Πριν από χρόνια που έπεσε στα χέρια μου αυτή η συνταγή, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είναι τόσο ωραίοι και θα μοιάζουν με αυτούς που πουλάνε στα μαγαζιά. Έκτοτε τους φτιάχνω πολύ συχνά γιατί είναι πεντανόστιμοι και μυρωδάτοι.
Εάν δοκιμάσετε να τους φτιάξετε πρέπει να τηρήσετε ακριβώς τις οδηγίες για το ψήσιμο.
Τα υλικά που αναφέρω μου έχουν δώσει κατά καιρούς διαφορετικές ποσότητες, εξαρτάται από το μέγεθος που θα πλάσετε το γλυκάκι. Όταν τα φτιάχνω μακρόστεναβγαίνουν περίπου 22 κομμάτια και γύρω στα 18 όταν είναι στρογγυλά.
Έχει τύχει να τα κάνω αρκετά χοντρούλια και να μου βγουν 16 κομμάτια.
Χρειαζόμαστε:
400 γρ αμυγδαλόψυχα (αμύγδαλα ασπρισμένα)
λίγα αμύγδαλα φιλέ για το τελείωμα
3 ασπράδια
μια σταλίτσα αλάτι (μια πρέζα)
250 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες ή λίγο λικέρ
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα αμύγδαλα λίγα – λίγα στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πολύ μικροί κόκκοι και τα ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά, στα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνοντας απαλά ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε την ζύμη για 20 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει και να πλάθετε ευκολότερα.
Βρέχουμε με λίγο νερό τα δάχτυλα μας, παίρνουμε λίγη ζύμη – σαν ένα καρύδι – και πλάθουμε είτε μακρόστενα, είτε στρογγυλά. Πρέπει να είναι χοντρούλια για να γίνουν αφράτα μέσα όταν ψηθούν. Ρίχνουμε από πάνω και περιμετρικά λίγο αμύγδαλο φιλέ και τα τοποθετούμε, σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος, προσέχοντας να έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Επίσης να είναι όλα τα κομμάτια όμοια – όχι άλλα λεπτά και άλλα χοντρά γιατί τα μεν θα ψηθούν πολύ και τα δε, θα είναι άψητα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20-22 λεπτά, προσέχοντας να έχουν μόνο ροδοκόκκινο χρώμα και όχι χρυσοκίτρινο γιατί όταν κρυώσουν σκληραίνουν πολύ.
Εάν θέλουμε μπορούμε να τα ενώσουμε ανά δύο βάζοντας στην μέση λίγη μαρμελάδα ή ζαχαροπλαστική κρέμα. Σ’ αυτήν την περίπτωση προσπαθούμε να τα κάνουμε όσο μπορούμε πιο όμοια τα κομμάτια για να μπορούμε να τα ενώσουμε.
Τα διατηρούμε σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
Μην διστάσετε να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε είναι πανεύκολα και πεντανόστιμα.
Friday, 13 March 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
50 comments:
απο τα πιο αγαπημενα γλυκα
καλημερα και καλο Σαββατοκυριακο
Αδυναμία μου αυτό το γλυκό!!
Και το παρουσιάζεις τόσο εύκολο!
γεια σου ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, έχουμε τα ιδια γούστα καλό σαββατοκύριακο κουκλίτσα μου!
Ιουλία μου, είναι ακόμα πιο εύκολο στην πράξη απ'οτι το παρουσιάζω - κουτό θα έλεγα στην κατασκευή του, μόνο το ψήσιμο θέλει προσοχή για να είναι αφράτα. στην περίπτωση που σου βγούν σκληρούτσικα μην στεναχωρηθείς κάνε μεγάλες - μεγάλες βούτες σε ροφήματα (καφέ-σοκολάτα-τσαι κλπ) και θα τρελλαθεις απο την νοστιμιά.
Καλό Σαββατοκύριακο!..Όλγα
Που πας ετσι σκέτη βρε Ολγάκι και φεύγεις? παρε ενα γλυκάκι ή δεν είναι της αρεσκείας σου ????
