Τώρα που άρχισε το κρύο και έχουμε βαρεθεί το κρέας και τα συναφή των γιορτών, μια φασολάδα πιστεύω ότι είναι ότι πρέπει, εάν δε συνοδεύεται και από ελίτσες, τυράκι, ψωμί, τουρσάκια και κάτι που μας παραπέμπει σε παστό γίνεται το καλύτερο γεύμα!!!
Υλικά
1 πακέτο μέτρια ξερά-άσπρα φασόλια (500γρ.)
1-1,5 κουταλιά της σούπας, αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό, πιπέρι
5-6 κλωναράκια σέλινο
2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
6-7 κουταλιές της σούπας, ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές της σούπας, πελτέ
1 πιπερίτσα καφτερή - ξερή κόκκινη.
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια λεκανίτσα με μπόλικο νερό από το βράδυ.
Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό μέχρι την μέση και τα βάζουμε στην φωτιά.
Βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.
Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε ζεστό νερό (περίπου 5-6 ποτήρια) Εάν θέλουμε το φαγητό μας αρκετά ζουμερό και όχι πολύ χυλωμένο, ίσως στην πορεία να χρειασθεί να προσθέσουμε ακόμη λίγο ζεστό νεράκι.
Δοκιμάζουμε και μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο το φαγητό μας, σβήνουμε την φωτιά και τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι που έχει ακόμη θερμοκρασία, για να μην πήξει το φαγητό.
ΤΙΡ: Εάν χρησιμοποιήσετε χύτρα ταχύτητος θα μειώσετε κατά πολύ τους χρόνους. Για το πρώτο βράσιμο θέλετε περίπου 20΄ λεπτά και περίπου 15΄λεπτά για το τελείωμα του μαγειρέματος (ο χρόνος μετριέται από την ώρα που αρχίζει να βράζει το φαγητό)
Καλή μας όρεξη!
Γειά σου βρε Μαράκι με τα μερακλίδικα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!
ReplyDeleteΜπράβο Μαρία ότι μας χρειάζεται τώρα,ξέρεις κάποια φορά έψαχνα φασολάδα για τις προτάσεις μου και δεν έβρισκα.
Φιλάκια πολλά.
Αγαπημένο φαγητό!!!! με μπόλικο ψωμάκι και τυράκι φέτα στο πλάι χεχε
ReplyDeleteΦιλιά
Καλημερα και απο μενα...μια φασολαδα ειναι οτι πρεπει μετα το τρελο φαγοποτι των γιορτων,και απο αυτο που βλεπω στην φωτο την εκανες ετσι οπως πρεπει...μπραβο σου!!!
ReplyDeleteΦιλακια!!!
Τι ωραια χυλωμενη φασολαδα εινια αυτη!
ReplyDeleteΚαλημερα!
και κρεμμυδι εεεε????????
ReplyDeleteτοσα χρονια δεν το ηξερα
θα το δοκιμασω την αλλη φορα
καλη συνεχεια!!!!
Καταπληκτική η ιδέα σου!!! Λατρεύω φασολάδα με φέτα και σαρδελίτσες Καλλονής!!
ReplyDeleteΚαλημέρες..
Φιλενάδα το λιμπίστικα το πιάτο σου, με μπόλικη φετούλα και φρέσκο ψωμάκι είναι σπέσιαλ!
ReplyDeleteΣε εμάς αρέσει πολύ χυλωμένη!
Φιλάκια πολλά πολλά!
α κοπελίτσα μου...φασολάδα εσύ,ρεβυθάδα εγώ σήμερα...
ReplyDeleteέλα να βάλουμε κάτω τα όσπριά μας,τις ελίτσες και τα τουρσάκια μας...
σμουαααατττςςςς σου πολλά πολλά...-:))
Etsi bravo Maria...Fassoulada me ligo katfteri!
ReplyDeleteΚαλημέρα !!! Όντως είναι "συνταγή από καρδιάς" αυτή μιας και είναι μεσα στις καρδιές όλων μας :) Αγαπημένο φαγητό και σωστή επιλογή χρόνου, μιας και κάνει κρύο :)
ReplyDeletekalimera!i fasolada ine oti prepi tora!me tin kauteri piperitsa!!bravo!!! tin kalimera mou exis!!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!! Ξανά εδώ, έστω και για λίγο...
