Friday 21 December 2018

Mostaccioli Abruzzesi


Τα mostaccioli είναι γλυκάκια από την Ιταλία, που φτιάχνονται την περίοδο των Χριστουγέννων.
Είναι γνωστά κυρίως στην Νάπολη, αλλά φτιάχνονται και στο Abruzzo, μια περιοχή κοντά στην Ρώμη. Ψάχνοντας στο internet βρήκα ότι μια παρόμοια συνταγή υπάρχει και στην Σαρδηνία.
Τα είχα πρωτοδοκιμάσει πριν χρόνια, όταν τα αγόρασα από ένα σούπερ μάρκετ. Έκτοτε δεν τα ξαναβρήκα.
Το όνομά τους προέρχεται από το mosto cotto, δηλαδή ψημένο μούστο ή πετιμέζι.
Τα γλυκάκια αυτά προσφέρονται είτε σκέτα, είτε τυλιγμένα σε γλάσο σοκολάτας που και είναι η εκδοχή που προτιμώ. Συνήθως τα φτιάχνουν σε σχήμα ρόμβου ή και τετράγωνα.

Από τις πληροφορίες που έχω βρει στο internet, στην Ιταλία δεν τα φτιάχνουν πια μόνο τα Χριστούγεννα. Μπορεί κανείς να τα βρει όλες σχεδόν τις εποχές. Είναι ένα εύγευστο γλυκάκι και θεωρώ ότι η εκδοχή με το γλάσο της σοκολάτας είναι η πιο νόστιμη. Πάντως στην οικογένεια ξετρελάθηκαν όταν τα έφτιαξα τα περασμένα Χριστούγεννα! Δύο δύο τα τρώγαμε και εξαφανίστηκαν γρήγορα!
Η συνταγή που θα σας δείξουμε είναι αυτή που φτιάχνεται στην περιοχή του Abruzzo και την βρήκα εδώ κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές.
Θα σας δείξουμε και μια δεύτερη δική μου εκδοχή. Επειδή μου περίσσεψαν γλυκάκια που δεν τα τύλιξα στην σοκολάτα, σκέφτηκα να πειραματιστώ και να τα σιροπιάσω πρώτα. Μετά τα πέρασα από γλάσο σοκολάτας και αυτά. Έγιναν εξαιρετικά! Στην αυθεντική Ιταλική συνταγή όμως το σιρόπιασμα δεν συνηθίζεται.
Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε και να τα προσφέρετε μαζί με τα φετινά γιορτινά γλυκά σας.

Τα υλικά μας:
100 γρ. ζάχαρη
170 γρ. μέλι
30 γρ. πετιμέζι
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
200 γρ. αμύγδαλα ψίχα
5 γρ. αμμωνία
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. τριμμένη σκούρα κουβερτούρα
μισό μεγάλο πορτοκάλι, το ξύσμα
2 μεγάλα αυγά
2 κρόκους αυγών
1/4 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
40 ml. ελαιόλαδο
Για το γλάσο σοκολάτας
550-600 γρ. σκούρα κουβερτούρα
1 γεμάτη κουταλιά λάδι καρύδας
Για το πασπάλισμα
τριμμένο φυστίκι Αιγίνης
Στην πράξη:
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει με το μπέικιν πάουντερ και την αμμωνία. Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη μέτρια προς σκληρή. Τυλίγουμε την ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή για μία νύχτα.
Πλάθουμε με την ζύμη κορδόνια με πάχος δύο εκατοστών. Με τον πλάστη μας πατάμε τα κορδόνια ζύμης να πλατύνουν και να έχουν πάχος μισού εκατοστού.
Κόβουμε σε ρόμβους με πλευρά τρία ή τέσσερα εκατοστά.

Τοποθετούμε τους ρόμβους ζύμης σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, τοποθετώντας την σχάρα του στο μεσαίο ράφι.
Ψήνουμε για 12 λεπτά. Αφού βγάλουμε τα γλυκάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Σε μπαιν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα για το γλάσο κομμένη σε κομματάκια. Προσθέτουμε και το λάδι καρύδας. Αφήνουμε την κουβερτούρα να λιώσει πάνω σε χαμηλή φωτιά.
Στρώνουμε ένα άλλο ταψί με αντικολητικό χαρτί.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι παίρνουμε ένα ένα τα γλυκάκια και τα βουτάμε στο γλάσο σοκολάτας. Πρέπει να καλυφθούν γύρω γύρω.

Τα βάζουμε πάνω στο ταψί με το αντικολητικό. χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης και τοποθετούμε τα mostaccioli σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Κάποια από τα mostaccioli πριν τα τυλίξουμε στο γλάσο κουβερτούρας, αν θέλουμε μπορούμε να τα σιροπιάσουμε όπως σας ανέφερα και στην αρχή την ανάρτησης.
Θα φτιάξουμε ένα σιρόπι με μισό φλιτζάνι ζάχαρη, 3/4 φλιτζανιού μέλι, 3/4 φλιτζανιού νερό και λίγες σταγόνες λεμονιού. Θα το βράσουμε για 5 λεπτά.
Βάζουμε τα mostaccioli που θέλουμε να σιροπιάσουμε σε ένα ταψάκι. Πρέπει να είναι κρύα. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε όπως είναι για μισή ώρα και μετά τα αναποδογυρίζουμε μέσα στο ταψάκι. Τα αφήνουμε για μία ώρα ακόμα.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα μπισκότων έχοντας το ταψάκι από κάτω, για να στραγγίσει το περίσσιο σιρόπι. Μετά τα τυλίγουμε και αυτά σε γλάσο κουβερτούρας.
Η δόση του σιροπιού που σας δώσαμε είναι αρκετή για 20 mostaccioli.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...