Friday 16 January 2015
Κοτόπουλο πατατάτο
Ένα φαγάκι νόστιμο, που μου λύνει τα χέρια πολλές φορές γιατί γίνεται πανεύκολα.
Το κοτόπουλο μαγειρεύεται μαζί με τις πατατούλες, κι έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό.
Ο μόνος κόπος είναι ότι οι πατατούλες ένα ελαφρύ τηγάνι το θέλουν πριν μαγειρευτούν, ίσα να αποκτήσουν μιαν εξωτερική κρούστα. Γίνονται έτσι πολύ νόστιμες και με την μελωμένη σαλτσούλα από πάνω είναι σκέτο λουκούμι. Αν όμως θέλετε να το παραλείψετε, κανένα πρόβλημα.
Όπως θα δείτε στην σάλτσα βάζω μπόλικα μυρωδικά, κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο, πάπρικα και μπαχάρι είναι αυτά που κυριαρχούν με τα αρώματά τους σε αυτό το πιάτο.
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε κυβάκια
6-7 μεγαλούτσικες πατάτες
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ
μισό κουταλάκι κανέλα
1/3 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/3 κουταλάκι πάπρικα
1/3 κουταλάκι κύμινο
λίγο μπαχάρι
αλάτι – πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικα κυβάκια.
Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ηλιέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα εξωτερικά.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε στο μούλτι τα ντοματάκια με το σκόρδο και τα χτυπάμε καλά.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε καλά και αυτό.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά.
Μετά το εικοσάλεπτο, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τις μισοτηγανισμένες πατάτες.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20 λεπτά ακόμη.
Νερό δεν προσθέτουμε καθόλου, παρά μόνο αν νομίζουμε ότι χρειάζεται λίγο. Έτσι η σαλτσούλα μας γίνεται «δεμένη» και υπέροχα αρωματική!
Καλή επιτυχία!
Τέλειο γίνεται με τα μπαχαρικά και την κόκκινη σάλτσα! Συνήθως τις πατάτες τις βάζω χωρίς πέρασμα από το τηγάνι, κάποια φορά που θα έχω περισσότερο χρόνο θα το κάνω! Στα κοκκινιστά φαγητά γενικά, βάζω πάντα πάπρικα, τη λατρεύω!
ReplyDeleteΦιλάκια και καλό Π/Σ/Κ!
Σωτήρα μου...Που κοίταγα το κοτόπουλο και το λιβάνιζα σήμερα...!!!!
ReplyDeleteΚαλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας... ♥♥♥
( επίσης,δεν είμαι ρομπότ και δεν προτίθεμαι να γίνω,τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια...Πες του το,γιατί μου έχει κάνει τα νεύρα κολοκυθοκορφάδες )
Πω πω !!!! πολύ μαμαδίστικο φαγητό και πεντανόστιμο !!!
ReplyDeleteΜ'αρέσει ο τίτλος που του έδωσες !! χιχιχιχιχιχιχι!!!!
Βιβακι μια απο τα ίδια, προσπαθώ να του αποδείξω ότι δεν είμαι ρομπότ!!!!! λες να είμαι και να μην το ξέρω ??????????????
φιλια πολλά πολλά σε όλους και καλό σ/κ
τελειο φαγακι!!!μου αρεσε πολυ το ονομα |"πατατατο" φοβερη εμνευση!!!
ReplyDeleteπολλα φιλια και καλο νοστιμο σουκου!!!!!!
Ελενάκι μου αχ αυτές οι μυρωδιές...υπέροχο φαγάκι μου θυμίζει μαμά!!!Τέλειο, ότι πρέπει για βουτίτσες με μπόλικο φρέσκο ψωμάκι!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!
Εμείς το λέμε παταταλίδικο και είναι όντως από τα ευκολότερα και νοστιμότερα φαγάκια!
ReplyDeleteΚοριτσάκια μου, αυτό με το ρομπότ εμφανίστηκε ξαφνικά και δεν ξέρω πως.
ReplyDeleteΠάντως δεν το έβαλα εγώ και δεν ξέρω και πως να το βγάλω, αν κάποιος ξέρει να μου πει πως βγαίνει, θα με υποχρεώσει.
Απλά αγνοήστε το, απ' ότι κατάλαβα είναι μόνο για τα ανώνυμα σχόλια και για τα spams.
Αν είστε συνδεδεμένες με το προφίλ σας, απλά το αγνοείτε και βάζετε το σχόλιό σας χωρίς λεκτική επαλήθευση.
Άλλωστε όπως ξέρετε, εγώ είμαι κατά της λεκτικής επαλήθευσης, ποτέ δεν θα την έβαζα στο blog μας.
Σας φιλώ όλες!
Πολύ μοσχομυρωδάτο το πατατάτο σου Ελενάκι μου!!Συνήθως κάνω το μοσχάρι με πατατούλες με αυτο τον τρόπο και με λιγότερα μπαχαρικά!!! Η ιδέα που μας δίνεις για το κοτοπουλάκι είναι εξαιρετική !!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά και καλό σ/κ!!!!
Λαχταριστό,λαχταριστό,να 'χα τώρα ένα πιάτο!!!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!!!!
Φιλάκια!!!
Μοσχομυριστό τό φαγακι σου Ελενά μου!!!Λαχταριστό,λαχταριστό!!Θά τό δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!
ReplyDeleteΛουκουμάκιιι θα λιωνει στο στομα σε καθε μπουκίτσα και με αυτον τον τρόπο θα το τιμησουν και τα παιδια καθε ηλικίας!
ReplyDeleteΦαίνεται τόσο μα τόσο λαχταριστό!!!
ReplyDeleteΑχ, Ελενάκι μου, ζωγράφισες πάλι!!!
Μπράβο, κορίτσι μου!
Μπήκε ήδη στη λίστα μου!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά, κούκλα μου!
Φανταστικό το φαγητό σου Έλενα, εύκολο και πεντανόστιμο! Με την σάλτσα και τα μπαχαρικά είναι για να ξερογλείφεσαι!
ReplyDeleteΦιλιά
Ο συνδυασμός κοτόπουλου με πατάτες είναι κλασικός και πολύ πολύ αγαπημένος!
ReplyDeleteΜου αρέσει που έχεις μαγειρέψει το φαγητό σου σε κόκκινη σαλτσούλα και μου αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά με το οποίο το έχεις εμπλουτίσει!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!
Το μαγειρεύει κάπως έτσι συχνά και η μητέρα μου και είναι πολύ νόστιμο!!Τώρα που το είδα το πεθύμησα!!Καλή Κυριακή Έλενα μου!
ReplyDeleteΚαλημέρα! Πολύ νόστιμο το πιάτο αυτό! Είμαι σίγουρη ότι εξαφανιστηκε σε χρόνο ρεκόρ!!!
ReplyDeleteΠεντανόστιμο φαγάκι, από αυτά που αγαπά όλη η οικογένεια, Ελενάκι! Παρόμοιο έφτιαχνε η μητέρα μου και με βοδινό κρεατάκι και το εξαφανίζαμε!! Απλή, οικονομική, απολύτως βολική συνταγή!!!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα.
Ελενάκι μου, πολύ μου άρεσε το πατατάτο! χι χι χι!
ReplyDeleteΩραιότατο φαγάκι που σίγουρα ικανοποιεί την οικογένεια.
Φιλάκια σβουριχτά!!!