Tuesday 15 January 2013

Μαριδάκι ψητό

Όσοι δεν αγαπούν να τηγανίζουν ψάρια είναι σίγουρο ότι θα λατρέψουν αυτή τη μέθοδο.

Πάμε να δούμε τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα μαριδάκια από τα κεφάλια τους και τα εντόσθια, τα πλένουμε καλά τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε.
Τα περνάμε από το αλεύρι και τινάζουμε την περιττή ποσότητα του αλευριού.
Μέχρι στιγμής δηλαδή κάνουμε ότι και όταν θα τα τηγανίζαμε.
Παίρνουμε ένα ταψάκι, το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος, και τοποθετούμε στην σειρά τα ψάρια χωρίς να τα στριμώχνουμε, να έχουν λίγο αέρα μεταξύ τους για να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς.
Σε 20 λεπτά είναι έτοιμα ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Δεν χρειάζεται να τα γυρίσουμε γιατί ήδη είναι ψημένα από την κάτω πλευρά.
Τα συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα ή με οτιδήποτε χορταρικό ή γιατί όχι με τις περίφημες πατάτες της Έλενας που θα βρείτε εδώ !!!
Η μέθοδος αυτή δεν αφήνει να φύγουν οι γεύσεις και τα αρώματα των ψαριών και αναδύονται όλα την ώρα που τα απολαμβάνουμε !!!!
Δοκιμάστε τα και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν πολύ !!
Και φυσικά με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε και άλλα ψάρια που μέχρι τώρα τηγανίζαμε (γαύρο, σαρδέλα, μπαρμπούνια κλπ)

61 comments:

  1. Εμείς θα φάμε γοπίτσες με την ίδια μέθοδο, δεν τηγανίζω πια ψάρια εδώ και καιρό....άντε το πολύ πολύ να τηγανίσω καμιά κουτσομουρίτσα!!!!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα με όμορφο μεζεδάκι.Ξέρεις οτι εδώ στη Θεσσαλονίκη το μαριδάκι είναι ..σπάνιο.Εμείς έχουμε το γάβρο.Για μεσημέρι λοιπόν στείλε μια ..τηγανιά γιατί ο άνδρας μου μαγείρεψε πράσα με χοιρινό.

    ReplyDelete
  3. Το δοκίμασα φέτος για να αποφύγω το τηγανισμα κ πέτυχε!!! Δεν το περίμενα, γιατί συνηθίζουμε να το τηγανιζουμε το μαριδακι. Καλημέρα!

    ReplyDelete
  4. τι βλεπουν τα ματια μου πρωι πρωι!!! μαριδες δεν βρισκω φυσικα βρισκω αλλα ψαρακια μικρα, και να σου πω την αληθεια εγω τα τηγανιζω!!!
    καλη σου ημερα

    ειρηνη

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Μαρία μου... αχχχχ τί ωραία!!! Μου θυμίζουν καλοκαίρι, θάλασσα και ουζάκι...
    Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  6. Και μένα Μαράκι μου θύμισες θάλασσα και καλοκαιράκι και παραλία και ουζάκι...και...και...και...ααααα επίσης και στο βάθος να ακούγονται τα χθεσινά τραγουδάκια...
    Άστα με ταξίδεψες πάλι όπως εχτές το βράδι...Φιλάκια...

    ReplyDelete
  7. Σαν να μύρισε καλοκαιράκι! Θα το δοκιμάσωσίγουρα γιατί πάντα νόμιζα πως το μαριδάκι γίνεται μόνο τηγανητό κα το απέφευγα.. Φιλιά..

    ReplyDelete
  8. Μαρία ωραία εκδοχή το ψήσιμο, το τηγάνισμα εκτός του ότι το αποφεύγω για πολλούς λόγους διατροφής με εκνευρίζει η "φασαρία " του.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  9. Μαράκι, το μαριδάκι σου, έγινε σούπερ. Σαν πραγματικό, τηγανητό μαριδάκι, φαίνεται!! Ούτε τηγάνι, ούτε λάδια, νόστιμο και υγειινό! Η συνταγή σου θα δοκιμαστεί άμεσα και όχι μόνο με το συγκεκριμένο ψαράκι! Πολύ βολική, η σημερινή σου πρόταση.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  10. Ο καλύτερος τρόπος για να μην μυρίσουν τα ρούχα και το σπίτι τηγανόλαδο! Και τα ψαράκια γίνονται πεντανόστιμα! Μιαμ μιαμ!

