Monday 30 March 2009

Περγαμόντο, του κουταλιού γλυκό

Την Καθαρή Δευτέρα την περάσαμε στο υπέροχο εξοχικό της Μαρίας.
Η Μαρία μας γέμισε περιποιήσεις και όχι μόνο. Φεύγοντας μας γέμισε και με ένα σωρό τσάντες με λεμόνια (τα αγαπημένα μου), γκρέιπ φρουτ (επίσης αγαπημένα μου) και περγαμόντα.
Γλυκό περγαμόντο δεν είχα φτιάξει ποτέ. Φρόντισε όμως και γι αυτό η Μαρία, δίνοντας μου δοκιμασμένη συνταγή από την κυρία Τασία Ψαρρή.
Έτσι λοιπόν εφοδιασμένη με τα αρωματικά φρούτα και την συνταγή, ξεκίνησα να φτιάξω το γλυκό, το οποίο έγινε πραγματικά υπέροχο!!
Τόσο υπέροχο, που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε περγαμόντο, γλυκό του κουταλιού!!
Χρειαζόμαστε:
40 κομμάτια από την φλούδα του φρούτου κομμένα κάθετα
1 ½ κιλό ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη, να φύγει η εξωτερική φλούδα. Το τρίμμα αυτό δεν το πετάμε (όπως έκανα εγώ η … άσχετη), αλλά το φυλάμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη και αρωματίζουμε με αυτό κεκάκια ή άλλα γλυκά μας όποτε το χρειαστούμε!
Αφαιρούμε 2 φέτες οριζόντια από την πάνω και κάτω μεριά του φρούτου και κόβουμε την φλούδα σε φέτες κάθετα, όπως καθαρίζουμε το πορτοκάλι. Εάν είναι μεγάλο το φρούτο το κόβουμε σε 4-5 κομμάτια.
Αφού συγκεντρώσουμε τις φλούδες, έχουμε δύο επιλογές.
Τυλίγουμε την κάθε μία σε ρολάκι και ή τις περνάμε όλες με κλωστή και βελόνα σχηματίζοντας «κολιεδάκια» ή (όπως έκανα εγώ) στερεώνουμε κάθε ρολάκι με μια οδοντογλυφίδα.
Τα ρολάκια βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό για 1-2 μέρες, Κάθε 5-6 ώρες φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό, το οποίο στην αρχή θα είναι λίγο κίτρινο, όσο θα ξεπικρίζει όμως το φρούτο θα γίνεται πιο διάφανο.
Στη συνέχεια τα βράζουμε τρία νερά, από λίγο την κάθε φορά .
Όταν τα βγάλουμε πρέπει να είναι μεν βρασμένα αλλά να μην είναι παραβρασμένα (η κυρά – Τασία λέει ότι όταν καρφώσουμε μια φλούδα με οδοντογλυφίδα και δεν κρατιέται και πέφτει είναι έτοιμο).
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Μετά τα τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό από 1 ½ λεμόνι και τ’ αφήνουμε μισή με μια ώρα για να σφίξουν.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα φρούτα, στραγγισμένα από τα νερά, στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε 8-10 ώρες, να βγάλουν οι φλούδες τα υγρά τους.
Τέλος όπως είναι όλα μαζί τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχουμε μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί είναι η ώρα που θα δέσει το σιρόπι.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό λεμόνινεράντζιπορτοκάλιγκρέιπ φρουτ φράπα κλπ
Καλή επιτυχία!

49 comments:

BIKY said...

ΑΧ Ελενα τι μου κάνεις πρωί πρωί σημέρα ξεκίνησα δίαιτα να φανταστείς στο καφέ βάζω 3 κουταλιές ζάχαρη και τώρα τον πίνω σκέτο
Τι ωραίο γλυκάκι ευτυχώς που δεν το έχω δίπλα μου

Rena said...

Το πιο αρωματικό γλυκό του κουταλιού, για μένα. Και πόσο όμορφα δείχνει να σου πέτυχε. Ωραιότατο διάφανο χρώμα! Μπράβο Ελενάκι. Καλοφάγωτο.

Maria B. said...

