
Τις συνόδεψε με ένα ριζότο με λαχανικά, αλλά και καροτάκια στην λαδόκολλα (συνταγές θα ακολουθήσουν σύντομα).
Ηπιαν κρασάκι λευκό Λημνία Γη.
"Χρειαζόμαστε:
8 κομμάτια γλώσσες
½ πακέτο μανιτάρια των 500 γραμμαρίων
1 κρεμμύδι ξερό
¾ πράσο κυρίως το άσπρο μέρος
2 πιπεριές κέρατο (εγώ έβαλα μία πορτοκαλί και μία πράσινη)
4 κολοκυθάκια μικρά
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
2 – 3 κουταλιές μουστάρδα
20 ml ξύδι μπαλσάμικο λευκό
20 ml λάδι
½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι ή καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη.
4 κομμάτια λαδόκολλας ικανά να τυλίξουν 2 γλώσσες με λίγα λαχανικά η καθεμία.
Παρατηρήσεις:
Γλώσσες χρησιμοποίησα κατεψυγμένες φιλέτο, το κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες, το πράσο, τα μανιτάρια και οι πιπεριές κομμένες στα 2 εγκαρσίως και μετά σε φέτες, τα κολοκύθια σε ροδέλες. Λάδι και ξύδι τα έβαλα με το μάτι πιστεύω να είναι σωστές οι αναλογίες. Τα μανιτάρια εννοείται τα πλένουμε πριν τα κόψουμε.
Πως φτιάχνονται:
Πλένουμε τις γλώσσες και τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βαθύ μπολ.
Προσέχουμε να μην έχουν πολλά υγρά.
Σε ένα γυάλινο βαζάκι βάζουμε τον χυμό του λεμονιού, το λάδι περίπου 1 δάχτυλο κατά πάχος, το ξύδι ομοίως, και τη μουστάρδα.
Ανακινούμε καλά (αφού έχουμε κλείσει με το καπάκι εννοείται εεεε!!! ;)) και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τα φιλέτα της γλώσσας. Ρίχνουμε λίγο ξύδι ακόμα στο βαζάκι για να το ξεπλύνουμε να μην πάει χαμένη η μουστάρδα που θα έχει μείνει….Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα βαθύ τηγάνι αντικολητικό ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σκεπασμένα με καπάκι μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Αφού απορροφηθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το πράσο και τα αφήνουμε να μαραθούν στα υγρά των μανιταριών. Όταν μεγάλο μέρος των υγρών έχει απορροφηθεί, ρίχνουμε λίγο λάδι και όταν αρχίσει να καίει ρίχνουμε το κρασί. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να εξατμιστεί πιο γρήγορα και τέλος ρίχνουμε πιπεριές και κολοκύθια.
Αφήνουμε 2 με 3 λεπτά περίπου και σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και τα χωρίζουμε στα 4.
Σε κάθε φύλλο λαδόκολλας βάζουμε 2 γλώσσες, από πάνω τους το ¼ του μείγματος λαχανικών και περιχύνουμε με 2 – 3 κουταλιές από το μείγμα της μουστάρδας.

Έψησα σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω και στον αέρα 175 βαθμούς για μισή ώρα (μάλλον πολύ ώρα ήταν αλλά για σιγουριά…) και μετά τις άφησα μέσα στο φούρνο μέχρι να τις σερβίρω.
Τις σερβίρισα με τη λαδόκολλα μέσα στο πιάτο.
Η αν θέλουμε, μπορούμε να σκίσουμε λίγο την λαδόκολλα από την κάτω μεριά της και τραβώντας την με προσοχή από τα άκρα προς τα έξω να αδειάσουμε το περιεχόμενο μέσα στο πιάτο ανέγγιχτο.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία
λοιπον, την επόμενη φορά που θα μαγειρέψω ψάρια, έτσι θα τα κάνω!
ReplyDeleteπρος το παρον, αγόρασα μολις πριν λίγο λαδόκολλα και θα βάλω μέσα άλλο είδος, εκτός ψαριού.