ReplyDeleteΜια μερίδα και στην Άμφισσα παρακαλώ... Ψωμάκι μην στείλετε, έχουμε.. ;)
Μαρία μου,την έφτιαξα ήδη την παραμονή των Φώτων,που ήταν νηστεία.
ReplyDeleteΑ,τα βράζεις και το χύνεις το νερό,εγώ απ΄την αρχή με το ίδιο συνεχίζω το βράσιμο.
Πιπερίτσα δε βάζω,καίει πολύ,προσθέτω στο σερβίρισμα ούτε μισό κουταλάκι λαδάκι,που εκχυλίζω πιπερίτσες και πάλι καυτερή γίνεται.
Φιλιά!
Σωστή!!!
ReplyDeleteΚαι χωρίς σάλτσα και με σάλτσα μας αρέσει πολύ!
Και με λουκάνικο χωριάτικο πάει τρελά!!!
Μαρία μου, το καλύτερο και νοστιμότερο φαγητό μαγείρεψες σήμερα!!!Ασε που αυριο θα ειναι πιό νόστιμη(ΑΝ ΣΟΥ ΕΜΕΙΝΕ)!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Καλησπέρα αγαπημένη μου συμμαθήτρια :)
ReplyDeleteΠρογραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι από τα χεράκια της Μαριώς μου χυλωμένη όπως πάντα και με όλα τα συνοδευτικά που ανέφερες !!!!
Καταπληκτικό αξεπέραστο "all time classic" πιάτο!!!!
Φιλιά πολλά
Καλό βράδυ
Βρε παιδί μου! Γίνεται και με κόκκινη σάλτσα η φασολάδα;;; Πω πω! που ζω; εμείς την τρώγαμε πάντα λευκή, αλλά αυτή μου άνοιξε την όρεξη! Αύριο, λοιπόν, θα γίνει κόκκινη η φασολάδα μας, όπως ακριβώς εξηγείς! Φιλιά
ReplyDeleteτα όσπρια είναι ότι πρέπει για την εποχή και αυτό το πιάτο είναι δελεαστικό!!!
ReplyDeleteγειά σου και σένα βρε Λιλάκι μου γλυκό !!!!!!!!!!!!!!!! σματς ! σμουτς !!!!
ReplyDeleteγεια σου Ξανθούλα μου, να λοιπόν που ήμουνα στην σκέψη σου και πραγματοποίησα αυτό που ήθελες !!χιχιχι!!! φιλια πολλά πολλά πολλά
ReplyDeleteΑστεράκι μου γλυκό ξεκίνα τις βουτιές στην σαλτσούλα και ερχομαι παρεϊτσα σου !!! χιχι!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά
Καλώς την Γωγούλα μας ! χρόνια πολλά και καλή χρονια !ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα
Ελπινίκη, μάλλον σου αρέσει και εσένα η χυλωμένη φασολάδα όπως και σε μας, πάρε λοιπόν δύο πιατάκια για να την ευχαριστηθείς !!! το μυστικό του χυλώματος είναι να μην βάλουμε πολύ νερό στην αρχη, για να μπορούμε να το ελεγχουμε!!
ReplyDeleteφιλια πολλά
Ελευθερίτσα μου το κρεμμύδι βοηθάει στο χύλωμα αλλά και στο να δίνει στο φαγητό μια γλυκειά γεύση, την επόμενη φορά που θα τα φτιάξεις δοκιμασέ το και θα δείς την διαφορά !!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα και φιλιά πολλά πολλά
maria mas., τι μου είπες τώρα !! σαρδελίτσες Καλλονής !!!! πεντανόστιμες !! η καλύτερη συνοδεία για την φασολάδα !!!!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα, φιλάκια !!
Ελενάκι μου γλυκό, εγω βάζω την χυλωμένη φασολάδα και εσύ βάζεις τους υπέροχους τυρολουκουμάδες !!!!!