Οπως είπαμε και στο τηλέφωνο Ελενάκι, σου έγινε τέλειο, γεια στα χεράκια σου! Δεν πιστεύω να μην μου έχεις κρατήσει μεριδα?? (οχι διαδικτυακή μερίδα-πραγματική).

Το άρωμά του έφτασε μέχρι εδώ !! και από χρώμα? τέλειο !!

Και του χρόνου να 'σαι καλά !!

Matriga said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Έλενα ελπίζω να είσαι καλύτερα σήμερα. Περαστικά σου!

ΙΟΥΛΙΑ said...

Το ωραιότερο γλυκό του κουταλιού, το πιο αρωματικό!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα Ελενα!

ΕΛΕΝΑ said...

Βικάκι μου καλή βδομάδα και καλό κουράγιο με δίαιτα!!!
Γιατί δεν βάζεις ζαχαρίνη στο καφεδάκι σου??
Εναν καφέ ευχαριστιόμαστε, γιατί να ... υποφέρεις πίνοντάς τον θεόπικρο??
Φιλάκια!!

eleni said...

Έλενα,αρωματικό γλυκάκι,μέχρι εδώ μοσχομύρισε!Πολύ μ΄αρέσει,όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή-αυτό το λίγο πικρό είναι τέλειο!
Τη γλυκόζη τη βάζεις σε όλα τα γλυκά,γιατί;Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.
Φιλιά-καλή εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου καλό μου έγινε!! Δεν το περίμενα να το πετύχω με την πρώτη φορά, αλλά ήταν χαρισμένο με αγάπη από την φιλενάδα μας και μου πέτυχε!!
Πολλά φιλια, καλή βδομάδα να έχουμε:))

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου και βέβαια σου κράτησα μερίδα, να σε γλυκάνω!!
Και του χρόνου να είσαι καλά, να μου ξαναφέρεις περγαμόντα, γιατί μόνο σε καμιά λαϊκή έχω ελπίδα να πετύχω κανένα!
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μatrigaki μου καλή βδομάδα να έχεις κι εσύ!
Δεν είμαι καλύτερα, πονάωωωω!!
Δεν μπορώ ούτε να περπατήσω, επισκευή και πέταμα θέλω μου φαίνεται;-)
Πως είναι ο πατερούλης σου σήμερα??
Φιλάκια:)

Maria B. said...

matriga, πως τα πας με την καινούργια κουζίνα? όλα εντάξει ?

ΕΛΕΝΑ said...

Ιουλία μου συμφωνώ, από τα πιο αρωματικά γλυκά του κουταλιού!!
Καλή και γλυκιά εβδομάδα και σε σένα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Elenaki πρώτη φορά χρησιμοποίησα την γλυκόζη, γιατί το έλεγε η συνταγή. Κατά την γνώμη μου ήθελε λιγότερη γλυκόζη από τις 2 κουταλιές, γιατί ελάαααχιστα μου ζαχάρωσε μετά από 1 βδομάδα.
Δεν την έχω ξαναχρησιμοποιήσει για δέσιμο γλυκών, νομίζω μια χαρά θα έδενε το σιρόπι και χωρίς αυτήν ή με ένα κουταλάκι μέλι.
Φιλάκια, καλή σου εβδομάδα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου είπαμε, το Μatrigaki μόλις γίνει εξπέρ με την κουζίνα, θα αρχίσει να μας παραδίδει μαθήματα μαγειρικής:))

Amali said...

Καλημέρα σας
ααααααα σήμερα βλέπω ότι έχετε από τα αγαπημένα μου γλυκά....όλα τα ξινά και τα πικρά μαζί με τις παραλλαγές του με το λεμονάκι!!! ;))
Το σημερινό σας το χαρίζω όλο και δεν θα κεραστώ, ας δοκιμάσει και κανένας που του αρέσει πολύ μην πάει χαμένο!!!!! Πάντως από όψη φαίνεται τέλειο, άσχετα που εμένα δεν με συγκινεί....
Πολλά φιλιά

Matriga said...

