Saturday 17 January 2015
Σοκολατένιο κέικ με γλάσο πορτοκαλιού
Το κέικ αυτό είναι από τα ωραιότερα σοκολατένια κέικς που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα.
Δεν είναι σιροπιασμένο, όμως είναι υγρό σαν να το έχουμε σιροπιάσει, έχει «πλούσια» γεύση και παραμένει υγρό και τις επόμενες μέρες.
Την αρχική συνταγή βρήκα εδώ και την εμπλούτισα με ένα νόστιμο γλάσο πορτοκαλιού, που έκανε το κεκάκι μου ακόμη πιο νόστιμο και λαχταριστό!
Στα υλικά της αρχικής συνταγή υπήρχε buttermilk, όμως πρότεινε διάφορες εναλλακτικές, όπως 1 κουταλιά λεμόνι ή ξύδι μέσα σε μια κούπα γάλα, κι εγώ αυτό έκανα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το buttermilk με ξινόγαλα ή κεφίρ, όχι όμως με σκέτο γάλα ή με γιαούρτι, πρέπει να υπάρχει όξινη ουσία.
Πάμε να φτιάξουμε και μαζί αυτό το πραγματικά υπέροχο κέικ!
Τα υλικά μας:
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιες
2 αυγά
1 κούπα ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο, σπορέλαιο κλπ)
1 κούπα γάλα + 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κούπα βραστό νερό ή δυνατό καφε φίλτρου
Για το γλάσο
2 κούπες ζάχαρη άχνη
5-6 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Επί τω έργω:
Σε μια κούπα γάλα ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
Προσθέτουμε το μπέικιν, την σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά, το σπορέλαιο και το γάλα.
Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και σιγά σιγά προσθέτουμε το βραστό νερό ή τον καφέ.
Ο καφές, αν τον προτιμήσουμε, θα δώσει στο κέικ μας έξτρα άρωμα και γεύση.
Εάν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός, θα χτυπήσουμε τα υλικά μας σε μέτρια ταχύτητα.
Το μείγμα θα είναι αρκετά υδαρές, διαφορετικό από ότι το μείγμα στα συνηθισμένα κέικς.
Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 150 βαθμούς, για 1 ώρα.
Αφού ψηθεί, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσεκτικά το ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε το γλάσο αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά του και καλύπτουμε με αυτό το κέικ.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Vasia B.
Καλημερούδια!!!
ReplyDeleteΤι ωραίο κέικ είναι αυτό!!!
Όντως το ξινόγαλα δίνει εντελώς άλλη υφή στο κέικ! Και με τον καφέ και το γλάσο πορτοκαλιού.... αχ!!!
Μήπως σας περίσσεψε καμία φετούλα;
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολύ νόστιμο τό κέικ καί η συνταγή υπέροχη!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!
ReplyDeleteαχ Βασάκι μου τι μου κάνεις ? τι μου κάνεις ? φαίνεται υπέροχο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteπεριμένω να το δοκιμάσω απο τα χεράκια σου, σλούρπ ! σλούρπ !!!
ευχαριστούμε πολύ πολύ για την πρόταση !!!!!!!
καλό σ/κ σε όλους
Ααααα θελω πολύ ενα κομμάτι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατόβραδο :)
Πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο κεκάκι!
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ
Μου αρέσουν τόσο τα κέικ!! Και η σοκολάτα με το πορτοκάλι είναι απίστευτος συνδυασμός!Σαν να το γεύομαι...!!
ReplyDeleteνα χα τώρα ένα κομμάτι!!! μη σου πω και όλο δε θα με χάλαγε!!!! :)
ReplyDeleteΒάσια μου το κεκάκι σου δείχνει πραγματικά υπέροχο και πολύ λαχταριστό!Ο συνδυασμός σοκολάτα - πορτοκάλι είναι τέλειος και τον λατρεύω!Πολύ ωραία συνταγή γι αυτό και τη κράτησα, ευχαριστούμε!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!
Βασάκι μου ότι έχω δοκιμάσει απόμ τα χεράκια σου, είναι εξαιρετικό!
ReplyDeleteΕίμαι σίγουρη ότι αυτό το ζουμερό και λαχταριστό κεκάκι σου, θα είναι σούπερ νόστιμο!
Σε φιλώ πολύ πολύ!
Πολυ ζουμερο και αρωματικο το φανταζομαι αλλα και απο εμφανιση δεν παει πισω,πολλα φιλια ,καλη εβδομαδα
ReplyDeleteΠωπώ! Βάσια μου! Τι κέικ είναι αυτό;;!! Από τα ωραιότερα σοκολατένια που έχω δει! Αφράτο και ζουμερό, έξτρα σοκολατένιο!! Ξεκινάς από μια φετούλα και καταλήγεις να έχεις φάει το μισό. Τουλάχιστον!!! Και ότι είπα να αρχίσω δίαιτα μετά τις γιορτές!!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα.
Αχχχχχχχχχχ... Υγρό, σοκολατένιο, με πορτοκάλι... Υπέροχο!!!!!!
ReplyDeleteΒασάκι μου σε φιλώ!!!