Saturday, 2 May 2009

Γλώσσες στη λαδόκολλα

Στο τραπέζι που έκανε στους φίλους της η Αμαλία, το κυρίως πιάτο ήταν γλώσσες στη λαδόκολλα, ώστε το φαγητό να παραμείνει ζουμερό και όχι στεγνό.
Τις συνόδεψε με ένα ριζότο με λαχανικά, αλλά και καροτάκια στην λαδόκολλα (συνταγές θα ακολουθήσουν σύντομα).
Ηπιαν κρασάκι λευκό Λημνία Γη.

"Χρειαζόμαστε:
8 κομμάτια γλώσσες
½ πακέτο μανιτάρια των 500 γραμμαρίων
1 κρεμμύδι ξερό
¾ πράσο κυρίως το άσπρο μέρος
2 πιπεριές κέρατο (εγώ έβαλα μία πορτοκαλί και μία πράσινη)
4 κολοκυθάκια μικρά
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
2 – 3 κουταλιές μουστάρδα
20 ml ξύδι μπαλσάμικο λευκό
20 ml λάδι
½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι ή καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη.
4 κομμάτια λαδόκολλας ικανά να τυλίξουν 2 γλώσσες με λίγα λαχανικά η καθεμία.
Παρατηρήσεις:
Γλώσσες χρησιμοποίησα κατεψυγμένες φιλέτο, το κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες, το πράσο, τα μανιτάρια και οι πιπεριές κομμένες στα 2 εγκαρσίως και μετά σε φέτες, τα κολοκύθια σε ροδέλες. Λάδι και ξύδι τα έβαλα με το μάτι πιστεύω να είναι σωστές οι αναλογίες. Τα μανιτάρια εννοείται τα πλένουμε πριν τα κόψουμε.
Πως φτιάχνονται:
Πλένουμε τις γλώσσες και τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βαθύ μπολ.
Προσέχουμε να μην έχουν πολλά υγρά.
Σε ένα γυάλινο βαζάκι βάζουμε τον χυμό του λεμονιού, το λάδι περίπου 1 δάχτυλο κατά πάχος, το ξύδι ομοίως, και τη μουστάρδα.
Ανακινούμε καλά (αφού έχουμε κλείσει με το καπάκι εννοείται εεεε!!! ;)) και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα φιλέτα της γλώσσας. Ρίχνουμε λίγο ξύδι ακόμα στο βαζάκι για να το ξεπλύνουμε να μην πάει χαμένη η μουστάρδα που θα έχει μείνει….Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα βαθύ τηγάνι αντικολητικό ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα με καπάκι μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Αφού απορροφηθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το πράσο και τα αφήνουμε να μαραθούν στα υγρά των μανιταριών. Όταν μεγάλο μέρος των υγρών έχει απορροφηθεί, ρίχνουμε λίγο λάδι και όταν αρχίσει να καίει ρίχνουμε το κρασί. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να εξατμιστεί πιο γρήγορα και τέλος ρίχνουμε πιπεριές και κολοκύθια.
Αφήνουμε 2 με 3 λεπτά περίπου και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και τα χωρίζουμε στα 4.
Σε κάθε φύλλο λαδόκολλας βάζουμε 2 γλώσσες, από πάνω τους το ¼ του μείγματος λαχανικών και περιχύνουμε με 2 – 3 κουταλιές από το μείγμα της μουστάρδας.Κλείνουμε τις λαδόκολλες μία μία και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
Έψησα σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω και στον αέρα 175 βαθμούς για μισή ώρα (μάλλον πολύ ώρα ήταν αλλά για σιγουριά…) και μετά τις άφησα μέσα στο φούρνο μέχρι να τις σερβίρω.
Τις σερβίρισα με τη λαδόκολλα μέσα στο πιάτο.
Η αν θέλουμε, μπορούμε να σκίσουμε λίγο την λαδόκολλα από την κάτω μεριά της και τραβώντας την με προσοχή από τα άκρα προς τα έξω να αδειάσουμε το περιεχόμενο μέσα στο πιάτο ανέγγιχτο.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

49 comments:

  1. λοιπον, την επόμενη φορά που θα μαγειρέψω ψάρια, έτσι θα τα κάνω!