καλο Σαββατοκύριακο καλή ξεκούραση και καλά να περνάς!!!
Xρυσοχέρα μου θα μου επιτρέψεις να κεραστώ ε? Νόμιζα πως μπαίνει κι εσανς πικραμύγδαλο αλλά μαλλον κανω λαθος ε? Όντως πολύ εύκολο Μαράκι μου και δε του το ΄χα. Γεια στα χέρια σου.
Χρυσοχέρα μας, χρυσοχέρα μας!!!!
Καλά, τι τέλεια φωτό!! Λες και βλέπω εργολάβους αγορασμένους από το ζαχαροπλαστείο.
Πανεύκολοι φαίνονται όπως μας τους παρουσιάζεις!!
Κερνιέμαι κι εγώ έναν μαζί με το Ρενάκι, μέχρι να φτιάξουμε τους δικούς μας και να σε κεράσουμε εμείς;-)
Καλημέρα Μαράκι!
Μετά και τη σημερινή σου υπέροχη παρουσίαση, ξεκινάω ΑΜΕΣΑ ...εργολαβίες :))
Φιλιά καλό σαββατοκύριακο
Πωπω!!!Από τα πολύ αγαπημένα γλυκά οι εργολάβοι.Μπράβο Μαράκι!!!
Καλημέρα!!!!!Τι να πω τέλειο,μετά απο αυτήν την παρουσίαση νομίζω οτι θα το συμπεριλάβω στα πιο αγαπημένα και εύκολα.Είναι καταπληκτικοί!!!!!!!Ευχαριστώ..Καιμπορώ όντως να σας διαβεβαιώσω ό,τι είναι όσο λαχταριστοί φαίνονται.....
Many kisses
Alma Libre
Τι ωραίο γλυκάκι. Αν και εγώ έχω αδυναμία στις σοκολάτες θα το επιχειρήσω γιατί είναι πολύ εύκολη συνταγή. Όσο για τα μεγέθη δεν ανησυχώ. Θα βάλω τον φούρναρη να τα πλάσει. Τα χέρια του είναι σαν κουλουρομηχανή... τα βγάζει όλα καρμπόν. χαχαχαχα
Να σου πω την αλήθεια δεν μου αρέσουν καθόλου οι εργολάβοι από παιδί...:)..ΌΛγα
πάλι γλυκό μας κερνάς, είμαστε χοντρούλες και μας επιβαρύνεις με περίσσιες θερμίδες!!!!..
τέλειοι...όταν κάνουμε εμείς θέλουμε 6 δόσεις, ο σύζυγος λιτοδίαιτος λιτοδίαιτος όταν πρόκειται για εργολάβους θέλει 4 λαμαρίνες μόνος του.....
γιατί εκείνος είναι αδύνατος και εγώ χονδρή ε;....!!!!
κερνιέμαι έναν για τον καφέ, αφήνω και για εσάς. καλό Σαββατοκύριακο...
Ελενα καλημέρα.
Ποτέ δεν καταφερά να φτιάξω εργολάβους. Θα το δοκιμάσω άλλη μιά φορά και ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα τους πετύχω.
Φιλιά
Καλημέρα, στα όμορφα κορίτσια! Τι ωραία συνταγή! Φαντάσου πόσο εύκολη φαίνεται, ώστε λέω και γω να τη φτιάξω.χι χι
Πολύ χαίρομαι. Έλενα μου, πέρασε και από το δικό μου, για να δεις τα χάλια μου...τα ρεζιλίκια μου στο link της τελευταίας ανάρτησης ;)
Καλό Σαβ/κο σ' όλους!
Κοριτσάκια μου, Δημητρούλα και Μαράκι.
Αυτοί οι πεντανόστιμοι εργολάβοι που βλέπετε, είναι από τα χεράκια της Μαρίας μας και όχι από τα δικά μου!!
