Monday 19 January 2015

Κρουασανάκια βουτύρου


Αφράτα, σπιτικά και αρωματικά κρουασανάκια βουτύρου!
Ψήθηκαν πρωί-πρωί και το σπίτι μοσχοβόλησε.
Την συνταγή έχω εδώ και χρόνια από ένα μικρό βιβλιαράκι συνταγών που μοίραζε μια τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετς εδώ, στην Λάρισα, το ίδιο βιβλιαράκι από όπου είχα φτιάξει και το ρολό με παντεσπάνι καρότου.
Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα, μπορούμε όμως πριν τα τυλίξουμε και τα ψήσουμε να τα γεμίσουμε με ένα σωρό γλυκές ή αλμυρές νοστιμιές.
Σοκολάτα, μαρμελάδα, τυριά, αλλαντικά κλπ.
Η διαδικασία είναι πανεύκολη, πραγματικά αξίζει να φτιάξετε σπιτικά κρουασανάκια για τους αγαπημένους σας!
Πάμε να σας πω αναλυτικά πως θα τα ετοιμάσουμε!

Υλικά για 12 κρουασανάκια:
220 γρ-240 γρ. αλεύρι δυνατό (αυτό που φτιάχνουμε τσουρέκια)
20 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
160 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
130 γρ. βούτυρο φρέσκο, κρύο, σε κομματάκια
μια πρέζα αλάτι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για επάλειψη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη, την μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το μπολ σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για 15-20 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι σταδιακά και μια πρέζα αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμη.

Αφήνουμε και πάλι το μπολ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος, για 30-35 λεπτά περίπου.
Κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.
Μετά τα 30 λεπτά βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη σε μακρόστενο φύλλο.
Απλώνουμε επάνω της τα κομματάκια του βουτύρου.

Κλείνουμε την ζύμη σαν φάκελο και την πιέζουμε με τον πλάστη, κάνοντας κινήσεις μπρος, πίσω, αριστερά και δεξιά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να απορροφήσει η ζύμη όλο το βούτυρο.

Κατόπιν την χωρίζουμε σε δυο ίσες μπαλίτσες.

Ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο 0,2 χιλ. περίπου την κάθε μπάλα ζύμης χωριστά και την κόβουμε με μαχαίρι σε 6 τριγωνάκια.
Διπλώνουμε λιγάκι προς τα μέσα τις άκρες, όπως φαίνεται στην φωτό

και έπειτα ρολάρουμε το κάθε τριγωνάκι, σχηματίζοντας έτσι ένα κρουασανάκι.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα.
Αραδιάζουμε τα κρουασανάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους επειδή θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

18 comments:

  1. Πολύ λαχταριστά τα κρουασανάκια σου Ελένη μου!!!Πρέπει να είναι απίθανα φρεσκοψημένα με βούτυρο!Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟ

    ReplyDelete
  2. ΑΑΑΑ Ελενη δυο κρουασανακια να μου στελνες ετσι μπαμ μπαμ να τα απολαυσω με το καφεδακι μου....κλαψ!!!!τελεια η πρωινη σου λιχουδια!!!
    φιλια!!!!

    ReplyDelete
  3. Mmmm pentanostima fainontai! Steilte mou 2-3 na ta tsalakwsw!!!
    Y.g. Poly wraies foto ;-)
    Filoumpes

    ReplyDelete
  4. Μπράβο Λενάκι μας !!!!! υπέροχα και μοσχοβολιστά !!!!


    Καλημέρα και καλή βδομάδα να έχουμε !!!!!

    φιλια πολλα πολλά

    ReplyDelete
  5. Τι ομορφη και γυαλιστερή που ειναι η ζυμη του!

    Καλή εβδομάδα :)

    ReplyDelete
  6. Πολύ ωραία! Δεν είχα τέτοια συνταγή!!!

    ReplyDelete
  7. Μου έσπασε τη μύτη αυτό το βουτυρένιο άρωμα!!!
    Αχ!!! Θέλω κι εγώώώώ!!!
    ;-)
    Καλή εβδομάδααααα!

    ReplyDelete
  8. Είναι υπέροχα Ελενάκι μου!!!Για τον πρωινό, τον απογευματινό καφέ και γενικότερα για όλες τις ώρες της ημέρας!!!!
    Μια όμορφη εβδομάδα να έχουμε!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  9. Κάθομαι ένα δεκάλεπτο και τα κοιτάω,αλλά δεν βγαίνει τίποτα γιαυτό σου γράφω ότι είναι σκέτη τρέλλα!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  10. Καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα, σαν τα σπιτικά κρουασάν δεν έχω άλλο κανένα.

    ReplyDelete
  11. Το μόνο μείον σε αυτά τα απίθανα, αφράτα και μυρωδάτα κρουασάν, είναι οι άτιμες θερμίδες!!Τα λατρεύω τα κρουασάν και πάντα χαίρομαι όταν βλέπω σπιτικές δοκιμασμένες συνταγές σαν αυτήν!
    Φιλιά και Καλή εβδομάδα Λενάκι!

    ReplyDelete
  12. Ουάου και ξανά ουάου!
    Σπιτικά κρουασανάκια, απλά τέλεια!!!
    Ελενάκι μου είσαι φοβερή!
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Πεντανόστιμα φαίνονται τα κρουασανάκια σου Ελένη!!!Τί ωραία ζύμη!!!Καλή εβδομάδα!Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Η "απόλυτη" συνοδεία για τον καφέ και τα ροφήματα μας τα κρουασανάκια που μας έφτιαξες Ελένη! Αφράτα και λαχταριστά! Δεν νομίζω ότι μια δόση θα μας είναι αρκετή!!
    Καλή μας ημέρα.

    ReplyDelete
  15. τα λατρευω!!! ειδικα ζεστα!!!

    ReplyDelete
  16. Φαινονται πεντανοστιμα! Τα δοκιμαζω αμεσως με σοκολατα μεσα!

    ReplyDelete
  17. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜμμμμμμΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!
    Ελενάκι μου ζαλίζομαι και μόνο που βλέπω... Γεια στα χεράκια σου!

    Φιλάκια σου στέλνω πριν πέσω στα πατώματα!!!

    ReplyDelete
  18. Οι φωτογραφίες από τα κρουασανάκια σου Ελένη είναι αρκετές για να μας στείλουν όλες στην κουζίνα!
    Φαίνονται τόσο αφράτα και ροδοψημένα που νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν πιο δελεαστικά!
    Φιλιά

    ReplyDelete