    προς το παρον, αγόρασα μολις πριν λίγο λαδόκολλα και θα βάλω μέσα άλλο είδος, εκτός ψαριού.

    καλο Σαββατοκύριακο
    και να περνάτε όμορφα :))

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα! Αν και δεν τρελλαινομαι για γλωσσες η συνταγή σου μου αρέσει. Νομίζω ότι θα μπορούσα να την δοκιμάσω με άλλο είδος ψαριού πχ. πέρκα...όταν το δοκιμάσω θα σας πω..
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  3. ωραίο και ελαφρύ πιάτο, ναι και γω νομίζω ότι για γλώσσα ήταν πολλή η ώρα, εφόσον και τα λαχανικά ήταν ήδη σωταρισμένα.
    δεν έχει σημασία, φαίνεται και είναι νοστιμοτατο

    ReplyDelete
  4. Αμαλία, θα ήθελα πολύ να σε είχα φίλη!!! Ρε παιδιά... τί φαγητό είναι αυτό;;;
    Από εβδομάδα που θα πάρω ψάρια, θα το δοκιμάσω! Πολύ ωραία συνταγή!

    Καλό μήνα κορίτσια!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. ΩΠΑ ΩΠΑ ΚΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ!!!

    ReplyDelete
  6. Η συνέχεια του υπέροχου τραπεζιού που έκανε η Αμαλία!!!
    Μπράβο σου κοπέλα μου!!!
    Υπέροχη συνταγή, υπέροχο σερβίρισμα!!!
    Τρώμε συχνά ψάρια, οπότε θα το ... περιποιηθούμε την επόμενη φορά!!!
    φιλιά πολλά!!
    Καλό μήνα σε όλη την παρέα!!!:)
    Υ.Γ Υποθέτω ότι μπορεί να γίνει εξίσου καλό και με άλλου είδους ψαράκια;

    ReplyDelete
  7. Λοιπόν, κι εγώ σήμερα γλώσσα φιλέτο έφαγα, που το έκανε η μανούλα μου μούρλια! Και φανταστείτε ότι το λέω εγώ αυτό που δεν τρώω ψάρια γενικότερα! Κι αυτή η συνταγή της Αμαλίας υπέροχη φαίνεται, θα την προτείνω! Φιλιά πολλά σε όλες σας!

    ReplyDelete
  8. σουπέρ η συνταγή της Αμαλίας

    ReplyDelete
  9. Μαριλένα μου η συνταγή μπορεί φυσικά να γίνει και με κρέας αλλά και με σκέτα λαχανικά...διαφέρουν οι χρόνοι όμως. δοκίμασέ το και πες μας εεε;;;

    ReplyDelete
  10. Betty's Cuisine σίγουρα γίνεται και με άλλο ψάρι, εγώ το κάνω και με τσιπούρα, αλλά μου έδωσες ιδέα για την πέρκα που μου αρέσει πολύ....μμ από εβδομάδα θα φτιαχτεί

    ReplyDelete
  11. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είναι όντως ελαφρύ ελαφρότατο, αφού δεν τα τηγανίζω τα λαχανικά.
    Καλέ πάρ'τε μία μπουκίτσα να δοκιμάσετε μην ντρεπεστε....γιατί κανείς δεν δοκιμάζει!!!χιχιχιχιχιχι

    ReplyDelete
  12. Καλό μήνα και σε σένα Ειρήνη!!!!!!!Σε λίγο θα αρχίσω να το παίρνω πάνω μου όμως με τα καλά σου λόγια, μπορείς να περάσεις από Χαλκίδα και να κεραστείς ένα φιλετάκι κ ας μην είσαι ακόμα φίλη μου...

    ReplyDelete
  13. Μαρία Νικολάου να η ευκαιρία!!!! βρες και τα υπόλοιπα υλικά ή όπως λέω και εγώ ό,τι βγάλει το ψυγείο και πες μας αποτελέσματα εεε

    ReplyDelete
  14. Υπέροχο, υπέροχο, λατρεύω κάθε τι τέτοιο..αγαπώ το ψάρι αυτό , τη πέρκα, τη ρήνα, όλα μου αρέσουν.Εγώ έκανα( όχι εγώ ο Δημήτρης)περίπου κάτι τέτοιο χωρίς το κολοκυθάκι με γουφάρι ..να το είχα! Αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης κάνει γεμιστά για αύριο!