    ReplyDelete
  11. Πριν λίγο μιλούσα με την Elena G για μαριδάκια!!
    Μεσημέριασε και ακόμα δεν έχω μαγειρέψει τίποτα η ανεπρόκοπη! Μάλλον θα κάνω τις πατάτες!
    Καλά που είμαι μόνη μου σήμερα!

    Σε ΟΛΑ τα κορίτσια μου φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  12. Μαράκι εξαιρετική ιδέα!! και σίγουρα θα την εφαρμοσω, την επόμενη κιόλας φορά που θα έχουμε ψάρια!!

    φιλιά! :)

    ReplyDelete
  13. Κι εγώ που καθόμουν και τηγάνιζα... Μπράβο Μαρία μου, πολύ καλή ιδέα! Ούτε που το είχα σκεφτεί. Το μαριδάκι μου αρέσει και με τις πατάτες (αυτές τις έχω φτιάξει αρκετές φορές), θα είναι ονειρεμένο το φαγητό αυτό!
    Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!

    ReplyDelete
  14. Καλά, τι πιάτο είναι αυτό; Μου αρέσει πάρα πολύ το μαριδάκια αλλά πού να το βρω εδώ! Καταπληκτικός ο τρόπος του ψησίματος, μπράβο!
    Φιλάκια πολλά.

    ReplyDelete
  15. Τι ωραίο φαγάκι!Μου άρεσε πολύ ο τρόπος ψησίματος και θα το δοκιμάσω σίγουρα!Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  16. Πολύ ωραία μέθοδος οι ψητές μαρίδες! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

    ReplyDelete
  17. Γεια σου Λιλακι μου με τα ωραια σου τα ψαράκια !!! να δω πότε θα ερθω να απολαυσουμε τις κοτσομουρίτσες σου !!! εγω όμως Λιλάκι μου τις θέλω τηγανιτές! ο Φωτης είναι αυτός που δεν κάνει να τρωει τηγανιτά λόγω χοληστερίνης και γιαυτό το λόγο εδω και 6-7 χρόνια του τα κάνω όλα ψητά. Οταν πηγαίνουμε εξω για ψάρια - ή μάλλον καλύτερα ΟΤΑΝ πηγαίναμε, στην παλιά καλή μας ζωή- ζητούσαμε κοτσομουρες και εκείνος τους έλεγε να διαλεξουν τις πιο μεγάλες για να τις βάλουν στη σχαρα, εγω ετρωγα λοιπόν τηγανιτές και εκείνος ψητές !!!! μέχρι και την γλώσσα αναγκαζομαι να του την ψήσω !!!

    φιλια πολλά πολλά και καλό απόγευμα !!!

    ReplyDelete
  18. αχτιδούλα μου γλυκιά, το εξαίσιο και ολοφρεσκο μαριδάκι μου ήρθε απο τους Φούρνους - συσταδα νησιών απέναντι απο την Ικαρία - και οπως κατάλαβες το τιμήσαμε δεόντως !!! Λοιπόν εγω σου στέλνω μαριδάκι και εσύ μου στέλνεις τηγανιά !!!! χαχαχ!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  19. Ευγενίτσα μου όπως είπα και πιο πάνω εδώ και πολύ πολύ καιρό του τα κάνω όλα ψητά λόγω χοληστερίνης και πιστέψεμε τολμώ να πω ότι είναι πιο νόστιμα στο σύνολο απ'οτι τα τηγανιτά που χάνουν τ'αρωματα και τις γεύσεις !!

    δοκιμασε το και θα με θυμηθείς!!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  20. great μου, δοκιμασε το με ότι ψαράκι θέλεις, εγω εχω φτιάξει με αυτό το τρόπο ότι υπάρχει κατα καιρούς σε ψάρι στο σπίτι μας !!!

    καλό απόγευμα και φιλια πολλά

    ReplyDelete
  21. Αχ Κικιτσα μου τι ωραια να ήταν καλοκαίρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!αχ αχ !!!

