Wednesday 4 March 2009

Σουπιές με σπανάκι

Σας προτείνω ένα απλό - νόστιμο και νηστίσιμο φαγάκι, τώρα που το σπανάκι είναι στα πάνω του. Απολαύστε το σαν κυρίως πιάτο ή σαν ορεκτικό –σηκώνει και αρκετό κρασάκι. Τα υλικά που σας παραθέτω μας έδωσαν περίπου
επτά μερίδες (πιάτα), εσείς τώρα πράξτε αναλόγως.
Υλικά
1,5 κιλό σουπιές (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
2 κιλά σπανάκι
λίγο άνηθο
λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας πελτέ
3 ποτήρια του νερού, νερό
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πρώτα απ’ όλα καθαρίζουμε το σπανάκι και κόβουμε περίπου το κάθε φύλλο σε τρία μέρη – εξαρτάται βέβαια και από το μέγεθος που θα έχει το σπανάκι- το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε ένα σουρωτό ώσπου να μαγειρέψουμε τις σουπιές. Πρέπει να φύγουν τα πολλά νερά και να μην βγουν μετά μέσα στην κατσαρόλα.
Καθαρίζουμε – κόβουμε - πλένουμε τις σουπιές και τις βάζουμε στην κατσαρόλα (χωρίς νερό) με λίγο ξύδι και τις αφήνουμε ώσπου να πιούν λίγο τα νερά τους.
Μετά τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με ότι ζουμάκι έχει μείνει και σε μια κατσαρόλα μεγάλη τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο, ρίχνουμε το λάδι και την ντομάτα με το νερό και τέλος τις σουπιές με ότι ζουμάκι είχαμε κρατήσει.
Όταν βράσουν ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για πολύ λίγο – έως καθόλου.
ΤΙΡ:
Όταν θα είναι η ώρα να ρίξετε το σπανάκι, να προσέξετε να είναι καλά δεμένη η σάλτσα και να μην έχει πολλά νερά το φαγητό. Μην προσθέσετε άλλο νερό γιατί θα βγάλει και το σπανάκι.

36 comments:

πουαντερι said...

Ενα υπεροχο και πολυ νοστιμο φαγητο που δυστηχως το θυμομαστε μονο στις νηστειες, αν και θα επρεπε να το τρωμε συχνοτερα.
Ο συνδιασμος των υλικων ειναι το καλυτερο.....
Κι εγω σημερα κατι αναλογο θα κανω, καλαμαρακια με σαλτσα ντοματας και πιλαφι.
Καλη μας ορεξη!!!!

Rena said...

Λοιπόν, δεν ξέρω αν είμαι περίεργη αλλά σουπιες δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Κατι με σταματά πάντα. Τώρα μου έφεραν και τις έχω στην κατάψυξη μην ξέροντας τι να τις κάνω. Λέω να τολμήσω λοιπόν. Πείτε όμως έχουν έντονη γεύση ή μοιάζουν με καλαμάρια? Ελενάκι καλοφάγωτο.

Maria B. said...

πουαντερί μου, τι ωραίο φαγάκι έχεις για σήμερα !!! πολύ μου αρέσει, καλά που μου το θύμισες!
Να περάσω να μου δώσεις ταπεράκι? είμαστε και κοντα.
καλοφαγωτα!

Maria B. said...

Ρενάκι μου καλή σου μέρα! Οι σουπιές μου θυμίζουν λίγο τα θράψαλα. Εμεις τις τρώμε και τηγανιτές και ψητές και στιφάδο με κρεμμυδάκια και με σπανάκι και με μακαρονάκι και όπως αλλιώς σκεφτούμε. Είναι απλή η γεύση τους μην σε φοβίζει. Για δοκίμασε να τις φτιάξεις, πιστεύω να σου αρέσουν!!!

Matriga said...

