Τις πατάτες αυτές τις δοκίμασα το καλοκαίρι που μας πέρασε στα Χανιά, σε ένα φιλικό σπίτι, και μου άρεσαν ιδιαίτερα.
Μου είπαν ότι οι πατάτες μαγειρεμένες έτσι λέγονται οφτές και ότι ο τρόπος μαγειρέματος διαφέρει από νοικοκυριό σε νοικοκυριό..
Η βασική συνταγή λέει πατάτες ψητές στο αλουμινόχαρτο, στο τζάκι ή στο φούρνο κι από κει και πέρα αφήνουμε την φαντασία μας να δημιουργήσει....
Πάμε να σας πω πως ήταν οι πατατούλες που δοκίμασα και έκτοτε τις φτιάχνω κι εγώ έτσι.
Θα χρειαστούμε:
10 μέτριες πατάτες
αλάτι χοντρό
200 γρ. μπέικον
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
3/4 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γκούντα τριμμένο
1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
αλουμινόχαρτο
Στην πράξη:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε 10 κομμάτια αλουμινόχαρτο, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε την κάθε πατάτα ξεχωριστά
Σε κάθε αλουμινόχαρτο τοποθετούμε μία πατάτα ,αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι και τυλίγουμε .
Αφού τυλίξουμε και τις δέκα πατάτες τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς, για μία ώρα.
Όταν ψηθούν οι πατάτες τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μπορούμε να τις πιάσουμε και έπειτα τις ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο προσέχοντας να μην το καταστρέψουμε γιατί θα το χρειαστούμε αργότερα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες στη μέση, κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς.
Με ένα κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε τα κολοκυθάκια, αδειάζουμε το κέντρο της πατάτας και τοποθετούμε το περιεχόμενο σ΄ ένα μπολ.
Προσέχουμε να αφήσουμε τοίχωμα γύρω γύρω στην πατάτα.
Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο, τα τυριά (κρατάμε λίγη παρμεζάνα για πασπάλισμα), τον μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Μ΄ ένα πιρούνι ανακατεύουμε και σπάμε συγχρόνως τα κομματάκια της πατάτας, όπου χρειάζεται.
Παίρνουμε τώρα το αλουμινόχαρτο που έχουμε κρατήσει το κόβουμε στη μέση και σχηματίζουμε βαρκούλες για να βάλουμε μέσα σε αυτές τις πατάτες.
Σ' ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος
Γεμίζουμε με το μείγμα μας την κάθε πατάτα που είναι μέσα στο αλουμινόχαρτο- βαρκούλα, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και την τοποθετούμε στο ταψί.
Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .
Τρώγονται μαζί με την φλούδα τους....και είναι πεντανόστιμες!!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία!
Να σας θυμίσουμε ότι αυτήν την εβδομαδα τα γλυκά που συνηθίζονται είναι οι γαλατόπιτες και τα γαλακτομπούρεκα.
Δοκιμάστε το γαλακτομπούρεκο της Μαρίας
και την γαλατόπιτα της Ελενας
ή της Μέτης
Καλές Απόκριες, καλή Τυρινή εβδομάδα!
Vasia B.
Κρατώ τη συνταγή με τις πατατούλες αλλά θα πάρω κι ένα κομμάτι γλυκό!!
ReplyDeleteΚαλημέρα. Επιτέλους και λίγος ήλιος σήμερα! Τις πατάτες αυτές, τις φτιάχνω συχνά, σαν βραδυνό φαγητό. Αρέσουν στην οικογένεια. Τις τρυπώ με πηρούνι του φαγητού σε διάφορα μερη και τις πασπαλίζω με το χοντρό αλάτι. Προσθέτω και λίγο λαδάκι σε κάθε μία και μετά κλείνω το αλουμ/ρτο. Χρειάζονται συνήθως 1,5 ώρα, το μεγάλο μέγεθος. Ύστερα προσθέτω και τα υπόλοιπα. Είναι πολύ νόστιμες, όπως το λες.