Τελικά εγώ και η Μαρία έχουμε γίνει πια ....ένα άτομο, οπότε μικρό το κακό:))
Μαράκι,τέλειο,αγαπημένο!
Είναι τόσο εύκολο!Αυτή η αφράτη υφή τους και η γεύση-σου έχω πει,τρελαίνομαι για αμύγδαλα.
Δεν είχα ιδέα πώς φτιάχνονται,με τις αναλυτικές οδηγίες σου όμως κάνεις τη δουλειά να φαίνεται παιχνιδάκι!
Φιλιά-καλό Σ/Κ!
Ρενάκι μου, πάντα με τον γλυκό σου λόγο!!! εαν θέλεις πιο έντονο άρωμα και σου αρέσει και η γεύση του πικραμύδγαλου μπορείς να βάλεις εσανς δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα.
Ελενάκι μου, με κάνεις και κοκκινίζω με τα καλά σου λόγια!!!!!
gvarvakis!!! είσαι απίστευτος στις ατάκες σου !!! φτιάξτα και ξέρεις εσύ... θέλω φωτο στο μειλ!
καλοφάγωτα εργολάβε!!!!
Χαρουλίνι μου αχ! και εσυ του κλαμπ των εργολάβων ε? παρε και δεύτερο κομματάκι αφού σου αρέσουν.
alma libre ! μας λες τα καλά σου λόγια αλλα κρύβεις επιμόνως, αν το έφαγες όλο το ταπεράκι μόνη σου !!!!!!
Μαιρούλα μου, το πόσο μου αρέσουν αυτά που λες το ξέρεις πολύ καλά, αλλά αυτό με τον Μάκη ήταν απαιχτο - έκανα πολύ γέλιο !!!!!
φτιαχτα και να δεις ότι θα σου αρέσουν, καλό σ/κ.-
Ολγάκι μου το κατάλαβα εγω απο το πρωϊ που την έκανες με ....ελαφρια πηδηματάκια ότι δεν ειναι απο τα αγαπημένα σου !! δεν πειράζει όμως κουκλίτσα μου μην στεναχωριέσαι το κομματάκι σου το έδωσα λίγο πριν στην Χαρούλιτσα μας !!!!! σε γλυκοφικώ.
Γαστεροπλιξ, αυτό ξαναπέστο, πως γίνεται να τρώνε ότι θέλουν και σε μεγάλη ποσότητα και να μην παχαίνουν, είναι μεγάλη αδικια!!
4 λαμαρίνες ε??? και εμεις δεν τολμάμε ούτε να τα μυρίσουμε!! λοιπόν επειδή πήρα μεγάλη συγχυση πάω να πάρω εναν εργολάβο για να μπορέσω να πιώ τον καφέ μου!!
Dhmhtra, να δοκιμάσεις θα σου πετύχουν σίγουρα! καλοφάγωτα!!!!
matriga, παίρνω εναν εργολάβο και έρχομαι να σε χαζέψω!!!
ναι Ελενακι μου, έχεις δίκιο χιχιιχιχι!!!
Eleni, όταν το φτιάξεις θα δεις που θα το αγαπήσεις περισσότερο το γλυκάκι γιατί θα σου γίνει πεντανόστιμο.
Λοιπον παιδάκια μου, εγω μάλλον θα κλείσω υπολογιστή - γραφείο κλπ., γιατί φεύγω σε πενταήμερη, που λέει και η μαθητιώσα νεολαία μας.
Σας φιλώ γλυκά - γλυκά θα τα πούμε πάλι, πρώτα ο Θεός, την Πέμπτη.
Καλό Σαββατοκύριακο !!!!
Πάντα μου άρεσαν αυτά τα γλυκά, για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να τα φτιάξω. Καιρός είναι ε ?
Φιλιά, καλό απόγευμα.
τέλειοι οι εργολάβοι!
και αγαπημενο γλυκο της πατρικής μου οικογένειας.
σιγουρα καποια στιγμή θα τους φτιάξω!
