Tuesday 8 November 2011

Χόρτα γιαχνί με τυροτρίμματα

Ένα φαγάκι που συνηθίζουν στα μέρη μου, πολύ πολύ νόστιμο!
Τρώγεται ευχάριστα τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια «γλυκά» χόρτα θέλουμε, όπως σέσκουλα, λάπατα, ραδίκια γλυκά, μυρώνια, καυκαλίθρες κλπ
Το φαγάκι γίνεται γλύκισμα!
Σηκώνει πολλές βουτίτσες με φρέσκο ψωμάκι, σηκώνει και λίγο καλό κρασάκι!
Το τυράκι που θα χρησιμοποιήσετε, προτείνω να είναι φέτα πικάντικη και λίγο καυτερή. Αλλιώς και μια απλή πικάντικη φετούλα, μια χαρά θα είναι.

Τα υλικά μας:
1000 – 1200 γρ. διάφορα χόρτα γλυκά (ραδίκια, λάπατα, μυρώνια, καυκαλίθρες κλπ)
200-250 γρ. φέτα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 μέτριες φρέσκες ντομάτες
1 γεμάτη κουταλιά πελτέ
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Πάμε να το φτιάξουμε:
Καθαρίζουμε και πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα χορταρικά.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
Αρχίζουμε και προσθέτουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ανακατεύοντας συχνά.
Αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ χωρίς να τον διαλύσουμε σε νερό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Νερό συνήθως δεν προσθέτω γιατί βγάζουν τα χόρτα, αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο, θέλουμε το φαγάκι να μείνει με την σάλτσα του, χωρίς πολλά υγρά.
Κλείνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μισή ώρα ή μέχρι τα χορταρικά να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το τυρί χοντροτριμμένο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μιαν ακόμα βράση ανακατεύοντας.
Έτοιμο, πεντανόστιμο και νομίζω αρκετά υγιεινό!
Απολαύστε το!
Καλή επιτυχία!

Να κι ένα πολύ όμορφο βραβείο που μας χάρισαν οι φίλες μας Sophie και Ροδούλα, και τις ευχαριστούμε από καρδιάς.
Το χαρίζουμε με την σειρά μας σε όλη την μπλογκοπαρέα μας!

40 comments:

  1. Καλημέρα!!!
    Αυτή η συνταγή λες και είναι γραμμένη για μένα...χχχχ
    Εχει και λαϊκή σήμερα..μια χαρά μου "έκατσε"!
    Φιλιά στα κορίτσια μου!

    ReplyDelete
  2. Εχω φαει τετοιου ειδους φαγακι Ελενακι μου και ειναι μουρλιααααα!!!
    Πολλες καλημερες και πολλα πολλα φιλακια!!!

    ReplyDelete
  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑ!
    ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ; ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!!!!!!!!!!
    ΝΟΣΤΙΜΗ ΤΑΡΤΑ ΓΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΟ!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  4. Εμείς αύριο έχουμε λαϊκή οπότε το φαγάκι θα το φτιάξω αύριο το μεσημέρι!!!Πολύ μου αρέσει!!!!Φιλάκια !!!Καλημέρααααααα!!!!

    ReplyDelete
  5. Συγχαρητήρια για το βραβείο σας!!
    Ωραίο το φαγάκι σου Ελενάκι αν και δεν ξέρω πως θα το δεχτούν τα αγόρια της οικογένειας μου!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα ωραίο ακούγετε το φαγάκι σου,έτσι βέβαια δεν το έχω φάει ποτέ.Εμείς εδω τα χόρτα τα κάνουμε κρασάτα με ντομάτα(θα τα δείτε σε μια απο τις επόμενες αναρτήσεις λόγο κρίσης ούτε αυτά δε βγαίνουν).Να είσαι καλά φιλιά.

    ReplyDelete
  7. Δεν το εχω δοκιμασει ποτε για να πω την αληθεια. Μικρη απεφευγα συστηματικα οτι ειναι πρασινο και τωρα πια που τα τρωω, εχω κενα να αναπληρωσω!

    ReplyDelete
  8. Έλενα,δεν το ξέρω αυτό αυτό το φαγάκι,αλλά τα υλικά του πάντα αγαπημένα!
    Η φέτα έρχεται να δέσει τη νοστιμιά.
    Όταν έχω χόρτα θα το δοκιμάσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  9. ΑΥΤΌ ΕΙΝΑΙΦΑΓΗΤΌ!! αΠΛΌ ΚΑΙ ΥΠΈΡΟΧΟ!!! ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΥΓΙΕΙΝΟ!

    ΠΑΣΤΑΦΛΏΡΑ

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα Ελενάκι! Νόστιμη και υγιεινή η πρότασή σου! Για έλα μια βόλτα από μένα, έχω κατιτίς για σένα! Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. ΚΑΤΕΡΙΝΑ8 November 2011 at 13:13

    ΑΧ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΑΚΙ....ΜΠΟΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΛΕΝΑΚΙ!!!

    ReplyDelete
  12. Πραγματικα υπεροχο φαγακι ζΕλενακι μαε!

    ReplyDelete
  13. Ελενά μου γειά σου! Στο σπίτι μου τα χόρτα τα κάναμε μονο πίτες ή άντε βραστά με λαδολέμονο! Οταν ηρθα για σπουδές στην Αθήνα έτυχε να πάω στο σπίτι μιας συμφοιτήτριάς μου και η μαμά της είχε αυτό το φαγάκι συνοδευμένο με ψάρι.. Επαθα πλάκα! Το αγάπησα!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  14. Μου αρέσει κάθε φαγητό που έχει χόρτα..έτσι δεν το έχω κάνει μα τα βραστά τα χόρτα αν και ξέρω οτι δεν είναι σωστό τα τρώω με τυρί!