    ReplyDelete
  15. Ευχαριστώ πολύ Μαριαν, έτσι που τα λέτε θα αρχίσω να κοκκινίζω που δεν το συνηθίζω κίολας....
    Και εμείς τα ψάρια 2 φορές την εβδομάδα τα τιμούμε...
    ναι όπως είπα πιο πάνω και με άλλα ψάρια και με κρέας γίνεται εξίσου ωραίο, κάποια στιγμή θέλω να πειραματιστώ και με μπακαλιάρο να δω τι γίνεται...

    ReplyDelete
  16. Μπράβο Μαρία ψαράκι σήμερα εεεε;;; και από τη μανούλα ακόμα καλύτερα!!! Καλό είναι γιατί δίαιτα δεν σημαίνει σαλάτες και λαχανικά μόνο.
    καλό μήνα και καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  17. Ευχαριστώ Βίκυ, όταν ανοίξω το εστιατόριο που ονειρεύομαι (σε αυτή ή σε κάποια άλλη ζωή) θα θυμάμαι τα καλά σας λόγια και όταν θα έρχεστε θα σας φιλεύω με το κατιτις μου....

    ReplyDelete
  18. Αχτίδα τη ρήνα;;;;;πως μου ξέφυγε αυτό το ψάρι και δεν το ξέρω. Αααα και εγώ το καλοκυθάκι αν δεν το είχα στο ψυγείο ίσως να μην το έβαζα αλλά του ταίριαξε πάρα πολύ. Αααχ δεν λες στο Δημήτρη να μου πετάξει κανένα κομματάκι από τα γεμιστά;;; (όχι στο κεφάλι εννοείται) μου αρέσουν και αυτά πάααααααααααρα πολύ
    πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  19. Αμαλίτσα χρυσοχέρα, μόλις μπήκα σπίτι.
    Αμα σου πω που ήμουν θα ... στεναχωρηθείς!!
    Αρτάκη!! Με ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι φίλων με το οποίο γνωριστήκαμε πέρισυ ιντερνετικά.
    Μα να μην έχω το τηλέφωνό σου να βρεθούμε έστω για ένα καφεδάκι??
    Φάγαμε στου Τέσκο ψαράκια και θαλασσινά και μετά πήγαμε για καφεδάκι και μπισκοτόγλυκο (the best!!) στην Στενή.
    Την επόμενη φορά που θα έρθω προς τα μέρη σου πρέπει να το κανονίσουμε οπωσδήποτε να τα πούμε από κοντά.
    Φιλάκια:)

    ReplyDelete
  20. Αααααααααα ρε Λενιώ!!!!!!!!!!!!!
    Λοιπόν ο μεν Τέσκος (ή αλλιώς η Κική) είναι η θεία του κουμπάρου μας οπότε πήγατε και φάγατε εγγυημένα καλά εννοείται!!!!!!!! Και στη Στενή αν πήγατε στην πλατεία στο 1743 στο Γιώργο τα γλυκά τα φτιάχνει η μαμά του και είναι κόλαση........
    Πάντως σήμερα καναμε με τον καλό μου έναν μηχανόβιο μίνι γύρο της Στ. ελλάδας οπότε δεν θα με έβρισκες....
    θα σε περιμένω όποτε μπορείς ξανά να σε ξεναγήσω και στα μη Αθηναίϊκα διαδεδομένα στέκια της περιοχής....
    πολλά φιλιά

    Υ.Γ. μην ξεχνάς το 11 888!!!!!!!!!!χα χα χα ό,τι ψάχνεις στα σίγουρα!!!!

    ReplyDelete
  21. Ακριβώς σε αυτά τα δύο πήγαμε!!!
    Η Κική είναι πολύ φίλη και γνωστή με το ζευγάτι των φίλων μας και εκεί πηγαίνουν χρόνια.
    Ενα χρόνο μας ψήνουν να πάμε στην Κική και σήμερα επιτέλους το αποφασίσαμε.
    Ηταν πραγματικά όλα εξαιρετικά, φρεσκότατα και οι τιμές του .... η μεγάλη έκπληξη!! Πάμφθηνα!!!
    Στο 1743 πηγαίνουμε εδώ και πολλά χρόνια, μάλιστα σήμερα κάναμε πλάκα στον Γιώργο ότι ήρθαμε από Αθήνα μόνο για το μπισκοτόγλυκο της μαμάς του.
    Χρόνια την παρακαλάω να μου δώσει την συνταγή της απίστευτης κρέμας του μπισκοτόγλυκου, αλλά δεν την δίνει.
    Μπας και έχουμε τα μέσα με σένα??