Μαρία, καλή σου μέρα και καλή σαρακοστή! Όλο με την Έλενα τα λέμε και μέχρι τώρα δεν βρέθηκε ευκαιρία να σου μιλήσω και σένα. Ωραία η συνταγή σου και ότι πρέπει για αυτές τις μέρες. Όσο για τον ερωτιάρη καφέ που βάλατε στις φωτό δεξιά...συγχαρητήρια! Έχω πει στην Έλενα ότι της χρωστάω ένα καφέ στο σπίτι μου και δεν το ξεχνάω. Θα χαρώ να έρθεις και συ μαζί για να γνωριστούμε οι bloggers που μιλάμε, εδώ. Θα είναι και η Ορσαλία που είναι η κολλητή μου. Τι λέτε για το μεθεπόμενο Σαβ/κο; Κανονίστε το με την Έλενα και τα λέμε. :))

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω με Πουαντερί, κακώς αυτό το φαγητό το θυμόμαστε μόνο στις νηστείες.
Είναι πάρα πολύ νόστιμο και με μπόλικο άνηθο είναι πειρασμός!

Maria B. said...

Matriga μου καλή σου μέρα, σ'ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και πολύ περισσότερο για την πρότασή σου! Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να πιούμε καφεδάκι μαζί και με τις άλλες διαδικτυακές φίλες μας, αλλά αυτό το σ/κ και το επόμενο θα λείπω εκτός Αθηνών.
Βλέπεις τώρα που ανοιγει ο καιρός τα παιδιά έχουν πολλές υποχρεωσεις με τα αθληματα που έχουν και γίνονται οι αγωνες τους εκτος Αθηνων και μια τρέχω για τον γιο και μια για την κόρη.
Πιστεύω να καταφέρουμε κάποια στιγμή να βρεθούμε. Σ'ευχαριστώ πολύ και πάλι.

Maria B. said...

Ιουλία μου έχεις απόλυτο δικιο όπως και η Πουαντερί μας, πρέπει να το τιμούμε όσο υπάρχει φρέσκο και ωραίο σπανάκι!! και με μπολικο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι απο πάνω.... είναι γιαμ-γιαμ!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ τι να σχολιάσω?? Την γαβάθα με τις σουπιές άδειασε προχθές ο καλός μου στο σπίτι σου, τόσο πολύ του άρεσαν:))
Του αρέσει αυτό το φαγάκι πάρα πολύ κι έτσι το φτιάχνω και εκτός νηστείας.
Εγώ τις φτιάχνω άσπρες Μαράκι μου, χωρίς ντομάτα δηλαδή, λεμονάτες με σπανάκι.
Αλλά όπως είδες και με τις "κόκκινες" κανένα πρόβλημα δεν είχε, θα του τις φτιάξω και κόκκινες λοιπόν, μιας και του άρεσαν τόσο:)

eleni said...

Μαρία πολύ νόστιμο το φαγητό σου!
Αυτό τον τρόπο μαγειρέματος της σουπιάς τον έμαθα εδώ,στο σπίτι μου τις κάναμε με ρύζι και δε μου άρεσαν.Έκτοτε το φτιάχνω τη σαρακοστή-όχι ότι νηστεύουμε,έτσι για αλλαγή.
Φιλιά!

Anonymous said...

Καιρό έχω να φτιάξω αυτό το φαγητό.Μαράκι καλά έκανες και μας το θύμισες.Μπράβο κοριτσάκι!!

marian said...

Κορίτσια μου γλυκά γεια σας και από μένα!!!
Μου λείψατε!!!
Καθυστερημένα βέβαια αλλά δεν μπορώ να μην ευχηθώ καλό μήνα και καλή Σαρακοστή και καλή υπομονή σε όσους νηστέψουν!!!!(όσο μπορεί ο καθένας!!!)
Βλέπω μπήκατε δυναμικά στην νηστεία!!!
Μπράβο!!! Και το σημερινό φαγητό, αλλά και το χθεσινό γλυκό από τα πολύ αγαπημένα μας οικογενειακώς!!!
Ελπίζω να συνεχίσετε τις σπέσιαλ νηστίσιμες συνταγές!!!
Ελενάκι μου οι σουπιές αδυναμία και του δικού μου!!!
αλλά κι εγώ κόκκινες σαν την Μαρία τις κάνω!πώς τις κάνεις λεμονάτες;;
Μήπως κάποια στιγμή να ΄βαζες την συνταγή!!!(λέω εγώ τώρα για αργότερα!!!)