Κορίτσια, είστε πολύ καλές και γω... πολύ άσχετη! Που να είσασταν από κοντά όταν έκλεισα για πρώτη φορά το φούρνο και δεν σταμάταγε να βγάζει ζεστό αέρα. Έκανε και ένα θόρυβο, όπως κάνουν τα χαλασμένα αιρκοντίσιον και ήμουν για γέλια και για κλάματα! Πέρασε κανένα 5λεπτο και φώναξα τη μητέρα μου, τηλεφωνούσα στην γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της Franke. Καμμία απάντηση, αφού δεν ήταν εργάσιμη ώρα! Τελικά αυτός ο δαιμονισμένος θόρυβος με το ζεστό αέρα που δυνάμωνε ήταν το εξαεριστικό σύστημα. Καμμιά σας δεν θα πάθαινε πανικό, σαν εμένα το στραβάδι. Το φαϊ τρωγόταν, αλλά θέλω άλλες δύο φορές να το κάνω, γιατί ή οι οδηγίες του φούρνου είναι για κλάματα, ή εγώ! ;)
Έλενα, ο πατέρας μου έκανε την πρώτη εξέταση (γαστροσκόπηση) και ήταν Ok. Τώρα ψάχνουν να βρουν από που χάνει αίμα...

mia maria said...

Πολύ ωραίο φαίνεται το γλυκάκι σου! Δεν μου πολυαρέσει σαν γεύση αλλά η μαμά μου φτιάχνει με τον ίδιο τρόπο νεράτζι και γκρέιπ φρουτ. Το γκρέιπ φρουτ μου αρέσει περισσότερο.
Καλή εβδομάδα!
Μαρία

Xara said...

Ελενα αν και δεν είμαι φίλη με το περγαμόντο φαίνεται καταπληκτικό!Μπράβο σου!!!

γαστεροπλήξ said...

αχ, πολυαγαπημένη μυρωδάτο περγαμόντο, φέτος δεν μπόρεσα να αγοράσω φτιάχνω όταν βρω, οπότε θα κεραστώ από το δικό σου και 2 και 3 κομμάτια

Αγγελικη Ν said...

Έλενα, τι μου θύμησες! Έτσι κάπως το έφτιαχνε η μαμά μου! Ποτέ δεν έλειπε από το πατρικό μου αυτό το αρωματικό γλυκό!
Ευχαριστώ!

LAMBROS said...

Το χρειαζόμουν αυτό το υπέροχο γλυκό περγαμόντο μετά το μεσημεριανό ... Τι μου θύμισες τώρα, να ΄ξερες ... Υπέροχη συνταγή και ακόμα πιο ωραία η ανάρτησή σου.
Πάντα τέτοια !!!!

Μαριλένα said...

από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!

Ελενα, εισαι καλύτερα;

φιλια πολλά και καλή βδομαδα ευχομαι..

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα τίποτε δεν πάει χαμένο χα χα χαα!! Κάπου θα δώσουμε το γλυκάκι σου!!!
Βρε δεν είναι ξινό το γλυκάκι, γλυκό, μυρωδάτο και πεντανόστιμο είναι!!!
Φιλιά:))

ΕΛΕΝΑ said...

Matrigaki μου, προσπαθώ να σε φανταστώ σε κατάσταση πανικού!!
Μέχρι να της πάρεις τον αέρα της καινούριας κουζίνας είναι, μετά τα δεις τι νοστιμιές θα φτιάχνεις.
Εύχομαι όλα καλά να πάνε με τον πατερούλη σου και να μην είναι τίποτε σοβαρό!

ΕΛΕΝΑ said...

Big mama κι εμένα το γκρέιπ φρουτ είναι από τα αγαπημένα μου.
Γενικά το μόνο γλυκό κουταλιού που δεν πολυτρώω είναι το φιστίκι, όλα τα άλλα μου αρέσουν πολύ!
Καλή σου βδομάδα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Xαρούλα μου, φιλιά και καλή σου εβδομάδα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπληξ μου και 2 και 3 και 10 κομμάτια κεράσου.
Εχουμε εδώ την Αμαλία που μην δει ξινό... φεύγει τρέχοντας, οπότε θα φάμε και το δικό της;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελικούλα μου και στο δικό μου πατρικό, πάντα θυμάμαι να υπάρχει αυτό το αρωματικό γλυκάκι.
Τελικά οι γεύστικες θύμησες από τις οικογένειές μας, μας συνοδεύουν και στα δικά μας σπίτια!!
Πολλά φιλιά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Λάμπρο καλώς όρισες στο νέο μας blog:)
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ελπίζω να τα ξανα - λέμε:)
Καλή σου βδομάδα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαριλενάκι μου οοοοοχι, δεν είμαι καλύτερα κλαψ!!
Δεν μπορώ να περπατήσω, σαν γριούλα προχωράω.
Ασε που με δουλεύουν όλοι στο σπίτι και μου λένε να μου αγοράσουν ένα Πι για να μπορώ να κινούμαι μέσα στο σπίτι:PPP
Επισκευή και πέταμα θέλω νομίζω;-)

