Sunday, 12 November 2017
Κιμαλίδικο
Το κιμαλίδικο, πολίτικη συνταγή, είναι ένα ιδιαίτερο και πολύ νόστιμο φαγάκι.
Είναι στην ουσία μια τάρτα που σαν βάση έχει ψωμί, σαν γέμιση έχει κιμά ζυμωμένο όπως όταν φτιάχνουμε τα μπιφτέκια μας αλλά ενισχυμένο με μυρωδικά και από πάνω μπόλικο κασέρι και αυγά.
Στην αυθεντική του εκδοχή το κιμαλίδικο έχει πάνω από τον κιμά μια στρώση από φέτες ντομάτας, τις οποίες εγώ παραλείπω στην δική μου συνταγή, γιατί δεν τις προτιμάει ο γιος μου. Φυσικά όμως αν εσείς θέλετε, μπορείτε να τις προσθέσετε.
Μιας και οι γιορτές πλησιάζουν, το κιμαλίδικο είναι μια ωραία ιδέα για να προσφερθεί σε ένα μπουφέ ή τραπέζι, κομμένο σε κομμάτια.
Πάμε να το ετοιμάσουμε!
Θα χρειαστούμε:
700 γρ. κιμά ζυμωμένο για μπιφτέκια
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
λίγο κύμινο
10-12 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα
10-12 φέτες τυρί κασέρι
2 κούπες τριμμένα κίτρινα γλυκά τυριά
1 βάζο (400 γρ.) έτοιμη σάλτσα ντομάτας
100 ml κρέμα γάλακτος
3 αυγά
Στην πράξη:
Ζυμώνουμε τον κιμά σύμφωνα με την αγαπημένη μας συνταγή για μπιφτέκια.
Τον ενισχύουμε με την πάπρικα, το κύμινο και το μοσχοκάρυδο.
Λαδώνουμε καλά το μεγάλο μας πυρέξ και καλύπτουμε την βάση του με τις φέτες του ψωμιού.
Μπορούμε αντί για ψωμί του τοστ να χρησιμοποιήσουμε όποιο ψωμί θέλουμε, αφού του αφαιρέσουμε την κόρα και το κόψουμε σε λεπτές φέτες.
Πάνω από το ψωμί απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας (εγώ έβαλα μια σάλτσα με βασιλικό).
Πασπαλίζουμε την σάλτσα με τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Από πάνω απλώνουμε τον ζυμωμένο κιμά, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Πασπαλίζουμε τον κιμά με λίγο έξτρα μοσχοκάρυδο.
Στο σημείο αυτό μπορούμε αν προτιμάμε να στρώσουμε πάνω από τον κιμά λεπτές φέτες ντομάτας, που θα πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη.
Πάνω από όλα τα υλικά στο πυρέξ, στρώνουμε τις φέτες κασέρι.
Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνουμε στο πυρέξ.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, για 1 ώρα.
Κατόπιν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα, ως να χρυσίσει η επιφάνεια.
Καλή επιτυχία!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
κρεατικά-κιμάδες