καλο Σαββατοκύριακο
και να περνάτε όμορφα :))
Καλημέρα! Αν και δεν τρελλαινομαι για γλωσσες η συνταγή σου μου αρέσει. Νομίζω ότι θα μπορούσα να την δοκιμάσω με άλλο είδος ψαριού πχ. πέρκα...όταν το δοκιμάσω θα σας πω..
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο!
ωραίο και ελαφρύ πιάτο, ναι και γω νομίζω ότι για γλώσσα ήταν πολλή η ώρα, εφόσον και τα λαχανικά ήταν ήδη σωταρισμένα.
ReplyDeleteδεν έχει σημασία, φαίνεται και είναι νοστιμοτατο
Αμαλία, θα ήθελα πολύ να σε είχα φίλη!!! Ρε παιδιά... τί φαγητό είναι αυτό;;;
ReplyDeleteΑπό εβδομάδα που θα πάρω ψάρια, θα το δοκιμάσω! Πολύ ωραία συνταγή!
Καλό μήνα κορίτσια!!!!!!!!!!
ΩΠΑ ΩΠΑ ΚΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ!!!
ReplyDeleteΗ συνέχεια του υπέροχου τραπεζιού που έκανε η Αμαλία!!!
ReplyDeleteΜπράβο σου κοπέλα μου!!!
Υπέροχη συνταγή, υπέροχο σερβίρισμα!!!
Τρώμε συχνά ψάρια, οπότε θα το ... περιποιηθούμε την επόμενη φορά!!!
φιλιά πολλά!!
Καλό μήνα σε όλη την παρέα!!!:)
Υ.Γ Υποθέτω ότι μπορεί να γίνει εξίσου καλό και με άλλου είδους ψαράκια;
Λοιπόν, κι εγώ σήμερα γλώσσα φιλέτο έφαγα, που το έκανε η μανούλα μου μούρλια! Και φανταστείτε ότι το λέω εγώ αυτό που δεν τρώω ψάρια γενικότερα! Κι αυτή η συνταγή της Αμαλίας υπέροχη φαίνεται, θα την προτείνω! Φιλιά πολλά σε όλες σας!
ReplyDeleteσουπέρ η συνταγή της Αμαλίας
ReplyDeleteΜαριλένα μου η συνταγή μπορεί φυσικά να γίνει και με κρέας αλλά και με σκέτα λαχανικά...διαφέρουν οι χρόνοι όμως. δοκίμασέ το και πες μας εεε;;;
ReplyDeleteBetty's Cuisine σίγουρα γίνεται και με άλλο ψάρι, εγώ το κάνω και με τσιπούρα, αλλά μου έδωσες ιδέα για την πέρκα που μου αρέσει πολύ....μμ από εβδομάδα θα φτιαχτεί
ReplyDeleteΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είναι όντως ελαφρύ ελαφρότατο, αφού δεν τα τηγανίζω τα λαχανικά.
ReplyDeleteΚαλέ πάρ'τε μία μπουκίτσα να δοκιμάσετε μην ντρεπεστε....γιατί κανείς δεν δοκιμάζει!!!χιχιχιχιχιχι
Καλό μήνα και σε σένα Ειρήνη!!!!!!!Σε λίγο θα αρχίσω να το παίρνω πάνω μου όμως με τα καλά σου λόγια, μπορείς να περάσεις από Χαλκίδα και να κεραστείς ένα φιλετάκι κ ας μην είσαι ακόμα φίλη μου...
ReplyDeleteΜαρία Νικολάου να η ευκαιρία!!!! βρες και τα υπόλοιπα υλικά ή όπως λέω και εγώ ό,τι βγάλει το ψυγείο και πες μας αποτελέσματα εεε
ReplyDeleteΥπέροχο, υπέροχο, λατρεύω κάθε τι τέτοιο..αγαπώ το ψάρι αυτό , τη πέρκα, τη ρήνα, όλα μου αρέσουν.Εγώ έκανα( όχι εγώ ο Δημήτρης)περίπου κάτι τέτοιο χωρίς το κολοκυθάκι με γουφάρι ..να το είχα! Αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης κάνει γεμιστά για αύριο!