    φιλια πολλά πολλά πολλά

    ReplyDelete
  22. Ευάκι μου και συ καλοκαιρόπληκτη ???? χαχαχα !! πω πω ! φαντάζεσαι να είμαστε βραδάκι καλοκαιριού σε παραλία να τρώμε το ψαράκι μας να χαζεύουμε το φεγγάρι και να ακουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια και να ..... ακούμε, φτου! να βλέπουμε ήθελα να πω, τα αστέρια !!!!!!!!!!!!χαχαχααχχαχα


    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  23. Λουλου μου, όλα δοκιμασέ τα σε ψητό. Αλλωστε σχεδόν όλα τα ψαρια ψήνονται !!!

    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  24. Ξανθούλα μου γιαυτό εχεις το σώμα που έχεις γιατί προσέχεις την διατροφή σου !! δεν είναι τυχαίο! καλοφάγωτα λοιπόν όταν τα φτιάξεις, γιατί είμαι σιγουρη ότι θα τα φτιάξεις σύντομα!!!!

    φιλια πολλα πολλά

    ReplyDelete
  25. Ειρηνακι μου, όπως το λες είναι, πολύ βολική πρόταση και όχι μόνο, είναι και πεντανόστιμη πρόταση !!!


    καλό απόγευμα και σε σένα, σε φιλώ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  26. sundayspoon, βλέπω ότι αυτή η μέθοδος έχει πολλούς οπαδούς!!Εγώ να σου πω την αλήθεια μου πριν απο το θέμα υγείας του αντρα μου όλα τα μικρά ψαρια τα τηγάνιζα΄, τα τελευταία χρόνια είναι που τα ψήνω και σίγουρα δεν μυρίζει τηγανίλα το σπίτι !!!

    καλό απόγευμα !!!

    ReplyDelete
  27. Πολλή ωραία η ιδέα σου Μαρία μου να τα ψήσουμε τα ψαράκια!!!Φαντάζομαι θα είναι πεντανόστιμα σίγουρα θα τα δοκιμάσω!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  28. Με πολύ χαρά βλέπω πως όλο και περισσότερος κόσμος αποφεύγει το τηγάνισμα, τα ψάρια τα έχω φτιάξει πολλές φορές στον φούρνο και είναι καταπληκτικά, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα τηγανιτά , το αντίθετο μάλιστα!
    Μπράβο σου που το προτιμάς, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και την οικογένεια σου!
    Φιλάκια πολλά!!

    ReplyDelete
  29. Οτι πρέπει γιά νά αποφύγω τό τηγάνισμα καί τίς μυρωδιές!!Πολύ όμορφη συνταγή!!!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  30. Μαράκι μου έξοχη ιδέα για να αποφεύγουμε το τηγάνι!!!!
    Η αλήθεια είναι πως πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε υγεία!!!!
    Το μαριδάκι από τα αγαπημένα μου μικρά και τώρα συνειδητοποιώ πως έχω και πολύ καιρό να το φτιάξω!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  31. εννοείται ότι αυτή η μέθοδος είναι κλάσης ανώτερη γιατί εκτός από το τηγάνισμα γλυτώνεις και αρκετές μυρωδιές!!! yummy!!!

    ReplyDelete
  32. Μαράκι μου εκτός απο τη μυρωδιά γλυτώνουμε και θερμίδες!!!!Υπέροχα, μοσχομύρισε θάλασσα!Η εμφάνισή τους άψογη!!!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  33. Νοστιμότατο πιάτο Μαρία μου!
    Καλή εβδομάδα να έχετε όλα τα κορίτσια!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ReplyDelete
  34. Να που χάρη στον Φώτη μας απολαμβάνουμε ιδέες σαν την σημερινή σου πρόταση Μαράκι μου!!
    Μ'αρέσει πολύ ο τρόπος που προτείνεις, αν δεν μου έλεγες ότι είναι ψητά ούτε που θα το φανταζόμουνα, σαν τηγανιτά δείχνουν!
    Και τηγάνι γλυτώνουμε, και όλα τα αρώματα της θάλασσας κρατάμε στο πιάτο μας, και λιγότερα τεντζερέδια πλένουμε!!
    Congrats φιλεναδίτσα μου!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  35. Ευρηματική πρόταση για έναν αγαπημένο θαλασσινό μεζέ που λίγο ή πολύ όλοι αποφεύγουμε για προφανείς λόγους!!
    Χωρίς να υστερεί σε γεύση ,μπορούμε επιτέλους να απολαύσουμε το μικρό αγαπημένο ψαρομεζέ,έχοντας καθησυχάσει τους φόβους μας για το πολύ ανθυγιεινό τηγάνισμα!!!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  36. Μαρία μου είσαι φοβερη!
    Αυτός ο τρόπος "τηγανισματος" θα δοκιμαστει άμεσα και είμαι σίγουρη ότι θα καθιερωθεί, όπως καθιερωθηκαν κι οι φοβερες "τηγανιτές" πατατες της Έλενας!
    Να είστε καλά κοριτσια να μας λύνετε τα χέρια!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  37. Ψαράκι λατρεμένο!!!
    Κι εγώ αποφεύγω το τηγάνι.
    Πολύ ωραία ιδέα, θα την δοκιμάσω.
    Φιλάκιαααα