ReplyDeleteΜε τέτοια υλικά, είναι να μην αρέσουν αυτές οι πατάτες! Όντως οι οφτές πατάτες είναι πολύ συνηθισμένο κρητικό πιάτο. Η συγκεκριμένη παραλλαγή βέβαια είναι εμπλουτισμένη και με αρκετά μοντέρνες πινελιές, καθώς νομίζω ότι παραδοσιακά οι οφτές πατάτες φτιάχνονται με αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη. Εξαιρετική πρόταση για να συνοδεύσουμε ψητό κρέας και όχι μόνο!
ReplyDeleteΟΛΑ ΣΑΣ ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!!!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗΜΕΡΑ!
Καλημέρα υπέροχες οι πατατούλες, αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια είναι καταπληκτικά και μες στο κλίμα!!!Φιλιά!!!
ReplyDeleteΟι πατατούλες ονειρικές αν έχεις μάλιστα και μια ..μασίνα να τις ψήσεις..( το όνειρο μου), γαλακτομπούρεκο κ'άνω μα..δεν το τρώω..η κρεμούλα ευχαρίστως να πάρω!
ReplyDeleteΤις αγαπάμε κι εμείς πολύ τις γεμιστές πατατούλες!
ReplyDeleteΚαι τις έχει γεμίσει με τόσα νόστιμα υλικά Βασάκι μου!!!!
Γεια στα χερακια σου!
Φιλιά πολλά!
Μπορώ να φάω δύο κιλά πατάτες μόνη μου όταν είναι έτσι μαγειρεμένες.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Τις έχω φτιάξει,τις βρήκα σε περιοδικό μαγειρικής και είναι νοστιμότατες!
ReplyDeleteΦιλιά!
Είχες τέτοια νοστιμιά βρε θηρίο και δεν μου την έφτιαξες ποτέ ???
ReplyDeleteΤις έχω δοκιμάσει και εγώ στα Χανιά και είναι υπέροχες !!!!!
γεια στα χεράκια σου και περιμένω να μου τις φτιάξεις λιαν συντόμως !!!
φιλια πολλά και καλό απόγευμα γλυκειά μου φιλεναδίτσα!!!!
Φοβερές οι πατατούλες! Ο συνδυασμός είναι απίθανος!
ReplyDeleteΑμάν Βάσια μου! Κολάστηκα η γυναίκα! Οι πατάτες είναι θεϊκές!
ReplyDeleteΈχω φτιάξει παρόμοιες, αλλά κι η δική σου εκδοχή φαίνεται πεντανόστιμη.
Καλό απόγευμα!
Γαλοτοπιτα και γαλακτομπουρεκο δεν πολυπροτιμω, αλλα τις γεμιστες πατατες τις λατρευω!
ReplyDeleteΩραίες οι οφτές πατατούλες αλλά ακόμα πιο ωραίες όταν τις τρως στην Κρήτη ψημένες μέσα στη θράκα του τζακιού,αχ τι μου έκανες τώρα!!!
ReplyDeleteΕυγενία μου,να πάρεις όποιο από τα γλυκάκια μας θέλεις!!!!!!
ReplyDeleteΝα τις φτιάξεις όμως και τις πατατούλες είναι νοστιμότατες!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Ειρήνη μου, αφού τις φτιάχνεις, ξέρεις πόσο νόστιμες είναι!!!!
ReplyDeleteΓια βραδινό είναι τέλειες!!!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Ερμιόνη μου, σωστά τα λες,η παραδοσιακή οφτή πατάτα είναι απλή,αλατάκι λαδάκι ή βουτυράκι, λεμονάκι και ρίγανη!Αν γίνουν δε και στην θράκα, στο τζάκι ή στον ξυλόφουρνο ...δεν το συζητώ!!!!!
ReplyDeleteΑπό εκεί και μετά,μπορούμε να αφήσουμε την φαντασία μας να δημιουργήσει!!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Effie's Sweet Designs,ευχαριστούμε πολύ!!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!!
