Νόστιμο το φαγάκι που σας προτείνουμε σήμερα. Πλούσιο και χορταστικό στην γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
Χωρίς μεγάλο κόστος, έχουμε ένα πιάτο που τα συνδυάζει όλα.
Πικάντικος κιμάς εμπλουτισμένος με κριθαράκι και πιπεριά, "κρυμμένος" όμορφα ανάμεσα σε ροδέλες πατάτας και κολοκυθιού.
Τυράκια που λιώνουν και κρέμα γάλακτος, κρατούν την συνοχή στο φαγητό μας, δίνοντας όμως και την νοστιμιά τους.
Πασπαλίστηκε με φρυγανιά τριμμένη και απέκτησε ροδαλή και κριτσανιστή κρούστα.
Άνετα μπορεί να σερβιριστεί σε μπουφέ ή τραπέζι, μέσα σε στρογγυλό ή και μακρόστενο πυρέξ. Να είστε σίγουροι ότι θα ενθουσιάσει με την εμφάνιση και την γεύση του τους συνδαιτυμόνες σας.
Μην το κόψετε αμέσως μόλις το βγάλετε. Αφήστε το δέκα ως δέκα πέντε λεπτά. Θα κόψετε πιο εύκολα τα κομμάτια που επιθυμείτε.
Σερβίρεται ιδανικά με γαρνιτούρα πράσινης σαλάτας.
Μπορείτε να στολίσετε τα πιάτα σας κάνοντας σχέδια με την σάλτσα σόγιας και την γλυκιά σάλτσα τσίλι, με τις οποίες καρυκεύεται ο κιμάς.
Για να δούμε πως το φτιάχνουμε!
Χρειαζόμαστε:
Για τον κιμά
3/4 κιλού μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ή πορτοκαλί
1 μεγάλη ντομάτα
2 κουταλιές γλυκιά σάλτσα τσίλι
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας
1/3 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισό ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί
5 κόκκους μπαχάρι
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
μισό φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό
Επιπλέον
100 γρ. γκούντα ή ένταμ
160 γρ. γραβιέρα Κρήτης
1/2 ως 2/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
1 κουταλιά φρυγανιά τριμμένη
2 μεγάλες πατάτες
2 μεγάλα κολοκυθάκια
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
Τα κόβουμε σε ροδέλες, όχι χονδρές, αλλά ούτε και πολύ λεπτές. Τα τηγανίζουμε πέντε λεπτά και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν το περίσσιο λάδι. Αλατίζουμε ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τον κιμά.
Κόβουμε την κόκκινη ή την πορτοκαλί πιπεριά στην μέση. Το ένα μισό το κόβουμε σε λωριδίτσες και το δεύτερο μισό το βάζουμε στο μούλτι.
Καθαρίζουμε την φρέσκια ντομάτα από την φλούδα και τους σπόρους και την λιώνουμε στο μούλτι, μαζί με την πιπεριά.
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λωρίδες της πιπεριάς και τα σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε και αυτόν.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το κριθαράκι.
Προσθέτουμε και ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.
Σιγοβράζουμε, ώσπου να μείνει ο κιμάς με λίγη σάλτσα.
Αφαιρούμε το μπαχάρι.
Προσθέτουμε στον κιμά το κριθαράκι.
Ελέγχουμε τον κιμά, αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και αναλόγως προσθέτουμε.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι εσωτερικής διαμέτρου 28 εκ. και απλώνουμε τις τηγανισμένες ροδέλες πατάτας, φροντίζοντας να επανωτίζουν η μια την άλλη.
Πασπαλίζουμε με λίγα από τα τριμμένα τυριά.
Απλώνουμε επάνω στις πατάτες όλη την ποσότητα του κιμά, πασπαλίζοντας πάλι με λίγα από τα τυριά.
Τοποθετούμε τις ροδέλες των τηγανισμένων κολοκυθιών επάνω από τον κιμά, με τον ίδιο τρόπο όπως και τις ροδέλες πατάτας.
Πασπαλίζουμε τα κολοκύθια με τα υπόλοιπα τυριά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το εβαπορέ από πάνω, φροντίζοντας να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε το φαγητό με την τριμμένη φρυγανιά, η οποία θα του δώσει ωραία κρούστα.
Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνουμε ως να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού μας.
Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε για δέκα - δέκα πέντε λεπτά και μετά κόβουμε σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό και αν θέλουμε διακοσμούμε το πιάτο μας με τις δύο σάλτσες που χρησιμοποιήσαμε στον κιμά.
Συνοδεύουμε με ένα καλό κόκκινο κρασί.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Αν κρίνω από τα υλικά που χρησιμοποιείς θα είναι πεντανόστιμη.
ReplyDeleteΘα πρέπει να τη δοκιμάσω. Καλή σου μέρα.
Ειρήνη μου
ReplyDeleteΈνα πρωτότυπο πραγματικά πιάτο μας επιφύλασσε η μοναδική παρακαταθήκη εμπνευσμένων συνταγών σου!Υπέροχα πλούσια υλικά ΄΄μπερδεύονται΄΄ για να μας δώσουν,ένα πιάτο αξεπέραστης ομορφιάς και βέβαιης νοστιμάδας!
Μου αρέσει η παρουσία των λαχανικών και ο συνταιριασμός τους με το κρέας και την διακριτική αλλά καθοριστική προσθήκη του ζυμαρικού!!Μπράβο Ειρήνη υπέροχη συνταγή!
Φιλιά πολλά,πολλά.
Δεν έχω ξανά δει κάτι παρόμοιο!
ReplyDeleteΦαίνεται υπέροχη!
Καλημέρα κορίτσια!
Και αν έχεις περίσσευμα κιμά ακόμα καλύτερα!
ReplyDeleteΦιλιά στα κορίτσια μου!!!!
ααααααααααα...είχε τέτοια τσαχπινιά η πιτούλα της Ειρήνης μας...
ReplyDeleteΑν δεν ανοίξω και φύλλο κουτί έρχεται..Και όπως λέει και η Αντιγόνη αν έχουμε και κιμά που περίσσεψε,νέο φαγάκι στο πιάτο μας...
Μερσί Ειρηνάκι μου και φιλιά...-:))
Πολύ λαχταριστή πίτα με πολύ νόστιμα υλικά.
ReplyDeleteΦιλιά
όλα τα υλικά, αγαπημένα! οπότε, ο συνδυασμός, αχτύπητος!!
ReplyDelete:) :)
Τέλεια η πίτα σου Ειρήνη μου!!! Τα υλικά της όλα ένα κι ένα και το σύνολο πολύ μα πολύ λιμπιστικό!!! Γεια στα χέρια σου!!!
ReplyDeleteΚαλό σου απόγευμα!
Εξαιρετική η πίτα σου Ειρήνη μου!!!
ReplyDeleteΠλούσια σε υλικά και γεύση!!!
Αφού δεν θα ανοίξουμε και φύλλο όπως λέει και η Βιβή...τέλεια!!!!!!!!!
Πολλά φιλιά!!!!
Συνήθως αυτό το φαγητό, σε πιο απλή μορφή, το φτιάχνω όταν μου περισσεύει λίγο κιμάς από την προηγούμενη μέρα!!! Μου αρέσει πολύ έτσι όπως το έχεις φτιάξει είναι πολύ πιο πλούσιο και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.
ReplyDeleteΤι όμορφη παρουσίαση!!!!!!!Η εικόνα από μόνη της μοσχομυρίζει!!!!!Σίγουρα θα το φτιάξω δεν μπορώ να αντισταθώ!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΈνα κλασικό και αγαπημένο φαγάκι, μεταμορφωμένο σε τάρτα με πολλά τυράκια; Εννοείται ότι μας αρέσει πολύ Ειρήνη μου!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά!
Πολυ πρωτοτυπη η "πιτουλα" σας
ReplyDeleteγεια στα χερακια σου!!!
Ειρηνάκι μια ακόμη υπερπαραγωγή, φτιαγμένη από τα χεράκια σου!
ReplyDeleteΜιά πίτα τόσο πλούσια, που συνδυάζει τόσα νόστιμα υλικά και ενθουσιάζει με την νοστιμιά και την πρωτοτυπία της!!
Πολλά σου μπράβο!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Εξαιρετική η πίτα σου Ειρήνη!!Νόστιμη,μέ ωραίο συνδυασμό γεύσεων καί υλικών!!Θά δοκιμαστή σίγουρα!!Φιλιά!!
