
Η Μαρία κι ο Δημήτρης έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό:
Κατά γενική ομολογία συγγενών και φίλων φτιάχνουν το καλύτερο κοκορέτσι!!
Κάθε Πάσχα όλοι τους περιμένουν πως και πως, γιατί κοκορέτσι χωρίς Μαρία και Δημήτρη δεν γίνεται!!
Η Μαρία είναι η δικιά μας Μαρία Β., γνωστή σε όλους σας για την νοικοκυροσύνη της, τα αφράτα τσουρέκια που φτιάχνει, τα πανάκριβα σερβίτσια της, και όλα τα γνωστά υπόλοιπα προσόντα της.
Ο Δημήτρης είναι ο καλός μου, γνωστός σε κάποιους από εσάς αλλά γνωστός κυρίως για το περίφημο κοκορέτσι που φτιάχνει όπως προανέφερα.
Τώρα, γιατί και οι δύο γνωστοί και μη εξαιρετέοι αντί να καθίσουν να γράψουν αυτό το ποστ, το ανέθεσαν σε μένα, θα σας γελάσω!
Η οποία εγώ, ούτε κοκορέτσι τρώω, ούτε θέλω να φάω όσο κι αν βλέπω τους γύρω μου να το δοκιμάζουν με … αλαλαγμούς υπέρτατης ευχαρίστησης, και το κυριότερο … ούτε ξέρω να το φτιάχνω φυσικά!!
Μου παρέδωσαν λοιπόν και οι δυο τις σημειώσεις τους και καθάρισαν!!!
Τουλάχιστον θα είναι στη διάθεσή σας, για τυχόν απορίες (ελπίζω δηλαδή!)
Για ένα σπέσιαλ λοιπόν κοκορέτσι, χρειαζόμαστε:
1 συκωταριά αρνίσια
1 ή 2 αντεριές
1 μπόλια
Αλάτι – πιπέρι- ρίγανη
Πως το φτιάχνουμε:
Ξεκινάμε με πολύ καλό πλύσιμο των εντέρων.
Εδώ οι δύο … σπεσιαλίστες, ακολουθούν διαφορετική διαδικασία.
Η Μαρία κόβει τα έντερα με ένα ψαλιδάκι κατά μήκος για να ανοίξει το στρογγυλό και να γίνει επίπεδο. Έτσι θεωρεί ότι πλένονται και καθαρίζονται πιο εύκολα. Τα πλένει πολλά-πολλά νερά μέχρι να βγει το νερό κάτασπρο, τα βάζει να σουρώσουν και τα ραντίζει με λίγο ξύδι.
Ο Δημήτρης τα βουτάει πρώτα σε μια λεκάνη με νερό για να ξεμπερδευτούν. Χρησιμοποιεί μόνο τα μεγάλα και μακριά, τα μικρά όχι.
Ένα ένα, το ανοίγει από την μια μεριά και το βάζει κάτω από τη βρύση, όπου το νερό το φουσκώνει κι έτσι όλες οι ακαθαρσίες βγαίνουν από την άλλη άκρη. Επαναλαμβάνει μια δυο φορές ακόμα, μέχρι να είναι σίγουρος ότι καθαρίσανε πολύ καλά.

Αφού πλυθούν τα έντερα, κόβουμε τη συκωταριά σε κομμάτια κατάλληλα για κοκορέτσι (όχι πολύ μικρά δηλαδή)
Παίρνουμε την σούβλα, σημαδεύουμε σε πιο σημείο της σούβλας θέλουμε να αρχίζει και να τελειώνει το κοκορέτσι. Εάν θέλουμε να αρχίσουμε το κοκορέτσι από την άκρη της σούβλας πρέπει να υπολογίσουμε και το κενό που χρειάζεται για να ακουμπήσει η σούβλα , στην αρχή αλλά και στο τέλος της ψησταριάς
Περνάμε στην σούβλα εναλλάξ, πνευμόνι, γλυκάδι, συκώτι, γλυκάδι, σπλήνα, γλυκάδι, καρδιά, γλυκάδι, μέχρι να γεμίσει η σούβλα μας.
Μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη σε όλη την επιφάνεια..
Τυλίγουμε όλο το περιεχόμενο της σούβλας με την μπόλια (για να μείνει μέσα το αλατοπίπερο) και στερεώνουμε τις άκρες της μπόλιας μεταξύ τους με οδοντογλυφίδες.
Κατόπιν αρχίζουμε να τυλίγουμε τα έντερα γύρω από τα εντόσθια, ώστε να τα καλύψουμε τελείως.
Ρίχνουμε από πάνω ξανά αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες με τις οποίες είχαμε στερεώσει την μπόλια.
Τυλίγουμε όλη τη σούβλα με λαδόκολλα και την δένουμε με σχοινί ή σύρμα.
Την βάζουμε όρθια σε μία λεκάνη και την αφήνουμε όλη νύχτα για να στραγγίξει.
Όπως καταλάβατε η διαδικασία αυτή γίνεται από την προηγούμενη μέρα του ψησίματος.
Για να ψηθεί σωστά το κοκορέτσι, θέλει γρήγορο γύρισμα της σούβλας στην αρχή και όταν αρχίσει να "αφρίζει" πιο αργό γύρισμα.
Συμβουλές Μαρίας:
Καλό είναι όταν ετοιμάζουμε το κοκορέτσι να φοράμε ρούχα που δεν μας ενδιαφέρει αν θα λερωθούν, γιατί θα υπάρχουν σίγουρα ατυχήματα.
Εάν η προετοιμασία και το τύλιγμα γίνει στην κουζίνα και όχι έξω στον κήπο θα πρέπει να στρώσουμε και κάποιο νάιλον στο πάτωμα για να μην το λερώσουμε.
Κάθε φορά που τελειώνουμε το δίπλωμα κάθε έντερου δεν το δένουμε με το επόμενο αλλά το στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα και όταν πατήσει το άλλο επάνω και συγκρατηθεί, βγάζουμε την οδοντογλυφίδα που είχαμε. Στο τέλος την άκρη την δένουμε ανάμεσα στα αλλά.
Οι οδοντογλυφίδες που χρησιμοποιούμε καλό είναι να είναι χοντρές και μακριές για να μην χαθούν μέσα στην συκωταριά και μας παιδέψουν μέχρι να τις βρούμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά και καλαμάκια από σουβλάκια.
Στην περίπτωση που δεν έχετε μπόλια δεν πειράζει, συνεχίζετε στο επόμενο στάδιο.
Εάν πλύνετε τα εντεράκια στην βρύση και δεν τα κόψετε κατά μήκος βάλτε στην μια άκρη ένα καλαμάκι (που πίνουμε τον φραπέ) μισό μέσα στο έντερο και μισό έξω και το βάζουμε κάτω από την βρύση, έτσι θα μπαίνει πιο εύκολα το νερό μέσα.
Για το σερβίρισμα : βάζουμε σ ένα πιάτο αρκετό αλάτι λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη και το τοποθετούμε δίπλα στο κομμένο κοκορέτσι για να ρίξει όποιος θέλει από πάνω.
Καλό ψήσιμο!!!!