Ελένη μου, σε ευχαριστούμε πολύ!!!!
ReplyDeleteΠροσαρμοζόμαστε στο κλίμα των ημερών!!
Καλό σου βράδυ!!!
Αχτίδα μου,έχουμε το ίδιο όνειρο!!!
ReplyDeleteΣτην μασίνα οι πατάτες γίνονται υπέροχες!!!
Να σε κεράσουμε όποιο γλυκάκι αγαπάς περισσότερο!!
Καλό σου βράδυ!!!
Έλενα μου σ' ευχαριστώ πολύ!!!
ReplyDeleteΑυτές οι πατατούλες με μια πράσινη σαλάτα είναι ένα υπέροχο βραδινό γεύμα!!!
Πολλά φιλάκια!!!
Καλό βράδυ!!
Αχ Notoula μου πόσο σε καταλαβαίνω!!!!
ReplyDeleteΦιλιά!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Ελένη μου, έχουν γίνει διάσημες!!!
ReplyDeleteΔύσκολα θα συναντήσεις άνθρωπο που να μην τις τρώει σε κάποια τους μορφή!
Πολλά φιλιά!!!
Καλό σου βράδυ!!
Μαράκι μου παραπονιάρικο!!!!
ReplyDeleteΘα τις φτιάξουμε στο τζάκι στην Κόρινθο και θα τις απολαύσουμε με τα ψητά μας!!!!"ASAP"χιχι!!
Φιλάκια πολλά αγάπη μου!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Μπράβο, εξαιρετικές πατατούλες και μια ωραία π΄ροταση για συνοδευτικό ή μεζεδάκι. Θα δοκιμαστούν.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
Βάσω μου, είναι πραγματικά πολύ νόστιμες!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Selcouth μου,οι ψητές πατάτες είναι υπέροχο συνοδευτικό και όχι μόνο!!
ReplyDeleteΟ συνδυασμός των υλικών μπορεί να αλλάζει σύμφωνα με τα γούστα μας αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα απολαυστικά γευστικό!!!!!!!!!
Καλό σου βράδυ!!!
Ελπινίκη μου, ότι σου αρέσει καλύτερα!! Ίσως να είσαι φίλος των σοκολατένιων γλυκών όπως εγώ!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Μου αρέσουν πολύ οι πατάτες έτσι..διαφορετικές,αλλά δεν τις φτιάχνω συχνά.Τα γλυκά..το γαλακτομπούρεκο και οι 2 γαλατόπιτες...ΑΧ...Παίρνω από όλα!Φιλιά!!!
ReplyDeleteΡένα μου, πόσο συμφωνώ μαζί σου!!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Helen gr, όπως το λες..και μόνες τους και ως συνοδευτικό είναι τέλειες!!
ReplyDeleteΣ΄ευχαριστώ!!!
Καλό σου βράδυ!!
Ελένη μου,ευκαιρία να σε κεράσουμε απ΄ όλα ..αφού σου αρέσουν όλα!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου βράδυ!!!
Τέλειες οι πατατούλες και σαν συνοδευτικό αλλά εγώ θα τις έτρωγα και σαν φαγητό με μια ωραία πράσινη σαλάτα!!! Και το γαλακτομπούρεκο όμως.....
ReplyDeleteοταν λες asap φιλεναδιτσα τι εννοείς ?? μήπως δηλαδή το σ/κ? για να ξέρω να ακονίζω τα δονάκια μου !!!!! χιχιχιχιχιχ!!!!!!!!!!
ReplyDeleteκαλημέεεεεεεεερα!!!
Καλημέρα Μαριώ μου !!!Φυσικά και αν κατέβουμε το σ/κ θα σου τις φτιάξω!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
Tante Kiki έτσι ακριβώς τις τρώμε κι εμείς για βραδικό,συνοδευόμενες με πράσινη σαλατούλα!!!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα!!!