Πολλά πολλά φιλάκια!!!
Καλό απόγευμα!!!:)

Nena said...

Αγαπημένο μοσχοβολιστό φαγάκι. Γεια στα χέρια σου Μαράκι μου.

@Ρένα: Μπορώ να σε απαλλάξω απ τις σουπιές. Μη σου θολώσουν και το ψυγείο!

Maria B. said...

Ελενάκι μου, χαρηκα που άρεσαν του Δημήτρη και του Φώτη είναι απο τα αγαπημένα του φαγάκια. Όπως λέει και η Μάριαν δεν μας δίνεις και εσύ την συνταγή για λεμονάτες να δοκιμάσουμε?
Σήμερα μου είπαν και μια συνταγή για γίγαντες με σπανακι κοκκινιστά στο φούρνο. Θα τους φτιάξω καποια στιγμή και θα σας πω τι έγινε.

Maria B. said...

Mαριανάκι μας, και απο εμάς όλες τις καλύτερες ευχές!!!!
ζήλεψα απο εσένα και ζήτησα και εγω, όπως βλέπεις απο την Ελενα την συνταγή για λεμονάτο φαγάκι.

Πως περάσατε τα κούλουμα? πετάξατε αητό ?

Maria B. said...

Νενάκι μου με την γλυκιά σου γραφή, πάντα με τα καλά σου λόγια!!!

Αμα σου δώσει η Ρενα τις σουπιές φωναξέ με και μένα pleaaaase!!!

Maria B. said...

Χαρουλίτσα μου άμα το τρώτε να το φτιάξεις. Τώρα που είναι και το σπανάκι στα πάνω του είναι απίθανο. Περαστικά στην μπεμπούλα σου!!!

Maria B. said...

Elenaki, είναι εξίσου ωραίες οι σουπιές και με το ρύζι. Δηλαδή εκει στας εξοχάς που μένεις τις σουπιές τις φτιάχνουν μόνο με σπανάκι ή και με κάτι άλλο? για δώσε μας καμμιά ιδέα!!!

eirini said...

Μπράβο κορίτσια!!! Βλέπω αρχίσαμε τα νηστίσιμα!!!
Εξαιρετική συνταγή και πεντανόστιμη!
Μιαμ, μιαμ!!!!!!!!!

Olga said...

Τέλειο φαγητό κορίτσια! Μόνον, που δεν ήξερα, οτι τα σπανάκια μπαίνουν και ωμά;!Εγώ, πάντα τα ζεμάτιζα, και έχει ..τον κόπο του!
[Νομίζω, τρέχω να δώ, αν έχω στον καταψύκτη μου!] Καλό βράδυ...

Δημιουργία said...

Την Κυριακη θα το φτιαξω αλλα με λεμονι, μας αρεσει παρα πολυ η σουπια.

ΑΧΤΙΔΑ said...

Είναι ένα φαγητό που δεν έχω κάνει ποτέ και δεν έχω φάει ποτέ,Θα ήθελα να δοκιμάσω!

marian said...

Μαράκι μου το τριήμερο ήμουν Κέρκυρα,στην μεγάλη μου κόρη!!!
Αετό δεν πετάξαμε, γιατί την Καθαρή Δευτέρα έριχνε καρεκλοπόδαρα!!!!!!
Βέβαια δεν είμαι φανατική του αθλήματος,αλλά βρε παιδί μου μια εξόρμηση θα την κάναμε αν δεν έβρεχε!!!!
Τέλος πάντων και του χρόνου να είμαστε καλά!!!!
φιλιά πολλά!!!:)

anepidoti said...

αγαπημένες σουπιές!!!τρελαίνομαι! και στιφάδο!
α, την καθαρή δευτέρα έκανα τα κανταϊφάκια σου!
υπέροχα!
καλό βράδυ!
;-)

Matriga said...

