Wednesday 12 December 2018

Τούρτα πραλίνα με τυρόκρεμα


Συνήθως οι περισσότεροι από εμάς την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ετοιμάζουμε για την οικογένειά μας τα κλασσικά ελληνικά γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κ.α., ότι συνηθίζει ο καθένας μας στην περιοχή που ζει.
Σε εμένα αρέσει εκτός από αυτά, να ετοιμάζω και κάτι διαφορετικό που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Για εφέτος επιλέγω να φτιάξω μια τούρτα σοκολάτα με τυροκρέμα σοκολάτα πραλίνα, για το τραπέζι των Χριστουγέννων.
Έχω φτιάξει αυτήν την τούρτα άλλη μία φορά και ήταν πολύ επιτυχημένη. Ταιριάζει σε όλες τις γιορτινές περιστάσεις, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε ονομαστικές εορτές και γενέθλια, σε διάφορα τραπέζια και μπουφέ. Όπου δηλαδή θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα εντυπωσιακό γλυκό.
Η προετοιμασία του γλυκού μπορεί να ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα, φτιάχνοντας το παντεσπάνι σοκολάτας. Την ημέρα που θα προσφέρουμε την τούρτα μας, θα φτιάξουμε την τυροκρέμα, που εδώ θέλω να σας πω ότι θυμίζει πολύ αφράτη μους.
Θα αφήσουμε το γλυκό μερικές ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα, πριν σερβίρουμε την τούρτα.
Θα την στολίσουμε όπως μας αρέσει. Εδώ έχω επιλέξει φρέσκα λουλούδια που μου αρέσουν ιδιαίτερα σαν στολισμός σε τούρτες.
Πάμε να την ετοιμάσουμε!

Τα υλικά μας:
1 δόση παντεσπάνι σοκολάτας από εδώ
Για την γέμιση
350 γρ. τυρί mascarpone
400 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
150 γρ. ζάχαρη
130 γρ. κουβερτούρα πραλίνα
100 ml. δυνατό καφέ φίλτρου φουντούκι
6 φύλλα ζελατίνης
50 γρ. καβουρδισμένα ψιλοκομμένα φουντούκια
Στην πράξη:
Από την προηγούμενη ημέρα θα προετοιμάσουμε το παντεσπάνι σοκολάτας με τις οδηγίες που θα βρούμε εδώ.
Θα μοιράσουμε το μείγμα σε τρία στρογγυλά αλουμινένια ταψάκια, τα οποία θα έχουν 20 εκ. διάμετρο.
Αφού ψηθούν τα παντεσπάνια, θα τα αφήσουμε στην άκρη για λίγο και μετά θα τα αναποδογυρίσουμε σε σχάρα για κέικς. Θα τα αφήσουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά θα τα τυλίξουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσουν, ως να τα χρειαστούμε.
Την επόμενη ημέρα φτιάχνουμε την τυροκρέμα ως εξής:
Βάζουμε την ζελατίνη σε μπολ και την βρέχουμε με λίγο νερό να μαλακώσει.
Φτιάχνουμε τον δυνατό καφέ φίλτρου και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα πραλίνας και την ρίχνουμε μέσα στον καφέ. Ανακατεύουμε να λιώσει η κουβερτούρα.
Στύβουμε την ζελατίνη καλά και την ρίχνουμε και αυτήν στον ζεστό καφέ. Ανακατεύουμε και πάλι καλά να λιώσει η ζελατίνη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα του καφέ αλλά όχι να στερεοποιηθεί η ζελατίνη.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ μας, βάζουμε το τυρί mascarpone, την κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής, την ζάχαρη. Τα χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτουμε και το μείγμα του καφέ και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενοποιηθούν καλά τα υλικά μας. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Συνθέτουμε την τούρτα ως εξής:
Σε πιατέλα σερβιρίσματος βάζουμε το ένα από τα τρία παντεσπάνια. Το παντεσπάνι αυτό είναι πολύ αφράτο και δεν χρειάζεται βρέξιμο. Αν όμως θέλουμε μπορούμε να ραντίσουμε τα παντεσπάνια με λίγο κονιάκ ή λικέρ φουντούκι αν έχουμε.
Απλώνουμε επάνω στο παντεσπάνι το 1/3 από την τυροκρέμα και πασπαλίζουμε με το μισό ψιλοκομμένο και καβουρδισμένο φουντούκι.

Από πάνω βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
Τοποθετούμε και το τρίτο παντεσπάνι από πάνω.
Βάζουμε το υπόλοιπο 1/3 της τυροκρέμας σε κορνέ με μύτη αστέρι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με ροζέτες τυροκρέμας ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Μπορούμε ακόμα να στολίσουμε την τούρτα μας με διάφορους τρόπους. Εδώ την έχω στολίσει με φρέσκα λουλούδια.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο ως να την σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...