    ReplyDelete
  15. Αντιγονάκι μου ήμουν σίγουρη ότι θα σου άρεσε αυτό το φαγάκι!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Γωγούλα μου νομίζω μόνο όποιος το έχει δοκιμάσει το έχει εκτιμήσει!
    Πραγματικά πολύ νόστιμο!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. Εφάκι έχουμε, έχουμε!
    Γιορτάζει η αδελφούλα μου!
    Σε ευχαριστούμε πολύ!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  18. Σοφάκι φτιάξτο και θα με θυμηθείς!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  19. Μαράκι κι εγώ έτσι έλεγα, αλλά όλα τα αγόρια μου το καλοτρώνε όποτε το φτιάχνω (σαν συνοδευτικό πάντα, έτσι? χα χα χαα) , δοκίμασέ το από περιέργεια!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  20. Ροδάνθη περιμένω την συνταγή για τα κρασάτα, κάτι τέτοιες συνταγές τις κυνηγάω!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  21. Ελπινίκη γέλασα με το σχόλιό σου!!!
    Μην κοιτάς τι κάναμε μικρά, που είμασταν σκασμένα τα περισσότερα!
    Ευτυχώς μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να εκτιμάμε κάποια πράγματα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  22. Ελενάκι μου πανεύκολο φαγάκι, απλό και νόστιμο!!
    Και η φέτα δίνει νοστιμιά, αλλά κατά τη γνώμη μου όλη η νοστιμιά είναι τα χόρτα που θα βάλεις.
    Και ευτυχώς αυτόν τον καιρό, υπάρχουν πολύ ωραία χόρτα στις λαϊκές και στα μανάβικα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  23. Πάσταφλώρα μου σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  24. Ερμιόνη μου έρχομαι και σε ευχαριστώ πολύ!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  25. Κατερινάκι και βέβαια μπορείς!
    Ελπίζω να μην το παρακάνεις με τις δίαιτες, έτσι??
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  26. Λιλάκι μου σ' ευχαριστώ!
    Σμουάτς!

    ReplyDelete
  27. Ερη μου αυτό το φαγάκι το έφτιαχνε συχνά η μανούλα μου, συνήθως όταν είχαμε κι εμείς ψάρι, κι έμαθα να το αγαπώ κι εγώ!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  28. Αχτίδα μου γιατί δεν είναι σωστό να τρως χόρτα με τυρί?
    Εννοείς για σένα ειδικά?
    Γιατί τα χορταράκια συνοδεύονται υπέροχα με τυράκι και ιδίως φέτα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  29. Γεια σου Ελενα ωραιο φαινεται το φαγητο θα δοκιμαστει συντομα.Αυτο με τα χορτα το εχω ακουσει και εγω οπως και το αυγο με ψαρι τωρα γιατι δεν ξερω.Ποπη

    ReplyDelete
  30. Γεια σου Ποπάκι!!
    Εγώ έχω ακούσει για τυρί και ψάρι, αυγό και ψάρι σίγουρα δεν ταιριάζουν.
    Αλλά για χόρτα με τυρί πρώτη φορά ακούω να σου πω την αλήθεια και μου φαίνεται πολύ περίεργο!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα, Ελενάκι. Τα χόρτα τα φτιάχνουμε κι εμείς, τα λέμε τσιγαριστά αλλά δεν βάζουμε φέτα. Αφήνουμε το φαγάκι σκέτο με τη γεύση και το άρωμα των άγριων χόρτων. Μακάρι να ήμουν κοντά να δοκίμαζα τη δική σου παραλλαγή!
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  32. Έλενα δεν το έχω δοκιμάσει αλλά μου φαίνεται εξαιρετικό...τα χόρτα γενικά μου αρέσουν πολύ....θα το φτιάξω....καλησπέρα...

    ReplyDelete
  33. ΕΛΕΝΑΚΙ μου ...λυπήσου με, μόλις μπήκα στο σπίτι μετά τα μαθήματα και πεινάωωωω! Στείλε μου μια μεριδούλα και μάλιστα με φρυγανισμένο ψωμάκι!!!! Είναι πεντανόστιμο πιάτο, το ξέρω γιατί το έφτιαχνε παρόμοια και η γιαγιάκα μου!!!! Τρέχω στο ψυγείο!!!! Πολλά φιλιά κι ευχαριστώ για τις ευχές!

    ReplyDelete
  34. Μια μερίδα και για μένα παρακαλώ... προτιμώ ζεστή μεριδούλα αν είναι δυνατόν. Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  35. Ελενάκι μου κάθε τόπος κι ένα όνομα, στα μέρη μου τα λένε γιαχνιστά.
    Η φέτα τους πάει πάρα πολύ, χωρίς να χάνεται το άρωμα των χορταρικών!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  36. Mia μου αν σου αρέσουν τα χορταρικά αυτής της εποχής, δοκίμασέ το!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  37. Κικίτσα μου φαγάκι από τις γιαγιούλες μας είναι αυτό, ήμουν σίγουρη ότι εσύ θα το ήξερες!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  38. Ευάκι και ζεστό και κρύο, το ίδιο νόστιμο είναι!
    Πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Tα χορταράκια είναι υπέροχα πόσο μάλλον και με τα υπόλοιπα υλικά ειδικά την φέτα. Λαχταριστό φαγητό και υγιεινό. Θα καταγραφεί!

    ReplyDelete
  40. Θεανώ μου δοκίμασέ το, είναι φαγάκι γλύκισμα!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete