Thursday 26 February 2015
Μαρμελάδα με εξωτικά φρούτα
Οι σπιτικές μαρμελάδες είναι από τις παρασκευές που μου αρέσουν ιδιαίτερα.
Φρούτα λογής λογής, αρώματα και γεύσεις κλεισμένα σε γυάλινα βαζάκια, περιμένουν υπομονετικά στο ντουλάπι ή στο ψυγείο, να συνοδεύσουν το καθημερινό μας πρόγευμα.
Πριν λίγο καιρό αγόρασα από το σ/μ της περιοχής μου κατεψυγμένα εξωτικά φρούτα σε κομματάκια.
Μια μικρή ποσότητα χρησιμοποίησε η κόρη μου και τα υπόλοιπα έμειναν στον καταψύκτη.
Δεν ήθελα όμως να παραμένουν για καιρό στην κατάψυξη κι έτσι αποφάσισα να τα φτιάξω μαρμελάδα. Έγινε μια πολύ νόστιμη μαρμελάδα με ιδιαίτερη γεύση τροπικών φρούτων.
Καθώς η πρώτη ύλης της μαρμελάδας αυτής βρίσκεται στους καταψύκτες των σ/μ, δεν υπάρχει εποχιακός περιορισμός για το πότε θα την φτιάξουμε. Κι εγώ θα την ξαναφτιάξω, γιατί βλέπω το βάζο στο ψυγείο να αδειάζει πολύ σύντομα!
Πάμε να δούμε την συνταγή!
Τα υλικά μας:
750 γρ. κατεψυγμένα κομμένα τροπικά φρούτα
600 γρ. ζάχαρη
μισό φασόλι βανίλιας
30 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή λάιμ
1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
Στην πράξη:
Βάζουμε σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα τα κομμένα τροπικά φρούτα και ρίχνουμε από επάνω την ζάχαρη.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το φασόλι της βανίλιας κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τις φλούδες του φασολιού της βανίλιας.
Καθαρίζουμε το φρέσκο τζίντζερ και το τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη, αφήνοντας τις ίνες του στην εξωτερική μεριά του τρίφτη. Ρίχνουμε το τρίμμα του τζίντζερ χωρίς τις ίνες και αυτό μέσα στην κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώνουμε την φωτιά στην χαμηλή θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Μόλις σταματήσει ο βρασμός, αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει δημιουργηθεί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και την αφήνουμε στην άκρη για 12 ώρες.
Με την βοήθεια ενός μίξερ με πόδι, πολτοποιούμε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα.
Μπορούμε αν θέλουμε να αφήσουμε μικρά κομματάκια φρούτων αν μας αρέσουν στην μαρμελάδα μας.
Βάζουμε και πάλι το σκεύος στην φωτιά και σιγοβράζουμε. Αν η εστία της κουζίνας μας έχει διαβάθμιση από το 1 ως το 9, εμείς την ρυθμίζουμε στο 5. Αφήνουμε την μαρμελάδα να δέσει ανακατεύοντας πολύ συχνά για να μην κολλήσει και κατόπιν την αποσύρουμε από την φωτιά.
Μόλις πέσει ο βρασμός, αφαιρούμε και πάλι τυχόν αφρό που έχει δημιουργηθεί.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε την ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους.
Αφήνουμε τα βάζα στην άκρη χωρίς να τα κουνήσουμε καθόλου, ως να κρυώσουν. Ή τα γυρίζουμε όπως είναι ζεστά ανάποδα και τα αφήνουμε ως έχουν μέχρι να κρυώσουν.
Ελέγχουμε τα καπάκια των βάζων αν έχουν κλείσει καλά. Θα έχουν τραβηχτεί προς τα μέσα.
Αν κάποιο βάζο με μαρμελάδα δεν έχει σφραγίσει σωστά, το βάζουμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε το περιεχόμενό του, πρώτο.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Φαντάζομαι τις μυρωδιές και τη γεύση αυτής της μαρμελάδας.Γεια στα χέρια σου!
ReplyDeleteΠολύ ωραία η εξωτική μαρμελάδα σου! Αρωματική και λαμπερή!
ReplyDeleteprepei na einai kataplhktikh kai me fobero arvma! εις τα υποψην λοιπον!
ReplyDeleteκαλημερα
Μου αρέσουν τόσο οι μαρμελάδες και αυτή σίγουρα τόσο αρωματική!!
ReplyDeleteμμμμμ δεν εχω δοκιμασει ποτε μαρμελαδα με τετοια φτουτα,καλη ιδεα και ευκολη!!!!
ReplyDeleteσε φιλω!!
Νομίζω πως είναι υπέροχη!!Μπράβο Ειρήνη!
ReplyDeleteΗ αγαπημένη μου μαρμελάδα!!! Τόσο εύκολη να τη φτιάξεις.. που πραγματικά δεν αξίζει να αγοράσεις καμιά τυποποιημένη. Γιαμι γιάμιιι!!!
ReplyDeleteΥπέροχη η εξωτική μαρμελάδα σου Ειρήνη μου!!Καί πολύ εύκολη συνταγή!!Μπράβο Ειρήνη!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΠολύ πρωτότυπη μαρμελάδα, ετοιμάζομαι κι εγώ για μια ιδιαίτερη την επόμενη εβδομάδα.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε Ειρήνη
Πρέπει να έχει εκπλητικό άρωμα!! Τέλεια φαίνεται !! Πολλά φιλιά!!
ReplyDeleteΦαντάζομαι το άρωμα αλλά και τη γεύση αυτής της μαρμελάδας. Τέλεια δείχνει Ειρήνη μου, γίνεται και πολύ εύκολα. Φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΚαταπληκτικός συνδυασμός το τζίντζερ και το λαιμ με τα εξωτικά φρούτα! Θα ταιριάζει υπέροχα με ένα απλό κέικ.
ReplyDeleteΩραία ιδέα τα κατεψυγμένα φρούτα, πολύ λαχταριστή η μαρμελάδα σου!!
ReplyDeleteΣίγουρα πολύ ξεχωριστή συνταγή ! μ'άρέσει πολύ η πολυχρωμία της !!!!!! Τόσα διαφορετικά φρούτα θα δίνουν σίγουρα υπέροχη γεύση και άρωμα !! γεια στα χεράκια σου Ειρηνάκι !!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλό σ/κ
Έχω προμηθευτεί κατεψυγμένα εξωτικά φρούτα, τα οποία σκεφτόμουν να τα κάνω παγωτάκι, μιας και στο σπίτι μας το παγωτό δεν έχει εποχή!
ReplyDeleteΈνα μέρος θα το αξιοποιήσω για μαρμελαδίτσα, με ξεσήκωσες!
Φιλιά!
φαντάζομαι πως θα μοσχομύρισε το σπίτι!!
ReplyDeleteο συνδυασμός εξωτικών φρούτων, λάιμ και τζίντζερ είναι φανταστικός!
καλό σ/κ!!
Ωραία ιδέα για μαρμελάδα!
ReplyDeleteΚαι σαν γέμιση για κέικ θα είναι φανταστική νομίζω!
Όχι ότι δεν τρώγεται πολύ ευχάριστα και με το κουταλάκι!!
Φιλιά
Ειρηνάκι μου φαντάζομαι τη γεύση της!
ReplyDeleteΘα κάνω ντου κι εγώ εκεί που μάλλον πας κι εσύ να πάρω εξωτικά φρούτα!
Φιλάκια λιχούδικα!