    ReplyDelete
  22. επίτηδες μου το κάνετε σήμερα εσύ και η ειρήνη...καλαααααά..
    πολύ ωραίο...ελεν..

    ReplyDelete
  23. AΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ.ΚΛΑΨ ΚΛΙΨ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ReplyDelete
  24. Δεν λέω "καρδιακή" η συνταγή, αλλά και η περιγραφή του αδειάσματος μέσα στο πιάτο, σκίζοντας την λαδόκολλα από την κάτω μεριά της και τραβώντας την με προσοχή από τα άκρα προς τα έξω, είναι δραματικά ωραία!!

    ReplyDelete
  25. Ααααχχχ ρε Άχτίδα δεν σου ζητούσα να μου πέσει το βάρος μου σε χρυσό που ζήτησα γεμιστά!!!!!!!!!!! Σήμερα το μεσημέρι με πήρε η πεθερούλα μου τηλ και μου είπε ότι έφτιαξε γεμιστά να πάω να πάρω.....Μπορεί να μην ήταν του δημήτρη σου αλλά εγώ τα γεμιστά τα έφαγα μην είμαστε και αχάριστοι!!!!!

    ReplyDelete
  26. homemade συγγνώμη που θα στη χαλάσω!!!!! πάρε ένα κομματάκι κ ας μην το έφτιαξε η Έλεν....

    ReplyDelete
  27. έλα ρε JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS πετάξου να πάρεις ένα μεζεδάκι....όσο μακριά κ αν είσαι θα σου φυλάξω κάτι δεν θα τα φάνε όλα θα προλάβεις

    ReplyDelete
  28. Phivos Nicolaides πιστεύω να πιάνει η ιδέα αυτή με το σκίσιμο της λαδόκολλας δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, αν τη δοκιμάσεις ενημέρωσε....

    ReplyDelete
  29. Έλενα η Κική όντως είναι πολύ φθηνή σε σχέση με αυτά που σου προσφέρει...ή καλύτερα θα το τοποθετούσα ότι είναι κανονικές οι τιμές οι άλλοι είναι πανάκριβοι!!!!!και να φανταστείς ότι στην ουσία καφενείο ήταν και ακόμα είναι δηλ...
    όσο για το γιώργο θα δω τι μπορώ να καταφέρω για το μπισκοτόγλυκο γιατί δύσκολα τα δίνουν αυτά....Αν έχω νέα θα σε ενημερώσω

    ReplyDelete
  30. Νόστιμο το ψαράκι στη λαδόκολλα!Φτιάχνω κι εγώ,αλλά αυτό που μου αρέσει στη συνταγή σου είναι τα λαχανικά και τα μανιτάρια που προσθέτεις.
    Την επόμενη φορά θα βάλω.
    Καλό βράδυ!

    Από Αρτάκη είσαι;Άλλη μια Ευβοιώτισσα στο δίκτυο.

    ReplyDelete
  31. αχχχ βρε Έλένη θα σε μαλώσω....αφού το λέμε κάθε φορά για τη Χαλκίδα και τα ούζα και τα τσίπουρα και τα ψάρια και τα σαγανάκια με το λεμονάκι που με πειράζουν τα κορίτσια!!!!
    όχι δεν είμαι από Αρτάκη, ο άντρας μου είναι από εκεί εγώ μένω τα τελευταία 30 περίπου χρόνια Χαλκίδα άρα νοούμαι Χαλκιδέα!!
    καλό βράδυ

    ReplyDelete
  32. Αμαλία,οκ συγνώμη!Δε διαβάζω πάντα όλα τα σχόλια.