ReplyDeleteΕυχαριστώ πολύ Μαριαν, έτσι που τα λέτε θα αρχίσω να κοκκινίζω που δεν το συνηθίζω κίολας....
ReplyDeleteΚαι εμείς τα ψάρια 2 φορές την εβδομάδα τα τιμούμε...
ναι όπως είπα πιο πάνω και με άλλα ψάρια και με κρέας γίνεται εξίσου ωραίο, κάποια στιγμή θέλω να πειραματιστώ και με μπακαλιάρο να δω τι γίνεται...
Μπράβο Μαρία ψαράκι σήμερα εεεε;;; και από τη μανούλα ακόμα καλύτερα!!! Καλό είναι γιατί δίαιτα δεν σημαίνει σαλάτες και λαχανικά μόνο.
ReplyDeleteκαλό μήνα και καλή συνέχεια
Ευχαριστώ Βίκυ, όταν ανοίξω το εστιατόριο που ονειρεύομαι (σε αυτή ή σε κάποια άλλη ζωή) θα θυμάμαι τα καλά σας λόγια και όταν θα έρχεστε θα σας φιλεύω με το κατιτις μου....
ReplyDeleteΑχτίδα τη ρήνα;;;;;πως μου ξέφυγε αυτό το ψάρι και δεν το ξέρω. Αααα και εγώ το καλοκυθάκι αν δεν το είχα στο ψυγείο ίσως να μην το έβαζα αλλά του ταίριαξε πάρα πολύ. Αααχ δεν λες στο Δημήτρη να μου πετάξει κανένα κομματάκι από τα γεμιστά;;; (όχι στο κεφάλι εννοείται) μου αρέσουν και αυτά πάααααααααααρα πολύ
ReplyDeleteπολλά φιλιά
Αμαλίτσα χρυσοχέρα, μόλις μπήκα σπίτι.
ReplyDeleteΑμα σου πω που ήμουν θα ... στεναχωρηθείς!!
Αρτάκη!! Με ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι φίλων με το οποίο γνωριστήκαμε πέρισυ ιντερνετικά.
Μα να μην έχω το τηλέφωνό σου να βρεθούμε έστω για ένα καφεδάκι??
Φάγαμε στου Τέσκο ψαράκια και θαλασσινά και μετά πήγαμε για καφεδάκι και μπισκοτόγλυκο (the best!!) στην Στενή.
Την επόμενη φορά που θα έρθω προς τα μέρη σου πρέπει να το κανονίσουμε οπωσδήποτε να τα πούμε από κοντά.
Φιλάκια:)
Αααααααααα ρε Λενιώ!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΛοιπόν ο μεν Τέσκος (ή αλλιώς η Κική) είναι η θεία του κουμπάρου μας οπότε πήγατε και φάγατε εγγυημένα καλά εννοείται!!!!!!!! Και στη Στενή αν πήγατε στην πλατεία στο 1743 στο Γιώργο τα γλυκά τα φτιάχνει η μαμά του και είναι κόλαση........
Πάντως σήμερα καναμε με τον καλό μου έναν μηχανόβιο μίνι γύρο της Στ. ελλάδας οπότε δεν θα με έβρισκες....
θα σε περιμένω όποτε μπορείς ξανά να σε ξεναγήσω και στα μη Αθηναίϊκα διαδεδομένα στέκια της περιοχής....
πολλά φιλιά
Υ.Γ. μην ξεχνάς το 11 888!!!!!!!!!!χα χα χα ό,τι ψάχνεις στα σίγουρα!!!!
Ακριβώς σε αυτά τα δύο πήγαμε!!!
ReplyDeleteΗ Κική είναι πολύ φίλη και γνωστή με το ζευγάτι των φίλων μας και εκεί πηγαίνουν χρόνια.
Ενα χρόνο μας ψήνουν να πάμε στην Κική και σήμερα επιτέλους το αποφασίσαμε.
Ηταν πραγματικά όλα εξαιρετικά, φρεσκότατα και οι τιμές του .... η μεγάλη έκπληξη!! Πάμφθηνα!!!
