Tuesday, 21 February 2012

Πατάτες γεμιστές

Τις πατάτες αυτές τις δοκίμασα το καλοκαίρι που μας πέρασε στα Χανιά, σε ένα φιλικό σπίτι, και μου άρεσαν ιδιαίτερα.
Μου είπαν ότι οι πατάτες μαγειρεμένες έτσι λέγονται οφτές και ότι ο τρόπος μαγειρέματος διαφέρει από νοικοκυριό σε νοικοκυριό..
Η βασική συνταγή λέει πατάτες ψητές στο αλουμινόχαρτο, στο τζάκι ή στο φούρνο κι από κει και πέρα αφήνουμε την φαντασία μας να δημιουργήσει....
Πάμε να σας πω πως ήταν οι πατατούλες που δοκίμασα και έκτοτε τις φτιάχνω κι εγώ έτσι.

Θα χρειαστούμε:
10 μέτριες πατάτες
αλάτι χοντρό
200 γρ. μπέικον
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
3/4 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γκούντα τριμμένο
1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
αλουμινόχαρτο
Στην πράξη:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε 10 κομμάτια αλουμινόχαρτο, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε την κάθε πατάτα ξεχωριστά
Σε κάθε αλουμινόχαρτο τοποθετούμε μία πατάτα ,αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι και τυλίγουμε .
Αφού τυλίξουμε και τις δέκα πατάτες τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς, για μία ώρα.
Όταν ψηθούν οι πατάτες τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μπορούμε να τις πιάσουμε και έπειτα τις ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο προσέχοντας να μην το καταστρέψουμε γιατί θα το χρειαστούμε αργότερα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες στη μέση, κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς.
Με ένα κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε τα κολοκυθάκια, αδειάζουμε το κέντρο της πατάτας και τοποθετούμε το περιεχόμενο σ΄ ένα μπολ.
Προσέχουμε να αφήσουμε τοίχωμα γύρω γύρω στην πατάτα.
Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο, τα τυριά (κρατάμε λίγη παρμεζάνα για πασπάλισμα), τον μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Μ΄ ένα πιρούνι ανακατεύουμε και σπάμε συγχρόνως τα κομματάκια της πατάτας, όπου χρειάζεται.
Παίρνουμε τώρα το αλουμινόχαρτο που έχουμε κρατήσει το κόβουμε στη μέση και σχηματίζουμε βαρκούλες για να βάλουμε μέσα σε αυτές τις πατάτες.
Σ' ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος
Γεμίζουμε με το μείγμα μας την κάθε πατάτα που είναι μέσα στο αλουμινόχαρτο- βαρκούλα, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και την τοποθετούμε στο ταψί.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .
Τρώγονται μαζί με την φλούδα τους....και είναι πεντανόστιμες!!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία!

Να σας θυμίσουμε ότι αυτήν την εβδομαδα τα γλυκά που συνηθίζονται είναι οι γαλατόπιτες και τα γαλακτομπούρεκα.
Δοκιμάστε το γαλακτομπούρεκο της Μαρίας
και την γαλατόπιτα της Ελενας
ή της Μέτης
Καλές Απόκριες, καλή Τυρινή εβδομάδα!
Vasia B.

36 comments:

  1. Κρατώ τη συνταγή με τις πατατούλες αλλά θα πάρω κι ένα κομμάτι γλυκό!!

    ReplyDelete
  2. Ειρήνη από Πειραιά21 February 2012 at 09:37

    Καλημέρα. Επιτέλους και λίγος ήλιος σήμερα! Τις πατάτες αυτές, τις φτιάχνω συχνά, σαν βραδυνό φαγητό. Αρέσουν στην οικογένεια. Τις τρυπώ με πηρούνι του φαγητού σε διάφορα μερη και τις πασπαλίζω με το χοντρό αλάτι. Προσθέτω και λίγο λαδάκι σε κάθε μία και μετά κλείνω το αλουμ/ρτο. Χρειάζονται συνήθως 1,5 ώρα, το μεγάλο μέγεθος. Ύστερα προσθέτω και τα υπόλοιπα. Είναι πολύ νόστιμες, όπως το λες.

