Monday 26 November 2018
Γιουβαρλάκια πικάντικα
Τα γιουβαρλάκια τα έχω συνδέσει με την έναρξη του χειμώνα.
Θυμάμαι με νοσταλγία τα παιδικά μου χρόνια όταν γυρίζοντας από το σχολείο κάποιες κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, έβρισκα τα γιουβαρλάκια της μανούλας μου έτοιμα και μοσχομυριστά να με περιμένουν!!
Με μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο που τόσο αγαπώ! Τόσο νόστιμα, με χόρταιναν και με ζέσταιναν, με "στύλωναν" όπως έλεγαν οι παλαιότεροι για αυτού του είδους τα φαγακα, μετά από μια κουραστική ημέρα.
Χουχουλιάρικο φαγητό, κατά παράδοση συνηθίζεται να συνδυάζεται με αυγολέμονο.
Κάποιοι τα προτιμούν με μπόλικο ζουμάκι, κάτι σαν σούπα δηλαδή. Προσωπικά τα προτιμώ με μια αραιά δεμένη σάλτσα, όπως αυτά που θα σας δείξουμε σήμερα.
Η συνταγή αυτή, είναι μια πιο πικάντικη εκδοχή από την κλασσική που γνωρίζουμε.
Επίσης στο ζουμάκι του έχω προσθέσει λαχανικά και επιπλέον ρυζάκι, κάνοντας την γεύση πλουσιότερη.
Δεν έχω αυγοκόψει τα γιουβαρλάκια μου, αλλά εσείς αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε.
Τώρα λοιπόν που μπαίνουμε σιγά σιγά στον χειμώνα, να μια καλή ευκαιρία να τα δοκιμάσετε!
Θα χρειαστούμε:
Για τα γιουβαρλάκια
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο αυγό
1 φλιτζανάκι ρύζι καρολίνα
10 κλωνάρια μαϊντανό
1 μέτρια ντομάτα
1 μέτριο καρότο
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
3 κουταλιές σάλτσα sweet chilli
κόκκινο καυτερό πιπέρι όσο θέλουμε
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πάπρικα γλυκιά, προαιρετικά
αλεύρι για το πανάρισμα
Για την σάλτσα
2-3 καρότα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μέτριες πατάτες
μισό φλιτζανάκι ρύζι καρολίνα
λίγη ξερή ρίγανη
1 φρέσκο κύβο ζωμό λαχανικών (ψυγείου)
αλάτι
ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Φτιάχνουμε τα γιουβαρλάκια.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, το μέτριο καρότο και τα τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη.
Αφαιρούμε την φλούδα και τους σπόρους από την ντομάτα και την τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη.
Πλένουμε τον μαϊντανό και αφαιρούμε τα κοτσάνια κρατώντας τα φύλλα, τα οποία ψιλοκόβουμε.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αυγό, το ρύζι καρολίνα, τα μυρωδικά, την σάλτσα sweet chilli, κόκκινο καυτερό πιπέρι όσο θέλουμε, το ελαιόλαδο, αλάτι και προαιρετικά λίγη γλυκιά πάπρικα.
Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά. Πρέπει να είναι αφράτο. Αν μας βγαίνει σφιχτό θα προσθέσουμε λίγο νερό. Αν πάλι το μείγμα γίνεται περισσότερο μαλακό από ότι το θέλουμε, προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Αφήνουμε για λίγο το μείγμα του κιμά στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες σε τέσσερα κομμάτια κάθε μία. Κόβουμε τα καρότα σε μεγάλα κομμάτια. Χαράζουμε το ξερό κρεμμύδι στα τέσσερα, χωρίς να το ξεχωρίσουμε σε κομμάτια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε 4 φλιτζάνια του τσαγιού περίπου, νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, τα κομμάτια από τα καρότα, την ρίγανη, το ρύζι, τον φρέσκο ζωμό λαχανικών και ελαιόλαδο.
Αφού διαλυθεί ο κύβος λαχανικών, δοκιμάζουμε το ζουμί της κατσαρόλας και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται. Αφήνουμε τα υλικά να βράζουν σε μέτρια φωτιά ως να αλευρώσουμε τα γιουβαρλάκια.
Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αφήνουμε στην άκρη. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε μπαλάκια και τα αλευρώνουμε. Τα ρίχνουμε και αυτά ένα ένα και προσεκτικά στην κατσαρόλα μας.
Βράζουμε τα γιουβαρλάκια ως να μαλακώσουν το ρύζι και τα λαχανικά και το φαγητό μας να μείνει με μια σχετικά αραιή σάλτσα.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.