    ReplyDelete
  38. Μαρία,έτσι μου αρέσουν κι έτσι τα φτιάχνω.Γίνονται τραγανά και πιο υγιεινά!
    Το μικρό μαριδάκι μόνο το πλένω,τρώγεται ολόκληρο.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Τέλεια, λαχταριστά κι υγιεινά!!Κάθε μέρα τέτοια να έχω Μαρία μου.
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  40. Ωραίος τρόπος να φτιάξεις ψάρια είναι αυτος,θα τον δοκιμάσω μόλις κάνω ψάρι αλλα με άλλο ψάρι γιατί ενώ λατρευω τα ψάρια η μαρίδα δε μου αρέσει,καλό βραδυ,φιλιά.

    ReplyDelete
  41. Ψήνουμε πάνω κάτω ή στον αέρα?

    ReplyDelete
  42. Σοφάκι όπου θέλεις. Τα εχω ψήσει και στον αέρα, τα έχω ψήσει και πάνω κάτω φωτιά, ακόμα και στο γκρίλ αλλά οχι στην πάνω σχάρα, μία κάτω. Δοκίμασε πάνω κάτω φωτιά την πρώτη φορά και μετά κάνε τους πειραματισμούς σου για να δεις ποιό ψήσιμο σου ταιριάζει γευστικά !!! καλή επιτυχία, φιλιά πολλά και καλό απόγευμα !!!

    ReplyDelete
  43. Sophie μου, αν και καθυστερημένη στις υπολοιπες απαντήσεις μου, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσεις, σίγουρα θα ενθουσιαστείς !!!

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  44. Sofia Sofeto, σίγουρα είναι ότι καλύτερο για μας και για την οικογενειά μας να προσεχουμε πολύ τους τροπους που μαγειρεύουμε, αν και καμμιά φορα επιτρεπουμε στον εαυτο μας και καμμια παρασπονδία, γιατί πως να το κάνουμε βρε Σοφάκι, η αμαρτία είναι γλυκιά !!!!! χιχιχι!


    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  45. Dimi, αφου δεν σου αρέσει το τηγανισμα σίγουρα θα λατρέψεις αυτό το τρόπο !!!

    σε φιλώ πολύ πολύ

    καλό σ/κ

    ReplyDelete
  46. Που είσαι βρε Βασσάκι μου γλυκό ??? #πειδή εγω έχω κι αλλο μαριδάκι στον καταψύκτη, πεσκέσι απο τον ξάδελφο με το καϊκι, πες μου ποτε θα βρεθούμε για μαριδοκαταστάσεις !!!!! χα χα χαχα

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  47. Pela, μαζί σου !!!! εχεις δίκιο τα πάντα γλυτώνεις !!!! χιχιχι!!1


    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  48. Αχ! Ελενάκι μου ! τι είπες τώρα ? μαγική λέξη η ''θάλασσα'' !!! πότε θα γίνει καλοκαιράκι !!!!

    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ !!!!

    καλό σ/κ

    ReplyDelete
  49. Ροδούλα μου γλυκειά !!! εσύ μας εύχεσαι για την αρχή της εβδομάδος και εγώ έτσι όπως τα κατάφερα σου εύχομαι για το τέλος !!! χιχιχι!!!

    φιλια πολλά πολλά και καλό σαββατοκύριακο !!!!

    ReplyDelete
  50. Ελενακι μου είδες αυτός ο άτιμος ο Φώτης τι μας κάνει ??? χαχαχαα!!! όλα για χάρη του !!!! εγω βεβαια εξακολουθώ και τρώω τις κοτσομουρίτσες μου τηγανιτές !!!! !!!!!!!!χαχαχα!!!


