Wednesday 21 September 2011

Χαλβάς λεμονο-πορτοκαλένιος

Αυτό τον χαλβά μου τον πρόσφερε η κουμπάρα μου, η χρυσοχέρα.
Μας άρεσε τόσο πολύ, που τον έφτιαξα την άλλη κιόλας μέρα!!!
Είναι δροσερός και λεμονοπορτοκαλομυρωδάτος !!!
Για να δούμε και πόσο πολύ εύκολα τον φτιάχνουμε!

Υλικά για δυο φόρμες κέικ
(γιατί ποτέ δεν φτάνει η μια !!!!!!!)
10 ποτήρια νερό
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό (500 γρ.)
1 κιλό ζάχαρη
3 βανίλιες
ξύσμα από 3-4 πορτοκάλια (ακέρωτα)
1 φλούδα λεμονιού
3-4 κουταλιές βούτυρο Βιτάμ
1 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα στην μέση ή φουντούκια ή καρύδια ότι σας αρέσει καλύτερα
1 φλιτζάνι τριμμένη κουβερτούρα ή καρύδα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 10 ποτήρια νερό, την ζάχαρη, τις βανίλιες, το βιτάμ, το ξύσμα πορτοκαλιών και την φλούδα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Βγάζουμε την φλούδα και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει ένας ωραίος άσπρος χυλός.
Τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα. Αδειάζουμε τον χυλό στις φόρμες και αφήνουμε να κρυώσουν για να τις βάλουμε στο ψυγείο.
Δεν χρειάζεται να βουτυρωθούν οι φόρμες γιατί το βούτυρο που υπάρχει στο μείγμα δεν αφήνει το γλυκό να κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα.
Εναλλακτικά μπορούμε να πασπαλίσουμε με τριμμένη καρύδα.
Καλή επιτυχία!!!
Vasia B.

61 comments:

  1. Απλος,ευκολος,γρηγορος και πεντανοστιμος χαλβας!!!
    Πολλες καλημερες και πολλα φιλια!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα, ερώτηση κρίσεως> αν τον καβουρντίσω λίγο παραπάνω που μου αρέσει πιό σκουρόχρωμος θα πετύχει? Μη νομίζεις πάντα σας διαβάζω, σας έχω και στο blog-roll μου αλλά εχω σπάνια απορίες. Συνήθως απλά 'κλέβω' τις γεύσεις. Σας στέλνω νόστιμα φιλάκια.

    ReplyDelete
  3. ΚΟΡΙΤΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ; ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΡΑΙΟΣ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  4. Υπέροχος Βάσια!!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου!!
    Κι αυτά τα λουλουδάκια στο κέντρο του δίσκου, αποθέωση :)
    Φιλιά
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  5. Το πιο νόστιμο και αγνό γλύκισμα, μακράν!!!

    Τον έβλεπα έτσι ανοιχτόχρωμο στη φωτό αλλά δεν το έπιασα αμέσως!
    Δεν βάζει λαδάκι, ε? Μόνο λίγο βιτάμ γι' αυτό το χρώμα του είναι ανοιχτούλι!!! Ακόμα πιο ελαφρύ δηλαδή! Θα φτιαχτεί συντομότατα!

    Καλημέρες!

    *Χαζή απορία, το βιταμάκι στη φάση με το νερό μπαίνει?

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα!!!!! η μια φόρμα απο αυτές που βλέπετε εξαφανίστηκε στο δικό μου σπίτι, είχε βλέπετε την ευγενή καλωσύνη το Βασάκι την μια απο τις δύο να μας την δωρίσει !! όπως φαντάζεστε, λίγος ήταν ο χρόνος της ζωής της !!!!! χιχιχιχι
    γεια στα χεράκια σου Βασάκι μου και πάντα τέτοια !!!



    @ Εφάκι, έχεις δίκιο το διορθώσαμε, βλέπεις ο δαίμων του ....word εξαφάνισε πότε βάζουμε το βιτάμ !!! χιχιχι


    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  7. 2 2 τις φόρμες????????? ωωω..κατανάλωση μεγάλη βλέπω...!!!