    ReplyDelete
  33. Ελενάκι το είχα ξεχάσει ότι κι εσύ μένεις Εύβοια.
    Ααααχχ, έπρεπε να κανονίσουμε να βρεθούμε εχθές.
    Δεν πειράζει! Μας άρεσε τόσο πολύ που σίγουρα θα ξαναέρθουμε σύντομα:)
    Και θα το κανονίσουμε!!
    Φιλιά:)

    ReplyDelete
  34. Σιγά καλέ μου ζητάς και συγγνώμη!!! No prblm....

    ReplyDelete
  35. Έλενα η Ελένη αν δεν κάνω λάθος μένει βόρεια εύβοια οπότε θες περισσότερο ταξίδι....

    ReplyDelete
  36. Πολύ ωραία πρόταση Αμαλίτσα μου και πολύ ωραία η παρουσίασή σου.

    καλό μήνα !!!

    ReplyDelete
  37. καλό μήνα και σε σένα Μαράκι,
    κόπιασε να σε τρατάρουμε μία μπουκίτσα.

    ReplyDelete
  38. Aμαλίτσα μου, α α α α !! θα σε μαλώσω !!!!! (απο το έργο του Βουτσά) δεν θυμάσαι καλέ που θα πηγαίναμε στο Elenaki μας στην Εύβοια να της φάμε το γλυκάκι που έψηνε ??? θυμάμαι που μας έλεγε ότι απο την βεράντα της έβλεπε μέχρι θάλασσα !!!! τι ωραία να ερχόμασταν απο εσένα να φάμε τις υπέροχες γλώσσες ''σου'' και μετά να πίναμε καφεδάκι απο τα χέρια της Elenis στην υπέροχη βεράντα της .... αχ αχ!

    Ελενακι σου ερχόμαστεεεεεεεε!!

    ReplyDelete
  39. Καλέ Μαρία μη με μαλώνεις, αλλά εγώ θυμάμαι τα πάντα και πολύ καλά μάλιστα..... Δεν πρόσεξες που είπα ότι η Eleni είναι από Β. Εύβοια...
    Έλενα σώσε με πες πες.....
    χιχιχιχιχιχιχι

    ReplyDelete
  40. αααααααα και που είσαι εεε έβαλα τις γλώσσες στο φούρνο και ετοιμάζω το αυτοκίνητο για Β. Εύβοια ελπίζω η Ελένη να μας περιμένει αλλιώς θα πιούμε τον καφέ στην βεράντα της....

    ReplyDelete
  41. Kόρες εγώ κάτι μπριζολάκια ψήνω, θα τα πάρω κι αυτά μαζί καλού κακού.
    Δώστε μου καφέ με θέα την θάλασσα και δεν θέλω τίποτε άλλο!!!

    ReplyDelete
  42. χαχαχαχααχαχαχαχα που είσαι Eleni!!!!!!!! ερχόμαστε !!!
    βάζεις την βεράντα, βάζουμε τον μεζέ!!!!

    ReplyDelete
  43. Πολύ καλή η ιδέα για λαδόκολλα για τις γλώσσες που διαλύονται εύκολα με το γύρισμα!

    ReplyDelete
  44. Μόνο τηγανητές τις έχω φάει τις γλώσσες, γι'αυτό και δεν τις πολυφτιάχνω. Η ιδέα σου πολύ καλή, θα είναι το επόμενο ψαρικό μου!

    ReplyDelete
  45. Ναι Κική μου τις βάζεις στο ταψάκι και τις ξεχνάς, άσε δε που δεν χρειάζονται και ιδιαίτερο μην πω καθόλου πλύσιμο τα ταψάκια μας!!!!!!

    ReplyDelete
  46. Vana και εμένα τα τηγανιτά δεν με ενθουσιάζουν και πάρα πολύ και αν δεν σου αρέσει και πάρα πολύ η γλώσσα βάλε άλλο ψαράκι.... Εγώ έχω βρεί τη λύση με τη λαδόκολλα πάντως

    ReplyDelete
  47. A fabulous recipe. I love making and serving "paketa" of fish...always a surprise for guests.

    ReplyDelete
  48. Χα χα Πετράν!!!!!! Μου έδωσες ωραία ιδέα, την επόμενη φορά που θα έχω καλεσμένους και θα κάνω αυτό το πιάτο δεν θα το ανοίξω θα τους αφήσω να ανακαλύψουν μόνοι τους τι κρύβει μέσα!!!!
    I like when you say "paketa" of fish...

    ReplyDelete