Μαρία, το σημαντικό είναι να είμαστε καλά και πρώτα ο Θεός, έχουμε πολλά Σαββατοκύριακα μπροστά μας! Θα το κανονίσουμε όποτε μπορείς και συ :)
Kαλό βράδυ!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

υπέροχο φαγάκι, το αγαπώ από μικρή αλλά το προτιμώ χωρίς τον πελτέ, με λεμονάκι. όσες δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ χάνετε, το ιστολόγιο έδωσε την ιδέα εσείς στρωθείτε στο μαγείρεμα, ότι φάμε κι ότι πιούμε....φυσικά και ένα λευκό ή ροζέ κρασάκι από δίπλα είναι ότι πρέπει.

Maria B. said...

Ειρηνάκι μου, όπως βλέπεις μπήκαμε δυναμικά στην νηστεία της σαρακοστής και ξεκινήσαμε με τις σουπιές που ειναι όπως λές νιαμ-νιαμ, χιιχιχιχι!

Maria B. said...

Ολγάκι μου, παλαιότερα και εγω τα ζεματούσα πρώτα, ώσπου έμαθα ότι αν τα βάλουμε ''ζωντανά'' είναι ακόμα πιο νόστιμα, δοκιμασέ τα και να δείς ότι θα σου αρέσουν καλύτερα, να προσέξεις μόνο να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα νερά - να είναι καλά στραγγισμένα.

Maria B. said...

Δημιουργία και με λεμονάκι είναι απίθανα απλά με σάλτα σηκώνουν και κρασάκι και ψωμάκι, αχ βαχ!!!
καλοφάγωτες!!!

Maria B. said...

Αχτιδούλα μου, πως ετσι εσύ και δεν εχεις δοκιμάσει ποτέ σουπιές?? Με τόσα καλούδια που ετοιμάζεται εσύ και ο Δημήτρης πως σας ξέφυγαν οι σουπιές?? ούτε ψητές τις έχεις δοκιμάσει?

Maria B. said...

Μαριανάκι μου ήσουνα στην Κέρκυρα και δεν φώναξες να έρθουμε μαζί σου???? α θα σε μαλώσουμε!!! λατρεύω την Κέρκυρα και τους Κερκυραίους!!! φανταζομαι χαρά που θα έκανε το παιδί που πήγατε να το δείτε !! και του χρόνου να είσαστε καλά και με το καλό να γυρίσει πίσω το παιδί- σπουδάζει εκεί??

Maria B. said...

anepidototoula, πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν τα κανταϊφακια, εύκολα δεν ήταν ? και γίνονται αμέσως.
Και εμένα μου αρέσουν πολύ οι σουπιές στιφάδο και να συνοδεύονται με καυτές τραγανές πατάτες τηγανιτές ........... αχ παναγίτσα μου τι λέω πρωϊ-πρωϊ και είμαι και στο γραφείο !!!!! αχ τι μου έκανες τώρα!!

Maria B. said...

matriga, σ'ευχαριστούμε πολύ !
σίγουρα θα το πιούμε το καφεδάκι μας! να τελειώσουμε με το αγχος των σχολείων και ότι θέλετε και καφέδες και φαγακι και τα πάντα, καλά να είμαστε μόνο!

Maria B. said...

Γαστεροπλήξ, όπως ακριβώς τα λές είναι. Παίρνουμε την ιδέα και ''πράττουμε κατά βούληση''.
Καλή σου μέρα!!!

kiki said...

Αγαπημένο φαγάκι και για μένα!

ΕΛΕΝΑ said...

Κόρες όμορφες και προκομμένες, με το λεμονάκι δεν έχει καμιά διαφορά η συνταγή.
Η ίδια με της Μαρίας είναι, μόνο που δεν βάζω τον πελτέ, αλλά προς το τέλος στύβω 2-3 λεμόνια και αφήνω το φαγάκι να "πιει" την σαλτσούλα του.
That's all!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...