ReplyDeleteΩχ αμάν... Λιποθυμώ! Ζωγράφισες Ειρήνη μου! Απ΄ό,τι φαίνεται στη φώτο πρέπει να σκίζει αυτή η πίτα! Σόγια δεν παίρνω γενικότερα... Αν την παραλείψω, θα έχει μεγάλη διαφορά στη γεύση;
ReplyDeleteΚαλό βράδυ και καλή ξεκούραση!
Αχ βρε Ειρήνη τι μου κάνεις,σκέτη κόλαση είναι, θα μπει στα προσεχώς και θα φτιαχτεί σύντομα.
ReplyDeleteΝα είσαι καλά,καλό βράδυ!!!!
Στον συνδυασμό κριθαράκι-κιμά δεν θα μπορούσα ποτέ να πω όχι! Το γεγονός ότι κατάφερες αυτόν τον ήδη υπέροχο συνδυασμό να τον αναδείξεις σε μια πρωτότυπη και προφανώς πεντανόστιμη πίτα δείχνει πόσο δημιουργική είσαι! Κοινώς, έγραψες!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!
Κριθαράκι με κιμά μαγειρεύω πολύ συχνά μιας και μας αρέσει πολύ.
ReplyDeleteΌμως σαν πιτούλα δεν το έχω δοκιμάσει, φαίνεται απίστευτο. :)))
Φιλιά, καλό βράδυ.
Τί πρωτότυπη ιδέα!!!
ReplyDeleteΕιρήνη μου υπερπαραγωγή, τι ωραία νοστιμιά είναι αυτή;Μπράβο, γεια στα χέρια σου!!!
ReplyDeleteπολλά φιλιά!
Καλή και γευστική( σε όλους τους τομείς), γεμάτη αγάπη, χρονιά!!!..και μόνο απο τα υλικά που χρησιμοποιείς, θα το δοκιμάσω τάχιστα!!!Φιλώ σας!!!
ReplyDeleteΑπλα καταπληκτικό ,δεν μπορω να πω τίποτε άλλο,θα το έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση,καλό βράδυ.
ReplyDeleteΦανταστικό πιάτο!!!!!
ReplyDeleteΜπράβο!!!!Φιλιά!!!!
....Κ ΕΛΕΓΑ ΤΙ ΑΛΛΗ ΠΙΤΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ....ΣΕ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΣΗΜΗ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ....ΣΩΣΤΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ...ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΒΡΙΣΚΩ ΕΣΕΝΑ!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΥΧΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!!!
ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑ!!!ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ!!!
Ειρηνιώ μου με τουτα και με κείνα, με τα μέλη μας και με τις τελετές μας ξέχασα να πάρω τη μεριδούλα μου απο την πιτουλα σου που είναι γεμάτη φαντασία και νοστιμιά !!!!!! γεια στα χεράκια σου !!!!!
ReplyDeleteκαλό μεσημέρι και φιλια πολλά
Πολύ ωραία πίτα Ειρήνη μου
ReplyDeleteΚαι τα υλικά σου νόστιμα.
Το κριθαράκι μέσα στη πίτα πολύ ωραίο. Τρώγεται απ όλους αυτή η πίτα
Φιλιά :)
Κορδονέτο, είναι από τις νοστιμες πίτες, θα σου αρέσει. Δοκίμασέ την.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Φωτεινή, είναι μια ιδιαίτερη πιτούλα, που μπορεί να προσφερθεί σε πολλές περιστάσεις, σε φιλικό ή ακόμα και επίσημο τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι μου αρεσει να συνδυάζω διάφορα υλικά, προσπαθώντας να πετύχω ένα ωραίο αποτέλεσμα.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Σε ευχαριστούμε, Χρυσούλα.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Αντιγόνη, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον κιμά που μας έχει μείνει, με αυτό το φαγάκι, παρουσιάζοντας ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο. Άλλωστε πια, δεν πετάμε τίποτα.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Βιβή μου, αυτή η πίτα "πρόδωσε" την κρυμένη μου τσαχπινιά!!! Χαχαχά! Πάντως είναι μια νόστιμη πιτούλα και βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά που μας έχει μείνει.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Μαρί, νόστιμη, δεν μένει...ούτε ένα κριθαράκι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Σε ευχαριστώ, Μαριλένα. Ο συνδυασμός των υλικών, πέτυχε το σκοπό του. Την νοστιμιά και την ωραία εικόνα του φαγητού μας.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Κική μου, τώρα που την βλέπω και πάλι, την λιμπίζομαι, όπως λες και εσύ. Πρέπει να το ξαναφτιάξω σύντομα.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Βάσια, δεν το χρειάζεται το φυλλαράκι αυτή η πίτα. Οι πατατες, τα κολοκυθάκια και τα τυράκια, κάνουν καλά την δουλειά τους. Όλα τα υλικά, συνδυάζονται όμορφα, στην νόστιμη πιτούλα μας.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Βάσω, δοκίμασέ το και σε αυτήν την εκδοχή. Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Σόφη, φτιάξε το και δεν θα μετανιώσεις που δεν του αντιστάθηκες! Είναι νοστιμότατο φαγάκι και ευπαρουσίαστο στο πιάτο.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ερμιόνη, είτε πίτα το πούμε, είτε το θέλουμε τάρτα, η νοστιμιά του είναι η ίδια. Τα τυράκια του αναλογικά, δεν είναι πολλά, αλλά αρκούν για να το νοστιμίσουν. Αυτό το φαγάκι, μας άρεσε από την πρωτη μπουκιά.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Μαργαρίτα, σε ευχαριστούμε. Έλα να σου κάνουμε το τραπέζι!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Έλενα, η πίτα άρεσε στην οικογένεια. Ο συνδυασμός των υλικών και η λίγο πικάντικη γεύση της, τους ενθουσίασε. Είναι φαγάκι που θα το φτιάξω και θα το ξαναφτιάξω.......και δεν θα το βαρεθούμε!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Σε ευχαριστούμε, Dimi. Να την δοκιμάσεις και να μας πεις την γνώμη σου!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Sel, έφθασε ως εκεί η μυρωδιά της πίτας μας, από ότι κατάλαβα! Αν δεν σου αρέσει η σάλτσα σόγιας, μην την προσθέσεις. Πάντως δίνει πολύ ωραία γεύση, σε αυτήν την πίτα.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ροδάνθη, σε ευχαριστούμε. Να την φτιάξεις όποτε θέλεις. Πιστεύω ότι θα αρέσει σε όλους σας.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Sandayspoon, το κριθαράκι αν και σε μικρή ποσότητα, συμμετέχει άψογα στο όλο σύνολο αυτού του φαγητού. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ρούλα, ο κιμάς με κριθαράκι για ζυμαρικό και λίγο τυράκι από πάνω, μου αρέσει και εμένα. Μέσα στην πίτα αυτή, το κριθαράκι παίρνει νοστιμιά από τα άλλα υλικά, αλλά και το ίδιο εμπλουτίζει την πίτα μας.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Ευγενία, χαιρόμαστε που σου αρέσει η πρότασή μας.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Να είσαι καλά, Ελενάκι. Σου έχουμε ετοιμάσει γενναία μερίδα. Έλα να "τσακίσουμε" την πίτα, παρέα!!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Γεωργία, καλή και δημιουργική χρονιά. Με υγεία και αγάπη, για όλους σου τους αγαπημένους. Η πιτόυλα μας θα σε κερδίσει αμέσως μόλις την δοκιμάσεις!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Νέλη και εμείς την τιμήσαμε δεόντως την πίτα! Κοινώς...εξαφανίστηκε στα γρήγορα!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Σε ευχαριστούμε, Ελπίδα!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Βάλια, καλή χρονιά. Σου ευχόμαστε ότι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Η πρόταση μας για μια διαφορετική πίτα, θα σου αρέσει. Δοκίμασέ την.
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Μαράκι μου, μην ανησυχείς. Το πιάτο σου είναι κρατημένο και στην διάθεσή σου! Είναι δυνατόν να σε αφήσω παραπονεμένη;;
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.
Μάριον, όπως το λες! Μια νόστιμη πιτούλα για όλη την οικογένεια. Ακόμη και για τους δύσκολους!!!
ReplyDeleteΚαλό Σαββατοκύριακο.