Wednesday 13 October 2010

Σπανάκι με 4 τυριά

Ένα πολύ ιδιαίτερο μεζεδάκι - κανονικό φαγάκι θα το έλεγα εγώ, που έφτιαξα και απολαύσαμε τις προάλλες.
Έστειλα και στο γραφείο του καλού μου, και όλοι περιμένουν πλέον την συνταγή, γιατί - όπως του είπαν (ελπίζω να λένε αλήθεια) – ξετρελάθηκαν!!!
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό σπανάκι (έβαλα κατεψυγμένο)
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 φλιτζάνι του νες καφέ κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ αδιάλυτο
4 κουταλιές αλεύρι
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. φέτα
200 γρ. γκούντα
150 γρ. ρεγκάτο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα πράσα κομμένα σε ροδέλες.
Αφού μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε το σπανάκι, άνηθο, δυόσμο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα καλά, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά που πρέπει να είναι όλα τριμμένα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Τα πασπαλίζουμε με τις 4 κουταλιές αλεύρι και ξανα-ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο μεγάλο πυρέξ.
Η – όπως έκανα εγώ -, τα αδειάζουμε σε 2 μακρόστενες φόρμες, μία μεγαλύτερη και μία λίγο πιο μικρή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για μισή ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.
Αν χρησιμοποιήσετε μακρόστενες φόρμες, δεν θα το ξεφορμάρετε αναποδογυρίζοντάς το, όπως κάνουμε στα κέικ.
Θα το κόψετε σε φέτες μέσα στην φόρμα.
TIPS:
1)Μην υποτιμάτε το κατεψυγμένο σπανάκι. Διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του. Το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει στην αγορά.
2)Το σπανάκι δεν το σερβίρουμε ποτέ σε ασημένια ή επάργυρα σκεύη, γιατί τα οξειδώνει.
Καλή επιτυχία!! Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!!

38 comments:

  1. καλημερα!!!!!
    αγαπω εωs λατρευω σπανακι!
    θα την κανω σιγουρα!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Just perfect!!!
    Μάκιααααα πολλά!

    ReplyDelete
  3. Μ αρεσει το σπανακι και εψαχνα να το κανω καπως διαφορετικα απο σπανακορυζο... θα το δοκιμασω, φαίνεται τελειο!
    ΦΙλια

    ReplyDelete
  4. Μου άνοιξες την όρεξη…
    Θα το δοκιμάσω!
    Φιλιά..

    ReplyDelete
  5. Είδες για να κάνω καλές παρέες τι μαθαίνω;
    Αποθήκευση, εδώ και τώρα!!!

    ReplyDelete
  6. Τέλειο τέλειο τέλειο
    και με ένα τυρί πάλι εγώ θα το έτρωγα :)))

    ReplyDelete
  7. teleiooooo!!!τρελενομαι για σπανακι .
    πρεπει να ειναι υπεροχη συνταγη!!!
    θα την δοκιμασω συντομα και θα σου πω νεοτερα....

    ReplyDelete
  8. Μμμμμμ Έλενα μ' αρέσει πολύ. Θα την δοκιμάσω αμέσως μόλις τελειώσω με την δίαιτα (καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω, χαχαχαχαχα). Το καλό είναι ότι έχει αποτελέσματα οπότε είμαι χαρούμενη, μέσα σ' όλα τα άλλα που πέρασα τον τελευταίο καιρό.
    Έλενα, εγώ πάντως όταν το δοκιμάσω θα προσθέσω και λίγο ροκφόρ. Νομίζω ότι ταιριάζει τέλεια με το σπανάκι.
    Φιλιά!!!
    Την καλησπέρα μου!!!

    ReplyDelete
  9. Όλα τα υλικά για αυτό το νόστιμο φαγάκι είναι αγαπημένα, θα το φτιάξω σίγουρα. Αχ, να δω πότε θα φτιάξω όλα αυτά που βλέπω και μου αρέσουν!

    ReplyDelete
  10. Maria μου δοκίμασέ το, γίνεται πάρα πολύ νόστιμο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Αστεράκι, μάκια, μάκια, μάκια:)

    ReplyDelete
  12. Ελπινίκη και σε μας αρέσει πολύ το σπανάκι, και το χρησιμοποιώ σε διάφορα φαγάκια.
    Αν δεις τις συνταγές μας, το έχω βάλει από ομελέτες μέχρι ζυμαρικά.
    Αυτή τη φορά μας άρεσε ιδιαίτερα μαγειρεμένο έτσι, ελπίζω να σου αρέσει κι εσένα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Elena, δοκίμασέ το, είναι και υγιεινό φαγάκι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  14. Αντιγόνη μου, κακές παρέες είμαστε, αλλά τέλος πάντων χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  15. Σταλαγματίτσα μου σε ευχαριστώ πολύ!!!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Misirlou, αναμένω νεότερα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  17. Κάλλια μου άντε τελείωνε με τις δίαιτες καλό μου γιατί μας έχεις λείψει!!!
    Αμ εγώ δεν βάζω ροκφόρ νομίζεις???
    Αλλά είπα να σκεφτώ κι αυτές που δεν το θέλουν καθόλου αυτή τη φορά.
    Επίσης ταιράζει ωραία και λίγο κριτσανιστό μπέικον!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  18. Big mama, κι εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω χα χα χαα!!
    Ολα θέλω να τα φτιάξω, να δω τι θα προλάβω;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  19. σπανάκι μεγαλείο, δεν του λείπει τίποτε!!!!!