Στο 1743 πηγαίνουμε εδώ και πολλά χρόνια, μάλιστα σήμερα κάναμε πλάκα στον Γιώργο ότι ήρθαμε από Αθήνα μόνο για το μπισκοτόγλυκο της μαμάς του.
Χρόνια την παρακαλάω να μου δώσει την συνταγή της απίστευτης κρέμας του μπισκοτόγλυκου, αλλά δεν την δίνει.
Μπας και έχουμε τα μέσα με σένα??
επίτηδες μου το κάνετε σήμερα εσύ και η ειρήνη...καλαααααά..
ReplyDeleteπολύ ωραίο...ελεν..
AΠΙΣΤΕΥΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ.ΚΛΑΨ ΚΛΙΨ.
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.
Δεν λέω "καρδιακή" η συνταγή, αλλά και η περιγραφή του αδειάσματος μέσα στο πιάτο, σκίζοντας την λαδόκολλα από την κάτω μεριά της και τραβώντας την με προσοχή από τα άκρα προς τα έξω, είναι δραματικά ωραία!!
ReplyDeleteΑαααχχχ ρε Άχτίδα δεν σου ζητούσα να μου πέσει το βάρος μου σε χρυσό που ζήτησα γεμιστά!!!!!!!!!!! Σήμερα το μεσημέρι με πήρε η πεθερούλα μου τηλ και μου είπε ότι έφτιαξε γεμιστά να πάω να πάρω.....Μπορεί να μην ήταν του δημήτρη σου αλλά εγώ τα γεμιστά τα έφαγα μην είμαστε και αχάριστοι!!!!!
ReplyDeletehomemade συγγνώμη που θα στη χαλάσω!!!!! πάρε ένα κομματάκι κ ας μην το έφτιαξε η Έλεν....
ReplyDeleteέλα ρε JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS πετάξου να πάρεις ένα μεζεδάκι....όσο μακριά κ αν είσαι θα σου φυλάξω κάτι δεν θα τα φάνε όλα θα προλάβεις
ReplyDeletePhivos Nicolaides πιστεύω να πιάνει η ιδέα αυτή με το σκίσιμο της λαδόκολλας δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα, αν τη δοκιμάσεις ενημέρωσε....
ReplyDeleteΈλενα η Κική όντως είναι πολύ φθηνή σε σχέση με αυτά που σου προσφέρει...ή καλύτερα θα το τοποθετούσα ότι είναι κανονικές οι τιμές οι άλλοι είναι πανάκριβοι!!!!!και να φανταστείς ότι στην ουσία καφενείο ήταν και ακόμα είναι δηλ...
ReplyDeleteόσο για το γιώργο θα δω τι μπορώ να καταφέρω για το μπισκοτόγλυκο γιατί δύσκολα τα δίνουν αυτά....Αν έχω νέα θα σε ενημερώσω
Νόστιμο το ψαράκι στη λαδόκολλα!Φτιάχνω κι εγώ,αλλά αυτό που μου αρέσει στη συνταγή σου είναι τα λαχανικά και τα μανιτάρια που προσθέτεις.
ReplyDeleteΤην επόμενη φορά θα βάλω.
Καλό βράδυ!
Από Αρτάκη είσαι;Άλλη μια Ευβοιώτισσα στο δίκτυο.
αχχχ βρε Έλένη θα σε μαλώσω....αφού το λέμε κάθε φορά για τη Χαλκίδα και τα ούζα και τα τσίπουρα και τα ψάρια και τα σαγανάκια με το λεμονάκι που με πειράζουν τα κορίτσια!!!!
ReplyDeleteόχι δεν είμαι από Αρτάκη, ο άντρας μου είναι από εκεί εγώ μένω τα τελευταία 30 περίπου χρόνια Χαλκίδα άρα νοούμαι Χαλκιδέα!!
καλό βράδυ
Αμαλία,οκ συγνώμη!Δε διαβάζω πάντα όλα τα σχόλια.
ReplyDeleteΕλενάκι το είχα ξεχάσει ότι κι εσύ μένεις Εύβοια.
ReplyDeleteΑαααχχ, έπρεπε να κανονίσουμε να βρεθούμε εχθές.