ReplyDeleteσε φιλώ πολύ πολύ πολύ
Βιβάκο μου βλέπω ότι αγαπάς και σύ τα όσπρια όπως και εγώ. Λοιπόν μαζεύουμε ότι σχετικό έχουμε και πάμε για πικνικ με όσπρια !! χιχιχιχι!!! το φαντάζεσαι? στην εξοχή στρωμένο στο χώμα το καρώ τραπεζομάντηλο και απο πάνω όσπρια !!!!! χιχιχιχιχιχι!!!
ReplyDeleteσμουυυυυυυυτς !!
Αφού σ'αρεσει Πήτερ μου όταν έρθεις κατα τα μέρη μας θα σου φτιάξω μια καφτερή - καφτερή φασολάδα για να την ευχαριστηθείς. Οπως θα είναι και καλοκαίρι σε βλέπω με ....εγκαυματα !!! χιιχιχ!
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά
Λαμπρο μου, εχουμε το ιδιο γούστο έτσι? όντως αυτην την εποχή τραβιέται πολύ !!!
ReplyDeleteκαλή χρονια και χρόνια πολλά !!!
φιλια
Vasiliki μου, ευχαριστούμε για την επισκεψη και για τα καλά σου λόγια. Εχεις μεγάλη - μεγάλη καλημέρα και από όλες εμας !!!!
ReplyDeleteφιλια πολλά και καλή χρονια !!!
Καλλια μου !!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteπου είσαι εσύ κοπελάρα μου ???? χρόνια πολλά !! πως πάει η Αμφισσα ? συνήθησες ???
Αχ και να είχα λίγο απο το υπέροχο ζυμωτό ψωμάκι σου να το βουτούσα στην σαλτσούλα !!!
φιλια πολλά και καλή σου μέρα!
Elenaki μου, πολύ ωραίο αυτό που κάνεις με τις πιπερίτσες στο λαδάκι ! εγω συνηθίζω να την βγάζω την πιπερίτσα μόλις σβύσω το φαγητό γιατί φοβάμαι μην την φάει κάποιος και μετά.... άντε να βρείς κοντά πυροσβεστική ))))))))!!!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα Λενάκι μου, φιλια πολλά !!
Εφάκι μου !!! λουκάνικο χωριάτικο ε?? μήπως εννοείς και ψημένο στο τζάκι ??? λοιπόν παίρνω την κατσαρόλα, βάλε τα λουκανικα στην φωτιά και έεεεφτασα!!!!! πω πω τι τσιμπούσι θα γίνει !!!χαχαχα
ReplyDeleteφιλια πολλά πολλά
Riri μου, όπως το είπες, σιγά μην έμεινε !! είμαστε φαγανοί παιδί μου εμείς !!! τίποτα δεν μένει στο σπίτι μας !!!! χιχιχιχι!!!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα Ριράκο !!!!
Γιωργηηηηηηηηηηηηηηηή μου !!! τι κάνεις γλυκιέ μου συμμαθητά ???
ReplyDeleteπω πω τι ωραίο γεύμα θα έχετε σήμερα!! χυλωμένη φασολάδα απο τα χεράκια της Μαριώ σου !!! ότι καλύτερο !!!
καλοφάγωτη !! φιλια στο Μαριώ και στα παιδιά, καλή χρονια να έχουμε Γιώργο μου !!!
Ευαγγελια μου, αλήθεια δεν εχεις δοκιμάσει ποτέ κοκκινη φασολάδα ??? καλοφαγωτη λοιπόν αμα την φτιάξεις και περιμένουμε τις εντυπώσεις σου για τα κόκκινα φασόλια!!!
ReplyDeleteκαλή σου μέρα και φιλια πολλά
που είσαι καλέ Γαστεροπλήξ μου ??? καλή χρονια, χρόνια πολλά !!!!
ReplyDeleteελα να πάρεις το πιάτο σου, έρχεται και το Λενάκι με κρασάκι για να αρχίσετε τις οινοποσίες σας !!! χιχιχι!!!
φιλια πολλά πολλά