    ReplyDelete
  20. Είναι η τρίτη φορά που προσπαθώ ελπίζω και καθοριστική,για πες τε μου έχετε κι εσείς προβλήματα τελευταία;;
    Έλεγα λοιπόν ότι με τόσο ωραία υλικά πως να μην είναι ωραίο!!
    Θα προτιμήσω το φρέσκο σπανάκι μιας και με το κατεψυγμένο έχω κάτι τις!!

    ReplyDelete
  21. Δεν είναι κακή η ιδέα σου!! τώρα που θα βγει και το φρέσκο σπανάκι νομίζω θα τη δοκιμάσουμε σίγουρα!!

    ReplyDelete
  22. Ωραία ιδέα !!! Λέω να το δοκιμάσω σύντομα !!

    ReplyDelete
  23. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΕΝΑ!!
    ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ.
    ΦΙΛΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  24. Πολύ ωραία η ιδέα σου Έλενα. Μιας και μας αρέσει το σπανάκι και τώρα υπάρχει φρέσκο θα το δοκιμάσω.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  25. Το αγαπάω πάρα πολύ το σπανάκι, πολύ ωραία συνταγή, νόστιμη!!!!

    ReplyDelete
  26. Γαστεροπλήξ θενκ γιού;-)
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  27. Ξανθή μου εγώ σήμερα δεν έχω πρόβλημα, κάποιες άλλες φορές ναι!!
    Με φρέσκο σπανάκι πολύ καλύτερα, όποτε δεν το βρίσκω όμως, μια χαρά βολεύομαι με το κατεψυγμένο!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  28. Arti δοκίμασέ το, ένας διαφορετικός τροπος να απολαύσουμε το σπανάκι!!

    ReplyDelete
  29. Χρυσά Στάχυα σε ευχαριστώ:))
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  30. Γεωργία μου είναι πανεύκολο φαγάκι, πιστεύω θα σου αρέσει, δοκίμασ΄το!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Λίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  32. Manousina και σε μας αρέσουν πολύ τα σπανακοφαγάκια!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  33. ΜΟΥ θυμίζει γέμιση σπανακόπιτας. Φαίνεται πολύ νόστιμο και ξεφεύγει από τη συνηθισμένη σπανακόπιτα θα το φτιάξω σίγουρα!

    ReplyDelete
  34. Θα το φτιαξω γιατι αγαπαμε ολοι το σπανακι και τα τυρια.Καλο βραδυ να εχεις.

    ReplyDelete
  35. Έλενά μου, είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελάθηκαν όλοι, είναι εκπληκτική ιδέα και πεντανόστιμη! Επιτέλους μια εναλλακτική στην κλασσική σπανακόπιτα! Μπράβο σου, σε φιλώ!

    ReplyDelete
  36. μου σπασες τη μύτη κακούργα...
    και προχθές έφτιαξα σπανακόπιτα...μόνο με φέτα βέβαια,αλλά η επόμενη θα γίνει αλα Ελενα..
    φιλιά πολλά πολλά..-:))

    ReplyDelete
  37. Αύριο έρχονται φίλους και ετοίμασα κολοκυθάκια με σκορδο και τυριά, ντομάτούλες γεμιστές, πιπεράκια με τυρί και μελιτζάνες με φετα... και είδα το σπανάκι και ξανα άρχησα!!!!

    Φιλάκια πολλά, πολλά!!!

    ReplyDelete
  38. Εμένα δε με "χαλάει" τίποτα που περιέχει σπανάκι Λενιώ μου αλλά πως να μη ξετρελαθούν οι άνθρωποι με τέτοια δημιουργία!!!!
    Υπέροχο και σαν ιδέα και σαν αποτέλεσμα :)
    φιλιά πολλά
    Καλό Σαββατοκύριακο

    Υ.Γ. Κάπου πήρε το μάτι μου ότι αύριο θα εκπροσωπηθείς από τη "συμμαθήτριά" μου!! Κι εγώ ήμουν έτοιμος για ταξίδι, αλλά κατάφερα το γιο μου να έρθει αυτός εδώ!!!

    ReplyDelete