Wednesday, 16 January 2013

Πίτα με κιμά και κριθαράκι

Νόστιμο το φαγάκι που σας προτείνουμε σήμερα. Πλούσιο και χορταστικό στην γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
Χωρίς μεγάλο κόστος, έχουμε ένα πιάτο που τα συνδυάζει όλα.
Πικάντικος κιμάς εμπλουτισμένος με κριθαράκι και πιπεριά, "κρυμμένος" όμορφα ανάμεσα σε ροδέλες πατάτας και κολοκυθιού. Τυράκια που λιώνουν και κρέμα γάλακτος, κρατούν την συνοχή στο φαγητό μας, δίνοντας όμως και την νοστιμιά τους.
Πασπαλίστηκε με φρυγανιά τριμμένη και απέκτησε ροδαλή και κριτσανιστή κρούστα.
Άνετα μπορεί να σερβιριστεί σε μπουφέ ή τραπέζι, μέσα σε στρογγυλό ή και μακρόστενο πυρέξ. Να είστε σίγουροι ότι θα ενθουσιάσει με την εμφάνιση και την γεύση του τους συνδαιτυμόνες σας.
Μην το κόψετε αμέσως μόλις το βγάλετε. Αφήστε το δέκα ως δέκα πέντε λεπτά. Θα κόψετε πιο εύκολα τα κομμάτια που επιθυμείτε.
Σερβίρεται ιδανικά με γαρνιτούρα πράσινης σαλάτας.
Μπορείτε να στολίσετε τα πιάτα σας κάνοντας σχέδια με την σάλτσα σόγιας και την γλυκιά σάλτσα τσίλι, με τις οποίες καρυκεύεται ο κιμάς.
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
Για τον κιμά
3/4 κιλού μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ή πορτοκαλί
1 μεγάλη ντομάτα
2 κουταλιές γλυκιά σάλτσα τσίλι
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας
1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισό ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί
5 κόκκους μπαχάρι
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
μισό φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό
Επιπλέον
100 γρ. γκούντα ή ένταμ
160 γρ. γραβιέρα Κρήτης
1/2 ως 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
2 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα κολοκυθάκια
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια. Τα κόβουμε σε ροδέλες, όχι χονδρές, αλλά ούτε και πολύ λεπτές. Τα τηγανίζουμε πέντε λεπτά και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το περίσσιο λάδι. Αλατίζουμε ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τον κιμά.
Κόβουμε την κόκκινη ή την πορτοκαλί πιπεριά στην μέση. Το ένα μισό το κόβουμε σε λωριδίτσες και το δεύτερο μισό το βάζουμε στο μούλτι.
Καθαρίζουμε την φρέσκια ντομάτα από την φλούδα και τους σπόρους και την λιώνουμε στο μούλτι, μαζί με την πιπεριά.
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λωρίδες της πιπεριάς και τα σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε και αυτόν.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το κριθαράκι.
Προσθέτουμε και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.
Σιγοβράζουμε, ώσπου να μείνει ο κιμάς με λίγη σάλτσα.
Αφαιρούμε το μπαχάρι. Προσθέτουμε στον κιμά το κριθαράκι.
Ελέγχουμε τον κιμά, αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και αναλόγως προσθέτουμε.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι εσωτερικής διαμέτρου 28 εκ. και απλώνουμε τις τηγανισμένες ροδέλες πατάτας, φροντίζοντας να επανωτίζουν η μια την άλλη.
Πασπαλίζουμε με λίγα από τα τριμμένα τυριά.
Απλώνουμε επάνω στις πατάτες όλη την ποσότητα του κιμά, πασπαλίζοντας πάλι με λίγα από τα τυριά.
Τοποθετούμε τις ροδέλες των τηγανισμένων κολοκυθιών επάνω από τον κιμά, με τον ίδιο τρόπο όπως και τις ροδέλες πατάτας.
Πασπαλίζουμε τα κολοκύθια με τα υπόλοιπα τυριά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ από πάνω, φροντίζοντας να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε το φαγητό με την τριμμένη φρυγανιά, η οποία θα του δώσει ωραία κρούστα.
Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνουμε ως να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού μας.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε για δέκα - δέκα πέντε λεπτά και μετά κόβουμε σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό και αν θέλουμε διακοσμούμε το πιάτο μας με τις δύο σάλτσες που χρησιμοποιήσαμε στον κιμά.
Συνοδεύουμε με ένα καλό κόκκινο κρασί.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

54 comments:

  1. Αν κρίνω από τα υλικά που χρησιμοποιείς θα είναι πεντανόστιμη.
    Θα πρέπει να τη δοκιμάσω. Καλή σου μέρα.