    ReplyDelete
  3. Με τέτοια υλικά, είναι να μην αρέσουν αυτές οι πατάτες! Όντως οι οφτές πατάτες είναι πολύ συνηθισμένο κρητικό πιάτο. Η συγκεκριμένη παραλλαγή βέβαια είναι εμπλουτισμένη και με αρκετά μοντέρνες πινελιές, καθώς νομίζω ότι παραδοσιακά οι οφτές πατάτες φτιάχνονται με αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη. Εξαιρετική πρόταση για να συνοδεύσουμε ψητό κρέας και όχι μόνο!

    ReplyDelete
  4. ΟΛΑ ΣΑΣ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!!!!!
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα υπέροχες οι πατατούλες, αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια είναι καταπληκτικά και μες στο κλίμα!!!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  6. Οι πατατούλες ονειρικές αν έχεις μάλιστα και μια ..μασίνα να τις ψήσεις..( το όνειρο μου), γαλακτομπούρεκο κ'άνω μα..δεν το τρώω..η κρεμούλα ευχαρίστως να πάρω!

    ReplyDelete
  7. Τις αγαπάμε κι εμείς πολύ τις γεμιστές πατατούλες!
    Και τις έχει γεμίσει με τόσα νόστιμα υλικά Βασάκι μου!!!!
    Γεια στα χερακια σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  8. Μπορώ να φάω δύο κιλά πατάτες μόνη μου όταν είναι έτσι μαγειρεμένες.
    Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  9. Τις έχω φτιάξει,τις βρήκα σε περιοδικό μαγειρικής και είναι νοστιμότατες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Είχες τέτοια νοστιμιά βρε θηρίο και δεν μου την έφτιαξες ποτέ ???

    Τις έχω δοκιμάσει και εγώ στα Χανιά και είναι υπέροχες !!!!!

    γεια στα χεράκια σου και περιμένω να μου τις φτιάξεις λιαν συντόμως !!!


    φιλια πολλά και καλό απόγευμα γλυκειά μου φιλεναδίτσα!!!!

    ReplyDelete
  11. Φοβερές οι πατατούλες! Ο συνδυασμός είναι απίθανος!

    ReplyDelete
  12. Αμάν Βάσια μου! Κολάστηκα η γυναίκα! Οι πατάτες είναι θεϊκές!

    Έχω φτιάξει παρόμοιες, αλλά κι η δική σου εκδοχή φαίνεται πεντανόστιμη.

    Καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  13. Γαλοτοπιτα και γαλακτομπουρεκο δεν πολυπροτιμω, αλλα τις γεμιστες πατατες τις λατρευω!

    ReplyDelete
  14. Ωραίες οι οφτές πατατούλες αλλά ακόμα πιο ωραίες όταν τις τρως στην Κρήτη ψημένες μέσα στη θράκα του τζακιού,αχ τι μου έκανες τώρα!!!

    ReplyDelete
  15. Ευγενία μου,να πάρεις όποιο από τα γλυκάκια μας θέλεις!!!!!!
    Να τις φτιάξεις όμως και τις πατατούλες είναι νοστιμότατες!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  16. Ειρήνη μου, αφού τις φτιάχνεις, ξέρεις πόσο νόστιμες είναι!!!!
    Για βραδινό είναι τέλειες!!!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  17. Ερμιόνη μου, σωστά τα λες,η παραδοσιακή οφτή πατάτα είναι απλή,αλατάκι λαδάκι ή βουτυράκι, λεμονάκι και ρίγανη!Αν γίνουν δε και στην θράκα, στο τζάκι ή στον ξυλόφουρνο ...δεν το συζητώ!!!!!
    Από εκεί και μετά,μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας να δημιουργήσει!!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  18. Effie's Sweet Designs,ευχαριστούμε πολύ!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ReplyDelete
  19. Ελένη μου, σε ευχαριστούμε πολύ!!!!
    Προσαρμοζόμαστε στο κλίμα των ημερών!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  20. Αχτίδα μου,έχουμε το ίδιο όνειρο!!!
    Στην μασίνα οι πατάτες γίνονται υπέροχες!!!
    Να σε κεράσουμε όποιο γλυκάκι αγαπάς περισσότερο!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  21. Έλενα μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
    Αυτές οι πατατούλες με μια πράσινη σαλάτα είναι ένα υπέροχο βραδινό γεύμα!!!
    Πολλά φιλάκια!!!
    Καλό βράδυ!!

