη:
Κόβουμε τα καθαρισμένα μήλα σε κομματάκια και τα ρίχνουμε σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε το νερό και τον χυμό λεμονιού.
Σιγοβράζουμε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα υγρά τους. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό ως να μαλακώσουν.
Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο και την ζάχαρη.
Αφήνουμε να καραμελώσουν και να αποκτήσουν κεχριμπαρένιο χρώμα, ανακατεύοντας που και που για να μην κολλήσουν.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Χρησιμοποιούμε μια φόρμα που κουμπώνει με διάμετρο 18 εκ. Ή ένα μεταλλικό τσέρκι, το οποίο ρυθμίζουμε στην ίδια διάμετρο και το βάζουμε απ΄ ευθείας επάνω στη πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό μας.
Αλέθουμε στο μούλτι τα μπισκότα μαζί με τα φουντούκια να γίνουν σκόνη. Τα ρίχνουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με την λιωμένη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε να απορροφηθεί εντελώς η μαργαρίνη και απλώνουμε το μείγμα στη βάση της φόρμας ή στην πιατέλα με το τσέρκι. Με ένα κουτάλι πατάμε καλά το μείγμα του μπισκότου, έτσι ώστε να είναι ισόπαχο σε όλη την διάμετρο βάσης.
Βάζουμε την ζελατίνη μαζί με λίγο νερό σε ένα κατσαρολάκι για λίγα λεπτά να μαλακώσει. Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ως να λιώσει η ζελατίνη. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει αλλά όχι να στερεοποιηθεί.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα. Χτυπάμε 3-4 λεπτά να αφρατέψει το τυρί και προσθέτουμε το ζαχαρούχο λίγο λίγο και αμέσως μετά την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά και τέλος ρίχνουμε την λιωμένη ζελατίνη και το άρωμα βανίλιας. Αφού ενοποιηθούν εντελώς όλα τα υλικά μαζί, σταματάμε το μίξερ.
Αδειάζουμε την μισή κρέμα τυριού επάνω στη βάση του μπισκότου και την στρώνουμε με ένα κουτάλι.
Από πάνω απλώνουμε τα καραμελωμένα μήλα και τα καλύπτουμε και αυτά με την υπόλοιπη κρέμα.
Χτυπάμε ελαφρά την φόρμα πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας δυο τρεις φορές, έτσι ώστε να φύγει τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα στην κρέμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια του cheesecake με ένα κουτάλι ή σπάτουλα.
Καλύπτουμε την φόρμα με πλαστική μεμβράνη, φροντίζοντας να μην ακουμπά στην επιφάνειά του.
Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο να κρυώσει και να στερεοποιηθεί για 3-4 ώρες τουλάχιστον ή για όλη την νύχτα.
Αφαιρούμε το μεταλλικό στεφάνι της φόρμας ή το τσέρκι, σύροντας την λάμα ενός μαχαιριού μεταξύ αυτού και του cheesecake, ώστε να ξεχωρίσουν πιο εύκολα.
Στολίζουμε με λίγη κρέμα σαντιγί και φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερις ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Χρόνια πολλά , να τους χαίρεστε !!!!
ReplyDeleteΕλενάκι μου να χαίρεσαι τον γιόκα σου και να τον δεις όπως επιθυμείς!!!
Ειρήνη μου και εσύ να χαίρεσαι τον αντρούλη σου και να είστε πάντα ευτυχισμένοι!!!!
Το γλυκάκι ονειρεμένο ....παίρνω διπλό κομμάτι....
Φιλάκια πολλά!!!!
Xronia toy polla!!! γεματα υγεια!!! μολις απολαυσα και ενα κομματακι...θεσπεσιο!
ReplyDeleteΧρόνια τους Πολλά! Πολύχρονοι & πάντα υγιείς και ευτυχισμένοι!
ReplyDeleteΚαραμελωμένα μήλα και cheesecake...μεγάλος πειρασμός! Την καλημέρα μου :)
μπορω να κερασω και γω απο το υπεροχο αυτο γλυκο?Σημερα γιορταουν γιοκας μου,ο μ παμπας μου καιο ανηψιος μου!!!!!!!
ReplyDeleteΧρονια πολλα και στους δικους σας εορταζοντες!!!!
Χρόνια πολλάαα στους εορτάζοντες!!!!
ReplyDeleteΕλενάκι μου να χαίρεστε τον γιόκα σας, πολύχρονος. Να τον καμαρώνετε πάντα!!!
Ειρηνάκι μου να χαίρεσαι τον αντρούλη σου να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος!!!
Υπέροχο το κέρασμα,σκέτος πειρασμός, ευχαριστούμε πολύ!
Φιλάκια πολλά!!!!
Χρόνια τους πολλά Ειρήνη μου, να τους χαίρεστε τους εορτάζοντες!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο κέρασμα, ένα αγαπημένο γλυκό προσαρμοσμένο στην εποχή!
Φιλιά πολλά!!
Να τους χαιρεστε :)
ReplyDeleteΠολυ ωραια η ιδεα με τα μήλα!
Χρόνια πολλά!!! Θέλω και εγώ γλυκό!(τι πρωτότυπο ε? χαχα) Αυτό είναι κέρασμα όχι αστεία!!
ReplyDeleteΚαλό απόγευμα<3
Χρόνια πολλά να τους χαίρεστε Υπέροχο το γλυκό. Φιλάκια
ReplyDeleteχρόνια τους πολλά! ωραιότατο γλυκό, το αγαπημένο της κόρης μου, το εκτυπώνω και της το δίνω να δοκιμάσει και αυτή την παραλλαγή!
ReplyDeleteΕιρήνη μου,χρόνια πολλά!!Νά τούς χαίρεστε!!Τό γλυκάκι σου τό λάτρεψα!!Αγαπημένο μου γλυκό τό cheesecake!!Τί νά πώ!!!Τό ζήλεψα!!!
ReplyDeleteΚαλά νά περάσετε!!Πολλά φιλάκια!!
Το καλύτερο κέρασμα για την περίσταση!!!! Να τους χαίρεστε κορίτσια!!!! Ολόθερμες ευχές!!!!!
ReplyDeleteΧρόνια πολλά στους εορταζόμενους!!!
ReplyDeleteΝα τους χαίρεστε κορίτσια μου, γερούς, δυνατούς, χαρούμενους και τυχερούς!
Υπέροχο το κέρασμα Ειρηνάκι μου, ζηλεμένο!
Γλυκά εορταστικά φιλάκια!!!
Χρόνια πολλά Ειρήνη μου ,να χαιρόσαστε τους εορτάζοντες , γεροί και χαρούμενοι .
ReplyDeleteΝα τους χαιρεσστε και μπραβο για την υπεροχη τουρτα,πολυ νοστιμη φαινεται ,πολλα φιλια.
ReplyDeleteΝα τους χαίρεστε τους εορτάζοντες κορίτσια μου, να είναι πάντα καλά!
ReplyDeleteΤο γλυκό είναι υπέροχο!
Να τους χαίρεστε όλους τους εορτάζοντες!
ReplyDeleteΜμμ, σαν συνδυασμός cheesecake με μηλόπιτα μου ακούγεται! Πολύ ωραία συνταγή!
Χρόνια τους πολλά !!!!!!!!! Χρόνια τους πολλά και να είναι πάντα καλά !!!! Να τους χαίρεστε !!!!
ReplyDeleteπεριφημο το εορτάστικο κέρασμα !!!!!!
και του χρόνου να είσαι καλά να μας ξανακεράσεις Ειρηνιώ !!!
φιλια πολλά πολλά
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για τις όμορφες ευχές σας! Να είστε καλά, να χαίρεστε τις οικογένειές σας!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.