Monday 19 January 2015
Κρουασανάκια βουτύρου
Αφράτα, σπιτικά και αρωματικά κρουασανάκια βουτύρου!
Ψήθηκαν πρωί-πρωί και το σπίτι μοσχοβόλησε.
Την συνταγή έχω εδώ και χρόνια από ένα μικρό βιβλιαράκι συνταγών που μοίραζε μια τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετς εδώ, στην Λάρισα, το ίδιο βιβλιαράκι από όπου είχα φτιάξει και το ρολό με παντεσπάνι καρότου.
Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα, μπορούμε όμως πριν τα τυλίξουμε και τα ψήσουμε να τα γεμίσουμε με ένα σωρό γλυκές ή αλμυρές νοστιμιές.
Σοκολάτα, μαρμελάδα, τυριά, αλλαντικά κλπ.
Η διαδικασία είναι πανεύκολη, πραγματικά αξίζει να φτιάξετε σπιτικά κρουασανάκια για τους αγαπημένους σας!
Πάμε να σας πω αναλυτικά πως θα τα ετοιμάσουμε!
Υλικά για 12 κρουασανάκια:
220 γρ-240 γρ. αλεύρι δυνατό (αυτό που φτιάχνουμε τσουρέκια)
20 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
160 ml ζεστό γάλα (όχι καυτό)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
130 γρ. βούτυρο φρέσκο, κρύο, σε κομματάκια
μια πρέζα αλάτι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για επάλειψη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη, την μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το μπολ σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, για 15-20 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι σταδιακά και μια πρέζα αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμη.
Αφήνουμε και πάλι το μπολ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος, για 30-35 λεπτά περίπου.
Κατόπιν το ξεσκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.
Μετά τα 30 λεπτά βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και ανοίγουμε την ζύμη με έναν πλάστη σε μακρόστενο φύλλο.
Απλώνουμε επάνω της τα κομματάκια του βουτύρου.
Κλείνουμε την ζύμη σαν φάκελο και την πιέζουμε με τον πλάστη, κάνοντας κινήσεις μπρος, πίσω, αριστερά και δεξιά.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να απορροφήσει η ζύμη όλο το βούτυρο.
Κατόπιν την χωρίζουμε σε δυο ίσες μπαλίτσες.
Ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο 0,2 χιλ. περίπου την κάθε μπάλα ζύμης χωριστά και την κόβουμε με μαχαίρι σε 6 τριγωνάκια.
Διπλώνουμε λιγάκι προς τα μέσα τις άκρες, όπως φαίνεται στην φωτό
και έπειτα ρολάρουμε το κάθε τριγωνάκι, σχηματίζοντας έτσι ένα κρουασανάκι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα.
Αραδιάζουμε τα κρουασανάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους επειδή θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15-20 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Πολύ λαχταριστά τα κρουασανάκια σου Ελένη μου!!!Πρέπει να είναι απίθανα φρεσκοψημένα με βούτυρο!Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟ
ReplyDeleteΑΑΑΑ Ελενη δυο κρουασανακια να μου στελνες ετσι μπαμ μπαμ να τα απολαυσω με το καφεδακι μου....κλαψ!!!!τελεια η πρωινη σου λιχουδια!!!
ReplyDeleteφιλια!!!!
Mmmm pentanostima fainontai! Steilte mou 2-3 na ta tsalakwsw!!!
ReplyDeleteY.g. Poly wraies foto ;-)
Filoumpes
Μπράβο Λενάκι μας !!!!! υπέροχα και μοσχοβολιστά !!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλή βδομάδα να έχουμε !!!!!
φιλια πολλα πολλά
Τι ομορφη και γυαλιστερή που ειναι η ζυμη του!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα :)
Πολύ ωραία! Δεν είχα τέτοια συνταγή!!!
ReplyDeleteΜου έσπασε τη μύτη αυτό το βουτυρένιο άρωμα!!!
ReplyDeleteΑχ!!! Θέλω κι εγώώώώ!!!
;-)
Καλή εβδομάδααααα!
Είναι υπέροχα Ελενάκι μου!!!Για τον πρωινό, τον απογευματινό καφέ και γενικότερα για όλες τις ώρες της ημέρας!!!!
ReplyDeleteΜια όμορφη εβδομάδα να έχουμε!!
Πολλά πολλά φιλιά!!!
Κάθομαι ένα δεκάλεπτο και τα κοιτάω,αλλά δεν βγαίνει τίποτα γιαυτό σου γράφω ότι είναι σκέτη τρέλλα!!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα, σαν τα σπιτικά κρουασάν δεν έχω άλλο κανένα.
ReplyDeleteΤο μόνο μείον σε αυτά τα απίθανα, αφράτα και μυρωδάτα κρουασάν, είναι οι άτιμες θερμίδες!!Τα λατρεύω τα κρουασάν και πάντα χαίρομαι όταν βλέπω σπιτικές δοκιμασμένες συνταγές σαν αυτήν!
ReplyDeleteΦιλιά και Καλή εβδομάδα Λενάκι!
Ουάου και ξανά ουάου!
ReplyDeleteΣπιτικά κρουασανάκια, απλά τέλεια!!!
Ελενάκι μου είσαι φοβερή!
Πολλά πολλά φιλάκια!
Πεντανόστιμα φαίνονται τα κρουασανάκια σου Ελένη!!!Τί ωραία ζύμη!!!Καλή εβδομάδα!Φιλιά!
ReplyDeleteΗ "απόλυτη" συνοδεία για τον καφέ και τα ροφήματα μας τα κρουασανάκια που μας έφτιαξες Ελένη! Αφράτα και λαχταριστά! Δεν νομίζω ότι μια δόση θα μας είναι αρκετή!!
ReplyDeleteΚαλή μας ημέρα.
τα λατρευω!!! ειδικα ζεστα!!!
ReplyDeleteΦαινονται πεντανοστιμα! Τα δοκιμαζω αμεσως με σοκολατα μεσα!
ReplyDeleteΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜμμμμμμΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!
ReplyDeleteΕλενάκι μου ζαλίζομαι και μόνο που βλέπω... Γεια στα χεράκια σου!
Φιλάκια σου στέλνω πριν πέσω στα πατώματα!!!
Οι φωτογραφίες από τα κρουασανάκια σου Ελένη είναι αρκετές για να μας στείλουν όλες στην κουζίνα!
ReplyDeleteΦαίνονται τόσο αφράτα και ροδοψημένα που νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν πιο δελεαστικά!
Φιλιά