Είδατε που σας είπα ότι δεν θα την γλυτώσετε από εμένα ???
Να ‘μαι πάλι λοιπόν με μια υπέροχη και τεμπέλικη όπως θα διαπιστώσετε βυσσινάδα.
Τ ’ακούς Λενάκι μου??? Είπα τεμπέλικη, άρα στην αφιερώνω με πολλή πολλή αγάπη!!!!!
Βέβαια άμα ήταν έτσι οι τεμπέλες, πως θα ήταν άραγε οι προκομμένες ???
Για να σας χαιρετήσω, μιας και φεύγω για παραλίες – αμμουδιές και τεμπελιές, είπα να σας τρατάρω δροσερή και εποχιακή βυσσινάδα που ξυπνάει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και τις γιαγιούλες μας !!!!
Πάμε να δούμε τι θέλουμε, για να πάρουμε περίπου 5 ποτήρια του νερού βυσσινάδα.
Υλικά
1,5 κιλό βύσσινα (όπως τα αγοράζουμε)
2 κιλά ζάχαρη
4,5 κούπες του τσαγιού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από τα βύσσινα τα κοτσάνια και τυχόν φύλλα, τα πλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάααααλη και φαρδιά κατσαρόλα μαζί με το νερό και την ζάχαρη.
Όπως καταλάβατε, γλυτώνουμε την αφαίρεση των κουκουτσιών, γιατί είπαμε η συνταγή είναι για βυσσινάδα τεμπέλικη και όχι για γλυκό βύσσινο !! χιχιχιχι!!
Τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, γι αυτό χρειάζεται μεγάλη κατσαρόλα, γιατί ξεχειλίζει πολύ γρήγορα.
Μόλις πάρουν βράση θα χρειαστεί για αρκετή ώρα να ξαφρίσουμε με μια τρυπητή κουτάλα
Βράζουμε περίπου 40 λεπτά και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Συνεχίζουμε για ακόμη 5 περίπου λεπτά και σβήνουμε το μάτι.
Αφήνουμε να κρυώσει , ξαφρίζουμε και βάζουμε ένα σουρωτό μέσα σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε τα βύσσινα με την βυσσινάδα μέσα στο σουρωτό.
Αυτό που θα μείνει στην λεκάνη είναι η βυσσινάδα μας την οποία φυλάμε σε καθαρά και αποστειρωμένα μπουκάλια, κατά προτίμηση στο ψυγείο.
Εάν θέλετε να την φυλάξετε στο ντουλάπι, πρέπει να την βράσετε λίγο ακόμη ώστε να γίνει πιο πηχτή.
Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι βάζοντας 2-3 δάκτυλα βυσσινάδα, προσθέτουμε παγάκια, γεμίζουμε με δροσερό νερό, βάζουμε και ένα καλαμάκι ή έναν αναδευτήρα και έτοιμο το βυσσινοποτό μας!!!
Συνοδεύουμε το ποτήρι με ένα μικρό μπουκαλάκι βυσσινάδα και ένα μικρό μπουκαλάκι νερό παγωμένο ώστε να μπορέσει ο καλεσμένος μας να διορθώσει την πυκνότητά της σύμφωνα με τα γούστα του.
Μπορείτε να φτιάξετε ωραία μπουκαλάκια σερβιρίσματος σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε εδώ ή αν δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να κάνετε φίλη σας –όπως εγώ δηλαδή - την Βιβή, για να σας κάνει δώρο αυτά τα μπουκαλάκια που είναι στην φωτο και τα οποία βεβαίως-βεβαίως έχει τόσο όμορφα και λιτά σχεδιάσει ο καλός της !!!!
Γιάννη σ’ ευχαριστώ για τα δωράκια σου !!!Φιλιά πολλά πολλά!!
Καλή επιτυχία!
καλημέρααα!!!!
ReplyDeleteυπέροχη!!
ευχαριστούμε!!!
καλή ....ξεκούραση....
να περάσεις αξέχαστα!!!
Μαρία,καλές βουτιές και τεμπελιές!!!
ReplyDeleteΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ....ΜΠΡΑΒΩ ΜΑΡΑΚΙ ΕΤΣΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΙΠΑΜΕ.ΓΙΑ ΤΕΜΠΕΛΕΣ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
ReplyDeleteΚαλά να περάσεις!!Εγώ φέτος δεν τα κατάφερα να φτιάξω!!
ReplyDeleteΑ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ReplyDeleteOYMMMMM! Και για τα παιδιά μας!
ReplyDeleteΠολύ γλύκο φιλί!
San spitisio vissinada...den eparxei. Otan kanei zestei...ena krip potiri ta kanei ola kala!
ReplyDeleteΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΔΑ Η ΒΥΣΣΙΝΑΔΑ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΑχ και να την είχα τώρα Δροσερή δροσερή!
ReplyDeleteΣτην υγεια σου Μαρακι και καλες διακοπες καλα να περασετε.Εγω κρατησα απο το βυσσινο γλυκο που ειχα φτιαξει. Με ενα σπαρο δυο τριγωνια.ΦΙΛΙΑΑΑΑΑ καλες διακοπες Ποπη
ReplyDeleteΚαλά να περάσεις!!!!
ReplyDeleteΑγνό δροσιστικό ρόφημα!!!
φιλάκια
Μμμμμμμμμ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΡΟΦΗΜΑ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ!!!
ReplyDeleteΜαρία μου θα πιω ένα ποτηράκι στην υγειά σου!