    ReplyDelete
  2. Ειρήνη μου
    Ένα πρωτότυπο πραγματικά πιάτο μας επιφύλασσε η μοναδική παρακαταθήκη εμπνευσμένων συνταγών σου!Υπέροχα πλούσια υλικά ΄΄μπερδεύονται΄΄ για να μας δώσουν,ένα πιάτο αξεπέραστης ομορφιάς και βέβαιης νοστιμάδας!
    Μου αρέσει η παρουσία των λαχανικών και ο συνταιριασμός τους με το κρέας και την διακριτική αλλά καθοριστική προσθήκη του ζυμαρικού!!Μπράβο Ειρήνη υπέροχη συνταγή!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ReplyDelete
  3. Δεν έχω ξανά δει κάτι παρόμοιο!
    Φαίνεται υπέροχη!
    Καλημέρα κορίτσια!

    ReplyDelete
  4. Και αν έχεις περίσσευμα κιμά ακόμα καλύτερα!

    Φιλιά στα κορίτσια μου!!!!

    ReplyDelete
  5. ααααααααααα...είχε τέτοια τσαχπινιά η πιτούλα της Ειρήνης μας...
    Αν δεν ανοίξω και φύλλο κουτί έρχεται..Και όπως λέει και η Αντιγόνη αν έχουμε και κιμά που περίσσεψε,νέο φαγάκι στο πιάτο μας...
    Μερσί Ειρηνάκι μου και φιλιά...-:))

    ReplyDelete
  6. Πολύ λαχταριστή πίτα με πολύ νόστιμα υλικά.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  7. όλα τα υλικά, αγαπημένα! οπότε, ο συνδυασμός, αχτύπητος!!
    :) :)

    ReplyDelete
  8. Τέλεια η πίτα σου Ειρήνη μου!!! Τα υλικά της όλα ένα κι ένα και το σύνολο πολύ μα πολύ λιμπιστικό!!! Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλό σου απόγευμα!

    ReplyDelete
  9. Εξαιρετική η πίτα σου Ειρήνη μου!!!
    Πλούσια σε υλικά και γεύση!!!
    Αφού δεν θα ανοίξουμε και φύλλο όπως λέει και η Βιβή...τέλεια!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  10. Συνήθως αυτό το φαγητό, σε πιο απλή μορφή, το φτιάχνω όταν μου περισσεύει λίγο κιμάς από την προηγούμενη μέρα!!! Μου αρέσει πολύ έτσι όπως το έχεις φτιάξει είναι πολύ πιο πλούσιο και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.

    ReplyDelete
  11. Τι όμορφη παρουσίαση!!!!!!!Η εικόνα από μόνη της μοσχομυρίζει!!!!!Σίγουρα θα το φτιάξω δεν μπορώ να αντισταθώ!!!Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  12. Ένα κλασικό και αγαπημένο φαγάκι, μεταμορφωμένο σε τάρτα με πολλά τυράκια; Εννοείται ότι μας αρέσει πολύ Ειρήνη μου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  13. Πολυ πρωτοτυπη η "πιτουλα" σας
    γεια στα χερακια σου!!!

    ReplyDelete
  14. Ειρηνάκι μια ακόμη υπερπαραγωγή, φτιαγμένη από τα χεράκια σου!
    Μιά πίτα τόσο πλούσια, που συνδυάζει τόσα νόστιμα υλικά και ενθουσιάζει με την νοστιμιά και την πρωτοτυπία της!!
    Πολλά σου μπράβο!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  15. Εξαιρετική η πίτα σου Ειρήνη!!Νόστιμη,μέ ωραίο συνδυασμό γεύσεων καί υλικών!!Θά δοκιμαστή σίγουρα!!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  16. Ωχ αμάν... Λιποθυμώ! Ζωγράφισες Ειρήνη μου! Απ΄ό,τι φαίνεται στη φώτο πρέπει να σκίζει αυτή η πίτα! Σόγια δεν παίρνω γενικότερα... Αν την παραλείψω, θα έχει μεγάλη διαφορά στη γεύση;
    Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση!