Γι αυτό το γλυκό πεθαίνω από μικρή!!!
Πάρα πολύ ωραίο γλυκό, από τα αγαπημένα μου. Πολύ χάρηκα που σας βρήκα. Για να βρω ιδέες τι να μαγειρέψω κάθε μέρα για 3 πεινασμένους άντρες που έχω στο σπίτι..
Μαρία μου, έλα και στο νέο μου blog... την αγγλική version για τα καλορίζικα! Σου χρωστάω το κέρασμα από κοντά.. Καλό Σ/Κ
Y.Γ. Και όπως είπαμε, για το επόμενο περιμένω να μου πείτε πότε μπορείτε ;)
Καλά Μαράκι τι άλλο θα μας βάλεις να κάνουμε !!!
Το αγαπημένο γλυκό της μικρής μου!!!
Όχι ότι εγώ το χαρίζω και δεν το τρώω!!(δεν έχω τέτοια προβλήματα!!!)
Παίρνω δύο και πάω να φτιάξω καφέ!!!
Δεν πειράζει που πήρα δύο; (ένα για τον καφέ και έναν για τον δρόμο!!!χιχιχι)
Γεια σου βρε Μαρία με τα ωραία σου!!!
φιλάκια πολλά!!!!
Ενταξει!!!!!Εχω γευτει ενα ταπερακι ολοκληρο απο τα χερακια της και νε δεν ντρεπομαι το εφαγα ολο....!!!!!!!!!!!!!!!!Για αυτο το λογο εγγυουμαι για την νοστιμια και για τα χρυσα σου χερια..
Alma libre
Βλέπω έπιασε τα γλυκά... εργολαβία!
Την καλησπέρα μου..!
Τι νοστιμιές μαγειρεύετε...εδώ κυρίες μου;
Δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι είναι τόσο εύκολοι οι εργολάβοι.Εκείνη η μαστιχωτή υφή τους,ανέβαζε έναν δείκτη δυσκολίας στη σκέψη μου και κατά συνέπεια,δεν ασχολήθηκα ποτέ μαζί τους.
Καλή ξεκούραση....στην πενταήμερη!
Πολλά φιλιά....!
Λία...
ΠΩ ΠΩ ΝΑ ΕΙΧΑ ΜΕΡΙΚΑ ΤΩΡΑ!!ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ.ΕΥΚΟΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΠΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ.ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.
Μη με μαλώσετε αλλά με τα γλυκά δεν τα πάω πολύ καλά!!!
ούτε που το ήξερα αυτό το γλυκό όχι μόνο σαν όνομα αλλά κ σαν όψη, παρόλα αυτά λέω να το δοκιμάσω γιατί μου αρέσουν πάρα μα πάρα πολύ τα αμύγδαλα...
πολλά φιλιά
Μαριάάάά΄΄αάάάάάάά΄
πήρες σε κανα ταπεράκι εργολάβους να κερνάς εκεί που θα πας; καλάνα περάσεις... και εμείς καλύτερα
Πολύ εύκολο γλυκό
θα το φτιάξω σίγουρα
φιλιά
We make these during the Christmas holidays...they are too dangerous (and delicious) to have laying around any other time of the year.
Μαράκι καλά να περάσεις εκεί που θα πας!!!!
φιλιά!!!:)
Πολύ ωραία συνταγή, εύκολη και πολύ γλυκιά!
Μπράβο Μαράκι!
Αμάν οι αγαπημένοι μου.....
μουρχεται να βουτίξω...μμμμμ
νάσαι καλά
Από τα καλύτερα γλυκά!!!
Μπραβο!!!
από τα αγαπημένα μου!!!!! σας βάχω 10 με τόνους!!!
φιλάκια!
Τα λατρεύω! Και τα παρουσιάζεις τόσο εύκολα που θα με κάνεις να τα φτιάξω! Θα προτιμήσω με κρέμα ζαχαροπλαστικής!! Ευχαριστούμε Καλησπέρα!
Post a Comment