Monday 5 November 2018

Muffins με μήλο και σταφίδες


Βρισκόμαστε στο Φθινόπωρο πλέον και λίγο πολύ όλοι μας έχουμε επιστρέψει στην συνηθισμένη μας ρουτίνα. Τα παιδιά στο σχολείο, εμείς στην δουλειά ή όσες δεν εργαζόμαστε στην καθημερινότητα του σπιτιού.
Το καλοκαιράκι είναι πλέον μια γλυκιά ανάμνηση.
Τα εποχιακά φρούτα εμφανίζονται σιγά σιγά στην αγορά με πρώτα τα αγαπημένα μας μηλαράκια. Σε διάφορες ποικιλίες, γλυκά ή ξινούτσικα, αρωματικά και πεντανόστιμα.
"Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα", μας λέει η παλιά και πασίγνωστη παροιμία που ακούγαμε από τους γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά.
Σας έχω λοιπόν στην σημερινή συνταγή μια μηλολιχουδιά.
Κεκάκια με μήλο και μαύρες σταφίδες.
Αυτά τα δύο υλικά είναι πολύ ταιριαστά μεταξύ τους ως γεύση. Επιπλέον η διατροφική τους αξία είναι γνωστό ότι είναι υψηλή.
Ιδανικά, όπως είναι συνήθως τα κέικς, για να συνοδεύσουν το καφεδάκι μας, για δεκατιανό στο σχολείο ή στην δουλειά ή για ένα γλυκό απογευματινό.
Η συνταγή όπως θα δείτε παρακάτω, είναι εύκολη και μας δίνει 6 μαφινάκια.

Θα χρειαστούμε:
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
ελάχιστο αλάτι
100 γρ. ζάχαρη απλή
1 μεγάλο αυγό
90 ml. καλαμποκέλαιο καλής ποιότητας
80 γρ. μήλο τριμμένο
50 γρ. μαύρες σταφίδες
80 ml. χλιαρό γάλα
Στην πράξη:
Σε ένα ταψάκι για 12 μάφινς τοποθετούμε 6 χάρτινες θηκούλες για κεκάκια. Τις λαδώνουμε ελαφρά με καλαμποκέλαιο. Τις αλευρώνουμε και αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στην μεσαία θέση.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την σκόνη τζίντζερ, την κανέλα και την μαγειρική σόδα. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και τις μαύρες σταφίδες. Αφήνουμε το μείγμα του αλευριού στην άκρη.
Σε μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας, βάζουμε την ζάχαρη με το αυγό και τα χτυπάμε να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το καλαμποκέλαιο συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σταματάμε το μίξερ.
Τρίβουμε το μήλο στον χονδρό τρίφτη και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε στο μπολ εναλλάξ σε δόσεις, το μείγμα του αλευριού και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα και με φορά από κάτω προς τα πάνω το μείγμα μας. Τα υλικά μας πρέπει να ενοποιηθούν καλά και να έχουμε μια ωραία, αφράτη ζύμη κέικ.
Μοιράζουμε την ζύμη στις 6 θηκούλες που έχουμε ήδη προετοιμάσει στο μαφινοταψάκι.
Βάζουμε το ταψάκι στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο μας.
Αφού βγάλουμε το ταψάκι από τον φούρνο, το αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά.
Κατόπιν βάζουμε τα κεκάκια σε σχάρα για μπισκότα να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάμε σε αεροστεγές κουτί ή τα τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν.
Δεν σας αρκούν τα 6 κεκάκια; Τότε απλώς διπλασιάστε την δόση και γεμίστε το μαφινοταψάκι σας με νόστιμα μηλομαφινάκια με μαύρες σταφίδες!!
Τα κεκάκια που για οποιοδήποτε λόγο δεν καταναλώνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα τυλίγω ξεχωριστά το καθένα πολύ καλά με πλαστική μεμβράνη και τα βάζω σε κουτί που κλείνει καλά.
Κατόπιν τα βάζω στην κατάψυξη. 
Βγάζω όσα θέλω, τα αφήνω να ξεπαγώσουν και είναι της ώρας!!
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...