    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ



    ReplyDelete
  51. Φωτεινούλα μου, καλή σου μέρα, ετσι ακριβώς είναι !!! όντως πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας!!! σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  52. Νικάκι μου ότι πεις !!!! χαχαχα!!!
    να τα απολαμβάνεις παρεα με τις φοβερες πατατουτες της Ελενας και να μην έχεις τύψεις !!!!!

    ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια, πάντα γλυκια στο τρόπο σου !!!!!!!!!!!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ !!!

    καλό σ/κ

    ReplyDelete
  53. Ρουλάκι αφού αποφεύγεις το τηγάνι, είναι για σένα αυτός ο τρόπος !!!!!
    βουρ λοιπον στο φούρνο !!!!! χιχιχ

    φιλια πολλά και καλό σ/κ

    ReplyDelete
  54. Ελενάκι μου γλυκό, ήμουνα σίγουρη ότι είσαι οπαδός αυτής της μεθόδου, δεν είναι τυχαία η κορμοστασιά σου !!!!!!!

    Το μαριδάκι όταν είναι μικρό και εγω μόνο το πλένω, αλλά αυτό ήταν λίγο τσουπωτό, χιχιχι, και ετσι το καθάρισα !!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ πολύ πολύ

    ReplyDelete
  55. Νελάκι μου, καλή σου μέρα, κάντο με όποιο ψάρι θέλεις, ταιριάζει σε όλα !!!! εγω το έχω κάνει με όλα αυτά που γίνονται τηγανιτά !!!

    καλό σαββατοκύριακο και πολλά πολλά πολλά φιλια !!!

    ReplyDelete
  56. Mari μου, τι γίνεται?? χαθήκαμε τελείως, εμαθα απο την Βιβή ότι περάσατε πολύ ωραία, πρέπει να κανονισουμε να βρεθούμε!!! εχουμε πολύ καιρό να τα πούμε απο κοντά.!!! Πέστο ψέμματα, μακάρι να είχαμε τέτοια κάθε μέρα!!!!

    σε φιλώ πολύ πολύ


    καλό σ/κ Μαράκι !!!!!


    ReplyDelete
  57. Φανταστική ιδέα Μαρία μου να μπουν στο φούρνο.
    Φαίνονται σαν τηγανισμένα πάντως.
    Και γλιτώνουμε τη μυρωδιά από το τηγάνι.
    Τελεια ιδέα.
    νασαι καλα΄

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
  58. Εξαιρετικη προταση! Το εφτιαξα χτες και εγινε χαμος!

    ReplyDelete
  59. Ανωνυμε, ευχαριστούμε πολύ για την προτίμηση !!!
    χαίρομαι πολύ που σας άρεσε, ετσι γλυτώνουμε το τηγάνισμα και τρώμε υγιεινά !!


    φιλια πολλά πολλά

    ReplyDelete
  60. Τα προσπάθησα!!κόλλησαν κ σχεδόν κάηκαν..εχασαν δλδ αυτό το μαλακό που έχουν μετά το τηγάνισμα!σίγουρα δεν το προτείνω!!

    ReplyDelete
  61. Τόνια, καλό απόγευμα.

    Σχετικά με την αποτυχία σου όπως λες δεν μπορω να καταλάβω γιατί σου κόλλησαν? μήπως τα είχες βάλει πολυ κολλητά ? μήπως δεν εβαλες χαρτί ψησίματος? ακολουθησες τις οδηγίες ακριβως ? Οσο για τα καμμενα σίγουρα δεν φταίνε τα ψαρακια αλλά ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία του φούρνου!!

    Εαν μου δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες στο τι έκανες ίσως να μπρορεσω να σε βοηθήσω κάπως.

    Οπως βλέπεις πιο πάνω, τα έφτιαξαν και τα προτείνουν με μεγάλη χαρά, ας μην προτρέπουμε λοιπόν αρνητικά τον κόσμο σε κάτι που δεν μας πετυχε. Καλό είναι πρώτα να βλέπουμε γιατι δεν μας πέτυχε και μετά να βγάζουμε συμπεράσματα.

    Ευχαριστούμε για την επίσκεψη ! καλή σαρακοστή !

    ReplyDelete