    θα δοκιμαστεί άμεσα να ξέρεις!!!

    φιλάκια, καλημέρα!!!!!!

    ReplyDelete
  8. Μ αρεσει πολύ ο χαλβας και αυτος ο τοσο αρωματισμενος φαινεται τελειος!

    ReplyDelete
  9. Ααααααααα...... το περίμενα ότι την μία φόρμα θα την έδινες στην Μαρία και όχι σε μένα, το περίμενα!
    Κι εγώ λοιπόν θα φτιάξω 4 φόρμες και δεν θα σας δώσω τίποτα για να μάθετε:P

    Βασάκι μου ζωγράφισες και πάλι!!!
    Φαίνεται σούπερ εξαιρετικός ο λεμονο-πορτοκαλένιος σου!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ReplyDelete
  10. *καλοσύνη ήθελα να γράψω και το έγραψα με ''ω'' αντί για ''ο''. Θα τρίζουν τα κόκκαλα της φιλολογου μου !!!!!!!χιχιχι!!!

    ReplyDelete
  11. Ωραίος χαλβάς μου φαίνεται αυτός. Με κουβερτούρα ακόμα καλύτερος υποθέτω. Έλενα μπορώ να πάρω μια από τις 4 φόρμες σου παρακαλώ? Φιλιά

    ReplyDelete
  12. Βάσια,μυρωδάτος κι εύκολος!
    Λατρεύουμε το χαλβά,εξαφανίζεται αμέσως-τον κλασσικό φτιάχνω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Το αγαπημένο μου γλυκό απ' όταν ήμουν παιδί ακόμα! Δεν λέω ποτέ όχι, ιδιαίτερα όταν είναι λεμονοπορτοκαλομυρωδάτος!

    ReplyDelete
  14. Απαπα! Το κομμάτι της τελευταίας φώτο το γλυκοκοιτάζω εδώ και ώρα! Είμαι που είμαι φαν του χαλβά, με την προσθήκη εσπεριδοειδών νομίζω ξεφεύγει σε άλλη διάσταση!

    ReplyDelete
  15. Gwgoyla,είναι ακριβώς όπως τα λές!!
    Πολλά φιλιά,καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  16. Ωραιαα!!!!Οτι φαγατε φαγατε θελω και εγωωωωωωω!!!!!!!!Μονες σας τα φτιαχνετε μονες σας τα τρωτε ΖΗΛΕΥΩΩΩΩΩΩ!!!!!Θα το δοκιμασω μου αρεσει ο χαλβας ετσι ομολογω δεν τον εχω φτιαξει.Για τιμωρια που τρωτε μονες ολα τα κιλα δικα σας σας τα χαριζω.Φιλιααααα!!!!!!!Ποπη

    ReplyDelete
  17. Ginger,ο χαλβάς αυτός δεν καβουρντίζεται καθόλου γι΄αυτό και το άσπρο του χρώμα!!
    Είναι χαλβάς ψυγείου και είναι αρκετά διαφορετικός απο τον συνηθισμένο μας χαλβά!!!!!
    Πολλά φιλάκια και καλό απόγευμα!!!

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας επισκέπτεσαι και είμαστε πάντα εδω για οποιαδήποτε απορία σου!!

    ReplyDelete
  18. polu endiaferousa sintagh!k to sxima sou egine teleio!

    ReplyDelete
  19. Effie's Sweet Home Designs,να τον δοκιμάσετε είναι δροσερά και αρωματικά διαφορετικός!!
    Φιλιά και καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  20. Gvarvaki σ΄ευχαριστώ!!!
    Οσο για το υπέροχο σερβίτσιο δεν θα ξαφνιαζόταν κανείς αν έλεγα ότι είναι της Μαρίας μας,η οποία επιμελήθηκε τη φωτογράφιση!!!!Φιλιά και καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  21. Εφη μου δεν είναι μόνο το λαδάκι η διαφορά είναι και όλος ο τρόπος παρασκευής !!!!
    Γίνεται σίγουρα πιο ελαφρύς πιο αρωματικός και πολύ δροσερός γιατι σερβίρεται απο το ψυγείο!!!