Δεν πειράζει! Μας άρεσε τόσο πολύ που σίγουρα θα ξαναέρθουμε σύντομα:)
Και θα το κανονίσουμε!!
Φιλιά:)
Σιγά καλέ μου ζητάς και συγγνώμη!!! No prblm....
ReplyDeleteΈλενα η Ελένη αν δεν κάνω λάθος μένει βόρεια εύβοια οπότε θες περισσότερο ταξίδι....
ReplyDeleteΠολύ ωραία πρόταση Αμαλίτσα μου και πολύ ωραία η παρουσίασή σου.
ReplyDeleteκαλό μήνα !!!
καλό μήνα και σε σένα Μαράκι,
ReplyDeleteκόπιασε να σε τρατάρουμε μία μπουκίτσα.
Aμαλίτσα μου, α α α α !! θα σε μαλώσω !!!!! (απο το έργο του Βουτσά) δεν θυμάσαι καλέ που θα πηγαίναμε στο Elenaki μας στην Εύβοια να της φάμε το γλυκάκι που έψηνε ??? θυμάμαι που μας έλεγε ότι απο την βεράντα της έβλεπε μέχρι θάλασσα !!!! τι ωραία να ερχόμασταν απο εσένα να φάμε τις υπέροχες γλώσσες ''σου'' και μετά να πίναμε καφεδάκι απο τα χέρια της Elenis στην υπέροχη βεράντα της .... αχ αχ!
ReplyDeleteΕλενακι σου ερχόμαστεεεεεεεε!!
Καλέ Μαρία μη με μαλώνεις, αλλά εγώ θυμάμαι τα πάντα και πολύ καλά μάλιστα..... Δεν πρόσεξες που είπα ότι η Eleni είναι από Β. Εύβοια...
ReplyDeleteΈλενα σώσε με πες πες.....
χιχιχιχιχιχιχι
αααααααα και που είσαι εεε έβαλα τις γλώσσες στο φούρνο και ετοιμάζω το αυτοκίνητο για Β. Εύβοια ελπίζω η Ελένη να μας περιμένει αλλιώς θα πιούμε τον καφέ στην βεράντα της....
ReplyDeleteKόρες εγώ κάτι μπριζολάκια ψήνω, θα τα πάρω κι αυτά μαζί καλού κακού.
ReplyDeleteΔώστε μου καφέ με θέα την θάλασσα και δεν θέλω τίποτε άλλο!!!
χαχαχαχααχαχαχαχα που είσαι Eleni!!!!!!!! ερχόμαστε !!!
ReplyDeleteβάζεις την βεράντα, βάζουμε τον μεζέ!!!!
Πολύ καλή η ιδέα για λαδόκολλα για τις γλώσσες που διαλύονται εύκολα με το γύρισμα!
ReplyDeletetest5
ReplyDeleteΜόνο τηγανητές τις έχω φάει τις γλώσσες, γι'αυτό και δεν τις πολυφτιάχνω. Η ιδέα σου πολύ καλή, θα είναι το επόμενο ψαρικό μου!
ReplyDeleteΝαι Κική μου τις βάζεις στο ταψάκι και τις ξεχνάς, άσε δε που δεν χρειάζονται και ιδιαίτερο μην πω καθόλου πλύσιμο τα ταψάκια μας!!!!!!
ReplyDeleteVana και εμένα τα τηγανιτά δεν με ενθουσιάζουν και πάρα πολύ και αν δεν σου αρέσει και πάρα πολύ η γλώσσα βάλε άλλο ψαράκι.... Εγώ έχω βρεί τη λύση με τη λαδόκολλα πάντως
ReplyDeleteA fabulous recipe. I love making and serving "paketa" of fish...always a surprise for guests.
ReplyDeleteΧα χα Πετράν!!!!!! Μου έδωσες ωραία ιδέα, την επόμενη φορά που θα έχω καλεσμένους και θα κάνω αυτό το πιάτο δεν θα το ανοίξω θα τους αφήσω να ανακαλύψουν μόνοι τους τι κρύβει μέσα!!!!
ReplyDeleteI like when you say "paketa" of fish...