ReplyDeleteΦτιάχνουμε κάθε χρόνο από τις βυσσινιές πότε γλυκό,πότε λικέρ, πότε βυσσινάδα, δεν κάνουν πολλά και δεν φτάνουν για όλα ,βλέπεις.
Καλα να περάσετε στις διακοπές!!
Καιτου χρόνου Μαράκι!!!
ReplyDeleteΑχα! Τα μπουκαλάκια από το ΘΕΙΚΟΤΑΤΟ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...κρασάκι, ε???
Υπέροχη σου έγινε, έκανα και εγώ αλλά είχε λίγη μανούρα...αύριο αν βρω βυσσινάκια πάλι θα πάρω να τη δοκιμάσω και τη δική σου!
Καλές βουτιές!
Επανέρχομαι για να σας πω ότι η βυσσινάδα, όπως και η σπιτική λεμονάδα, γίνονται τέλειες αν τις αραιώσουμε με ανθρακούχο νερό! Έτσι θα έχουμε και σπιτικό αναψυκτικό με ανθρακικό!
ReplyDeleteωραία ιδέα....και θα την δοκιμάσω ν φτιάξω.....
ReplyDeleteναστε καλά......και δροσιστική...
μ'έσωσες φιλενάδα...
ReplyDeleteέχω παραγγελιές για βυσσινάδα και αυτός ο τρόπος πολύ μου άρεσε...
ααα...πες και στη φίλη σου τη Βιβή να μου στείλει κανένα μπουκαλάκι γιατί τα δικά μου τα γέμισα όλα...pppp )
καλές βουτιές και να προσέχεις τους γοργόνους...-:))
Φιλεναδίτσα μου την δροσιά της να χεις!!
ReplyDeleteΤι ωραία ιδέα αυτή με τα 2 μπουκαλάκια!!!
Εμένα γιατί η Βιβή (που λέει και ότι είναι φίλη μου) δεν μου έδωσε μπουκαλάκια??
Θα της παραπονεθώ εντόνως:PPP
Φιλιά πολλά, καλές διακοπές, θα τα πούμε το Σαββατοκύριακο!
καλησπέρα έκανα τη συνταγή κατα γράμμα και καθώς έβαλα τα μπουκάλια στο ψυγείο η βυσσινάδα έγινε πολύ πηχτή σαν μαρμελάδα...και δεν βγαινει απο το μπουκάλι .τι μππορώ να κάνω να το ξαναβράσω? και μετα τι?σας παρακαλώ πείτε μου γιατί κρίμα να πάνε τόσα βύσσινα χαμένα!
ReplyDeleteγεια σου Τερυ, μάλλον έβαλες λιγότερο νερό όταν την έβραζες ή την έβρασες περισσότερο απ'οτι έπρεπε. Δεν πειράζει πιστεύω με αυτά που θα σου προτείνω να καταφέρεις να την γλυτώσεις γιατί όπως λες είναι πράγματι πολύ κρίμα να πάει χαμένος ο κόπος σου και τα χρήματά σου αλλά και να χάσεις την ευχαρίστηση του να έχεις την δική σου βυσσινάδα.
ReplyDeleteΛοιπόν, σε πρώτη φάση βγάζεις τα μπουκάλια απο το ψυγείο και τα αφήνεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά παίρνεις μια βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα και βράζεις νερό. Μόλις βράσει το νερό σβήνεις το μάτι της κουζίνας και βάζεις μέσα στην κατσαρόλα τα μπουκάλια. Τ'αφήνεις μέχρι να κρυώσει το νερό. Πιστεύω ότι σε αυτήν την φάση η βυσσινάδα να έχει αποκτήσει ρευστότητα. Αν οχι αναβεις πάλι το μάτι στην μεσαια διαβάθμιση της θερμοκρασίας του και βάζεις επάνω την κατσαρόλα με τα μπουκάλια και αφήνεις να ξαναξεσταθεί το νερό σιγά-σιγά. Εαν δεν ρευστοπηθεί και αυτήν την φορά, τι να πω μάλλον δεν θα γίνεται τίποτα.
Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά, αδειάζεις το περιεχόμενο των μπουκαλιών σε μια κατσαρόλα προσθέτεις χλιαρό νερό και αφήνεις να παρουν μερικές βράσεις. Πρόσεξε την ποσότητα του νερού μην πάθεις πάλι τα ίδια αλλά και να μην σου βγεί πολύ ρευστή. Το σιρόπι πρέπει να είναι λίγο περισσότερο δεμένο απο αυτό της κομπόστας. Αφησε να κρυώσει στην κατσαρόλα πριν το βάλεις στα μπουκάλια για να μπορείς να ελεξεις την πυκνοτητά της.
Ευχομαι να σε βοήθησα ώστε να καταφέρεις να απολαύσεις την βυσσιναδίτσα σου όπως της αρμόζει !!(χιχιχι))
Περιμένω νεα σου, πολλά πολλά φιλια !!!
paidia epeigon!! mporoyme na syntirisoyme thn vysinada se vazw ektos psygeioy h thelei opwsdhpote psygeio? retaw mhpws opws kanoyme thn komposta se vaza kai den theloyn psygrio ginete ayto
ReplyDeleteVasoulini Georgiadou όπως αναφέρει η Μαρία στην συνταγή, αν θέλεις να την φυλάξεις σε ντουλάπι, εκτός ψυγείου, θα πρέπει να την "δέσεις" λίγο περισσότερο, ώστε το σιρόπι να γίνει πιο πηχτό.
ReplyDeleteΑν το σιρόπι είναι αραιό, δεν θα σου διατηρηθεί εκτός ψυγείου.
Καλή επιτυχία αν την φτιάξεις!