    ReplyDelete
  17. Αχ βρε Ειρήνη τι μου κάνεις,σκέτη κόλαση είναι, θα μπει στα προσεχώς και θα φτιαχτεί σύντομα.
    Να είσαι καλά,καλό βράδυ!!!!

    ReplyDelete
  18. Στον συνδυασμό κριθαράκι-κιμά δεν θα μπορούσα ποτέ να πω όχι! Το γεγονός ότι κατάφερες αυτόν τον ήδη υπέροχο συνδυασμό να τον αναδείξεις σε μια πρωτότυπη και προφανώς πεντανόστιμη πίτα δείχνει πόσο δημιουργική είσαι! Κοινώς, έγραψες!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ReplyDelete
  19. Κριθαράκι με κιμά μαγειρεύω πολύ συχνά μιας και μας αρέσει πολύ.
    Όμως σαν πιτούλα δεν το έχω δοκιμάσει, φαίνεται απίστευτο. :)))
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  20. Τί πρωτότυπη ιδέα!!!

    ReplyDelete
  21. Ειρήνη μου υπερπαραγωγή, τι ωραία νοστιμιά είναι αυτή;Μπράβο, γεια στα χέρια σου!!!
    πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  22. Καλή και γευστική( σε όλους τους τομείς), γεμάτη αγάπη, χρονιά!!!..και μόνο απο τα υλικά που χρησιμοποιείς, θα το δοκιμάσω τάχιστα!!!Φιλώ σας!!!

    ReplyDelete
  23. Απλα καταπληκτικό ,δεν μπορω να πω τίποτε άλλο,θα το έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση,καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  24. Φανταστικό πιάτο!!!!!
    Μπράβο!!!!Φιλιά!!!!

    ReplyDelete
  25. ....Κ ΕΛΕΓΑ ΤΙ ΑΛΛΗ ΠΙΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ....ΣΕ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ....ΣΩΣΤΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ...ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΒΡΙΣΚΩ ΕΣΕΝΑ!!!

    ΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!!!
    ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑ!!!ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!!

    ReplyDelete
  26. Ειρηνιώ μου με τουτα και με κείνα, με τα μέλη μας και με τις τελετές μας ξέχασα να πάρω τη μεριδούλα μου απο την πιτουλα σου που είναι γεμάτη φαντασία και νοστιμιά !!!!!! γεια στα χεράκια σου !!!!!

    καλό μεσημέρι και φιλια πολλά

    ReplyDelete
  27. Πολύ ωραία πίτα Ειρήνη μου
    Και τα υλικά σου νόστιμα.
    Το κριθαράκι μέσα στη πίτα πολύ ωραίο. Τρώγεται απ όλους αυτή η πίτα