    Εύλογη η απορία σου αλλά το Μαράκι μας νομίζω σε κάλυψε!!!!!
    Φιλιά και καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  22. Μαράκι μου γλυκό νάσαι καλά!!
    Αλλα μην τα λες έτσι αυτά βρε παιδί μου !!!Να τωρα το Λενάκι μας μου θύμωσε και δεν θα μου δώσει απο τις δικές της φόρμες!!χαχα!!!
    Πολλά φιλάκια μωρό μου!!!!

    ReplyDelete
  23. Ζαχαρούλα, όπως κατάλαβες μεγάλες υπογλυκαιμές έπεσαν στην παρέα!!χαχαχα!!!
    Φιλιά και καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  24. Ελπινίκη,είναι αρκετά διαφορετικός απο τον γνωστό μας χαλβά !!Θα τον έλεγα και πιο καλοκαιρινό ίσως μια και σερβίρεται δροσερός!!
    Καλό σου απόγευμα!!!!

    ReplyDelete
  25. Ελενάκι μου είδες τι έκανε τώρα η μαρτυριάρα η φιλενάδα μας?Ούτε εγω ούτε εκείνη θα δοκιμάσουμε απο τις φόρμες σου !:-(

    Πραγματικά είναι πολύ αρωματικός και δροσερός αυτός ο χαλβάς και όσο μένει στο ψυγείο τόσο πιο ωραίος γίνεται!!!!!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  26. Ευάκι απ΄όλα τα υλικά εσένα η κουβερτούρα σε μάγεψε!!!!!Τυχαίο...???? Σοκολατόπληκτο μου εσύ!!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  27. Asteri,είναι διαφορετικός αλλά πολύ αρωματικός χαλβάς και εξαιρετικά δροσερός!!!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  28. Ελένη μου δοκίμασε και αυτόν θα σας αρέσει πολύ !!!
    Είναι αρκετά διαφορετικός στη γεύση και πολύ δροσερός!!!
    Πολλά φιλιά και καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  29. Simonmad,είναι αρκετά διαφορετικός απο αυτόν που έχουμε μάθει απο παιδιά!!!!Είναι όμως εξίσου υπέροχος!!
    Φιλιά και καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  30. Ερμιόνη,είναι όλη η παρασκευή του που τον κάνει διαφορετικό απο τον γνωστό μας χαλβά!!!!
    Η προσθήκη εσπεριδοειδών βέβαια είναι εκείνη που τον απογειώνει!!!
    Καλό σου απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  31. Αχ Πόπη μου, μην παίζεις με τον πόνο μας!!!!!
    Απο κιλά αλλο τίποτα αυτό το καλοκαίρι. Να δω πως θα τα βγάλουμε απο πάνω μας!!!χαχα!!!!
    Φιλιά και καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  32. Ειρήνη σ΄ευχαριστώ!!!
    Οσο για το σχήμα είναι καλή η φόρμα!!
    Καλό σου απόγευμα!!

    ReplyDelete
  33. Πωπω μοσχοβόλησε υπερατλαντικά!
    Πολύ ωραία ιδέα!

    ReplyDelete
  34. Πολύ αρωματικός χαλβάς από χρυσοχέρες κουμπαρούλες!!!

    ReplyDelete
  35. Με πορτοκάλι και λεμόνι ε,καλό μου ακούγεται!!!

    ReplyDelete
  36. Υπέροχος και αρωματικός ο χαλβάς σου!!! Κερνάς 1,2,3 κομματάκια;

    ReplyDelete
  37. Ωραία ιδέα! Φαίνεται πολύ λαχταριστός!

    ReplyDelete
  38. ΠΩ! ΠΩ! ΤΟΝ ΛΙΓΟΥΡΕΥΤΗΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΗΛΕΨΑ.ΕΓΩ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΣΥΓΟΥΡΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  39. καλός ο χαλβάς και αγαπημένος.....πολύ ωραίος νασαι καλά

    ReplyDelete
  40. Πολυ ωραιος ο χαλβας.1 πακέτο σιμιγδάλι ποσα γρ. ειναι;Επειδη εχει μικρα και μεγαλα πακετα.Ευχαριστω πολυ.

    ReplyDelete
  41. Είναι τρεις ξημερώματα και μου τρέχουν τα σάλια με τον μυρωδάτο χαλβά!!!Εύκολος και ελαφρύς!!καλό ξημέρωμα!

    ReplyDelete
  42. Καλημέρα, ωραίο, νόστιμο, μυρωδάτο και εύκολο γλυκάκι για να αρχίσει γλυκά-γλυκά η μέρα μας.

    ReplyDelete
  43. Καλησπέρα! Εγώ μάλλον θα διπλασιάσω τα υλικά για τέσσερις φόρμες, τόσο νόστιμος που φαίνεται χαχα!!!! Γρήγορη και εύκολη εκτέλεση...σε ευχαριστώ πολύ!! Καλώς σε βρήκα!!!!

    ReplyDelete
  44. Eri,απο μοσχοβολιά άλλο τίποτα!!!!!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  45. Manousina, ευτυχώς που υπάρχουν και οι χρυσοχέρες κουμπαρούλες μας και μας δίνουν αρωματικές ιδέες!!!!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  46. Rena,είναι πολύ καλό,δροσερό και αρωματικό !!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  47. Tante Kiki, κερνάω όσα κομμάτια θέλεις !Μη σου πω και μια ολόκληρη φόρμα έτσι εύκολος που είναι!!!!!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  48. Mia maria,μπορώ να σου πω ότι αδικείται στις φωτογραφίες.Γίνεται πολύ πιο λαχταριστός μετά την πρώτη κουταλιά !!!!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  49. Νάσια,να τον φτιάξεις, είναι αρκετά διαφορετικός απο αυτόν που ξέρουμε!
    Σ΄ευχαριστώ!!
    Καλό απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  50. Homemade,σ΄ευχαριστώ πολύ!!!
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  51. Anonymous,χρησιμοποίησα το πακέτο των 500γρ.
    Καλό απόγευμα!!

    ReplyDelete
  52. Ζηλεύω!! θέλω κι εγώ κομμάτι!!λαχταριστό, λαχταριστό!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  53. Χρυσάνθη μου,δύσκολη ώρα μπήκες στον πειρασμό!!!
    Καλό σου απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  54. Helen gr όπως τα λές είναι!!
    Καλό σου απόγευμα!!

    ReplyDelete
  55. Ελενα καλώς μας ήρθες!!!
    Πράγματι σε πολύ λίγη ώρα έχεις ένα δροσιστικό και αρωματικό γλυκάκι!!!!
    Καλό σου απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  56. Μari, κόπιασε να σε κεράσουμε!!!!!
    Καλό σου απόγευμα!!!

    ReplyDelete
  57. Κάνω και εγώ έναν παρόμοιο αλλά με ψιλό σιμιγδάλι πάντως ο δικός σου φαίνεται υπέροχος,ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΣΤΟΣ μπράβο!!!

    ReplyDelete
  58. Nadia, και με ψιλό σιμιγδάλι πρέπει να γίνεται το ίδιο υπέροχος!!
    Δοκίμασε την λεμονοπορτοκαλένια του έκδοχή!!!!
    Καλό Σ/Κ!!

    ReplyDelete
  59. Una verdadera delicia y muy aromático,una versión espectacular,me encantan sus recetas dignas de copiar,abrazos grandes.

    ReplyDelete
  60. Rosita Vargas, este es un dulce fresco y muy aromático.
    Me alegro de que ver nuestras recetas y me gustan.

    ReplyDelete