    ReplyDelete
  22. Αχ Notoula μου πόσο σε καταλαβαίνω!!!!
    Φιλιά!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  23. Ελένη μου, έχουν γίνει διάσημες!!!
    Δύσκολα θα συναντήσεις άνθρωπο που να μην τις τρώει σε κάποια τους μορφή!
    Πολλά φιλιά!!!
    Καλό σου βράδυ!!

    ReplyDelete
  24. Μαράκι μου παραπονιάρικο!!!!
    Θα τις φτιάξουμε στο τζάκι στην Κόρινθο και θα τις απολαύσουμε με τα ψητά μας!!!!"ASAP"χιχι!!
    Φιλάκια πολλά αγάπη μου!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  25. Μπράβο, εξαιρετικές πατατούλες και μια ωραία π΄ροταση για συνοδευτικό ή μεζεδάκι. Θα δοκιμαστούν.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  26. Βάσω μου, είναι πραγματικά πολύ νόστιμες!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  27. Selcouth μου,οι ψητές πατάτες είναι υπέροχο συνοδευτικό και όχι μόνο!!
    Ο συνδυασμός των υλικών μπορεί να αλλάζει σύμφωνα με τα γούστα μας αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα απολαυστικά γευστικό!!!!!!!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  28. Ελπινίκη μου, ότι σου αρέσει καλύτερα!! Ίσως να είσαι φίλος των σοκολατένιων γλυκών όπως εγώ!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  29. Μου αρέσουν πολύ οι πατάτες έτσι..διαφορετικές,αλλά δεν τις φτιάχνω συχνά.Τα γλυκά..το γαλακτομπούρεκο και οι 2 γαλατόπιτες...ΑΧ...Παίρνω από όλα!Φιλιά!!!

    ReplyDelete
  30. Ρένα μου, πόσο συμφωνώ μαζί σου!!!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  31. Helen gr, όπως το λες..και μόνες τους και ως συνοδευτικό είναι τέλειες!!
    Σ΄ευχαριστώ!!!
    Καλό σου βράδυ!!

    ReplyDelete
  32. Ελένη μου,ευκαιρία να σε κεράσουμε απ΄ όλα ..αφού σου αρέσουν όλα!!!!
    Καλό σου βράδυ!!!

    ReplyDelete
  33. Τέλειες οι πατατούλες και σαν συνοδευτικό αλλά εγώ θα τις έτρωγα και σαν φαγητό με μια ωραία πράσινη σαλάτα!!! Και το γαλακτομπούρεκο όμως.....

    ReplyDelete
  34. οταν λες asap φιλεναδιτσα τι εννοείς ?? μήπως δηλαδή το σ/κ? για να ξέρω να ακονίζω τα δονάκια μου !!!!! χιχιχιχιχιχ!!!!!!!!!!

    καλημέεεεεεεεερα!!!

    ReplyDelete
  35. Καλημέρα Μαριώ μου !!!Φυσικά και αν κατέβουμε το σ/κ θα σου τις φτιάξω!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  36. Tante Kiki έτσι ακριβώς τις τρώμε κι εμείς για βραδικό,συνοδευόμενες με πράσινη σαλατούλα!!!!
    Καλό σου απόγευμα!!!

    ReplyDelete