Δημήτρης said...

Έκανε δυο βάζα η γυναίκα μου μα εμένα δεν μου αρέσει , αντιθέτως λατρεύω το πορτοκάλι που το κάνουμε και οι δύο μας. Μα η Αχτίδα μου ανεκάλυψε το άρωμα απο το περγαμόντο και έχει ξετρελλαθεί να το βάζει στα κέικ της.

Matriga said...

Ευχαριστώ! Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί -και για τα δύο! Καλύτερα σ'ακούω. Άντε γρήγορα να αναρρώσεις εντελώς!

Maria B. said...

matriga μου περαστικούλια να είναι και να δεις που θα τα ξεχάσετε όλα !!

το μόνο που θα έχει μείνει απο αυτήν την περιπέτεια είναι το ότι εσύ θα γίνεις expert στην κουζίνα !!!!!!

marian said...

Πο!πο!πο! τι μου κάνετε τώρα!!!
Αμάν βρε ΄Ελενά μου,με αποτέλειωσες τώρα!!!
Δως μου γλυκό κουταλιού και πάρε μου την ψυχή!!!
Μαζί με ελληνικό καφεδάκι,όλα τα λεφτά!!!!Μην μου πεις τέλειο!!!
Το γλυκό σου φαίνεται υπέροχο!!!Πρέπει να σου πέτυχε πολύ και να έγινε πεντανόστιμο!!!
Από χρώμα και εμφάνιση πάντως σκίζει!!!!Μπράβο!!! Καλοφάγωτο και του χρόνου γερή να είσαι να ξαναφτιάξεις!!!!!
Η αλήθεια είναι ότι γλυκά κουταλιού δεν κάνω γιατί κάνει η μανούλα μου!!!
Πέρσι δοκίμασα για πρώτη φορά και έκανα μανταρίνι, κυδώνι και κολοκύθι(αρίδα)! Εγιναν πολύ ωραία!!!
Φέτος δεν τα κατάφερα να ξανακάνω!!!!
Πάντως νομίζω ότι είναι και δύσκολο να βρεις περγαμόντα!!!!
Αντε πορτοκάλι κάτι γίνεται!!!Όσο για λεμόνι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, εσύ;

Με ξεσήκωσες τώρα Ελενάκι μου!!!
Πάω να κάνω ελληνικό και να φάω γλυκό κάστανο!!!(μην ρωτήσεις πως γίνεται,δεν ξέρω, μου το φέρανε δώρο!!!!)

φιλάκια πολλά!!!!!
Καλό απόγευμα και περαστικά σου!!!!(Ποιος σε μάτιαξε καλό μου;Είδες για να είσαι χρυσοχέρα ματιάζεσαι εύκολα!!)
SORRY ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ!!!!!!!!!!!!!!!

cook said...

ειναι απο τα πιο αγαπημενα μου,αν και ποτε δεν το εχω φτιαξει...γενικα με τα γλυκα κουταλιου εχω...μηδενικη εμπειρια :)

Unknown said...

μούχε λείψει....ένα γλυκό κουταλιού
μμμ...τρελένομαι...
ορμάω...ευχαριστώ

Δημιουργία said...

Απο τα πιο αρωματικα γλυκα του κουταλιου το περγαμοντο, και πολυ αγαπημενο,το φτιαχνουμε καθε χρονο.

ΕΛΕΝΑ said...

Δημήτρη μου θα συμφωνήσω με την Αχτίδα σου!!
Το άρωμα από το περγαμόντο είναι απλά εξαιρετικό!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Μatrigaki μου, αν και δεν με βλέπω να μου περνάει σύντομα. Πάντως λίγο καλύτερα είμαι:)

ΕΛΕΝΑ said...

Μarian μου, στο χω πει πόσο απολαμβάνουμε τα σεντόνια σου κι εγώ και η Μαρία??
Αφού κάθε απόγευμα η Μαρία μου λέει "Ηρθε η Marian??"
Μας έχεις γίνει αγαπημένη συνήθεια!!!
Τυχερή που η μανούλα σου φτιάχνει γλυκά του κουαλιού, η αλήθεια είναι ότι μαζί με το καφεδάκι είναι σκέτη απόλαυση!!!
Το γλυκό κολοκύθι (αρίδα) μου αρέσει πάααρα πολύ, κάποια στιγμή πρέπει να επιχειρήσω να το κάνω.
Γενικά όλα τα γλυκά κουταλιού μου αρέσουν κι εμένα πολύ!!
Το γλυκό λεμόνι το έχω φτιάξει επίσης, είναι το κάτι άλλο αν σου αρέσουν τα λεμονάκια και δεν είσαι σαν την Αμαλία, που απλά στην θέα τους τρέχει μακριά!!!
Περγαμόντα καλά που με προμήθευσε η Μαρία, μια φορά μόνο τα είχα πετύχει στην λαϊκή, νομίζω κι εγώ ότι δύσκολα τα βρίσκεις!
Σεντόνι μου βγήκε κι εμένα χα χα χα!!
Φιλάκια, καλό βράδυ:)

ΕΛΕΝΑ said...

Mπισκοτένια μου φτιάχνεις τόσες άλλες νοστιμιές εσύ, που τα γλυκά κουταλιού είναι το λιγότερο!!
Φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Παναγιώτη μου σου χει λείψει????
Κι εμείς τι κάνουμε εδώ??
Κόπιασε:))

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου το φτιάχνεις κι εσύ??
Φαντάζομαι θα το κάνεις τέλειο!!!

kiki said...

Κλαψ! Μ΄νο εγώ δεν βρίσκω περγαμόντο εδώ!

ΕΛΕΝΑ said...

Kικίτσα μου γιατί, νομίζεις εγώ βρίσκω πιο εύκολα??
Ας είναι καλά η Μαρία που με προμήθευσε από τα δέντρα της!

dani said...

Μπράβο για τις αναλυτικές οδηγίες! Μία απορία όμως..Ανάμεσα σε κάθε βράσιμο, ρίχνεις τις φλούδες σε κρύο νερό ή τις αφήνεις απλά να στραγγίξουν?

Maria B. said...

Dani, καλή σου μέρα, σου απαντώ εγώ αντι την Ελενα γιατί εχει ένα προβλημα με το πληκτρολογιό της.

Λοιπόν, θα κάνεις το πρώτο βρασιμο περίπου 8 λεπτα, θα τα σουρώσεις (οπως τα μακαρόνια) και θα τα ρίξεις κατ'ευθείαν σε μια αλλη κατσαρόλα που θα έχεις βρασει πάλι νερό, μολις περασουν περίπου πάλι 8 λεπτά, θα τα ξανασουρώσεις και θα τα ξαναβάλεις πάλι σε να τα βράσεις σε κατσαρόλα με βραστό νερό. Ο χρόνος του τελευταίου βρασίματος θα εξαρτηθεί απο την δοκιμή που θα κάνεις, δηλαδή να μην είναι αβραστα αλλά ούτε και παραβραμένα. Πιστεύω οτι καταλαβες τι θέλω να σου πω. Οτι χρειαστείς μη διστασεις να μας ρωτήσεις !!! καλή επιτυχία!!

dani said...

Ευχαριστώ πολύ! Σήμερα έφτιαξα τη συνταγή γλυκό σταφύλι του blog, και βγήκε αρκετά καλό!

Maria B. said...

Γειά σου Dani, καλοφάγωτο το σταφύλι σου, να ΄σαι καλά και του χρόνου να ξαναφτιάξεις και να το απολαύσετε!!!! Θα χαρούμε πολύ να σε ''ξανακουσουμε''.

φιλια πολλά και καλό μεσημέρι !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...