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  28. Κορδονέτο, είναι από τις νοστιμες πίτες, θα σου αρέσει. Δοκίμασέ την.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  29. Φωτεινή, είναι μια ιδιαίτερη πιτούλα, που μπορεί να προσφερθεί σε πολλές περιστάσεις, σε φιλικό ή ακόμα και επίσημο τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι μου αρεσει να συνδυάζω διάφορα υλικά, προσπαθώντας να πετύχω ένα ωραίο αποτέλεσμα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  30. Σε ευχαριστούμε, Χρυσούλα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  31. Αντιγόνη, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον κιμά που μας έχει μείνει, με αυτό το φαγάκι, παρουσιάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο. Άλλωστε πια, δεν πετάμε τίποτα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  32. Βιβή μου, αυτή η πίτα "πρόδωσε" την κρυμένη μου τσαχπινιά!!! Χαχαχά! Πάντως είναι μια νόστιμη πιτούλα και βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά που μας έχει μείνει.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  33. Μαρί, νόστιμη, δεν μένει...ούτε ένα κριθαράκι!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  34. Σε ευχαριστώ, Μαριλένα. Ο συνδυασμός των υλικών, πέτυχε το σκοπό του. Την νοστιμιά και την ωραία εικόνα του φαγητού μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  35. Κική μου, τώρα που την βλέπω και πάλι, την λιμπίζομαι, όπως λες και εσύ. Πρέπει να το ξαναφτιάξω σύντομα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  36. Βάσια, δεν το χρειάζεται το φυλλαράκι αυτή η πίτα. Οι πατατες, τα κολοκυθάκια και τα τυράκια, κάνουν καλά την δουλειά τους. Όλα τα υλικά, συνδυάζονται όμορφα, στην νόστιμη πιτούλα μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  37. Βάσω, δοκίμασέ το και σε αυτήν την εκδοχή. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  38. Σόφη, φτιάξε το και δεν θα μετανιώσεις που δεν του αντιστάθηκες! Είναι νοστιμότατο φαγάκι και ευπαρουσίαστο στο πιάτο.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  39. Ερμιόνη, είτε πίτα το πούμε, είτε το θέλουμε τάρτα, η νοστιμιά του είναι η ίδια. Τα τυράκια του αναλογικά, δεν είναι πολλά, αλλά αρκούν για να το νοστιμίσουν. Αυτό το φαγάκι, μας άρεσε από την πρωτη μπουκιά.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  40. Μαργαρίτα, σε ευχαριστούμε. Έλα να σου κάνουμε το τραπέζι!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  41. Έλενα, η πίτα άρεσε στην οικογένεια. Ο συνδυασμός των υλικών και η λίγο πικάντικη γεύση της, τους ενθουσίασε. Είναι φαγάκι που θα το φτιάξω και θα το ξαναφτιάξω.......και δεν θα το βαρεθούμε!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  42. Σε ευχαριστούμε, Dimi. Να την δοκιμάσεις και να μας πεις την γνώμη σου!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  43. Sel, έφθασε ως εκεί η μυρωδιά της πίτας μας, από ότι κατάλαβα! Αν δεν σου αρέσει η σάλτσα σόγιας, μην την προσθέσεις. Πάντως δίνει πολύ ωραία γεύση, σε αυτήν την πίτα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  44. Ροδάνθη, σε ευχαριστούμε. Να την φτιάξεις όποτε θέλεις. Πιστεύω ότι θα αρέσει σε όλους σας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  45. Sandayspoon, το κριθαράκι αν και σε μικρή ποσότητα, συμμετέχει άψογα στο όλο σύνολο αυτού του φαγητού. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  46. Ρούλα, ο κιμάς με κριθαράκι για ζυμαρικό και λίγο τυράκι από πάνω, μου αρέσει και εμένα. Μέσα στην πίτα αυτή, το κριθαράκι παίρνει νοστιμιά από τα άλλα υλικά, αλλά και το ίδιο εμπλουτίζει την πίτα μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  47. Ευγενία, χαιρόμαστε που σου αρέσει η πρότασή μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  48. Να είσαι καλά, Ελενάκι. Σου έχουμε ετοιμάσει γενναία μερίδα. Έλα να "τσακίσουμε" την πίτα, παρέα!!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  49. Γεωργία, καλή και δημιουργική χρονιά. Με υγεία και αγάπη, για όλους σου τους αγαπημένους. Η πιτόυλα μας θα σε κερδίσει αμέσως μόλις την δοκιμάσεις!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  50. Νέλη και εμείς την τιμήσαμε δεόντως την πίτα! Κοινώς...εξαφανίστηκε στα γρήγορα!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  51. Σε ευχαριστούμε, Ελπίδα!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  52. Βάλια, καλή χρονιά. Σου ευχόμαστε ότι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Η πρόταση μας για μια διαφορετική πίτα, θα σου αρέσει. Δοκίμασέ την.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  53. Μαράκι μου, μην ανησυχείς. Το πιάτο σου είναι κρατημένο και στην διάθεσή σου! Είναι δυνατόν να σε αφήσω παραπονεμένη;;
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  54. Μάριον, όπως το λες! Μια νόστιμη πιτούλα για όλη την οικογένεια. Ακόμη και για τους δύσκολους!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete